• Informatie

HP desktop-pc's - De computer start niet op nadat een videokaart is geïnstalleerd (Windows 10, 8)

Dit document is van toepassing op HP desktop-pc's waarop Windows 10 en Windows 8 bij aanschaf vooraf is geïnstalleerd.
HP computers waarop bij aanschaf Windows 10 en Windows 8 al is geïnstalleerd gebruiken een AMI BIOS-versie 8 die compatibel is met UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Deze versie van de BIOS bevat de functie Veilig opstarten en schakelt deze automatisch in. Dit kan er de oorzaak van zijn dat uw computer niet start nadat u een andere videokaart hebt geïnstalleerd dan de kaart die bij de computer werd meegeleverd.

Hoe werkt Veilig opstarten?

De optie Configuratie voor veilig opstarten is een nieuwe functie in BIOS 8 waarmee uw computer de echtheid van onderdelen zoals de hardware en firmware kan controleren. In de productiefase van uw computer is door de UEFI een lijst gemaakt met sleutels ter herkenning van vertrouwde hardware, firmware en code voor het laden van het besturingssysteem. Er is ook een lijst met sleutels ter herkenning van bekende schadelijke software gemaakt. Wanneer Veilig opstarten is ingeschakeld, controleert de computer of alle gegevens die worden geladen en gebruikt voordat Windows wordt geopend, veilig en bekend zijn. Veilig opstarten controleert ook de geldigheid van kritieke hardware, inclusief het moederbord en de videokaart. Schadelijke software en onbekende firmwarecode worden geblokkeerd. De optie Beveiligd opstarten kan bijvoorbeeld beletten dat uw computer wordt opgestart vanaf illegaal gekopieerde cd's of dvd's die de computer kunnen beschadigen. De optie Beveiligd opstarten blokkeert geen geldige herstelschijven of Windows-schijven.
Als een ouder model videokaart in de computer is geïnstalleerd, herkent Veilig opstarten deze mogelijk niet als geldige hardware. Als de kaart niet wordt herkend, gebruikt Windows deze kaart niet bij het opstarten, en kunt u problemen ondervinden bij het opstarten van de computer of is er mogelijk helemaal geen video-uitvoer.
Om dit probleem op te lossen, kunt u een videokaart gebruiken die door Veilig opstarten wordt herkend of kunt u Veilig opstarten uitschakelen en Legacy-opstarten in de BIOS inschakelen. In dit document wordt beschreven hoe u Veilig opstarten uitschakelt en Legacy-opstarten inschakelt.

De computer herstellen naar de oorspronkelijke configuratie

Als uw computer werd geleverd met alleen ingebouwde video en u een nieuwe videokaart hebt geïnstalleerd, verwijdert u de videokaart.
Als uw computer werd geleverd met een geïnstalleerde videokaart en u de oorspronkelijke kaart hebt vervangen door een nieuwe kaart, verwijdert u de nieuwe kaart. Plaats de oorspronkelijke kaart weer terug in de computer.

Beveiligd opstarten uitschakelen en Legacy-opstarten inschakelen

Voer de volgende stappen uit om Veilig opstarten uit te schakelen in de BIOS.
  1. Gebruik een van de volgende methoden om het setupprogramma van de pc te openen.
    • Schakel de computer in en druk onmiddellijk herhaaldelijk (ongeveer elke seconde) op de toets F10 totdat het hulpprogramma Computer Setup van de computer wordt geopend.
    • Schakel de pc in en druk onmiddellijk herhaaldelijk op Escape (ongeveer elke seconde) totdat het setupprogramma van de pc wordt geopend. Druk op F10.
    Afbeelding : Opstartmenu
    Afbeelding: Opstartmenu
    U kunt door de menu's bladeren door een menuscherm te kiezen met de pijltoetsen links en rechts. Met de pijltoetsen omhoog en omlaag kunt u door de lijst met items in een menuscherm lopen. Druk op de toets Enter om een item te selecteren en een submenu te openen. Druk vervolgens op de pijltoetsen links en rechts om de instellingen te wijzigen. Druk op de toets F10 om de wijzigingen op te slaan en een submenu af te sluiten of druk op de toets Esc om een submenu af te sluiten zonder de wijzigingen op te slaan.
  2. Gebruik de toets Pijl rechts om het menu Beveiliging te kiezen, gebruik de toets Pijl omlaag om Configuratie voor veilig opstarten te selecteren, en druk vervolgens op Enter.
    Afbeelding : Menu Beveiliging
    Menu Beveiliging
  3. Er wordt een waarschuwing weergegeven voordat u dit menu kunt gebruiken. Druk op F10 om verder te gaan met het menu Configuratie voor veilig opstarten.
    Afbeelding : Waarschuwing bij Veilig opstarten
    Waarschuwing bij Veilig opstarten
    Het menu Configuratie voor veilig opstarten wordt geopend.
    Afbeelding : Menu Configuratie voor veilig opstarten
    Menu Configuratie voor veilig opstarten
  4. Gebruik de toets Pijl omlaag om Veilig opstarten te selecteren, en gebruik vervolgens de toets Pijl rechts om de instelling te wijzigen in Uitschakelen.
  5. Gebruik de toets Pijl omlaag om Legacy-ondersteuning te selecteren, en gebruik vervolgens de toets Pijl rechts om de instelling te wijzigen in Inschakelen.
  6. Druk op F10 om de wijzigingen te accepteren.
  7. Met de toets pijl-links selecteert u het menu Bestand. Met de toets pijl-omlaag selecteert u Wijzigingen opslaan en afsluiten. Druk op Enter en selecteer Ja.
  8. Het hulpprogramma Computer Setup van de pc wordt afgesloten en de pc start opnieuw op. Zodra de pc opstart, verschijnt een bericht met de mededeling dat de opstartmodus is gewijzigd.
    Afbeelding : Bericht over gewijzigde opstartmodus
    Bericht over gewijzigde opstartmodus
  9. Typ de viercijferige code die wordt getoond in het bericht en druk vervolgens op Enter om de wijziging te bevestigen.
    opmerking:
    Voor de code wordt geen tekstveld weergegeven. Dit is te verwachten. Wanneer u de cijfers typt, wordt de code gelogd, ook al ziet u geen tekstveld.
    Windows wordt door de computer gestart.

De nieuwe videokaart installeren

Installeer de gewenste videokaart in de computer. Controleer of de kaart compatibel is met de computer en voldoet aan de specificaties voor uw pc.