• Informatie

• Feedback

HP computers - Problemen met hoofdtelefoon en headset oplossen (Windows 8)

Dit document is van toepassing op HP en Compaq pc's met Windows 8.
Dit document biedt oplossingen voor verschillende problemen die kunnen optreden bij het gebruik van hoofdtelefoons en headsets.
opmerking:
Als u niet de nieuwste versie van Windows 8 gebruikt, kunnen sommige afbeeldingen en informatie in dit document verschillen. U kunt de nieuwste versie verkrijgen via de Microsoft Store.

Voordat u begint

Audio-apparaten moet mogelijk worden losgekoppeld van de computer tijdens het probleemoplossingsproces.
  let op:
Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant bij het ontkoppelen van USB-apparaten van de computer. Sommige USB-apparaten moeten worden uitgeschakeld en/of uitgeworpen voordat ze worden ontkoppeld van de computer. Sommige andere USB-apparaten ondersteunen de functie Hardware veilig verwijderen van Windows.
Zorg ervoor dat Windows geluid kan produceren uit de luidsprekers voordat u dit artikel gebruikt. Als de computer geen geluid kan produceren, kiest u een van de onderstaande ondersteuningsdocumenten van HP om het probleem op te lossen:

De hoofdtelefoon of headset controleren

Controleer de volgende problemen om problemen op te lossen van de hoofdtelefoon of een headset:
  1. Software: Als het apparaat met de software werd geleverd, controleert u of het juist is geïnstalleerd en of het compatibel is met Windows 8.
  2. Aan/uit: Als het apparaat op accuvoeding werkt, controleert u of de batterijen goed zijn geplaatst en functioneren. Als het apparaat op externe voeding werkt, controleert u of de netsnoeraansluiting goed bevestigd zijn en of het netsnoer is aangesloten op een voedingsbron.
  3. Volume: Als het apparaat een volumeregelaar heeft, controleert u of dat deze op de middelste stand is gezet.
  4. Verbinding: Sluit het apparaat aan en vervolgens los van de computerpoort.
    • USB-aansluiting: Als het apparaat een USB-connector gebruikt, koppelt u de USB-connector los en koppelt u deze opnieuw aan op de computer. Als de computer het apparaat nog steeds niet herkent, probeert u de USB-aansluiting aan te sluiten op een andere poort op de computer.
    • Insteekplug: Als het apparaat een insteekplug gebruikt, koppelt u de insteekplug los en koppelt u deze opnieuw aan op de computer. Zorg er bovenal voor dat het type insteekplug dat u gebruikt compatibel is met de computer.
      Er zijn twee typen aansluitingen voor hoofdtelefoons beschikbaar op HP computers. Het ene type ondersteunt alleen geluid naar de hoofdtelefoon en het andere ondersteunt geluid naar de hoofdtelefoon en het gebruik van een microfoon. De aansluitingen zijn gemarkeerd met symbolen.
      • Connectors op de computer zijn alleen gemarkeerd met een hoofdtelefoon , ondersteunen alleen geluid en gebruiken een standaard 3-pins hoofdtelefoon of een 4-pins hoofdtelefoon voor geluid.
        Afbeelding : Standaard 3-pins stekker
        Standaard 3-pins stekker
      • Aansluitingen op de computer die gemarkeerd zijn met een hoofdtelefoon en een microfoon ondersteunen geluid en het gebruik van een microfoon wanneer deze wordt gebruikt met een hoofdtelefoon met een 4-pins stekker en een microfoon.
        Afbeelding : 4-pins stekker
        4-pins stekker
      Elke stekker kan met elke connector worden gebruikt om geluid te horen. Wanneer een 4-pins stekker die een microfoon ondersteunt wordt gebruikt in een 3-pins aansluiting, kan geluid worden gehoord, maar de microfoon werkt dan niet omdat de 3-pins aansluiting van de computer geen microfoon ondersteunt.
      opmerking:
      Sommige apparaten gebruiken een mini-insteekplug. Deze kleinere connector is niet compatibel met HP computers en het is mogelijk dat u een adapter nodig hebt om het apparaat te kunnen gebruiken. Het gebruik van een adapter kan ook invloed hebben op de kwaliteit van de audio. Dit betekent niet dat uw computer een probleem heeft.
      Afbeelding : Voorbeeld van een plug-adapter
      Voorbeeld van een plug-adapter
  5. Zorg ervoor dat de insteekplug is aangesloten op de juiste poort:
    Digitale audio-aansluitpoorten
    Analoge audio-aansluitpoorten zijn kleurgecodeerd. Veelvoorkomende kleurcodering wordt hieronder weergegeven. Kleuren kunnen echter variëren.
    1. Poort microfooningang
    2. Poort hoofdtelefooningang
    Nieuwere computers hebben mogelijk ook een headsetpoort (combinatie van hoofdtelefoon en microfoon). Naast de poort voor de headset ziet u een headsetpictogram afgebeeld. Deze poort kan worden gebruikt voor headsets, hoofdtelefoons en microfoons.
    Grijs, zwart en oranje (zijkant, achterkant, c/sub) zijn voor luidsprekers.
    Roze (mic) is bedoeld voor microfoons.
    Groen (uit) is voor hoofdtelefoons.
    Blauw (in) is voor audio-invoer (zoals dvd-spelers, casetterecorders en anders geluidsproducerende apparaten).
  6. Sluit de hoofdtelefoon of headset aan op een alternatief apparaat (zoals een andere computer) en probeer het te gebruiken.
    • Als de microfoon goed werkt wanneer deze op een ander apparaat is aangesloten, wordt het probleem mogelijk veroorzaakt door een stuurprogramma- of computerherkenningsprobleem. Ga verder met de volgende sectie om te controleren of er een update is voor het audiostuurprogramma.
    • Als het apparaat niet goed werkt wanneer deze is aangesloten op een alternatief apparaat, is het apparaat mogelijk defect.
  7. Als u de compatibiliteit van de headset wilt controleren, kunt u ook de sectie raadplegen van dit artikel Headsets: De compatibiliteit van de computerpoort controleren.

Het audiostuurprogramma bijwerken

Als de hoofdtelefoon of de headset niet werkt met uw computer, kan het bijwerken van het audiostuurprogramma soms helpen het probleem op te lossen. Volg deze stappen om op updates voor audiostuurprogramma's te controleren en deze te installeren:
  1. Maak een verbinding met internet.
  2. Typ apparaatbeheer in het startscherm om de charm Zoeken te openen en selecteer apparaatbeheer in de zoekresultaten.
    Afbeelding : Zoekresultaten voor Apparaatbeheer
    Zoekresultaten voor Apparaatbeheer
  3. Dubbelklik op Besturing voor geluid, video en spelletjes.
  4. Klik met de rechtermuisknop op de naam van de geluidshardware en selecteer Stuurprogramma's bijwerken.
    Afbeelding : Optie Stuurprogramma's bijwerken in Apparaatbeheer
    Optie Stuurprogramma's bijwerken in Apparaatbeheer
  5. Klik op Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma's zoeken en wacht tot Windows de stuurprogramma's bijwerkt.
    Afbeelding : Stuurprogramma's bijwerken: Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma's zoeken
    Stuurprogramma's bijwerken: Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma's zoeken
  6. Windows controleert of er bijgewerkte stuurprogrammasoftware beschikbaar is.
    Laat Windows de update installeren als er een update beschikbaar is.
  7. Nadat de update is geïnstalleerd, sluit u de Updater en test u het apparaat.
    Afbeelding : Stuurprogramma's zijn door Windows bijgewerkt
    Stuurprogramma's zijn door Windows bijgewerkt
  8. Als er geen update beschikbaar was, of als het bijwerken van het stuurprogramma het probleem niet heeft opgelost, gaat u verder met de volgende sectie.

Het hulpmiddel voor het oplossen van problemen gebruiken

Het hulpmiddel voor het oplossen van problemen kan veelvoorkomende problemen oplossen met het afspelen van audio. Volg deze stappen om de probleemoplossing uit te voeren:
  1. Typ in het startscherm probleemoplossing om de charm Zoeken te openen en selecteer Probleemoplossing in de zoekresultaten.
    Afbeelding : Zoekresultaten voor probleemoplossing
    Zoekresultaten voor probleemoplossing
  2. Klik onder Hardware en geluiden op Problemen met het afspelen van audio oplossen.
    Afbeelding : Problemen met het afspelen van audio oplossen
    Problemen met het afspelen van audio oplossen
  3. Het venster Audio afspelen wordt geopend. Klik op Volgende.
    Afbeelding : Venster Audio afspelen
    Venster Audio afspelen
  4. Er wordt een nieuw venster geopend. Selecteer het apparaat waarvoor u het probleem wilt oplossen. Klik vervolgens op Volgende en volg de instructies op het scherm.
    Afbeelding : Een apparaat selecteren waarvoor u problemen wilt oplossen
    Een apparaat selecteren waarvoor u problemen wilt oplossen
Als er een aanbevolen actie wordt getoond, selecteert u Deze oplossing toepassen of Deze stap overslaan om door te gaan met het zoeken naar andere problemen. Als het probleem niet is opgelost, gaat u verder met de volgende sectie van dit artikel.

De geluidsinstellingen controleren

Er zijn een aantal opties in de geluidsinstellingen in Windows die moeten worden geconfigureerd zodat de computer de hoofdtelefoon of headset herkent en ermee kan werken. Gebruik deze stappen om de geluidsconfiguratie waar nodig aan te passen voor uw apparaat.

Stap 1: Controleren of het apparaat wordt herkend door de computer

1. Verbind het apparaat met de computer.
  2. Typ in het startscherm geluid om de charm Zoeken te openen en selecteer Geluid in de zoekresultaten.
    Afbeelding : Zoekresultaten voor geluid
    Zoekresultaten voor geluid
    Het venster Geluid wordt geopend.
  3. Klik op het tabblad Afspelen in het venster Geluid.
    Afbeelding : Tabblad Afspelen
    Tabblad Afspelen
  4. Klik met de rechtermuisknop op een leeg gebied in het venster Geluid.
  5. Klik op Uitgeschakelde apparaten weergeven en Niet-aangesloten apparaten weergeven.
    Afbeelding : Uitgeschakelde en losgekoppelde apparaten weergegeven in het venster Afspelen
    Uitgeschakelde en losgekoppelde apparaten weergegeven in het venster Afspelen
  6. Als het apparaat wordt vermeld als 'Momenteel niet beschikbaar' of 'Niet aangesloten', koppelt u deze los en sluit u hem vervolgens weer aan op de poort. Als het apparaat nog steeds niet wordt gedetecteerd, raadpleegt u de sectie De hoofdtelefoon of headset controleren in dit artikel om het apparaat en de verbindingen te controleren.
  7. Test het apparaat door een signaal te verzenden vanaf de geluidsbron. Speel bijvoorbeeld een .mp3-muziekbestand af als u de hoofdtelefoon wilt testen, of spreek in de microfoon om de headset te testen.
    Bekijk de grijze balken naast de naam van het apparaat op het tabblad Afspelen:
    • Als de grijze balken naast de naam van het apparaat groen worden, is het apparaat actief en wordt er een audiosignaal de geluidsuitvoerpoort gevoerd. Het probleem zou nu moeten zijn opgelost. U kunt echter nog steeds controleren of het apparaat is ingesteld als standaardapparaat door het tab Afspelen open te laten en de sectie Stap 2: Het standaardapparaat instellen van dit artikel.
    • Als de grijze balken grijs en inactief blijven, herkent de computer geen signaal. Laat het tabblad Afspelen op en raadpleeg de sectie Stap 2: Het standaardapparaat instellen van dit artikel.
    Afbeelding : Venster Geluid met het tabblad Afspelen met een gedetecteerd signaal voor het apparaat weergegeven
    Venster Geluid met het tabblad Afspelen met een gedetecteerd signaal voor het apparaat weergegeven

Stap 2: Inschakelen en/of het standaardapparaat voor afspelen instellen

De hoofdtelefoon of headset die u wilt gebruiken moet mogelijk worden ingeschakeld en/of ingesteld als het standaardapparaat. Voer de volgende stappen uit:
  1. Selecteer op het tabblad Afspelen van het venster Geluid het apparaat dat u wilt gebruiken (er kan één apparaten of meerdere apparaten zijn).
  2. Als het apparaat dat u wilt gebruiken een kleine cirkel met een omlaag wijzende pijl bevat, is het apparaat uitgeschakeld. Klik met de rechtermuisknop op de naam van het apparaat en selecteer Inschakelen om het apparaat in te schakelen.
    Afbeelding : Selectie Inschakelen in het venster Geluid
    Selectie Inschakelen in het venster Geluid
  3. Klik op Als standaard instellen zodat dit de standaard headset wordt, en klik op Toepassen.
    Afbeelding : Optie Standaard instellen in het venster Geluid
    Optie Standaard instellen in het venster Geluid

Stap 3: De instellingen voor volume en dempen controleren

Het is mogelijk dat het volume voor de hoofdtelefoon of headset wordt gedempt of is uitgeschakeld, hierdoor lijkt het alsof de computer niet reageert op het apparaat. Gebruik deze stappen om de volumeniveaus voor het audioapparaat te controleren.
opmerking:
Koppel alle geluidsapparaten los voordat u deze stap uitvoert.
  1. Selecteer op het tabblad Afspelen van het venster Geluid, selecteer een actief apparaat en klik op Eigenschappen.
    Het venster Eigenschappen wordt geopend.
    Afbeelding : Tabblad Afspelen in venster Geluid
    Tabblad Afspelen in venster Geluid
  2. Klik op het tabblad Niveaus.
    Afbeelding : Tabblad Niveaus in venster Eigenschappen
    Tabblad Niveaus in venster Eigenschappen
  3. Als de knop Geluid uit is ingeschakeld, klikt u op deze knop geluid uitschakelen uit te schakelen. De knop Geluid uit moet eruit zien als een blauwe luidspreker .
  4. Verhoog het volume van de luidsprekers naar 50 of hoger.
  5. Klik op OK.

Problemen oplossen met de headsets

Gebruik deze sectie om problemen met de compatibiliteit en configuratie van de headset vast te stellen en op te lossen.

Controleer de compatibiliteit van de computerpoort

Headsets met een enkele insteekplug zijn alleen compatibel met computers die headsetpoorten hebben. Een headsetpoort heeft een pictogram van een Headset ernaast. Als u een headset hebt met een enkele insteekplug, en uw computer heeft geen headsetpoort, is de headset niet compatibel met uw computer.
Headsets met twee insteekpluggen zijn alleen compatibel met computers die zowel een hoofdtelefoon en microfoon-poort hebben. Als u een computer hebt met alleen een headsetpoort (met een pictogram van een Headset ernaast), is uw headset niet compatibel met uw computer.
opmerking:
U kunt mogelijk een adapterkabel zoeken waarmee u de headset en computer compatibel kunt maken. Controleer bij een lokale computerwinkel of online. Het is ook mogelijk dat het gebruik en van een adapter invloed kan hebben op de audiokwaliteit. Dit betekent niet dat uw computer een probleem heeft.

Geluid komt van zowel headset als luidsprekers bij het gebruik van een headsetmicrofoon

Als u zowel geluid van de headset als van de luidsprekers hoort wanneer u een headsetmicrofoon gebruikt, is uw computer geconfigureerd om zowel via de headsetmicrofoon als via de luidsprekers te luisteren. Volg deze stappen om het probleem op te lossen:
  1. Typ in het startscherm geluid om de charm Zoeken te openen en selecteer Geluid in de zoekresultaten.
    Afbeelding : Zoekresultaten voor geluid
    Zoekresultaten voor geluid
    Het venster Geluid wordt geopend.
  2. Klik op het tabblad Opnemen.
  3. Selecteer de microfoon en klik op Eigenschappen.
    Afbeelding : Tabblad Opname in het venster Geluid
    Tabblad Opname in het venster Geluid
  4. Klik in de eigenschappen van de Microfoon op het tabblad Luisteren.
  5. Schakel het selectievakje Naar dit apparaat luisteren uit en klik op Toepassen.
    Afbeelding : Venster Eigenschappen voor microfoon
    Venster Eigenschappen voor microfoon

De hoofdtelefoon testen met behulp van HP PC Hardware Diagnostics (UEFI)

U kunt ook HP PC Hardware Diagnostics (UEFI) gebruiken om de audiohardwareonderdelen van uw computer te testen. Gebruik de volgende stappen om uw hoofdtelefoon of headset te testen.
opmerking:
Zorg ervoor dat u, voordat u deze test uitvoert, de juiste hoofdtelefoon- of headsetinsteekplug gebruikt. Raadpleeg de sectie De hoofdtelefoon of headset controleren van dit document.
  1. Schakel de computer volledig uit.
  2. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk op de toets F2 (ongeveer elke seconde).
    De introductiepagina van HP PC Hardware Diagnostic (UEFI) wordt weergegeven.
  3. Selecteer Onderdelentests.
    Afbeelding : Onderdelen testen selecteren
    Onderdelen testen selecteren
  4. Selecteer Audio in het menu Onderdelentests.
    opmerking:
    Als uw HP PC Hardware Diagnostics (UEFI) geen audiotest heeft is dit een oudere versie. Als u naar de laatste versie wilt bijwerken, klikt u hier voor Notebooks.
    Afbeelding : De Audiotest selecteren
    De Audiotest selecteren
  5. Selecteer Eenmaal uitvoeren in de test Audio afspelen.
    Afbeelding : De Audiotest starten
    De Audiotest starten
  6. Selecteer Hoofdtelefoon om de test te starten.
    opmerking:
    Zorg ervoor dat u verbinding hebt met uw hoofdtelefoon of headset, anders wordt de test niet uitgevoerd.
    Afbeelding : De test Audio afspelen uitvoeren
    De test Audio afspelen uitvoeren
  7. Tijdens deze test worden er in volgorde en herhaaldelijk een aantal muziektonen afgespeeld. Selecteer het aantal tonen dat u hoort in de volgorde.
    Als u niets hoort, selecteert u Geen geluid.
    Afbeelding : Het aantal tonen dat u hoort invoeren
    Het aantal tonen invoeren
  8. Als de test mislukt, wordt er een storings-ID aangeboden. Houd het storings-ID bij de hand wanneer u contact opneemt met HP ondersteuning.

Problemen oplossen met USB-poorten

Soms werken de via USB aangesloten hoofdtelefoon en headset niet omdat er een probleem is met de USB-poorten op de computer. Als u het probleem met het audioapparaat niet zelf kunt oplossen na het uitvoeren van de stappen in dit artikel, gaat u naar Problemen met USB-verbindingen oplossen (Windows 8).