• Informatie
    Windows 11

Vind hier antwoord op de meest gestelde vragen.

Maak vandaag nog een HP-account aan!

Maak sneller verbinding met HP-ondersteuning, beheer al uw apparaten op één plek, bekijk garantie-informatie en meer. Registreren voor een HP-account

• Feedback

hp-concentra-wrapper-portlet

Acties
Bezig met laden...

HP notebook-pc's - De foutmelding "Besturingssysteem niet gevonden" verschijnt op een zwart scherm

Dit document is van toepassing op notebook-pc's met Windows XP of Windows 2000. Zie HP notebook-pc's - Oplossen foutmelding Opstartapparaat niet gevonden voor informatie over Windows Vista en Windows 7.
HP raadt de volgende oplossingen aan voor "bootfouten" en foutmeldingen op een zwart scherm die kunnen optreden voordat Windows XP of Windows 2000 is gestart.

Besturingssysteem niet gevonden

Deze foutmelding heeft één of meer van de volgende oorzaken:
  • Het notebook-BIOS kan de harde schijf niet vinden.
  • De harde schijf is fysiek beschadigd.
  • De Windows Master Boot Record (MBR) op de harde schijf is beschadigd.
  • De partitie of het deel op de harde schijf met de Windows MBR is niet langer actief.
Gebruik een van de volgende stappen om deze fout te verhelpen:

Stap één: Test de harde schijf

Gebruik de onderstaande stappen om de harde schijf in een notebook-pc te testen met de HP Hard Drive Self Test.
  1. Steek de netadapter in uw notebook-pc.
  2. Houd de aan-uitknop gedurende 5 seconden ingedrukt om de pc uit te zetten.
  3. Houd de toets F10 ingedrukt en druk op de aan-uitknop om de pc aan te zetten. Laat de toets F10 weer los nadat de tekst wordt weergegeven op het beeldscherm van de pc.
  4. Nadat het hulpprogramma BIOS Setup is weergegeven, gebruikt u de pijltoets rechts om het menu Hulpprogramma's te selecteren.
  5. Selecteer Hard Drive Self Test.
  6. Druk op de toets Enter om de test te starten.
De Hard Drive Self Test geeft nu een Estimated test time (een schatting van de testtijd) aan. Er wordt een Quick-test (snel), een Comprehensive-test (uitgebreid) en een SMART-test uitgevoerd als u op Enter drukt.
Als een test mislukt, neem dan contact op met HP service en ondersteuning voor instructies over het bestellen van een vervangende harde schijf.
Als alle tests slagen, is de harde schijf niet beschadigd. HP hanteert als regel dat een harde schijf niet onder de garantie wordt vervangen als hij de HP Hard Drive Self Test doorstaat.
opmerking:
Veel pc-problemen zijn gerelateerd aan softwarefouten op de harde schijf. Het uitgebreide gedeelte van de HP Hard Drive Self Test repareert softwarefouten op de harde schijf, maar rapporteert de fouten niet. Zodra de test is voltooid, start u de pc opnieuw op om te kijken of de test het probleem met uw pc heeft opgelost.
Als alle tests worden doorstaan, drukt u op de aan-uitknop om de pc opnieuw op te starten. Ga verder met stap 2 als de foutmelding Besturingssysteem niet gevonden opnieuw wordt weergegeven.

Stap twee: Repareer de Master Boot Record

De Master Boot Record (MBR) is een deel van de harde schijf dat door de pc wordt gebruikt om het besturingssysteem Windows te starten. Als de MBR is beschadigd, start de pc niet. Met de schijf met het besturingssysteem Windows, de cd Operating System (OSD), die bij uw HP notebook-pc is geleverd, kunt u de Master Boot Record (MBR) repareren. Volg de onderstaande stappen zorgvuldig om de MBR te repareren.
  1. Plaats de schijf met het besturingssysteem Windows (Operating System) in het optische station (cd of dvd).
  2. Houd de aan-uitknop gedurende 5 seconden ingedrukt om de pc uit te zetten. Druk opnieuw op de aan-uitknop om de pc aan te zetten.
  3. Druk op de toets Enter wanneer u wordt gevraagd te starten vanaf de cd.
  4. In het installatiemenu van Windows drukt u op de toets R om de Herstelconsole te starten.
  5. Typ FIXMBR achter de C:\> prompt en druk vervolgens op Enter om door te gaan.
  6. Druk op de toets y en druk op Enter als u wordt gevraagd of u een nieuwe MBR wilt schrijven.
  7. Zodra de MBR met succes is geschreven, start u de notebook pc opnieuw door op de aan-uitknop te drukken.
opmerking:
Voor uitgebreidere informatie over het gebruik van de Windows Herstelconsole raadpleegt u Microsoft: De herstelconsole gebruiken.

Stap drie: Installeer het Windows besturingssysteem opnieuw op de harde schijf

Volg de instructies in het document HP notebook-pc's - Overzicht van het besturingssysteem herstellen of opnieuw installeren om het besturingssysteem Windows XP opnieuw te installeren op een HP notebook.

Stap vier: Contact opnemen met HP

Als de fout niet wordt opgelost met de voorgaande stappen, neem dan contact op met HP service en ondersteuning voor aanvullende hulp.