• Informatie

• Feedback

HP notebooks - Notebookcomputer kan niet worden opgestart vanaf een opstartbare cd of dvd

HP notebookcomputers waarop bij aanschaf Windows 8, Windows 7 of Linux al is geïnstalleerd, gebruiken een AMI BIOS-versie 8 die compatibel is met UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Deze versie van het BIOS bevat een functie die standaard is ingeschakeld. Doordat de functie Beveiligd opstarten in het BIOS is ingeschakeld, wordt het opstarten van oudere opstartapparaten op uw computer belet. Ook het opstarten van opstartbare cd's en dvd's wordt hierdoor verhinderd.
Om uw computer op te starten vanaf een geldige opstartbare schijf, zoals een herstelschijf van HP, moet u in het BIOS de functie Beveiligd opstarten uitschakelen. Daarna moet u in het Opstartmenu het cd-/dvd-station selecteren als het opstartapparaat. Gebruik de stappen in dit document om de functie Beveiligd opstarten uit te schakelen, zodat uw computer kan worden gestart met behulp van opstartbare cd's/dvd's.

Pavilion, Presario en Envy notebookcomputers

In dit gedeelte wordt beschreven hoe u beveiligd opstarten uitschakelt en de standaard BIOS-instellingen herstelt voor Pavilion, Presario en Envy notebooks.

Stap 1: Schakel Beveiligd opstarten uit

Voer de volgende stappen uit om Beveiligd opstarten uit te schakelen in de BIOS.
  1. Schakel de computer uit.
  2. Druk onmiddellijk herhaaldelijk - ongeveer elke seconde - op Esc totdat het Opstartmenu wordt geopend.
    Afbeelding : Opstartmenu
    Afbeelding: Opstartmenu
  3. Gebruik de toets pijl-rechts om het menu Systeemconfiguratie te kiezen, gebruik de toets pijl-omlaag om Opstartopties te selecteren en druk op Enter.
    Afbeelding : Menu Systeemconfiguratie
    Menu Systeemconfiguratie
    Afbeelding : Menu Opstartopties
    Menu Opstartopties
  4. Gebruik de toets Pijl-omlaag om Beveiligd opstarten te selecteren. Druk op Enter en vervolgens op de toets Pijl-omlaag om de instelling te wijzigen in Uitgeschakeld.
    Afbeelding : Uitgeschakeld selecteren
    Uitgeschakeld selecteren
  5. Druk op Enter om de wijziging op te slaan.
  6. Druk op F10 om Wijzigingen opslaan en afsluiten te selecteren, druk vervolgens op Enter en selecteer Ja.
  7. Het hulpprogramma Computer Setup wordt afgesloten en de computer start opnieuw op. Nadat de pc opnieuw is opgestart, verschijnt het scherm Gewijzigde opstartmodus besturingssysteem. Hier bevestigt u de gewijzigde opstartopties. Voer de code op het scherm in, druk vervolgens op Enter om de wijziging te bevestigen en ga door naar Windows.
    Afbeelding : Bericht over gewijzigde opstartmodus
    Bericht over gewijzigde opstartmodus
  8. Schakel de computer uit.

Stap 2: Het cd- of dvd-station selecteren als opstartapparaat

Voer de volgende stappen uit om het cd-/dvd-station te selecteren als opstartapparaat in het Opstartmenu.
  1. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk op de toets Escape (ongeveer elke seconde) totdat het opstartmenu wordt geopend.
    Afbeelding : Opstartmenu
    Afbeelding: Opstartmenu
  2. Druk op F9 om het menu Opties voor opstartapparaten te openen.
  3. Gebruik de pijltoets omhoog of omlaag om de optie Cd/dvd-station te selecteren. Druk vervolgens op Enter. Windows wordt door de computer gestart.
    Afbeelding : Menu Opties voor opstartapparaten
    Afbeelding: Menu Opties voor opstartapparaten
    opmerking:
    In de lijst met opstartbare apparaten kunt u mogelijk uit meerdere cd/dvd-stations kiezen.
  4. Plaats de opstartbare cd of dvd in het cd-/dvd-station.
  5. Druk op de aan-uitknop om de computer uit te schakelen en wacht ongeveer vijf seconden.
  6. Druk nogmaals op de aan-uitknop om de computer aan te zetten.
    De computer start op vanaf de cd of dvd.

Stap 3: De standaardinstellingen van het BIOS herstellen

Wanneer u klaar bent met het gebruik van uw opstartbare cd of dvd, herstelt u de standaardinstellingen van het BIOS. Hierdoor wordt Beveiligd opstarten weer ingeschakeld als het primaire opstartapparaat.
  1. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk (ongeveer elke seconde) op de toets F10 totdat het hulpprogramma Computer Setup wordt geopend.
  2. Gebruik in het menu Afsluiten de toets Pijl omlaag om Standaardwaarden laden te selecteren, druk vervolgens op Enter om de wijziging te bevestigen.
    Afbeelding : Menu afsluiten
    Menu afsluiten
  3. Selecteer Afsluiten en wijzigingen opslaan en druk op Enter om Ja te selecteren.
    De computer start Windows met de standaardinstellingen.

Elitebook, Probook en Mobile Workstation computers

In dit gedeelte wordt beschreven hoe u beveiligd opstarten uitschakelt en de standaard BIOS-instellingen herstelt voor Elitebook, Probook en Mobile Workstation computers.

Stap 1: Schakel Beveiligd opstarten uit

Voer de volgende stappen uit om Beveiligd opstarten uit te schakelen in de BIOS.
  1. Schakel de computer uit.
  2. Druk onmiddellijk herhaaldelijk - ongeveer elke seconde - op Esc totdat HP Computer Setup wordt geopend.
    Afbeelding : Opstartmenu
    Afbeelding: Opstartmenu
  3. Druk op het tabblad Geavanceerd op de toets Pijl-omlaag om Opstartopties te selecteren en druk op Enter.
    Afbeelding : Opstartopties selecteren
    Afbeelding: Opstartopties selecteren
  4. Druk op de pagina Opstartopties op de toets Pijl-omlaag om Beveiligd opstarten te selecteren en druk op Enter om het vakje uit te schakelen als het is ingeschakeld.
    Afbeelding : Beveiligd opstarten selecteren
    Afbeelding: Beveiligd opstarten selecteren
  5. Klik op Opslaan om de wijziging op te slaan.
    Het hulpprogramma Computer Setup wordt afgesloten en de computer start opnieuw op.
    Afbeelding : Klik op Opslaan
    Afbeelding: Klik op Opslaan

Stap 2: Het cd- of dvd-station selecteren als opstartapparaat

Voer de volgende stappen uit om het cd-/dvd-station te selecteren als opstartapparaat in het Opstartmenu.
  1. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk op de toets Escape (ongeveer elke seconde) totdat het opstartmenu wordt geopend.
    Afbeelding : Opstartmenu
    Afbeelding: Opstartmenu
  2. Druk op F9 om het menu Opties voor opstartapparaten te openen.
  3. Druk op pijl-omhoog of pijl-omlaag om het cd-/dvd-station te selecteren en druk op Enter. Windows wordt door de computer gestart.
    Afbeelding : Menu Opties voor opstartapparaten
    Afbeelding: Menu Opties voor opstartapparaten
    opmerking:
    In de lijst met opstartbare apparaten kunt u mogelijk uit meerdere cd/dvd-stations kiezen.
  4. Plaats de opstartbare cd of dvd in het cd-/dvd-station.
  5. Druk op de aan-uitknop om de computer uit te schakelen en wacht ongeveer vijf seconden.
  6. Druk nogmaals op de aan-uitknop om de computer aan te zetten.
    De computer start op vanaf de cd of dvd.

Stap 3: De standaardinstellingen van het BIOS herstellen

Wanneer u klaar bent met het gebruik van uw opstartbare cd of dvd, herstelt u de standaardinstellingen van het BIOS. Hierdoor wordt Beveiligd opstarten weer ingeschakeld als het primaire opstartapparaat.
  1. Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk op F10 (ongeveer elke seconde) totdat HP Computer Setup wordt geopend.
  2. Druk in het hoofdmenu op de toets Pijl-omlaag om Standaardwaarden herstellen te selecteren.
    Afbeelding : Standaardwaarden herstellen
    Afbeelding: Standaardwaarden herstellen
  3. Kies Ja om de standaardinstellingen te laden.
    Afbeelding : Klik op Ja
    Afbeelding: Klik op Ja