HP pc's - Tijd en datum instellen, klok loopt achter, tijd en datum onjuist (Windows 10)

Dit document is van toepassing op HP en Compaq computers met Windows 10.
De computer gebruikt de datum en tijd om het volgende uit te voeren:
  • Bepalen wanneer bestanden zijn gemaakt, gewijzigd of verwijderd.
  • E-mailberichten te beheren en systeemherstelpunten vast te leggen.
  • Tal van andere systeemgerelateerde activiteiten te beheren.
In dit document vindt u instructies over het wijzigen van de instellingen voor de datum en tijd op de computer, over het inschakelen van internettijd en over het oplossen van algemene problemen met de computerklok.
De tijd en datum worden weergegeven op het vergrendescherm en in de taakbalk.
Afbeelding : Tijd en datum weergegeven in de taakbalk
Tijd en datum weergegeven in de taakbalk

De datum en tijd instellen

Volg deze stappen om de instellingen voor datum en tijd te wijzigen.
  1. Klik op de datum en tijd in de taakbalk en klik op Instellingen voor datum en tijd.
    Afbeelding : Klikken op de instellingen voor Datum en tijd
    Klikken op de instellingen voor Datum en tijd
    Het venster Datum en tijd wordt weergegeven.
    Afbeelding : Venster Datum en tijd
    Venster Datum en tijd
  2. Schakel de instelling Tijd automatisch instellen om uw computerklok in te stellen en automatisch bij te werken.
  3. Klik op de knop Wijzigen in de sectie Datum en tijd wijzigen om de datum en tijd handmatig te wijzigen.
    Het venster Datum en tijd wijzigen wordt geopend.
    Afbeelding : Venster Datum en tijd wijzigen
    Venster Datum en tijd wijzigen
    Klik op de pijl () in het instellingvak en maak uw keuze. Als de instellingen juist zijn, klikt u op Wijzigen.
  4. Klik op het vak in de sectie Tijdzone als u de tijdzone wilt wijzigen en selecteer de juiste tijdzone.
    Afbeelding : De juiste tijdzone selecteren
    De juiste tijdzone selecteren

Tijd regelmatig synchroniseren met de internettijdserver

Windows kan de datum en tijd automatisch synchroniseren met een tijdserver zodat de juiste tijd nauwkeurig wordt weergegeven. Volg deze stappen om internettijd in te schakelen:
opmerking:
Als uw computer deel uitmaakt van een domein, is de functie Internettijd niet beschikbaar. Neem contact op met uw systeembeheerder voor informatie over het synchroniseren van de klok.
  1. Klik op de datum en tijd in de taakbalk en klik op Instellingen voor datum en tijd.
    Afbeelding : Klikken op de instellingen voor Datum en tijd
    Klikken op de instellingen voor Datum en tijd
    Het venster datum en tijd wordt geopend.
    Afbeelding : Venster Datum en tijd
    Venster Datum en tijd
  2. Blader naar het gedeelte Verwante instellingen en klik op Extra datum-, tijd- en land-/regio-instellingen.
    Afbeelding : Klikken op Extra datum-, tijd en land-/regio-instellingen
    Klikken op Extra datum-, tijd en land-/regio-instellingen
  3. Klik op Datum en tijd.
    Afbeelding : Klikken op Datum en tijd
    Klikken op Datum en tijd
  4. Klik in het venster Datum en tijd op het tabblad Internettijd en klik op Instellingen wijzigen.
    Afbeelding : Op Instellingen wijzigen klikken
    Op Instellingen wijzigen klikken
  5. Als u wordt gevraagd om een beheerderswachtwoord of bevestiging, typt u het wachtwoord of geeft u de bevestiging.
  6. Controleer of Klok met een internettijdserver synchroniseren is ingeschakeld.
    Afbeelding : Synchroniseren met een internettijdserver
    Synchroniseren met een internettijdserver
  7. Zorg ervoor dat de computer is verbonden met het internet en klik op de knop Nu bijwerken.
  8. De computer maakt verbinding met een internetserver en werkt de tijd op de computer bij.
    opmerking:
    Als de computer geen update van de geselecteerde internettijdserver krijgt, wordt in een bericht gemeld dat er een fout is opgetreden. Selecteer een andere server en probeer het opnieuw.
  9. Klik op OK.
  10. Internettijd is nu ingeschakeld op uw computer.

De computerklok loopt achter

Als de tijd in Windows niet gelijkloopt met de daadwerkelijke tijd of als de tijd vaak moet worden bijgesteld, kunt u de onderstaande stappen uitvoeren om het probleem te verhelpen.
opmerking:
Voor het oplossen van problemen met de computerklok moet de computer misschien opnieuw worden opgestart of moet worden bijgehouden hoe de klok in de loop van de tijd presteert. HP raadt u aan dit document af te drukken voor gebruik naderhand.

Stap 1: De instellingen voor internettijd in- of uitschakelen

Sommige computers kunnen worden geconfigureerd zodat ze de interne klok synchroniseren met een internetklok wanneer de computer verbinding maakt met het internet. Het synchroniseren van de computerklok met internettijd is meestal de meest nauwkeurige methode voor het bijhouden van de tijd en wordt in de meeste gevallen aanbevolen. In enkele gevallen kan de verbinding met de internettijdserver er echter voor zorgen dat de computerklok de verkeerde tijd aangeeft.
Voer de volgende acties uit om te controleren of de juiste tijdzone is ingesteld en om de instelling van de internettijd te wisselen om de nauwkeurigheid van de computerklok te verbeteren.
  1. Klik op de datum en tijd in de taakbalk en klik op Instellingen voor datum en tijd.
    Afbeelding : Klikken op de instellingen voor Datum en tijd
    Klikken op de instellingen voor Datum en tijd
    Het venster Datum en tijd wordt geopend.
    Afbeelding : Venster Datum en tijd
    Venster Datum en tijd
  2. Kijk naar het gedeelte Tijdzone en controleer of de juiste tijdzone is geselecteerd.
    Als de tijdzone niet correct is, klikt u op de pijl () in het vak en selecteert u de juiste tijdzone.
    Afbeelding : De juiste tijdzone selecteren
    De juiste tijdzone selecteren
  3. Blader naar het gedeelte Verwante instellingen en klik op Extra datum-, tijd- en land-/regio-instellingen.
    Afbeelding : Klikken op Extra datum-, tijd en land-/regio-instellingen
    Klikken op Extra datum-, tijd en land-/regio-instellingen
  4. Klik op Datum en tijd.
    Afbeelding : Klikken op Datum en tijd
    Klikken op Datum en tijd
  5. Klik op het tabblad Internettijd en vervolgens op Instellingen wijzigen.
    Afbeelding : Op Instellingen wijzigen klikken
    Op Instellingen wijzigen klikken
    opmerking:
    Als uw computer deel uitmaakt van een domein, is de functie Internettijd niet beschikbaar. Als er geen tabblad Internettijd wordt weergegeven, gaat u naar Stap 2: Werk het BIOS bij om door te gaan met de probleemoplossing of neem contact op met uw systeembeheerder.
  6. Als u wordt gevraagd om een beheerderswachtwoord of bevestiging, typt u het wachtwoord of geeft u de bevestiging.
  7. Wijzig de instelling Klok met een internettijdserver synchroniseren.
    • Als de instelling al is ingeschakeld, verwijdert u het vinkje bij de instelling Synchroniseren met een internettijdserver.
    • Als de instelling nog niet is ingeschakeld, selecteert u het vinkje bij de instelling Synchroniseren met een internettijdserver.
    Afbeelding : Synchroniseren met een internettijdserver
    Synchroniseren met een internettijdserver
  8. Klik op OK.
  9. Als u de computer opnieuw wilt opstareten, klikt u met de rechtermuisknop op Start (), selecteert u Afsluiten en afmelden en selecteert u Opnieuw opstarten.
    Wacht tot de computer opnieuw opstart en Windows wordt geopend.
  10. Houd de computerklok in de gaten om te controleren of het probleem aanhoudt. Als de computerklok nauwkeurig blijft, is het probleem verholpen. Voer anders deze stappen opnieuw uit om de internettijd terug te zetten op de oorspronkelijke waarde en ga vervolgens verder met Stap 2: Werk het BIOS bij.

Stap 2: Werk het BIOS bij

Als er op uw computer een BIOS-update beschikbaar is, kan de update problemen oplossen waardoor de computerklok de verkeerde tijd weergeeft. Raadpleeg het ondersteuningsdocument van HP Het BIOS bijwerken (in het Engels) voor desktopcomputers of Het BIOS bijwerken (in het Engels) voor notebookcomputers, voor aanwijzingen voor het vinden en bijwerken van de BIOS.
Nadat het BIOS is bijgewerkt, controleert u de computerklok om te zien of het probleem nog steeds optreedt. Als de computerklok nauwkeurig blijft, is het probleem verholpen. Anders gaat u verder met Stap 3: Verwijder en herinstalleer de real-timeklok om door te gaan met de probleemoplossing.

Stap 3: Verwijder en herinstalleer de real-timeklok

Als de computerklok de tijd niet juist weergeeft, probeert u de realtimeklok te verwijderen en opnieuw te installeren terwijl het systeem wordt uitgevoerd in de Veilige modus. Volg de volgende stappen om deze taak uit te voeren:
  let op:
Probeer de real-timeklok niet in de normale opstartmodus opnieuw te installeren. Daardoor kan het systeem beschadigd raken.
  1. Start de computer opnieuw op in de Veilige modus. Raadpleeg Veilige modus (Windows 10, 8) (in het Engels) voor meer informatie over de Veilige modus.
  2. Als uw computer opnieuw opstart, zoekt u naar Apparaatbeheer en opent u deze functie.
    Het venster Apparaatbeheer wordt geopend.
  3. Dubbelklik in Apparaatbeheer op Systeemapparaten.
    Afbeelding : Dubbelklikken op Systeemapparaten
    Dubbelklikken op Systeemapparaten
  4. Klik met de rechtermuisknop op Systeem-CMOS/Real-timeklok, klik op Verwijderen en vervolgens op OK in het venster Verwijderen van apparaat bevestigen.
    Afbeelding : Klikken op Systeem-CMOS/realtimeklok verwijderen
    Klikken op Systeem-CMOS/realtimeklok verwijderen
  5. Wanneer het venster Systeeminstellingen wijzigen wordt geopend, klikt u op Ja om de computer opnieuw op te starten.
    Afbeelding : Op Ja klikken in het venster Systeeminstellingen wijzigen
    Op Ja klikken in het venster Systeeminstellingen wijzigen
    De real-timeklok wordt automatisch opnieuw geïnstalleerd.

Foutcode: CMOS-datum/tijd niet ingesteld

Desktopcomputers bevatten een interne back-upbatterij om de tijd bij te houden op dezelfde manier als horloges de tijd bijhouden. De interne batterij wordt aangeduid als een CMOS- of RTC-batterij. Computers gebruiken de interne batterij om de tijd bij te houden wanneer ze zijn uitgeschakeld. De batterij moet worden vervangen als deze bijna leeg is.
opmerking:
Voor het oplossen van problemen met de computerklok moet de computer misschien opnieuw worden opgestart of moet worden bijgehouden hoe de klok in de loop van de tijd presteert. HP raadt u aan dit document af te drukken voor gebruik naderhand.
Als uw computer bij het opstarten de foutcode CMOS-tijd en -datum niet ingesteld weergeeft, moet de CMOS- of RTC-batterij mogelijk worden vervangen. Volg, afhankelijk van uw type computer, de onderstaande koppelingen en aanwijzingen voor informatie over het vervangen van de CMOS- of RTC-batterij.
  • Voor alle desktopcomputers (Tower) gaat u naar De CMOS-batterij verwijderen en vervangen (in het Engels) en volgt u de aanwijzingen voor het vervangen van de CMOS-batterij.
  • Voor HP TouchSmart, All-In-One (AIO) en notebookcomputers voert u de volgende procedure uit:
    1. Ga naar de pagina HP Klantenondersteuning (in het Engels).
    2. Typ in het zoekveld boven aan de webpagina de serienaam van uw computer in en de tekst realtimeklok en klik op het zoekpictogram ().
      Typ bijvoorbeeld HP Envy 15-3000 real-timeklok voor een lijst met documenten met informatie over de HP Envy serie 15-3000 computer en problemen met de real-timeklok.
      Afbeelding : Voorbeeld van zoeken in HP Klantenondersteuning
      Voorbeeld van zoeken in HP Klantenondersteuning
    3. Het zoekresultaat bevat een koppeling naar een document waarin wordt beschreven hoe de real-timeklok of CMOS-batterij voor uw HP TouchSmart-, AIO- of notebookcomputer moet worden verwijderd en vervangen. Klik op deze koppeling.
      Afbeelding : Voorbeeld van zoekenresultaten in HP Klantenondersteuning
      Voorbeeld van zoekenresultaten in HP Klantenondersteuning
        let op:
      Als u een dergelijk document niet voor uw specifieke computerserie kunt vinden, probeert u niet de batterij te vervangen. Neem contact op met een geautoriseerd servicecentrum om de reparatie uit te voeren.
    4. Volg de aanwijzingen in het document voor het vervangen van de CMOS- of RTC-batterij.

Systeemklok geeft de verkeerde tijd aan wanneer de computer uit de sluimerstand komt

Bij bepaalde computers kan de systeemklok of gereset worden wanneer de computer uit de sluimerstand komt. Het probleem kan soms worden verholpen door het BIOS bij te werken. Raadpleeg het ondersteuningsdocument van HP Het BIOS bijwerken (in het Engels) voor desktopcomputers of Het BIOS bijwerken (in het Engels) voor notebookcomputers, voor aanwijzingen voor het vinden en bijwerken van de BIOS.