• Informatie

HP pc's - De prestaties van de pc verbeteren (Windows 8)

Dit document is van toepassing op HP en Compaq computers met Windows 8.
Gebruik dit document om ervoor te zorgen dat Windows en andere software beter presteren. Hieronder vindt u informatie over manieren waarop u de systeemprestaties kunt verbeteren door meer bronnen beschikbaar te stellen.
Meest voorkomende oorzaken van trage systeemprestaties:
  • Tijdelijke bestanden, cookies en een volle prullenbak nemen schijfruimte in beslag
  • Geen vrije schijfruimte of schijffouten
  • Applicaties die meer systeembronnen vereisen
  • Te veel taken draaien op hetzelfde moment
  • Niet-essentiële grafische functies
  • Onvoldoende geheugen
  • Oververhitting als gevolg van intensieve grafische applicaties of stof in de ventilatieopeningen
  • Een antivirusscan uitvoeren terwijl er op de achtergrond nog andere software of applicaties actief zijn
opmerking:
HP SmartFriend is een ondersteunende service die u kan helpen bij het oplossen van trage prestaties en de snelheid van uw computer kan verbeteren (alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada). Zie HP SmartFriend (in het Engels) voor meer informatie.

Video-overzicht

Gebruik HP Support Assistant om de werking van uw computer optimaal te houden

HP adviseert om volgens een planning HP Support Assistant te gebruiken. Als HP Support Assistant niet op uw computer is geïnstalleerd of als u niet zeker weet of u de nieuwste versie gebruikt, moet u de huidige versie van HP Support Assistant downloaden op de HP website.
opmerking:
Als uw computer HP Support Assistant niet ondersteunt, kunt u verdergaan naar de sectie Systeemopschoning uitvoeren zonder HP Support Assistant te gebruiken met stappen die geen betrekking hebben op HP Support Assistant.

Systeemopschoning uitvoeren zonder HP Support Assistant te gebruiken

De harde schijf kan een groot effect hebben op de systeemprestaties. Na verloop van tijd kunnen ongewenste of tijdelijke bestanden veel ruimte in beslag gaan nemen op uw harde schijf, de gegevens kunnen gefragmenteerd raken en op een inefficiënte manier worden opgeslagen, of er kunnen schijffouten ontstaan op de schijf zelf. Al deze problemen kunnen invloed hebben op de prestaties van het systeem en ze zijn allemaal makkelijk op te lossen. In deze sectie worden methoden beschreven voor het onderhouden van de harde schijf door ongewenste en tijdelijke bestanden te verwijderen, de harde schijf te controleren op fouten en de harde schijf te defragmenteren.

Essentiële Windows-updates uitvoeren

Verouderde software en stuurprogramma's kunnen de systeemprestaties vertragen. Als u Windows Update wilt gebruiken voor het installeren van essentiële software- en driverupdates te installeren, gaat u naar HP pc's - Stuurprogramma's en software bijwerken met Windows Update (Windows 8).

Virussen en spyware verwijderen

Wanneer de computer traag werkt nadat er verbinding met internet is gemaakt, is er mogelijk adware of spyware op de computer geïnstalleerd. Spyware en adware gebruiken internet om gegevens op de achtergrond te downloaden en te uploaden. Dit kan gevoelige informatie of ongewilde reclame zijn. Door deze virussen te verwijderen, zullen de prestaties van uw systeem verbeteren.
opmerking:
Uw computer werd mogelijk geleverd met een gratis proefversie van McAfee. Als de evaluatieperiode is beëindigd, is uw computer mogelijk onbeschermd. Kies voor een nieuw antivirusprogramma en verwijder McAfee of activeer de volledige versie van McAfee. De computer moet slechts één antivirusprogramma geïnstalleerd hebben. Verwijder één voor het installeren van de ander.
Scan op virussen en spyware met behulp van antivirus- of antispywaresoftware. Verwijder alle gevonden virussen en spyware. Raadpleeg HP computers - Computer is mogelijk geïnfecteerd door een virus of malware (Windows 10, 8) voor meer informatie.

Video over Windows Defender om problemen met virussen en spyware te voorkomen

Verwijder eventuele virussen met behulp van Microsoft Defender. Voor meer informatie over kunt u Windows Defender gebruiken om problemen met virussen en spyware te voorkomen (Windows 8) raadplegen.

Applicaties beheren om trage systeemprestaties te verbeteren

Als er te veel apps of programma's op de achtergrond worden uitgevoerd, kan dit invloed hebben op de prestaties van het systeem. In deze sectie wordt verschillende manieren beschreven waarop u kunt beheren welke applicaties of programma's op de achtergrond worden uitgevoerd.

Problemen met het toewijzen van geheugen voorkomen

Geheugenruimte die is toegewezen vanuit applicaties die niet meer zijn geopend, kan problemen veroorzaken. Na verloop van tijd kan de hoeveelheid ongebruikt geheugen steeds groter worden, waardoor Windows steeds trager wordt en er meer beroep wordt gedaan op de harde schijf. Deze geheugenlekken hebben tot gevolg dat het systeem trager werkt als uw computer aanvankelijk goed werkt wanneer deze wordt aangezet, maar merkbaar trager wordt nadat u verschillende programma's hebt geopend en gesloten.
Geheugenlekken kunnen ook optreden wanneer een programma wordt gesloten voordat het volledig is geopend. Laat apps altijd volledig openen voordat u ze sluit. Wacht na het starten van een app in de regel vijf seconden voordat u deze weer sluit, zelfs als u de app per ongeluk hebt geopend.
In zeldzame gevallen kan een incompatibele app doorgaan met het toewijzen van geheugen terwijl deze wordt uitgevoerd, waardoor het systeem trager wordt en uiteindelijk vastloopt.
Een directe oplossing voor geheugenlekken is het opnieuw opstarten van de computer. Voor een definitieve oplossing isoleert u softwareapplicaties die de lekken kunnen veroorzaken:
opmerking:
Voor informatie over de geheugenvereisten van uw computer, raadpleegt u het document met specificaties voor uw computermodel.
Isoleren van apps die geheugenlekken kunnen veroorzaken:
  1. Start de computer opnieuw op.
  2. Typ taakbeheer in het startscherm om de charm Zoeken te openen en selecteer vervolgens Taakbeheer in de zoekresultaten.
    Zoeken naar Taakbeheer
    Taakbeheer wordt geopend.
  3. Klik onder aan in het venster Taakbeheer op Meer details.
    Het venster Taakbeheer met de knop Meer details gemarkeerd
  4. Selecteer het tabblad Prestaties en klik op Geheugen om de hoeveelheid beschikbaar fysiek geheugen te bekijken.
    Tabblad Prestaties in Taakbeheer
  5. Klik op de knop Broncontrole openen om te bekijken hoe uw computer het geheugen gebruikt.
    Broncontrole openen
    Als u wordt gevraagd om een beheerderswachtwoord of bevestiging, typt u het wachtwoord of geeft u de bevestiging.
  6. Klik op het tabblad Overzicht op de pijl om de sectie Geheugen te openen en blader omlaag om te bekijken welke apps geheugen gebruiken.
    Broncontrole met geheugenselectie weergave
  7. Open een app die de computer mogelijk vertraagt.
  8. Controleer het percentage Gebruikt fysiek geheugen en noteer dit.
  9. Sluit en open een verdachte app herhaaldelijk en controleer het percentage Gebruikt fysiek geheugen, vergeleken met het genoteerde percentage. Wacht telkens ongeveer tien seconden voordat u de app opnieuw opent.
    • Als het percentage gebruikt fysiek geheugen blijft toenemen, is er sprake van een geheugenlek. Neem contact op met de softwarefabrikant voor beschikbare patches of oplossingen.
    • Als het percentage gebruikt fysiek geheugen steeds (nagenoeg) dezelfde waarde heeft, wordt het geheugenlek waarschijnlijk veroorzaakt door een andere app.

Niet-essentiële grafische functies uitschakelen om systeemprestaties te verbeteren

Grafische functies en applicaties kunnen veel systeembronnen gebruiken en de prestaties vertragen. Door deze functies uit te schakelen, kunnen de systeemprestaties verbeteren. In dit gedeelte wordt uitgelegd hoe u visuele effecten, zoals grafische menu's en vensters, kunt aanpassen om de prestaties te optimaliseren.
Aanpassen van visuele effecten:
  1. Typ verkenner in het startscherm om de charm Zoeken te openen en selecteer Verkenner in de zoekresultaten.
    Het zoekveld voor Bestandsverkenner
  2. Klik op het tabblad Computer en klik op Eigenschappen.
    Tabblad Computer met Eigenschappen geselecteerd
  3. Klik in het taakvenster aan de linkerkant op Geavanceerde systeeminstellingen.
    Geavanceerde systeeminstellingen
    Als u wordt gevraagd om een beheerderswachtwoord of bevestiging, typt u het wachtwoord of geeft u de bevestiging.
    Het venster Systeemeigenschappen wordt geopend met het tabblad Geavanceerd geselecteerd.
  4. Klik onder Prestaties op Instellingen.
    Systeemeigenschappen, tabblad Geavanceerd met Instellingen geavanceerd
    Het venster Prestatie-opties wordt geopend.
  5. Klik op het tabblad Visuele effecten.
  6. Selecteer Beste prestaties en klik op OK.
    Venster Instellingen voor prestaties met Beste prestaties geselecteerd

Hitte in de computer verminderen om oververhitting te voorkomen

Hitte kan problemen veroorzaken voor iedere computer. In het algemeen neemt het risico dat belangrijke interne onderdelen worden beschadigd, enorm toe wanneer de temperatuur in de computer oploopt tot boven de 35 graden Celsius. De meest voorkomende oorzaak van oververhitting is de ophoping van stof in de computer. De elektrische componenten in een computer produceren warmte en de ventilatoren in de computer verplaatsen de lucht om de componenten te koelen tot normale bedrijfstemperaturen. Onvoldoende koeling kan leiden tot overmatige warmte in de behuizing, waardoor de onderdelen beschadigd kunnen raken. Het geluid van een continu draaiende ventilator is mogelijk een eerste aanwijzing dat uw computer niet zo efficiënt mogelijk werkt en dat er een probleem is met opgehoopt stof dat ventilatieopeningen blokkeert.

Video over het verminderen van warmte in uw notebookcomputer

Video over het verminderen van warmte in uw desktopcomputer

Instellingen voor Systeemherstel aanpassen

Systeemherstel is een functie van Windows waarmee systeemsoftware en -instellingen naar een bepaalde datum kunnen worden teruggezet. Systeemherstel doet dit door de wijzigingen in systeembestanden op te slaan in een herstelpunt. Wanneer deze functie niet wordt aangepast, kan systeemherstel maximaal vier procent van de harde schijf in beslag nemen voor de herstelpunten, ongeacht de totale grootte van de harde schijf.
  let op:
Als u systeemproblemen ervaart en uw computer mogelijk naar een eerder tijdstip moet herstellen, moet u de herstelpunten NIET verwijderen.
  let op:
Als u Systeembeveiliging uitschakelen selecteert, verhindert u dat het systeem in de toekomst nog herstelpunten maakt. U kunt de harde schijf niet herstellen zonder herstelpunten.
Verkleinen van de schijfruimte die Systeemherstel gebruikt voor herstelpunten:
  1. Typ verkenner in het startscherm om de charm Zoeken te openen en selecteer Verkenner in de zoekresultaten.
    Het zoekveld voor Bestandsverkenner
  2. Klik op het tabblad Computer en klik op Eigenschappen.
    Tabblad Computer met Eigenschappen geselecteerd
  3. Klik in het taakvenster aan de linkerkant op Systeembeveiliging.
    Systeembeveiliging
    Als u wordt gevraagd om een beheerderswachtwoord of bevestiging, typt u het wachtwoord of geeft u de bevestiging.
    Het venster Systeemeigenschappen wordt geopend met het tabblad Systeembeveiliging geselecteerd.
  4. Klik op Configureren.
    Het tabblad Systeembeveiliging in Systeemeigenschappen
  5. Schuif de schuifregelaar Max gebruik naar 2% om de hoeveelheid harde-schijfruimte die het systeem reserveert voor systeemherstel te verminderen. U kunt een hoger of lager percentage kiezen, afhankelijk van het gewenste aantal herstelpunten en de capaciteit van de harde schijf.
    Max. gebruik-schuifregelaar in Systeembeveiliging
  6. Klik op OK.

De harde schijf testen

HP biedt diagnostische software die u kunt gebruiken om hardwareonderdelen op uw computer te testen. Zie voor instructies het gedeelte van de harde schijf Tests in Testen op hardwareproblemen.

Geheugen upgraden

Het upgraden van het geheugen kan de prestaties van het systeem verbeteren. U kunt het RAM (Random Access Memory) van de meeste HP en Compaq notebookcomputers upgraden. Raadpleeg de handleiding van uw computermodel om te weten te komen of uw RAM kan worden geüpgraded.
Voor stapsgewijze instructies over het upgraden van RAM raadpleegt u het Help-document HP notebook-pc's - Geheugen (RAM) upgraden of HP desktop-pc's - Geheugen (RAM) upgraden.

Een HP Systeemherstel uitvoeren

Als de bovenstaande stappen de prestatieproblemen op uw computer niet hebben verbeterd, moet u het besturingssysteem opnieuw installeren naar de fabrieksinstellingen. Zie Een HP Systeemherstel uitvoeren (Windows 8)

Aanbevolen onderhoudsschema

Volg de onderstaande onderhoudsschema's om bronnen vrij te maken en de computer goed te laten functioneren.
Aanbevolen onderhoudsschema
Dagelijkse taken
Wekelijkse taken
Maandelijkse taken
Driemaandelijkse taken
E-mail beheren
  • Verwijder e-mails van onbekende bronnen.
  • Open geen bijlagen die u niet vertrouwt.
  • Organiseer e-mail.
Beveiligen tegen virussen, adware en spyware
Windows-updates of HP Support Assistant gebruiken
Raadpleeg de instructies voor Support Assistant.
Nieuwe wachtwoorden instellen
Systeemprestatie optimaliseren
Het menu Start controleren
Stel het menu Start zo in dat alleen de noodzakelijke applicaties worden geopend.
De computer, het beeldscherm, het toetsenbord en de muis schoonmaken
Raadpleeg het ondersteuningsdocument Uw notebook-pc reinigen voor meer informatie over het correct reinigen van uw notebook-pc.
Webbrowserbestanden opruimen
  • Verwijder cookies.
  • Verwijder cache.
  • Verwijder geschiedenisbestanden.
Het bureaublad opruimen
Wis of verwijder overbodige pictogrammen en softwareapplicaties.