HP pc's - Problemen met slaap- of hibernationstand (Windows 10, 8)

Dit document is van toepassing op desktop- en notebookcomputers van HP en Compaq met Windows 10 of Windows 8.
De computer komt niet uit de slaap- of hibernationstand
Als u uw computer opnieuw opstart, worden alle gegevens in het geheugen van de computer gewist waardoor de werking kan worden hersteld. Start voordat u deze stappen uitvoert uw computer opnieuw op om te proberen het probleem op te lossen.
Als u een notebookcomputer hebt die niet meer uit de slaapstand komt, controleert u als eerste of de computer op een voedingsbron is aangesloten en of het voedingslampje brandt.
Stap 1: Het toetsenbord inschakelen in Windows
Sla deze stap over als de computer niet in de slaapstand gaat of onverwacht wordt geactiveerd.
Volg deze stappen om het toetsenbord in te schakelen om uw computer uit de slaapstand te halen:
  1. Zoek in Windows naar en open Apparaatbeheer.
  2. Klik op de pijl naast Toetsenborden en dubbelklik op de naam van het toetsenbord.
    Afbeelding : Optie Toetsenborden in venster Apparaatbeheer
    Optie Toetsenborden in venster Apparaatbeheer
  3. Ga door naar de volgende stap als het tabblad Energiebeheer beschikbaar is.
    Als het tabblad Energiebeheer niet beschikbaar is, klikt u op de knop Instellingen wijzigen als deze onder het vak Apparaatstatus wordt weergegeven. Hetzelfde venster met eigenschappen voor het toetsenbord verschijnt nu met het beschikbare tabblad Energiebeheer.
    Als u wordt gevraagd om een beheerderswachtwoord of bevestiging, typt u het wachtwoord of geeft u de bevestiging.
  4. Klik op het tabblad Energiebeheer en zorg ervoor dat het vak naast Dit apparaat mag de computer uit de slaapstand halen is geselecteerd.
    Afbeelding : Optie Dit apparaat mag de computer uit de slaapstand halen in het tabblad Energiebeheer
    Optie Dit apparaat mag de computer uit de slaapstand halen in het tabblad Energiebeheer
  5. Klik op OK en test of het toetsenbord de computer nu kan activeren. Als de computer nog steeds niet uit de slaapstand komt, gaat u verder met deze stappen.
Stap 2: Software en stuurprogramma's bijwerken
Sommige stuurprogramma's kunnen worden gedownload bij HP, andere kunnen worden gedownload via Windows Update van Microsoft. Verschillende problemen kunnen worden opgelost door de meest recente BIOS-versie en stuurprogramma's op uw computer te installeren. Om te kijken of er BIOS- en stuurprogramma-updates voor uw computer zijn, controleert u, in de onderstaande volgorde, de volgende locaties:
Stap 3: HP Support Assistant gebruiken om automatisch naar updates te zoeken in Windows
Op HP computers met Windows is HP Support Assistant standaard geïnstalleerd. U kunt HP Support Assistant gebruiken om automatisch de nieuwste updates voor uw computer te zoeken en te installeren. U kunt indien nodig de laatste versie van HP Support Assistant installeren vanaf de HP Support Assistant-site (in het Engels).
Volg deze stappen om de HP Support Assistant te openen en te controleren op software- en stuurprogrammadownloads:
  1. Zoek in Windows naar en open HP Support Assistant.
  2. Klik in HP Support Assistant op Updates en optimalisaties.
  3. Klik op Nu op HP updates controleren.
    HP Support Assistant controleert op de laatste updates van HP.
  4. Als er nieuwe updates beschikbaar zijn, controleer dan of de selectievakjes naast de updates zijn geselecteerd en klik op Toepassen om te beginnen met het downloaden en installeren van de updates.
    Als er geen nieuwe updates beschikbaar zijn, klikt u op Voltooien.
Raadpleeg HP computers - HP Support Assistant gebruiken (Windows 10, 8, 7) (in het Engels) voor informatie over het configureren en gebruiken van HP Support Assistant.
Stap 4: Windows 10 of Windows 8 probleemoplosser voor Energiebeheer
U kunt de probleemoplossing voor Energiebeheer gebruiken om de energie-instellingen van uw computer aan te passen. De probleemoplossing voor Energiebeheer controleert zaken zoals de time-outinstellingen van uw computer, die bepalen hoe lang de computer moet wachten voordat de monitor wordt uitgeschakeld of in de slaapstand wordt gezet. Door de time-outinstellingen aan te passen kunt u energie besparen en ervoor zorgen dat de batterij van de computer langer meegaat.
Gebruik de volgende instructies om de probleemoplossing voor Energiebeheer te openen:
  1. Open het Configuratiescherm in Windows.
  2. Typ problemen oplossen in het zoekvak van het Configuratiescherm.
  3. Klik op Probleemoplossing.
    Afbeelding : Probleemoplossing
    Zoekresultaten van Probleemoplossing in Configuratiescherm
  4. Klik onder Systeem en beveiliging op Energieverbruik verbeteren.
    Als u wordt gevraagd om een administrator-wachtwoord of bevestiging, typ dan het wachtwoord dan of geef de bevestiging.
    Afbeelding : Energieverbruik verbeteren
    Energieverbruik verbeteren in het gedeelte Systeem en beveiliging
  5. Klik op Volgende om het hulpmiddel voor het oplossen van problemen uit te voeren.
    Er verschijnt een venster Problemen vaststellen terwijl Windows eventuele problemen detecteert en probeert op te lossen.
    Afbeelding : Problemen vaststellen
    De voortgangsbalk Problemen vaststellen in het hulpmiddel voor het oplossen van problemen met energiebeheer
  6. Sluit de probleemoplossing nadat problemen vaststellen is voltooid of klik indien nodig op Meer opties weergeven.
Problemen met de slaapstand en hibernationstand na een upgrade naar Windows 10 oplossen
Als uw computer niet goed in de slaapstand gaat, het aan/uit-lampje blijft branden en de ventilator blijft draaien, voert u de volgende stappen om...
Stap 1: De instelling voor Windows Update Services wijzigen
Wijzig de instelling Update Services van Automatisch (vertraagd starten) in Handmatig.
  1. Selecteer in Configuratiescherm de optie Systeembeheer en open Services.
  2. Blader naar Windows Update en dubbelklik erop om de eigenschappen weer te geven.
  3. Klik op Stoppen om de service te stoppen.
  4. Verander het Opstarttype in Handmatig en klik op OK.
Stap 2: Versie 9 of 10 van het Intel MEI-stuurprogramma (Management Engine Interface) installeren
  1. Ga naar de website HP Drivers en downloads om het laatst goedgekeurde stuurprogramma voor uw computer te zoeken.
  2. Filter op versie en selecteer Microsoft Windows 8.1 in het vervolgkeuzemenu.
  3. Download de MEI-stuurprogrammaversie 9 of 10 in het gedeelte Driver-Chipset.
      opmerking:
    Versie 9.5.24.1790 1.5M werkt voor de meeste modellen.
  4. Installeer het MEI-stuurprogramma. Als er een dialoogvenster wordt geopend met de waarschuwing dat u een nieuwere versie van de software gaat vervangen, accepteer die dan.
      opmerking:
    U hoeft versie 11 niet te verwijderen alvorens versie 9 of 10 te installeren. Er moet een bestaande versie van het stuurprogramma zijn geïnstalleerd om versie 9 of 10 te kunnen installeren.
Als er geen MEI-stuurprogramma, versie 9 of 10, wordt vermeld, download en installeer dan het juiste stuurprogramma van Intel.
Stap 3: Pakket voor probleemoplossing uitvoeren
  1. Download het Windows 10-pakket voor probleemoplossing Updates weergeven of verbergen.
  2. Voer het pakket voor probleemoplossing uit en verberg updates voor het MEI-stuurprogramma.
    Door dit te doen, blokkeert uw systeem de automatische herinstallatie of de weergave van updates voor versie 11 van het MEI-stuurprogramma.
Stap 4: De instelling Update Services opnieuw instellen
Zet de instelling Windows Update Services van Handmatig weer terug op Automatisch (vertraagd starten).
Stap 5: De computer opnieuw opstarten
Start de computer opnieuw op om het proces te voltooien.
De computer komt onverwacht uit de slaapstand
Als uw computer onverwacht uit de slaapstand komt, raadpleeg dan de informatie in dit gedeelte om te voorkomen dat hardwareapparaten de computer activeren.
Stap 1: Apparaatinstellingen wijzigen in Windows
Sommige apparaatinstellingen kunnen ertoe leiden dat de computer op een onverwacht moment wordt geactiveerd vanuit de energiebesparende stand. Dit kan ervoor zorgen dat de computer zonder aanwijsbare reden uit de Slaapstand ontwaakt. Activiteiten van apparaten zoals een draadloze muis, het netwerk, of high-definition audio kunnen ervoor zorgen dat de computer ontwaakt. Netwerkactiviteit kan ertoe leiden dat netwerkhardware de computer activeert, met name wanneer het netwerk altijd aan staat (zoals kabel- en DSL-verbindingen). Voer de volgende stappen uit om te voorkomen dat hardwareapparaten de computer activeren:
  1. Zoek in Windows naar en open Apparaatbeheer.
  2. Klik op de pijl naast het apparaat dat u wilt aanpassen.
    • Als u een optische muis gebruikt, selecteer dan Muizen en andere aanwijsapparaten.
    • Als de computer een permanente internetverbinding gebruikt, klikt u op Netwerkadapters.
    • Klik op Besturing voor geluid, video en spelletjes om de instellingen van de high-definition audio te controleren.
    Afbeelding : Opties in het venster Apparaatbeheer
    Opties in het venster Apparaatbeheer
  3. Dubbelklik op de naam van het gewenste apparaat om een venster met eigenschappen te openen.
  4. Ga door naar de volgende stap als het tabblad Energiebeheer beschikbaar is.
    Als het tabblad Energiebeheer niet beschikbaar is, klikt u op de knop Instellingen wijzigen. Hetzelfde venster met eigenschappen verschijnt nu met het beschikbare tabblad Energiebeheer.
    Als u wordt gevraagd om een beheerderswachtwoord of bevestiging, typt u het wachtwoord of geeft u de bevestiging.
  5. Klik op het tabblad Energiebeheer en verwijder het vinkje bij Dit apparaat mag de computer uit de slaapstand halen. U moet dit wellicht doen voor elk van de apparaten die in de vorige stap zijn vermeld, zoals muis, toetsenbord en geluid.
    Afbeelding : Optie Dit apparaat mag de computer uit de slaapstand halen in het tabblad Energiebeheer
    Optie Dit apparaat mag de computer uit de slaapstand halen in het tabblad Energiebeheer
      opmerking:
    Als u voorkomt dat de muis de computer kan activeren, kunt u de computer nog steeds activeren door op de slaapstandknop op het toetsenbord of op de aan/uit-knop aan de voorkant van de computer te drukken.
  6. Klik op OK, sluit alle geopende vensters en start de computer opnieuw op.
Stap 2: Controleren op problemen met een aangesloten apparaat in Windows
Sommige apparaten kunnen problemen met de slaap- of stand-bystand veroorzaken. Volg deze stappen om te controleren op een probleem met de apparaten die op de computer zijn aangesloten.
  1. Koppel alle aangesloten apparaten die niet essentieel zijn los (printers, scanners, USB-drives, enzovoort).
  2. Start de pc opnieuw op terwijl alleen de originele muis, monitor en het toetsenbord zijn aangesloten.
    Als het probleem met de slaap- of stand-bystand hiermee is opgelost, wordt het probleem door een van de aangesloten apparaten veroorzaakt. Sluit één apparaat weer aan en start de computer opnieuw op om te zien of het probleem opnieuw optreedt. Blijf apparaten toevoegen en testen tot u het apparaat vindt dat het probleem veroorzaakt.
    Als het probleem nog steeds optreedt, gaat u verder met de volgende stap voor het oplossen van problemen.
Stap 3: Antivirusapplicatie en -definities installeren/upgraden en een scan uitvoeren in Windows
Sommige virussen en andere schadelijke applicaties kunnen problemen met de slaap- of hibernationstand veroorzaken. Het is daarom raadzaam een antivirusapplicatie en -definities te downloaden of bij te werken en een scan uit te voeren.
Voer een virusscan uit om de computer te controleren op mogelijke virussen of andere schadelijke applicaties die problemen met de slaap- of hibernationstand kunnen veroorzaken.
Raadpleeg het HP ondersteuningsdocument Virussen op uw computer oplossen en voorkomen (Windows 10, 8) (in het Engels) voor instructies over het downloaden en bijwerken van antivirusapplicaties en -definities en het uitvoeren van een virusscan.
Als het probleem nog steeds optreedt, gaat u verder met de volgende stap voor het oplossen van problemen.
Stap 4: Scannen op malware
Malwareapplicaties kunnen ook problemen met de slaap-/hibernationstand veroorzaken. Windows Defender helpt op twee manieren te voorkomen dat malware uw computer infecteert:
  • Realtime bescherming: Windows Defender geeft een melding wanneer malware zichzelf probeert te installeren of uit te voeren op uw computer. U krijgt ook een melding wanneer applicaties belangrijke instellingen proberen te wijzigen.
  • Scanopties: U kunt met Windows Defender scannen op malware die mogelijk op uw computer is geïnstalleerd en alles wat tijdens een scan is gedetecteerd, automatisch verwijderen (of tijdelijk in quarantaine plaatsen).
Om Windows Defender te gebruiken, volgt u de volgende stappen:
  1. Zoek in Windows naar en open Windows Defender.
  2. Controleer in het scherm van Windows Defender of er ongewenste of schadelijke software op uw computer staat.
    • Als Windows Defender mogelijk schadelijke of ongewenste software detecteert, worden de namen en gegevens van de software in het openingsscherm weergegeven. Gebruik deze informatie om te beslissen of u de software wilt verwijderen of tijdelijk wilt uitschakelen.
    • Als Windows Defender geen mogelijk ongewenste of schadelijke software detecteert, hoeft u niets te doen.
    Afbeelding : Openingsscherm Windows Defender
    Windows Defender is open
  3. Scan uw computer met Windows Defender. U kunt een snelle scan of een volledige scan op malware uitvoeren. Als er een volledige scan wordt uitgevoerd, kan uw computer traag werken totdat de scan is voltooid.
    • Met een snelle scan worden de plaatsen op de vaste schijf gecontroleerd die het meest vatbaar zijn voor malware. Als u een snelle scan wilt uitvoeren, klikt u op Snel en vervolgens op Nu scannen.
    • Met een volledige scan worden alle bestanden op uw vaste schijf en alle actieve programma's gecontroleerd. Voer een volledige scan uit als u vermoedt dat uw computer is geïnfecteerd door malware. Als u een volledige scan wilt uitvoeren, selecteert u Volledig en klikt u op Nu scannen.
    Afbeelding : Scanopties
    Scherm met scanopties
De computer gaat niet in de slaap- of hibernationstand
Als de computer niet in de slaap- of hibernationstand gaat, gebruik dan de volgende stappen om het probleem op te lossen.
Stap 1: De energie-instellingen in Windows aanpassen
De instellingen voor energiebeheer zorgen ervoor dat de computer in en uit de slaap/stand-by modus gaat. Zorg ervoor dat de opties voor Energiebeheer zodanig zijn ingesteld dat de computer de slaap- en hibernationstand op de juiste wijze kan gebruiken.
De volgende stappen bevatten uitgebreide instructies:
  1. Zoek in Windows naar en open Energiebeheer.
  2. Selecteer een van de beschikbare schema's, Energiebesparing, Gebalanceerd of Hoge prestaties en klik op De schema-instellingen wijzigen.
    Afbeelding : Venster Energiebeheer
    Venster Energiebeheer
  3. Klik op De schema-instellingen wijzigen.
    In het venster Systeeminstellingen configureert u de gewenste werking van de aan/uit-knop, de Slaapstand-knop en beeldschermklep wanneer de notebook gebruik maakt van accustroom en wanneer de notebook op netstroom werkt.
  4. Klik op Wijzigingen opslaan en start dan de computer opnieuw op.
Als het probleem zich blijft voordoen, raadpleegt u Hybride slaapstand uitschakelen in Windows.
Stap 2: Software en stuurprogramma's bijwerken
Sommige stuurprogramma's kunnen worden gedownload bij HP, andere kunnen worden gedownload via Windows Update van Microsoft. Verschillende problemen kunnen worden opgelost door de meest recente BIOS-versie en stuurprogramma's op uw computer te installeren. Om te kijken of er BIOS- en stuurprogramma-updates voor uw computer zijn, controleert u, in de onderstaande volgorde, de volgende locaties:
Stap 3: HP Support Assistant gebruiken om automatisch naar updates te zoeken in Windows
Op HP computers met Windows is HP Support Assistant standaard geïnstalleerd. U kunt HP Support Assistant gebruiken om automatisch de nieuwste updates voor uw computer te zoeken en te installeren. U kunt indien nodig de laatste versie van HP Support Assistant installeren vanaf de HP Support Assistant-site (in het Engels).
Volg deze stappen om de HP Support Assistant te openen en te controleren op software- en stuurprogrammadownloads:
  1. Zoek in Windows naar en open HP Support Assistant.
  2. Klik in HP Support Assistant op Updates en optimalisaties.
  3. Klik op Nu op HP updates controleren.
    HP Support Assistant controleert op de laatste updates van HP.
  4. Als er nieuwe updates beschikbaar zijn, controleer dan of de selectievakjes naast de updates zijn geselecteerd en klik op Toepassen om te beginnen met het downloaden en installeren van de updates.
  5. Als er geen nieuwe updates beschikbaar zijn, klikt u op Voltooien.
Raadpleeg HP computers - HP Support Assistant gebruiken (Windows 10, 8, 7) (in het Engels) voor informatie over het configureren en gebruiken van HP Support Assistant.
Stap 4: Scannen op malware
Malwareapplicaties kunnen ook problemen met de slaap-/hibernationstand veroorzaken. Windows Defender helpt op twee manieren te voorkomen dat malware uw computer infecteert:
  • Realtime bescherming: Windows Defender geeft een melding wanneer malware zichzelf probeert te installeren of uit te voeren op uw computer. U krijgt ook een melding wanneer applicaties belangrijke instellingen proberen te wijzigen.
  • Scanopties: U kunt met Windows Defender scannen op malware die mogelijk op uw computer is geïnstalleerd en alles wat tijdens een scan is gedetecteerd, automatisch verwijderen (of tijdelijk in quarantaine plaatsen).
Om Windows Defender te gebruiken, volgt u de volgende stappen:
  1. Zoek in Windows naar en open Windows Defender.
    Zoekresultaten met Windows Defender geselecteerd
  2. Controleer in het scherm van Windows Defender of er ongewenste of schadelijke software op uw computer staat.
    • Als Windows Defender mogelijk schadelijke of ongewenste software detecteert, wordt de naam van de software en verdere informatie weergegeven in het openingsscherm. Gebruik deze informatie om te beslissen of u de software wilt verwijderen of tijdelijk wilt uitschakelen.
    • Als Windows Defender geen mogelijk ongewenste of schadelijke software detecteert, hoeft u niets te doen.
    Afbeelding : Openingsscherm Windows Defender
    Windows Defender is open
  3. Scan uw computer met Windows Defender. U kunt een snelle scan of een volledige scan op malware uitvoeren. Als er een volledige scan wordt uitgevoerd, kan uw computer traag werken totdat de scan is voltooid.
    • Met een snelle scan worden de plaatsen op de vaste schijf gecontroleerd die het meest vatbaar zijn voor malware. Als u een snelle scan wilt uitvoeren, klikt u op Snel en vervolgens op Nu scannen.
    • Met een volledige scan worden alle bestanden op uw vaste schijf en alle actieve programma's gecontroleerd. Voer een volledige scan uit als u vermoedt dat uw computer is geïnfecteerd door malware. Als u een volledige scan wilt uitvoeren, selecteert u Volledig en klikt u op Nu scannen.
    Afbeelding : Scanopties
    Scherm met scanopties
Vereisen van wachtwoord bij activeren vanuit slaapstand uitschakelen
Als u een wachtwoord moet invoeren wanneer u zich bij uw computer aanmeldt, is de standaardinstelling hetzelfde voor wanneer de computer uit de slaap- of hibernationstand wordt gehaald. Gebruik de volgende instructies om te voorkomen dat u een wachtwoord moet invoeren bij activering vanuit de slaapstand.
De instellingen in Windows bijwerken zodat niet om een wachtwoord wordt gevraagd bij activering vanuit de slaapstand
Hieronder volgen instructies voor uitschakelen van de vraag om een wachtwoord bij activering vanuit de slaapstand.
  1. Zoek in Windows naar en open Energiebeheer.
  2. Klik op Een wachtwoord vereisen bij uit slaapstand komen.
    Afbeelding : Een wachtwoord vereisen bij uit slaapstand komen
    Configuratiescherm met Een wachtwoord vereisen bij uit slaapstand komen geselecteerd
  3. Klik op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn.
    Afbeelding : Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn
    Energiebeheer, Systeeminstellingen met Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn geselecteerd
  4. Selecteer Geen wachtwoord vragen en klik vervolgens op Wijzigingen opslaan.
    Afbeelding : Geen wachtwoord vereisen
    Energiebeheer met Geen wachtwoord vereisen geselecteerd
Hybride slaapstand uitschakelen in Windows
De instelling Hybride slaapstand kan problemen veroorzaken met de slaapstand.
Volg de volgende stappen om de Hybride slaapstand uit te schakelen:
  1. Zoek in Windows naar en open Energiebeheer.
  2. Klik op De schema-instellingen wijzigen voor het geselecteerde energiebeheerschema.
    Afbeelding : Venster Energiebeheer
    Venster Energiebeheer
  3. Klik op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen.
    Afbeelding : Notebookcomputers: Optie Geavanceerde energie-instellingen wijzigen in het venster Instellingen voor beheerschema bewerken
    Notebookcomputers: Optie Geavanceerde energie-instellingen wijzigen in het venster Instellingen voor beheerschema bewerken
    Afbeelding : Desktopcomputers: Optie Geavanceerde energie-instellingen wijzigen in het venster Instellingen voor beheerschema bewerken
    Desktopcomputers: Optie Geavanceerde energie-instellingen wijzigen in het venster Instellingen voor beheerschema bewerken
  4. Op een van de volgende handelingen kunt u naar de instellingen van de hybride slaapstand gaan:
    • Klik op het plusteken (+) naast Slaapstand.
    • Klik op het plusteken (+) naast Hybride slaapstand toestaan, selecteer Uit in het vervolgkeuzemenu en klik op OK.
    Afbeelding : Notebookcomputers: Optie Hybride slaapstand toestaan in het venster Energiebeheer
    Notebookcomputers: Optie Hybride slaapstand toestaan in het venster Energiebeheer
Slaap- en hibernationstand in Windows
Slaapstand: Druk op de slaaptoets op het toetsenbord of klik op Slaapstand in het Aan/Uit-menu (Windows 10) of in het menu Afsluiten (Windows 8) om de computer in de slaapstand te zetten. Het sluiten van de beeldschermklep van een notebook kan de slaapstand ook activeren. In de slaapstand wordt de status van alle geopende applicaties in het geheugen opgeslagen en de stroomtoevoer naar het beeldscherm en de vaste schijf verminderd. Er wordt net voldoende stroom gebruikt om de gegevens in het geheugen te behouden. Uit de slaapstand komen gebeurt snel, in de meeste gevallen binnen een paar seconden. De slaapstand is nuttig wanneer u de computer korte tijd niet gebruikt. Door echter in een notebook de stroomtoevoer naar de geheugenmodules in stand te houden, kan een accu leeglopen als de notebook niet is aangesloten.
Hibernationstand: Klik Sluimerstand (indien beschikbaar) in het Aan/Uit-menu (Windows 10) of in het menu Afsluiten (Windows 8) om de computer in de sluimerstand te zetten. In de hibernationstand wordt de status van alle geopende applicaties op de vaste schijf opgeslagen, waarna de computer wordt uitgeschakeld. De computer verbruikt in de hibernationstand geen stroom. Wanneer u de computer opnieuw opstart, wordt de vorige status van alle geopende applicaties hersteld. Om die reden kan herstarten vanuit de hibernationstand langer duren dan herstarten vanuit de slaapstand. Gebruik de hibernationstand als u de computer langere tijd niet gebruikt.