HP computers - Computer is traag (Windows 8)

Dit document is van toepassing op HP en Compaq computers met Windows 8.
Ga naar HP begeleide probleemoplossing voor het oplossen van problemen met betrekking tot prestaties van uw computer, OF volg onderstaande stappen.
Gebruik dit document om ervoor te zorgen dat Windows en andere software beter presteren. Hieronder vindt u informatie over manieren waarop u de systeemprestaties kunt verbeteren door meer bronnen beschikbaar te stellen.
Meest voorkomende oorzaken van trage systeemprestaties:
  • Tijdelijke bestanden, cookies en een volle prullenbak nemen schijfruimte in beslag
  • Geen vrije schijfruimte of schijffouten
  • Applicaties die meer systeembronnen vereisen
  • Te veel taken draaien op hetzelfde moment
  • Niet-essentiële grafische functies
  • Onvoldoende geheugen
  • Oververhitting als gevolg van intensieve grafische applicaties of stof in de ventilatieopeningen
  • Een antivirusscan uitvoeren terwijl er op de achtergrond nog andere software of applicaties actief zijn
  opmerking:
HP SmartFriend is een ondersteunende service die u kan helpen bij het oplossen van trage prestaties en de snelheid van uw computer kan verbeteren (alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada). Zie HP SmartFriend (in het Engels) voor meer informatie.
Video-overzicht
Gebruik HP Support Assistant om de werking van uw computer optimaal te houden
HP adviseert om volgens een planning HP Support Assistant te gebruiken. Als HP Support Assistant niet op uw computer is geïnstalleerd of als u niet zeker weet of u de nieuwste versie gebruikt, moet u de huidige versie van HP Support Assistant downloaden op de HP-website.
  opmerking:
Als uw computer HP Support Assistant niet ondersteunt, kunt u verdergaan naar de volgende sectie met stappen die geen betrekking hebben op HP Support Assistant.
Voer de volgende stappen uit om op updates te controleren van HP:
  1. Zoek in Windows naar HP Support Assistant en open dit hulpprogramma.
  2. Klik op Mijn apparaten boven in het venster van HP Support Assistant en klik vervolgens op Updates in het vak Mijn computer.
    Afbeelding : Updates in het vak Mijn computer
    Updates geselecteerd
    Het venster Updates wordt geopend.
  3. Als HP Support Assistant updates detecteert, worden de updates weergegeven in het venster Updates beschikbaar.
    Afbeelding : Het venster Updates
     Het venster Updates
  4. Klik op Controleren op updates en berichten als u wilt controleren op recente updates.
    HP Support Assistant maakt verbinding met de HP servers en voert de volgende acties uit:
    • Download berichten en updates
    • Verzamelt configuratie-informatie
    • Analyseert uw computersysteem
    • Bereidt een actielijst voor
    Als HP Support Assistant updates heeft gevonden, worden deze weergegeven in het venster Updates beschikbaar.
    Afbeelding : Het venster Updates beschikbaar
    Het venster Updates beschikbaar
    • Voer de volgende stappen uit om een recente update uit te stellen of te verwijderen.
      1. Naast het bericht dat u wilt uitstellen, klikt u op Help mij herinneren.
      2. Selecteer Morgen, Eén weekof Eén maand, afhankelijk van wanneer u herinnerd wilt worden.
    • Om een update te verwijderen, klikt u naast de update.
    • Om de update nu te installeren, klikt u op het pictogram Nu installeren () naast de update.
    • Om voltooide en uitgestelde acties te bekijken, blader naar de sectie Actielogboek.
Systeemopschoning uitvoeren zonder HP Support Assistant te gebruiken
De vaste schijf van een computer kan een groot effect hebben op de systeemprestaties. Na verloop van tijd kunnen ongewenste of tijdelijke bestanden veel ruimte in beslag gaan nemen op uw vaste schijf, de gegevens kunnen gefragmenteerd raken en op een inefficiënte manier worden opgeslagen, of er ontstaan schijffouten op de schijf zelf. Al deze problemen kunnen invloed hebben op de prestaties van het systeem en ze zijn allemaal makkelijk op te lossen. In deze sectie worden methoden beschreven voor het onderhouden van de vaste schijf door ongewenste en tijdelijke bestanden te verwijderen, de vaste schijf te controleren op fouten en de vaste schijf te defragmenteren.
Essentiële Windows-updates uitvoeren
Verouderde software en stuurprogramma's kunnen de systeemprestaties vertragen. Als u Windows Update wilt gebruiken om essentiële software- en stuurprogramma-updates te installeren, volgt u de stappen in het HP ondersteuningsdocument: HP computers - Stuurprogramma's en software bijwerken met Windows Update (Windows 8).
Virussen en spyware verwijderen
Wanneer de computer traag werkt nadat er verbinding met internet is gemaakt, is er mogelijk adware of spyware op de computer geïnstalleerd. Spyware en adware gebruiken internet om gegevens op de achtergrond te downloaden en te uploaden. Dit kan gevoelige informatie of ongewilde reclame zijn. Door deze virussen te verwijderen, zullen de prestaties van uw systeem verbeteren.
  opmerking:
Uw computer werd mogelijk geleverd met een gratis proefversie van McAfee. Als de evaluatieperiode is beëindigd, is uw computer mogelijk onbeschermd. Kies voor een nieuw antivirusprogramma en verwijder McAfee of activeer de volledige versie van McAfee. De computer moet slechts één antivirusprogramma geïnstalleerd hebben. Verwijder één voor het installeren van de ander.
Scan op virussen en spyware met behulp van antivirus- of antispywaresoftware. Verwijder alle gevonden virussen en spyware. Raadpleeg het HP ondersteuningsdocument HP computers - Computer is mogelijk geïnfecteerd met een virus of malware (Windows 10, 8) voor meer informatie.
Verwijder eventuele virussen met behulp van Microsoft Defender. Raadpleeg het HP-ondersteuningsdocument Windows Defender gebruiken om problemen met virussen en spyware te voorkomen (Windows 8) voor meer informatie.
Applicaties beheren om trage systeemprestaties te verbeteren
Als er te veel apps of programma's op de achtergrond worden uitgevoerd, kan dit invloed hebben op de prestaties van het systeem. In deze sectie wordt verschillende manieren beschreven waarop u kunt beheren welke applicaties of programma's op de achtergrond worden uitgevoerd.
Problemen met het toewijzen van geheugen voorkomen
Geheugenruimte die is toegewezen vanuit applicaties die niet meer zijn geopend, kan problemen veroorzaken. Na verloop van tijd kan de hoeveelheid ongebruikt geheugen steeds groter worden, waardoor Windows steeds trager wordt en er meer beroep wordt gedaan op de vaste schijf. Deze geheugenlekken hebben tot gevolg dat het systeem trager werkt als uw computer aanvankelijk goed werkt wanneer deze wordt aangezet, maar merkbaar trager wordt nadat u verschillende programma's hebt geopend en gesloten.
Geheugenlekken kunnen ook optreden wanneer een programma wordt gesloten voordat het volledig is geopend. Laat apps altijd volledig openen voordat u ze sluit. Wacht na het starten van een app in de regel vijf seconden voordat u deze weer sluit, zelfs als u de app per ongeluk hebt geopend.
In zeldzame gevallen kan een incompatibele app doorgaan met het toewijzen van geheugen terwijl deze wordt uitgevoerd, waardoor het systeem trager wordt en uiteindelijk vastloopt.
Een directe oplossing voor geheugenlekken is het opnieuw opstarten van de computer. Voor een definitieve oplossing voert u de volgende stappen uit om de softwareapplicaties te isoleren die de lekken veroorzaken:
  opmerking:
Voor informatie over de geheugenvereisten van uw computer, raadpleegt u het document met specificaties voor uw computermodel.
  1. Start de computer opnieuw op.
  2. Typ taakbeheer in het startscherm om de charm Zoeken te openen en selecteer vervolgens Taakbeheer in de zoekresultaten.
    Afbeelding : Taakbeheer
    Zoeken naar Taakbeheer
    Taakbeheer wordt geopend.
  3. Klik onder aan in het venster Taakbeheer op Meer details.
    Afbeelding : Taakbeheer
    Het venster Taakbeheer met de knop Meer details gemarkeerd
  4. Selecteer het tabblad Prestaties en klik op Geheugen om de hoeveelheid beschikbaar fysiek geheugen te bekijken.
    Afbeelding : Tabblad Prestaties in Taakbeheer
    Tabblad Prestaties in Taakbeheer
  5. Klik op de knop Broncontrole openen om te bekijken hoe uw computer het geheugen gebruikt.
    Afbeelding : Broncontrole openen
    Broncontrole openen
    Als u wordt gevraagd om een beheerderswachtwoord of bevestiging, typt u het wachtwoord of geeft u de bevestiging.
  6. Klik op het tabblad Overzicht op de pijl om de sectie Geheugen te openen en blader omlaag om te bekijken welke apps geheugen gebruiken.
    Afbeelding : Broncontrole
     Broncontrole met geheugenselectie weergave
  7. Open een app waardoor de computer mogelijk wordt vertraagd.
  8. Controleer het percentage gebruikt fysiek geheugen en noteer dit.
  9. Sluit en open een verdachte app herhaaldelijk en controleer het percentage gebruikt fysiek geheugen, vergeleken met het genoteerde percentage. Wacht telkens ongeveer tien seconden voordat u de app opnieuw opent.
    • Als het percentage gebruikt fysiek geheugen blijft toenemen, is er sprake van een geheugenlek. Neem contact op met de softwarefabrikant voor beschikbare patches of oplossingen.
    • Als het percentage gebruikt fysiek geheugen steeds (nagenoeg) dezelfde waarde heeft, wordt het geheugenlek waarschijnlijk veroorzaakt door een andere app.
Niet-essentiële grafische functies uitschakelen om systeemprestaties te verbeteren
Grafische functies en applicaties kunnen veel systeembronnen gebruiken en de prestaties vertragen. Door deze functies uit te schakelen, kunnen de systeemprestaties verbeteren. In deze sectie wordt uitgelegd hoe u visuele effecten kunt aanpassen voor de beste prestaties.
Voer deze stappen uit om visuele effecten, zoals grafische menu's en vensters, aan te passen om de prestaties te optimaliseren:
  1. Typ bestandsverkenner in het startscherm om de charm Zoeken te openen en selecteer Bestandsverkenner in de zoekresultaten.
    Afbeelding : Zoeken naar Bestandsverkenner
    Het zoekveld voor Bestandsverkenner
  2. Klik op het tabblad Computer en klik op Eigenschappen.
    Afbeelding : Computereigenschappen
    Tabblad Computer met Eigenschappen geselecteerd
  3. Klik in het taakvenster aan de linkerkant op Geavanceerde systeeminstellingen.
    Afbeelding : Geavanceerde systeeminstellingen
    Geavanceerde systeeminstellingen
    Als u wordt gevraagd om een beheerderswachtwoord of bevestiging, typt u het wachtwoord of geeft u de bevestiging.
    Het venster Systeemeigenschappen wordt geopend met het tabblad Geavanceerd geselecteerd.
  4. Klik onder Prestaties op Instellingen.
    Afbeelding : Geavanceerde systeeminstellingen
    Systeemeigenschappen, tabblad Geavanceerd met Instellingen geavanceerd
    Het venster Prestatieopties wordt geopend.
  5. Klik op het tabblad Visuele effecten.
  6. Selecteer Beste prestaties en klik op OK.
    Afbeelding : Beste prestaties
    Venster Instellingen voor prestaties met Beste prestaties geselecteerd
Hitte in de computer verminderen om oververhitting te voorkomen
Hitte kan problemen veroorzaken voor iedere computer. In het algemeen neemt het risico dat belangrijke interne onderdelen worden beschadigd, enorm toe wanneer de temperatuur in de computer oploopt tot boven de 35 graden Celsius. De meest voorkomende oorzaak van oververhitting is de ophoping van stof in de computer. De elektrische componenten in een computer produceren warmte en de ventilatoren in de computer verplaatsen de lucht om de componenten te koelen tot normale bedrijfstemperaturen. Onvoldoende koeling kan leiden tot overmatige warmte in de behuizing, waardoor de onderdelen beschadigd kunnen raken. Het geluid van een continu draaiende ventilator kan een eerste aanwijzing zijn dat uw computer niet zo efficiënt mogelijk werkt en dat er een probleem is met opgehoopt stof dat ventilatieopeningen blokkeert.
Instellingen voor systeemherstel aanpassen
Systeemherstel is een functie van Windows waarmee systeemsoftware en -instellingen naar een bepaalde datum kunnen worden teruggezet. Systeemherstel doet dit door de wijzigingen in systeembestanden op te slaan in een herstelpunt. Wanneer deze functie niet wordt aangepast, kan systeemherstel maximaal vier procent van de vaste schijf in beslag nemen voor de herstelpunten, ongeacht de totale grootte van de vaste schijf.
  let op:
Als u systeemproblemen ervaart en uw computer mogelijk naar een eerder tijdstip moet herstellen, moet u de herstelpunten NIET verwijderen.
  let op:
Als u Systeembeveiliging uitschakelen selecteert, verhindert u dat het systeem in de toekomst nog herstelpunten maakt. U kunt de vaste schijf niet herstellen zonder herstelpunten.
Gebruik de volgende stappen om de ruimte te beperken die Systeemherstel gebruikt voor herstelpunten:
  1. Typ bestandsverkenner in het startscherm om de charm Zoeken te openen en selecteer Bestandsverkenner in de zoekresultaten.
    Afbeelding : Zoeken naar Bestandsverkenner
    Het zoekveld voor Bestandsverkenner
  2. Klik op het tabblad Computer en klik op Eigenschappen.
    Afbeelding : Computereigenschappen
    Tabblad Computer met Eigenschappen geselecteerd
  3. Klik in het taakvenster aan de linkerkant op Systeembeveiliging.
    Afbeelding : Systeembeveiliging
    Systeembeveiliging
    Als u wordt gevraagd om een beheerderswachtwoord of bevestiging, typt u het wachtwoord of geeft u de bevestiging.
    Het venster Systeemeigenschappen wordt geopend met het tabblad Systeembeveiliging geselecteerd.
  4. Klik op Configureren.
    Afbeelding : Instellingen voor systeembeveiliging configureren
    Het tabblad Systeembeveiliging in Systeemeigenschappen
  5. U kunt de hoeveelheid vasteschijfruimte verminderen die het systeem voor systeemherstelpunten reserveert door de schuifbalk Max. gebruik: naar 2% te slepen. U kunt een hoger of lager percentage kiezen, afhankelijk van het gewenste aantal herstelpunten en de capaciteit van de vaste schijf.
    Afbeelding : Max. gebruik
    Max. gebruik-schuifregelaar in Systeembeveiliging
  6. Klik op OK.
De vaste schijf testen
HP biedt diagnostische software die u kunt gebruiken om hardwareonderdelen op uw computer te testen. Met deze test kunt u hardwareproblemen bevestigen wanneer u vermoedt dat er iets fout is. Raadpleeg het HP ondersteuningsdocument Testen op hardwareproblemen (Windows 10, 8) en ga naar de sectie Testen met behulp van HP pc hardwarediagnoce (UEFI).
Geheugen upgraden
Het upgraden van het geheugen kan de prestaties van het systeem verbeteren. U kunt het random access memory (RAM) van de meeste HP en Compaq notebookcomputers upgraden. Raadpleeg de handleiding van uw computermodel om te weten te komen of uw RAM kan worden geüpgraded.
Raadpleeg het Help-document HP notebookcomputers - Geheugen upgraden (RAM) of HP desktopcomputers - Geheugen upgraden (RAM) voor stap-voor-stap instructies bij het upgraden van RAM-geheugen.
Een HP systeemherstel uitvoeren
Als de bovenstaande stappen de prestatieproblemen van uw trage computer niet hebben opgelost, herstelt u de fabrieksinstellingen van het systeem. Ga naar HP Systeemherstel uitvoeren (Windows 8) voor instructies.
Aanbevolen onderhoudsschema
Volg de onderstaande onderhoudsschema's om bronnen vrij te maken en de computer goed te laten functioneren.
Aanbevolen onderhoudsschema
Dagelijkse taken
Wekelijkse taken
Maandelijkse taken
Driemaandelijkse taken
E-mail beheren
  • Verwijder e-mails van onbekende bronnen.
  • Open geen bijlagen die u niet vertrouwt.
  • Organiseer e-mail.
Beveiligen tegen virussen, adware en spyware
Windows-updates of HP Support Assistant gebruiken
Raadpleeg de instructies voor Support Assistant.
Nieuwe wachtwoorden instellen
Systeemprestatie optimaliseren
Het menu Start controleren
Stel het menu Start zo in dat alleen de noodzakelijke applicaties worden geopend.
De computer, het beeldscherm, het toetsenbord en de muis schoonmaken
Raadpleeg het ondersteuningsdocument Uw desktopcomputer reinigen voor meer informatie over het correct reinigen van uw desktopcomputer.
Raadpleeg het ondersteuningsdocument Uw notebookcomputer reinigen voor meer informatie over het correct reinigen van uw notebookcomputer.
Webbrowserbestanden opruimen
  • Verwijder cookies.
  • Verwijder cache.
  • Verwijder geschiedenisbestanden.
Het bureaublad opruimen
Wis of verwijder overbodige pictogrammen en softwareapplicaties.