• Informatie

HP DeskJet, ENVY, OfficeJet printers - Zwarte of kleureninkt wordt niet afgedrukt en andere problemen met de afdrukkwaliteit

Dit document is van toepassing op de HP DeskJet Ink Advantage 5645, ENVY 5640, 5642, 5643, 5644, 5646, 5660, 5661, 5663, 5664, 5665, 7640, 7643, 7644, 7645, OfficeJet 5740, 5741, 5742, 5743, 5744, 5745, 5746 en 8040 met Neat e-All-in-One printers.
De kwaliteit van afgedrukte documenten of foto's voldoet niet aan de verwachtingen. Volg de procedures in dit document om de volgende problemen te verhelpen: gestreepte of vage afdrukken, ontbrekende zwarte of andere kleuren op afdrukken, documenten met wazige of vage tekst, inktstrepen of vlekken en andere problemen betreffende de afdrukkwaliteit.
opmerking:
Ruwe behandeling in de winkel of tijdens de installatie kan afdrukkwaliteitsproblemen veroorzaken bij nieuw geïnstalleerde inktcartridges. Als u afdrukproblemen met nieuw geïnstalleerde cartridges vaststelt, wacht u een paar uur tot het automatische onderhoudsproces is voltooid en probeert u opnieuw te printen.

Stap 1: De printerstuurprogramma opnieuw installeren (alleen Windows)

Als u geen kleur kunt printen vanaf een Windows-computer, verwijdert u de printersoftware en installeert u deze opnieuw. Sla deze stap over als uw printer in kleur kan printen.
  1. Verwijder de printer uit de lijst met apparaten.
    Ga voor stappen voor het verwijderen van de printer uit de lijst met apparaten naar De printersoftware verwijderen (Windows).
  2. Ga naar HP Klantenondersteuning - Software en drivers downloaden en installeer de laatste software voor uw printer.
Probeer te printen. Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.

Stap 2: Legitieme inktcartridges van HP gebruiken

HP raadt u aan legitieme inktbenodigdheden van HP te gebruiken. HP kan de kwaliteit of betrouwbaarheid van cartridges van andere fabrikanten of opnieuw gevulde cartridges niet garanderen. Als u geen legitieme HP cartridges gebruikt, kunnen problemen wellicht niet worden verholpen met de stappen in dit document. Om de echtheid van de cartridges te controleren, gaat u naar de webpagina van HP over vervalste (in het Engels).
Beschrijving van de inktcartridge
Wereldwijd
Zwarte inktcartridge
HP Nr. 62 zwart
HP 62XL zwart
Kleurencartridge
HP 62 Driekleuren
HP 62XL driekleuren
Koop vervangende cartridges en andere benodigdheden via de HP Store of bij een lokale winkel.

Stap 3: Laat de printer even rusten

Veel problemen met de afdrukkwaliteit, zoals slechte zwarte tekst of problemen die optreden bij een onlangs geïnstalleerde inktcartridge, worden verholpen met het automatische onderhoudsproces. U hoeft niets te doen. De afdrukkwaliteit zou binnen een paar uur gaan verbeteren.
Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.

Stap 4: Controleer het papier

Houd u aan de volgende richtlijnen om er zeker van te zijn dat u papier gebruikt dat geschikt is voor de afdruktaak. Als het niet geschikt is, plaatst u een geschikte papiersoort in de printer.
  • Leg het papier met de afdrukzijde omlaag in de invoerlade. Veel papiersoorten hebben een afdrukzijde en een zijde waarop niet geprint dient te worden, zoals fotopapier en enveloppen. Over het algemeen is de zijde met het gladde oppervlak de afdrukzijde. In sommige gevallen staat het logo van de papierproducent op de zijde waarop niet gedrukt moet worden.
  • Gebruik geen gekreukt of opgekruld papier. Gebruik alleen schoon papier zonder kreukels.
    Geen gekreukt papier gebruiken
  • Gebruik de juiste papiersoort voor de taak.
    • Voor standaardtekstdocumenten werkt gewoon papier met ColorLok-technologie goed. Papier met ColorLok-technologie is industriestandaard papier dat goed samengaat met HP inkt.
      ColorLok-logo
    • Voor documenten met een hoge afdrukdichtheid, zoals afbeeldingen met veel contrast of foto's, gebruikt u HP Advanced fotopapier voor het beste resultaat.
    • Sommige papiersoorten nemen inkt minder goed op dan andere. Als er snel strepen op uw afdrukken komen, moet u een aanbevolen papiersoort gebruiken.
  • Bewaar fotopapier in de originele verpakking, in een hersluitbare plastic zak. Bewaar het papier in een koele, droge ruimte op een vlakke ondergrond. Plaats 10-20 vellen fotopapier op het moment dat u wilt gaan afdrukken. Leg het ongebruikte papier weer terug in de verpakking.
  • Probeer ander papier. Zo kunt u vaststellen of het probleem te maken heeft met het papier.
Probeer te printen. Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.

Stap 5: Controleer de afdrukinstellingen

Controleer de afdrukinstellingen om te kijken of deze geschikt zijn voor uw afdruktaak.
Probeer te printen. Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.

Stap 6: Controleer of er inktvlekken op de achterkant van uw afdruk zitten

Als er zich inktvlekken op de achterzijde van uw afdrukken bevinden, volgt u deze stappen om het probleem te verhelpen.
  1. Plaats gewoon, wit papier in de papierlade.
  2. Veeg op het bedieningspaneel van de printer over het scherm om naar Instellingen te bladeren en tik vervolgens op het pictogram Instellingen.
    Het menu instellingen wordt weergegeven.
  3. Veeg over het scherm om naar Printeronderhoud te bladeren en tik vervolgens op Printeronderhoud.
  4. Raak Reinig paginavlekken aan.
    opmerking:
    Het is normaal dat u mechanische geluiden hoort tijdens het reinigingsproces.
  5. Nadat de printer een testpagina heeft afgedrukt, raakt u OK aan.
  6. Controleer de testpagina om te zien of het probleem is verholpen.
Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.

Stap 7: Geschatte inktniveaus controleren

Controleer de geschatte inktniveaus op het bedieningspaneel van de printer.
opmerking:
Waarschuwingen en indicatoren voor het inktniveau bieden uitsluitend schattingen om te kunnen plannen. Houd een vervangende inktcartridge binnen handbereik om mogelijke afdrukvertragingen te vermijden wanneer een indicator op lage inktniveaus wijst. U hoeft de inktcartridges pas te vervangen wanneer de afdrukkwaliteit onaanvaardbaar wordt.
Raak op het bedieningspaneel van de printer het pictogram Inkt aan om de huidige geschatte inktniveaus weer te geven.
Voorbeeld van geschatte inktniveaus.

Stap 8: Lege of bijna lege inktcartridges vervangen

Vervang lege of bijna lege inktcartridges. Ga anders door met de volgende stap.
  1. Zet de printer aan.
  2. Open de toegangsklep voor de inktcartridges door twee vingers onder een of beide hendeltjes aan de zijkanten van de toegangsklep voor de inktcartridges te plaatsen en de klep omhoog te tillen.
    De toegangsklep voor inktcartridges openen
  3. Druk lichtjes op de (bijna) lege inktcartridge om deze te ontgrendelen.
    De inktcartridge omlaag drukken
    • Verwijder de inktcartridge uit de sleuf aan de linkerkant om de drie-kleuren inktcartridge te vervangen.
    • Verwijder de inktcartridge uit de sleuf aan de rechterkant om de zwarte inktcartridge te vervangen.
  4. Trek de cartridge naar u toe om hem uit de houder te halen en bewaar hem om hem te recycleren.
    opmerking:
    Recycle lege of bijna lege inktcartridges. Het recycleprogramma voor HP Inkjet benodigdheden is in veel landen beschikbaar en het is gratis.
  5. Haal de nieuwe inktpatroon uit de verpakking. Raak alleen de zwarte plastic van de inktcartridge aan.
    De inktcartridge uit de verpakking halen
  6. Trek aan het oranje lipje om de beschermende tape van de inktcartridge te verwijderen.
      let op:
    Raak de koperkleurige contactpunten en de inktsproeiers niet aan. Plaats de beschermende tape niet terug op de contactpunten. Als u deze onderdelen aanraakt, kan dat leiden tot verstoppingen, inktfouten en slechte elektrische verbindingen.
    De tape verwijderen zonder de contactpunten of inktsproeiers aan te raken
  7. Schuif de nieuwe inktcartridge licht opwaarts gekanteld in de lege sleuf en druk er voorzichtig op totdat de inktcartridge vastklikt.
    • Schuif de driekleuren inktcartridge in de linkerhouder.
    • Plaats de zwarte inktcartridge in de rechterhouder.
    De nieuwe inktcartridge plaatsen
  8. Herhaal deze stappen indien nodig om de andere inktcartridge te vervangen.
  9. Sluit de toegangsklep voor inktcartridges.
    De toegangsklep voor inktcartridges sluiten
  10. Raak OK aan.
  11. Wacht tot de printer de inktcartridges heeft gekalibreerd en uitgelijnd.
    Zodra de uitlijning is voltooid, wordt een uitlijningspagina afgedrukt.
  12. Raak OK aan en verwijder of recycle de uitlijningspagina.
Probeer te printen. Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.

Stap 9: Een testrapport voor de afdrukkwaliteit afdrukken

Volg deze stappen om een diagnostisch rapport voor de afdrukkwaliteit af te drukken.
  1. Plaats ongebruikt, normaal, wit papier van US Letter- of A4-formaat in de invoerlade.
  2. Veeg op het bedieningspaneel van de printer naar links en raak Instellingen aan.
    Het menu instellingen wordt weergegeven.
  3. Raak Rapporten aan en daarna Testrapport voor afdrukkwaliteit.
    De diagnosepagina voor afdrukkwaliteit wordt afgedrukt.
Voorbeeld van een diagnoserapport van de afdrukkwaliteit zonder afwijkingen
Voorbeeld van een testrapport voor de afdrukkwaliteit zonder fouten.
Voorbeeld van een testrapport voor de afdrukkwaliteit met afwijkingen
Voorbeeld van een testrapport voor de afdrukkwaliteit met afwijkingen.

Stap 10: De gekleurde blokken op defecten controleren

Volg deze stappen om de gekleurde blokken te controleren op defecten.
  1. Controleer de gekleurde blokken op het testrapport voor de afdrukkwaliteit.
    Voorbeeld van gekleurde blokken zonder defecten.
  2. Als de gekleurde blokken geen witte strepen vertonen, geen vale kleuren hebben en niet verdwenen zijn, gaat u verder naar de oplossing om de uitlijning te controleren.
  3. Als een of meer gekleurde blokken witte strepen vertonen, vale kleuren hebben of volledig ontbreken, gaat u naar de volgende stap.

Stap 11: De inktcartridges reinigen

Voer deze stappen uit om de inktcartridges vanaf het bedieningspaneel van het apparaat te reinigen.
opmerking:
Om problemen te voorkomen waardoor de printkop moet worden gereinigd, moet u de printer altijd uitschakelen met de Aan/uit-knop.
  1. Plaats ongebruikt, normaal, wit papier van US Letter- of A4-formaat in de invoerlade.
  2. Veeg op het bedieningspaneel van de printer naar links en raak Instellingen aan.
    Het menu instellingen wordt weergegeven.
  3. Veeg het scherm omhoog, en raak vervolgens Printeronderhoud aan.
  4. Raak Cartridges reinigen aan.
    Er wordt een testrapport voor de afdrukkwaliteit afgedrukt.
  5. Controleer het testrapport voor de afdrukkwaliteit.
    • Als de afdrukkwaliteit onacceptabel is, raakt u Verdergaan aan wanneer u wordt gevraagd om door te gaan het volgende reinigingsniveau. Herhaal deze stappen indien nodig voor de derde reinigingsfase.
      opmerking:
      Als de printkop erg verstopt is, moet deze wellicht nog een keer worden gereinigd. Als dit het geval is, wacht u 30 minuten voordat u alle drie de reinigingsniveaus nogmaals uitvoert.
    • Als de afdrukkwaliteit acceptabel is, raakt u Gereed aan wanneer u wordt gevraagd om door te gaan het volgende reinigingsniveau. U hoeft niet verder te gaan met de probleemoplossing.
  6. Controleer de afdrukkwaliteit op het testrapport voor de afdrukkwaliteit.
Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.

Stap 12: De uitlijningsstrepen en doos op defecten controleren

Volg deze stappen om de uitlijningsstrepen en doos te controleren op defecten.
  1. Controleer de uitlijningsstrepen en doos op het testrapport voor de afdrukkwaliteit.
    Voorbeeld van de uitlijningsstrepen en doos.
  2. Als de uitlijningsstrepen recht en aaneengesloten zijn, kunt u stoppen met de probleemoplossing.
  3. Als de strepen niet recht en aaneengesloten zijn, gaat u verder met de volgende stap om de printer uit te lijnen.

Stap 13: De printer uitlijnen

Voer de volgende stappen uit om de printer uit te lijnen vanaf het bedieningspaneel.
  1. Plaats ongebruikt, normaal, wit papier van US Letter- of A4-formaat in de invoerlade.
  2. Veeg op het bedieningspaneel van de printer naar links en raak Setup aan.
    Het menu instellingen wordt weergegeven.
  3. Veeg het scherm omlaag en raak vervolgens Printeronderhoud aan.
  4. Raak Printer uitlijnen aan.
  5. Tik op OK nadat de printer de uitlijningspagina heeft afgedrukt. U kunt de uitlijningspagina hergebruiken of weggooien.
  6. Probeer te printen.
    • Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.
    • Als het testrapport voor de afdrukkwaliteit dat u eerder hebt afgedrukt strepen of vlekken vertoont, gaat u verder naar de volgende stap om het gebied rond de inktsproeiers te reinigen.
    • Als deze stappen het probleem niet hebben opgelost, en het testrapport voor de afdrukkwaliteit geen strepen of vlekken vertoont, gaat u verder met de volgende stap om de inktcartridge met het probleem te vervangen.

Stap 14: Het gebied rond de spuitmondjes reinigen

Voer deze stappen alleen uit als er uitgeveegde tekst of vlekken op de testpagina of op uw afdrukken te zien zijn. Als er strepen of vlekken op de afdrukken staan, volgt u deze stappen om het gebied rond de inktsproeiers te reinigen.
Voorbeeld van gevlekte tekst
Voorbeeld van tekst met strepen
  1. Houd het volgende bij de hand:
    • Droge, schuimrubberen reinigingsstaafjes, een pluisvrije doek of ander zacht materiaal dat niet rafelt of vezels achterlaat (koffiefilters werken prima)
    • Gedistilleerd water, gefilterd water, of bronwater (water uit de kraan kan deeltjes bevatten waardoor de inktcartridges kunnen worden beschadigd)
        let op:
      Maak de contactpunten van inktcartridges niet schoon met alcohol of met allesreiniger. Hierdoor kan de inktcartridge of de printer beschadigd raken.
  2. Zet de printer aan.
  3. Open de toegangsklep voor de inktcartridges door twee vingers onder een of beide hendeltjes aan de zijkanten van de toegangsklep voor de inktcartridges te plaatsen en de klep omhoog te tillen. Ga pas verder als de cartridgewagen stilstaat en geen geluid meer maakt.
    De toegangsklep voor inktcartridges openen
    Het scherm Klep Open wordt weergegeven op het bedieningspaneel van de printer met het bericht 'De behuizing of klep moet gesloten zijn om af te drukken. Controleer of deze volledig is gesloten.' Een optie Inkt vervangen wordt ook weergegeven in de rechterbenedenhoek van het scherm. U hoeft deze optie op dit moment niet te selecteren.
  4. Druk voorzichtig op een van de inktcartridges om deze te ontgrendelen en trek de inktcartridge naar u toe uit de sleuf.
    Omlaag drukken om de cartridge te verwijderen
      let op:
    Verwijder niet beide cartridges tegelijkertijd. Verwijder en reinig de inktcartridges een voor een. Laat een inktcartridge niet langer dan een half uur buiten de printer liggen.
  5. Houd de inktcartridge vast aan de zijkanten.
    Houd de inktcartridge vast aan de zijkanten.
  6. Controleer de contactpunten van de cartridge op opgehoopt inkt en vuil.
      let op:
    Raak de koperkleurige contactpunten en de inktsproeiers niet aan. Als u deze onderdelen aanraakt, kan dit leiden tot verstoppingen, inktfouten en slechte elektrische verbindingen.
    Raak de contactpunten of inktsproeiers niet aan.
  7. Bevochtig een schuimrubberen reinigingsstaafje of pluisvrij doekje licht met gedistilleerd water en knijp het overtollige water eruit.
  8. Reinig de voorkant en de randen van het gedeelte rondom de inktsproeiers met het staafje.
      let op:
    Het plaatje met de inktsproeier mag niet worden gereinigd.
      De inktsproeier en contactpunten op de inktcartridge.
    1. Sproeiplaatje - Niet reinigen
    2. Gebied rondom het inktsproeier - Wel reinigen
    3. Contactpunten van de cartridge - Niet reinigen
  9. Laat de inktcartridge gedurende tien minuten liggen om het schoongemaakte gebied te laten drogen of gebruik een nieuw reinigingsstaafje om de cartridge af te drogen.
  10. Plaats de inktcartridge opnieuw door deze licht opwaarts gekanteld in de lege houder te schuiven en druk er voorzichtig op totdat de inktcartridge vastklikt.
    • Plaats de driekleurencartridge opnieuw in de linkerhouder.
    • Plaats de zwarte cartridge opnieuw in de rechterhouder.
    De inktcartridge terugplaatsen
  11. Herhaal deze stappen om het gebied rond de inktsproeier op de andere inktcartridge te reinigen.
  12. Sluit de toegangsklep voor de inktcartridge.
    De toegangsklep voor inktcartridges sluiten
  13. Zet de printer aan.
Probeer te printen. Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.

Stap 15: De problematische inktcartridge vervangen

Vervang de problematische inktcartridge als er fouten op het diagnoserapport voor de afdrukkwaliteit stonden en wanneer de voorgaande stappen het probleem niet hebben opgelost, zelfs als de inktcartridge niet bijna leeg is. De problematische cartridge is de cartridge die de defecten op het diagnoserapport voor de afdrukkwaliteit heeft afgedrukt, zoals eerder in dit document is beschreven.
Als u een defecte cartridge of printkop hebt, is het mogelijk dat dit onder de garantie valt. Als u de garantie op uw inkt- of tonerbenodigdheden wilt controleren, gaat u naar Overzicht printer en paginaopbrengst. Bekijk hier informatie over de beperkte garantie voor uw benodigdheden.
  1. Zet de printer aan.
  2. Open de toegangsklep voor de inktcartridges door twee vingers onder een of beide hendeltjes aan de zijkanten van de toegangsklep voor de inktcartridges te plaatsen en de klep omhoog te tillen.
    De toegangsklep voor inktcartridges openen
  3. Druk lichtjes op de (bijna) lege inktcartridge om deze te ontgrendelen.
    De inktcartridge omlaag drukken
    • Verwijder de inktcartridge uit de sleuf aan de linkerkant om de drie-kleuren inktcartridge te vervangen.
    • Verwijder de inktcartridge uit de sleuf aan de rechterkant om de zwarte inktcartridge te vervangen.
  4. Trek de cartridge naar u toe om hem uit de houder te halen en bewaar hem om hem te recycleren.
    opmerking:
    Recycle lege of bijna lege inktcartridges. Het recycleprogramma voor HP Inkjet benodigdheden is in veel landen beschikbaar en het is gratis.
  5. Haal de nieuwe inktpatroon uit de verpakking. Raak alleen de zwarte plastic van de inktcartridge aan.
    De inktcartridge uit de verpakking halen
  6. Trek aan het oranje lipje om de beschermende tape van de inktcartridge te verwijderen.
      let op:
    Raak de koperkleurige contactpunten en de inktsproeiers niet aan. Plaats de beschermende tape niet terug op de contactpunten. Als u deze onderdelen aanraakt, kan dat leiden tot verstoppingen, inktfouten en slechte elektrische verbindingen.
    De tape verwijderen zonder de contactpunten of inktsproeiers aan te raken
  7. Schuif de nieuwe inktcartridge licht opwaarts gekanteld in de lege sleuf en druk er voorzichtig op totdat de inktcartridge vastklikt.
    • Schuif de driekleuren inktcartridge in de linkerhouder.
    • Plaats de zwarte inktcartridge in de rechterhouder.
    De nieuwe inktcartridge plaatsen
  8. Herhaal deze stappen indien nodig om de andere inktcartridge te vervangen.
  9. Sluit de toegangsklep voor inktcartridges.
    De toegangsklep voor inktcartridges sluiten
  10. Raak OK aan.
  11. Wacht tot de printer de inktcartridges heeft gekalibreerd en uitgelijnd.
    Zodra de uitlijning is voltooid, wordt een uitlijningspagina afgedrukt.
  12. Raak OK aan en verwijder of recycle de uitlijningspagina.
Probeer te printen. Als met deze stappen het probleem is opgelost, hoeft u niet verder te gaan met de probleemoplossing.

Stap 16: Laat de printer nakijken

Laat uw HP product nakijken of vervangen als het probleem zich blijft voordoen nadat alle voorgaande stappen zijn voltooid.
Ga naar Contact opnemen met HP klantenondersteuning om een productenreparatie of -vervanging te plannen. Als u in Azië/het Pacifisch gebied bent, wordt u doorgestuurd naar een lokaal servicecenter in uw regio.
Ga naar Controle van de garantiestatus van het HP product om uw garantiestatus te bevestigen. Als uw product geen garantie meer heeft, zijn er mogelijk reparatiekosten van toepassing.
opmerking:
Houd een voorbeeldafdruk bij u die het probleem toont. Als de inktcartridges, printkop of de printer binnen de garantieperiode vervangen worden, zal de technisch medewerker om een voorbeeldafdruk vragen. Als de printer teruggestuurd wordt naar HP, dan moet een voorbeeldafdruk met de printer meegestuurd worden. Plaats het voorbeeld in de uitvoerlade wanneer u uw printer inpakt voor verzending.