HP pc's en tablets - Over UEFI en het Opstartmenu

Overzicht UEFI

Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) is een firmwarecode van een chip op uw moederbord die extra functionaliteit biedt, buiten het Basic Input/Output System (BIOS). UEFI is een manier om handelingen met uw computer te verrichten voordat een besturingssysteem wordt geladen. UEFI biedt u onder andere extra grafische menu's en systeeminformatie op een computer, en een elementaire diagnostische gegevens op een computer of een tablet. Hoe werkt dit? UEFI werkt met het BIOS om de hardware van de computer of tablet te initialiseren voordat de hardwarecontrole wordt overgedragen aan het besturingssysteem. UEFI kan ook softwareprogramma's laden en weergeven vanaf opslagapparaten om nog meer functionaliteit te bieden, zoals gedetailleerdere systeeminformatie en uitgebreide hardwarediagnose.
Afbeelding : Concepttekening van het boot-/opstartverloop met UEFI
Concepttekening van het boot-/opstartverloop met UEFI

Uw computerfirmware bijwerken (BIOS/UEFI)

UEFI-applicaties openen

Het Opstartmenu biedt toegang tot UEFI-applicaties en tot het BIOS. De applicaties bevatten verschillende opties voor notebooks, desktopcomputers en tablets. Gebruik de stappen in de volgende gedeelten om UEFI-applicaties uit te voeren vanuit het Opstartmenu of de vaste schijf.

Opties van het desktop-opstartmenu

Vanuit het Opstartmenu kunt u de systeeminformatie en -diagnose openen. Het Opstartmenu bevat de volgende opties voor desktopcomputers. Gebruik tijdens het uitvoeren van UEFI-applicaties de pijltoetsen en de toets Enter om te navigeren.
Afbeelding : Desktop-opstartmenu
Desktop-opstartmenu

Opties van het opstartmenu van de notebook

Vanuit het Opstartmenu kunt u de systeeminformatie en -diagnose openen. Het Opstartmenu bevat de volgende opties voor notebookcomputers. Gebruik tijdens het uitvoeren van UEFI-applicaties de pijltoetsen en de toets Enter om te navigeren.
Afbeelding : Notebook-opstartmenu
Notebook-opstartmenu

Opties van het opstartmenu van de tablet

Deze opties bieden toegang tot UEFI-applicaties en tot het BIOS op een tablet met Microsoft Windows. Het Opstartmenu bevat de opties die in de volgende onderdelen worden besproken. Gebruik wanneer UEFI-applicaties worden uitgevoerd het aanraakscherm om te navigeren, behalve bij opties voor opstartapparaten, waarvoor een hardwaretoetsenbord vereist is. Zie het onderdeel Opties voor opstartapparaten - Tablet voor meer informatie.

Het opstartmenu laden - Tablet

Als het tablet is uitgeschakeld drukt u tegelijkertijd op de knoppen Geluid harder (+) en Aan/uit. Houd beide knoppen ingedrukt tot het HP logo wordt weergegeven.
Het systeem laadt het opstartmenu.
Afbeelding : Opstartmenu van de tablet
Opstartmenu van de tablet

Veelgestelde vragen over UEFI

Klik op een vraag hieronder om het antwoord te lezen op een veelgestelde vraag over UEFI.