• Informatie

• Feedback

HP pc's - Microsoft Security Essentials gebruiken voor bescherming tegen virussen en spyware

Dit document is van toepassing op alle HP en Compaq pc's.
Microsoft Security Essentials biedt bescherming tegen virussen, spyware en andere schadelijke software. Security Essentials scant uw computer op bedreigingen en beschermt tegen nieuwe bedreigingen. Security Essentials is niet standaard geïnstalleerd op de computer, maar kan gratis worden gedownload bij Microsoft.
opmerking:
Als u antivirussoftware geïnstalleerd heeft, maar andere antivirussoftware wilt installeren, verwijdert u eerst de oude antivirussoftware voordat u nieuwe software installeert. Hierdoor voorkomt u mogelijk softwareconflicten.

Microsoft Security Essentials downloaden en installeren

Microsoft Security Essentials kan gratis worden gedownload door computers met een legale versie van Windows. Volg de onderstaande stappen om Security Essentials te installeren:
  1. Klik op Gratis downloaden.
  2. Microsoft detecteert uw besturingssysteem en begint vervolgens met het downloaden van opties die geschikt zijn voor uw besturingssysteem.
  3. Klik op Uitvoeren als er een venster met een beveiligingswaarschuwing wordt geopend.
    Afbeelding : Beveiligingswaarschuwing
    Afbeelding van het venster Beveiligingswaarschuwing
  4. Klik op Uitvoeren als er een tweede venster met een beveiligingswaarschuwing wordt geopend.
    Afbeelding : Beveiligingswaarschuwing
    Afbeelding van de beveiligingswaarschuwing
  5. Klik op Volgende in het welkomstscherm.
    Afbeelding : Welkomstscherm van de installatiewizard
    Afbeelding van het welkomstscherm van de installatiewizard
  6. Voer de stappen uit om Microsoft Security Essentials te installeren.
  7. Klik op Voltooien wanneer de installatie is afgerond.
    Afbeelding : De installatie is voltooid
    Afbeelding van laatste installatievenster
    Een Update-scherm wordt weergegeven, terwijl Security Essentials op de Microsoft-website naar de nieuwste updates van virus- en spywaredefinities zoekt. De vereiste updates zijn op uw computer geïnstalleerd. Wanneer de scan is voltooid, sluit u de software.
    Afbeelding : Update-venster
    Update-venster

De computer scannen op beveiligingsproblemen met Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials kan een snelle scan uitvoeren voor locaties waarop vaak bedreigingen worden gevonden, een volledige scan voor het hele systeem uitvoeren of een aangepaste scan voor door u geselecteerde stations en mappen uitvoeren. Volg deze stappen om de computer te scannen op beveiligingsproblemen:
  1. Open Microsoft Security Essentials door achtereenvolgens op Start, Alle programma's en Microsoft Security Essentials te klikken.
  2. Open het tabblad Home.
  3. Selecteer één van de scanopties en klik vervolgens op Nu scannen:
    • Snel - Hiermee scant u de mappen waarin vaak beveiligingsproblemen voorkomen.
    • Volledig - Hiermee scant u het volledige systeem.
    • Gewoonte - Hiermee scant u de stations en mappen die u selecteert.
    Afbeelding : Scanopties
    Afbeelding van het tabblad Home
  4. Security Essentials scant de computer op beveiligingsproblemen.
    Afbeelding : Scannen
    Afbeelding van scanvenster
    Wanneer de scan is voltooid, wordt een venster met de scanresultaten weergegeven. Als tijdens de scan bedreigingen worden gedetecteerd, wordt een lijst met die bedreigingen weergegeven. Als tijdens de scan geen bedreigingen worden gedetecteerd, verschijnt het bericht Er zijn bij deze scan geen dreigingen gedetecteerd op de computer.
    Afbeelding : Venster met scanresultaten
    Venster met scanresultaten

Scans plannen met Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials kan uw computer automatisch elke week op dezelfde tijd scannen. Voer de volgende stappen uit om een wekelijkse scan in te stellen:
  1. Open het tabblad Instellingen.
  2. Klik op Geplande scan.
    Afbeelding : Geplande scan
    Afbeelding van het venster Geplande scan
  3. Schakel het selectievakje naast Een geplande scan uitvoeren op mijn computer (aanbevolen) in.
  4. Selecteer het soort scan (snel of volledig), de dag en de tijd. Klik vervolgens op de selectievakjes voor de andere planningsvoorwaarden die u wenst toe te passen.
  5. Klik op Wijzigingen opslaan. Security Essentials scant de computer wekelijks op de ingestelde dag en tijd.

Overzicht van Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials biedt bescherming tegen virussen, spyware en andere schadelijke software. Security Essentials scant uw computer op bedreigingen en beschermt tegen nieuwe bedreigingen. Security Essentials is niet standaard geïnstalleerd op de computer, maar kan gratis worden gedownload bij Microsoft.
Microsoft Security Essentials openen
Open Microsoft Security Essentials door achtereenvolgens op Start, Alle programma's en Microsoft Security Essentials te klikken.
Tabblad Home
Op het tabblad Home staat de status van de actuele beveiliging en virus- en spywaredefinities. U kunt een snelle, volledige of aangepaste scan uitvoeren vanaf het tabblad Home.
Afbeelding : Tabblad Home
Afbeelding van het tabblad Home
Tabblad Bijwerken
Op het tabblad Bijwerken staat de status van de virus- en spywaredefinities. Klik op Bijwerken om te controleren of er updates zijn.
Afbeelding : Tabblad Bijwerken
Afbeelding van het tabblad Bijwerken
Tabblad Geschiedenis
Op het tabblad Geschiedenis staan alle items die door Security Essentials zijn gedetecteerd als mogelijk schadelijk en de acties die op die items zijn uitgevoerd.
Afbeelding : Tabblad Geschiedenis
Afbeelding van het tabblad Geschiedenis
Tabblad Instellingen
Gebruik het tabblad Instellingen om een scan te plannen, standaardacties in te stellen, realtime bescherming in of uit te schakelen, bestanden, mappen of processen uit te sluiten, en uw lidmaatschap van Microsoft SpyNet te beheren. Zie Instellingen wijzigen in Microsoft Security Essentials voor meer informatie.
Afbeelding : Tabblad Instellingen
Afbeelding van het tabblad Instellingen

Instellingen wijzigen in Microsoft Security Essentials

Gebruik het tabblad Instellingen om een scan te plannen, standaardacties in te stellen, realtime bescherming in of uit te schakelen, bestanden, mappen of processen uit te sluiten, en uw lidmaatschap van Microsoft SpyNet te beheren. Gebruik de volgende secties om de instellingen voor Security Essentials te wijzigen.

Geplande scans wijzigen in Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials kan eenmaal per week een geplande scan uitvoeren. Volg deze stappen om het soort scan, de dag of het tijdstip te wijzigen:
  1. Klik op Geplande scan.
    Afbeelding : Geplande scan
    Afbeelding van het venster Geplande scan
  2. Schakel het selectievakje naast Een geplande scan uitvoeren op mijn computer (aanbevolen) in.
  3. Selecteer de dag voor het soort scan (snel of volledig), de week en het tijdstip.
  4. Klik op Wijzigingen opslaan. Security Essentials scant de computer wekelijks op de ingestelde dag en tijd.

Standaardacties instellen in Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials kan beveiligingsproblemen automatisch oplossen. Volg deze stappen om de standaardacties in te stellen die Security Essentials moet uitvoeren als er beveiligingsproblemen worden gevonden:
  1. Klik op Standaardacties.
    Afbeelding : Standaardacties
    Afbeelding van het venster Standaardacties
  2. Selecteer voor elk niveau welke actie moet worden uitgevoerd door Security Essentials (Aanbevolen actie, Verwijderen of Quarantaine).
  3. Klik op Wijzigingen opslaan.

Instellingen voor realtime bescherming wijzigen in Microsoft Security Essentials

Realtime bescherming waarschuwt u als mogelijk gevaarlijke software zich probeert te installeren of uit te voeren op uw computer. Volg deze stappen om realtime bescherming in of uit te schakelen en de instellingen te wijzigen:
  1. Klik op Realtime bescherming.
    Afbeelding : Instellingen van realtime bescherming
    Afbeelding van het venster Instellingen van realtime bescherming
  2. Schakel realtime bescherming in of uit en kies of Security Essentials activiteiten van bestanden en programma's moet controleren en downloads moet scannen.
  3. Klik op Wijzigingen opslaan.

Bestanden en locaties uitsluiten tijdens het scannen in Microsoft Security Essentials

U kunt bepaalde bestanden en locaties uitsluiten om beveiligingsscans te versnellen. Daardoor kan uw computer echter minder goed beschermd zijn tegen beveiligingsproblemen. Volg deze stappen om bestanden en mappen uit te sluiten van scans:
  1. Klik op Uitgesloten bestanden en locaties.
    Afbeelding : Uitgesloten bestanden en locaties
    Afbeelding van het venster Uitgesloten bestanden en locaties
  2. Klik op Toevoegen.
  3. Blader naar een station, map of bestand dat/die u wilt uitsluiten van beveiligingsscans en klik vervolgens op OK.
  4. Herhaal stap 2 en 3 voor elk station, elke map en elk bestand dat/die u wilt uitsluiten.
  5. Klik op Wijzigingen opslaan.

Bestandstypen uitsluiten tijdens het scannen in Microsoft Security Essentials

U kunt bepaalde bestandstypen uitsluiten om beveiligingsscans te versnellen. Daardoor kan uw computer echter minder goed beschermd zijn tegen beveiligingsproblemen. Volg deze stappen om bepaalde bestandstypen uit te sluiten van scans:
  1. Klik op Uitgesloten bestandstypes.
    Afbeelding : Uitgesloten bestandstypes
    Afbeelding van het venster Uitgesloten bestandstypes
  2. Voer een bestandstype (bijvoorbeeld .JPEG) in het lege veld in.
  3. Klik op Toevoegen.
    Herhaal stap 2 en 3 voor alle bestandstypes die u wilt uitsluiten.
  4. Klik op Wijzigingen opslaan.

Processen uitsluiten tijdens het scannen in Microsoft Security Essentials

U kunt bepaalde processen (met de extensie .cmd, .bat, .pif, .scf, .exe, .com of .scr) uitsluiten om beveiligingsscans te versnellen. Daardoor kan uw computer echter minder goed beschermd zijn tegen beveiligingsproblemen. Volg deze stappen om bepaalde processen uit te sluiten van scans:
  1. Klik op Uitgesloten processen.
    Afbeelding : Uitgesloten processen
    Afbeelding van het venster Uitgesloten processen
  2. Klik op Toevoegen.
  3. Blader naar een proces (met de extensie .cmd, .bat, .pif, .scf, .exe, .com of .scr) dat u wilt uitsluiten van beveiligingsscans en klik dan op OK.
  4. Herhaal stap 2 en 3 voor elk proces dat u wilt uitsluiten.
  5. Klik op Wijzigingen opslaan.

Geavanceerde instellingen wijzigen in Microsoft Security Essentials

In Microsoft Security Essentials kunt u geavanceerde instellingen wijzigen, zoals het scannen van archieven en verwijderbare stations, of u systeemherstelpunten wilt maken voordat u de computer opschoont en of gebruikers de geschiedenis mogen bekijken. Voer deze stappen uit om de geavanceerde instellingen te wijzigen:
  1. Klik op Geavanceerd.
    Afbeelding : Geavanceerde instellingen
    Afbeelding van het venster Geavanceerde instellingen
  2. Breng de gewenste wijzigingen aan in de geavanceerde instellingen.
  3. Klik op Wijzigingen opslaan.

Het niveau van het Microsoft SpyNet-lidmaatschap instellen

SpyNet is een online Microsoft-community met informatie over potentiële bedreigingen. Met een basislidmaatschap kunt u de bron van de software, de genomen acties en het resultaat van de acties bekijken. Met een uitgebreid lidmaatschap ontvangt u van Security Essentials alle basisinformatie plus de locatie van de software op de computer, de bestandsnamen, de werking van de software en de gevolgen voor de computer.
Voer deze stappen uit om het niveau van het Microsoft SpyNet-lidmaatschap in te stellen:
  1. Klik op Microsoft SpyNet.
    Afbeelding : Instellingen van Microsoft SpyNet
    Afbeelding van het venster Instellingen van Microsoft SpyNet
  2. Selecteer Basislidmaatschap of Uitgebreid lidmaatschap.
  3. Klik op Wijzigingen opslaan.