• Informatie
    Windows 11

Vind hier antwoord op de meest gestelde vragen.

Maak vandaag nog een HP-account aan!

Maak sneller verbinding met HP-ondersteuning, beheer al uw apparaten op één plek, bekijk garantie-informatie en meer. Registreren voor een HP-account

• Feedback

hp-concentra-wrapper-portlet

Acties
Bezig met laden...

HP-pc's - Wat u moet doen bij het instellen van uw pc (Windows 10)

Dit document is voor HP computers met Windows 10.
In dit document wordt een handig en veilig proces beschreven dat u kunt volgen wanneer u een nieuwe computer voor het eerst installeert of nadat u HP System Recovery hebt gebruikt om de computer terug te zetten in de oorspronkelijke configuratie. Tijdens deze kritieke periode wanneer de computer wordt geïnstalleerd, is deze vatbaarder voor veiligheidsdreigingen omdat de meest recente updates niet zijn geïnstalleerd. Aan de hand van de volgende stappen kunt u controleren of uw computer up-to-date en beveiligd is.

Stap 1: De hardware aansluiten en de configuratie voltooien

Wanneer u uw computer voor de eerste keer of na een Systeemherstel configureert, sluit dan alleen de basishardware aan die nodig is om Windows te kunnen gebruiken (gewoonlijk zijn dat de muis, het toetsenbord en het beeldscherm). Zorg ervoor dat de netwerkkabel is losgekoppeld en draadloze verbindingen zijn verbroken voordat u begint. Tijdens de configuratie moet u een reeks computerinstallatieschermen doorlopen. Het is belangrijk dat u de installatiegegevens invult en wacht totdat de installatie is voltooid. Start de computer niet opnieuw op tijdens dit proces.
  let op:
Op een nieuwe of zojuist herstelde computer is mogelijk geen beveiliging geïnstalleerd of ingesteld. Sluit de netwerkkabel, printers, camera's, scanners of andere niet-essentiële randapparaten niet aan en installeer geen extra software totdat de installatie is voltooid en u de rest van de stappen in dit document hebt uitgevoerd. Verwijder USB-opslagapparaten en HP Personal- en Pocket Media-stations tot het installatieproces is voltooid.
Als de computer een breedbandinternetverbinding gebruikt, sluit de netwerkkabel (of breedbandmodem) dan niet aan. De computer is vatbaarder voor veiligheidsdreigingen tijdens deze kritieke periode. Als u wordt gevraagd een internetverbinding tot stand te brengen om een installatiescherm in te vullen, probeer dan dit scherm te omzeilen en dat gedeelte van de installatie op een later tijdstip in te vullen. Als dit niet mogelijk is, sluit dan tijdelijk de kabel aan om het scherm te voltooien en koppel de kabel daarna weer los tot u de stappen in dit document hebt voltooid. Wanneer de installatie of Systeemherstel is voltooid, gaat u verder met de volgende stap om de firewall te activeren.

Stap 2: De firewall inschakelen

Een firewall biedt basisbescherming tegen beveiligingsdreigingen voordat u verbinding maakt met internet. U kunt Windows Security of andere firewallsoftware gebruiken, bijvoorbeeld McAfee Personal Firewall.
opmerking:
Schakel niet meer dan één firewall in. Verschillende firewallprogramma's kunnen elkaar storen als er meer dan één actief is.
  1. Zoek in Windows naar Windows Security en open deze functie.
  2. Controleer het bericht in het gebied Firewall- en netwerkbeveiliging.
    • Als het pictogram voor draadloze verbinding een groene cirkel met een vinkje bevat en het bericht Geen actie vereist wordt weergegeven, is Windows Security ingeschakeld.
    • Als het pictogram voor draadloze verbinding een rode cirkel met een x weergeeft en het bericht Firewalls worden uitgeschakeld. Uw apparaat is mogelijk kwetsbaar, klik op Inschakelen.
  3. Als u andere firewallsoftware wilt inschakelen, klikt u op het pictogram Instellingen en vervolgens op Providers beheren.
  4. Selecteer uw firewall provider en volg de instructies op het scherm om de firewall in te schakelen.
Wanneer de firewall is ingeschakeld, gaat u verder met de volgende stap om de computer te verbinden met internet.

Stap 3: Verbinding maken met internet

Wanneer u een firewall hebt ingeschakeld, maakt u verbinding met internet via een bestaande verbinding of stelt u een nieuwe verbinding in. Als u problemen hebt met het instellen van een verbinding of hulp nodig hebt met het wachtwoord, neem dan contact op met het ondersteuningsnummer van de internetprovider. Wanneer u verbinding hebt met internet, gaat u verder met de volgende stap om de beveiligingssoftware te installeren.
  let op:
Gebruik internet of uw e-mail nog niet. Voltooi de stappen in dit document om de computer veiliger te maken voordat u internet gebruikt.

Stap 4: Beveiligingssoftware installeren

Wanneer u een firewall hebt ingeschakeld en verbinding hebt gemaakt met internet, installeert u een beveiligings- of antivirusprogramma om de computer te beschermen tegen beveiligingsdreigingen zoals virussen en spyware. Windows 10 wordt geleverd met de software Windows Security, die in het besturingssysteem is geïntegreerd om uw computer te beschermen. Afhankelijk van het model kan het zijn dat uw computer is geleverd met een vooraf geïnstalleerd proefabonnement op beveiligingssoftware, zoals McAfee of Norton. Wanneer u de gewenste beveiligingssoftware hebt geïnstalleerd, gaat u verder met de volgende stap om de beveiligingssoftware bij te werken.

Stap 5: Beveiligingssoftware bijwerken

Wanneer u uw computer de eerste keer of na een Systeemherstel configureert, moet uw beveiligingssoftware voor een optimale bescherming worden bijgewerkt met de nieuwste virusdefinities en bedreigingsgegevens. Als u Windows Security gebruikt, werkt u de beveiligingssoftware bij.
  1. Zoek in Windows naar Windows Security en open deze functie.
  2. Selecteer in het venster Windows Security Virus- en dreigingsbescherming.
  3. Blader naar beneden in het venster naar Virus- en dreigingsbescherming updates en klik vervolgens op Controleren op updates.
    Op beveiligingsupdates controleren
  4. Klik onder Beveiligingsanalyse op Controleren op updates.
    Controleren op updates met de beveiligingsanalyse van Windows Security
Wanneer u de beveiligingssoftware hebt bijgewerkt, gaat u verder met de volgende stap om de computer te scannen.

Stap 6: De computer scannen

Wanneer de beveiligingssoftware is bijgewerkt, voert u een systeemscan uit om de computer te controleren op potentiële bedreigingen.
  1. Zoek in Windows naar Windows Security en open deze functie.
  2. Selecteer in het venster Windows Security Virus- en dreigingsbescherming en selecteer dan Snelle scan.
    Snelle scan selecteren
Wanneer de computer is gescand, gaat u verder met de volgende stap om de software en stuurprogramma's bij te werken.

Stap 7: Software en stuurprogramma's bijwerken vanuit HP Support Assistant

De nieuwste software en stuurprogramma's vergroten de beveiligingsfuncties en bevorderen een probleemloze werking van de computer. Gebruik de HP Support Assistant om te controleren op updates.
  1. Zoek in Windows en open HP Support Assistant, of klik op het pictogram van de app in de taakbalk.
    Als de app niet is geïnstalleerd op uw computer, kunt u de nieuwste versie downloaden van de website van HP Support Assistant.
  2. Selecteer in het venster HP Support Assistant het tabblad Mijn apparaten en klik vervolgens op Updates in de tegel Mijn PC of Mijn notebook.
    Op Updates klikken in het deelvenster Mijn notebook
  3. Klik op Updates en berichten controleren om naar nieuwe updates te zoeken.
     Lijst met updates in HP Support Center
  4. Controleer de lijst met updates, klik op het selectievakje naast elke update en klik op Downloaden en installeren.
  5. Wacht tot de updates zijn voltooid en start uw computer opnieuw op als daarom wordt gevraagd.
Wanneer de updates zijn geïnstalleerd, kunt u hardware-apparaten, zoals printers, All-in-Ones en camera's, installeren volgens de installatie-instructies van de fabrikant. Controleer of elk apparaat volledig is geïnstalleerd en werkt voordat u een ander apparaat installeert. U kunt ook extra software installeren die niet vooraf is geïnstalleerd op de computer.