HP notebook-pc's - Schade aan Liquid Crystal Display (LCD) vaststellen

Dit document is van toepassing op HP notebook-pc's met een LCD-scherm.
Als u een gebarsten of defect LCD-scherm hebt, gebruik dan een van onderstaande opties om het te repareren of vervangen. Zelf herstellen wordt niet aanbevolen.
LCD's op notebookcomputers zijn gemaakt van twee dunne lagen glas met een donker, vloeibaar kristalmateriaal ertussen. Het glas is aan de buitenkant bedekt met een laag plastic. Klanten denken vaak dat de LCD niet gebarsten kan zijn omdat ze geen barst voelen. De barsten zijn echter doorgaans niet voelbaar omdat de laag plastic vrijwel nooit scheurt of barst.
Wanneer het glas van het LCD-scherm gebroken is, kan het volgende gebeuren:
  • Er kunnen strepen of patronen verschijnen op het scherm. Dit kunnen veel strepen of slechts een paar strepen zijn.
  • Er kunnen ook zwarte vlekken verschijnen. Dit kan vloeibaar kristalmateriaal zijn dat uit een barst lekt. Er kan een barst in het scherm zitten waardoor er wel strepen verschijnen maar er geen kristalvlekken zichtbaar zijn. De vlekken kunnen klein zijn, later verschijnen of groter worden na verloop van tijd. Klanten zeggen vaak dat er geen zwarte vlekken waren toen ze hun computer wegbrachten ter reparatie en dat de vlekken moeten zijn ontstaan tijdens of na verzending.
  • Het scherm kan totaal zwart zijn; doorgaans is echter een bepaald patroon zichtbaar als u goed kijkt.
Het is belangrijk dat u weet dat de lijnen op de LCD ook kunnen worden veroorzaakt door problemen met de videodriver of problemen met de gebruikte media. Problemen met de videodriver kunt u meestal oplossen door een nieuwe videodriver te downloaden en te installeren. Als de strepen echter worden veroorzaakt door een gebarsten LCD, moet u rekening houden met het volgende beleid.
Accidental Damage Protection (ADP)
HP biedt klanten de mogelijkheid een Accidental Damage Protection-plan (ADP) te kopen. Dit abonnement moet worden gekocht voordat schade optreedt. Klanten kunnen het ADP-abonnement kopen bij de leverancier van de computer.
Customer Induced Damage (CID) aan een LCD-scherm
Door de klant veroorzaakte schade valt niet onder de standaardgarantie. Dit valt alleen onder voorziening voor schadegevallen. De meeste beschadigde of gebroken LCD's worden beschouwd als door de klant veroorzaakte schade.
Soms zijn er uitzonderingen. Daarom kunt u contact opnemen met een servicemedewerker voor meer informatie. Ook voor klanten die hun apparaat met schade terugkrijgen van een onderhouds- of reparatiebeurt, wordt de reparatie beschouwd als een uitzondering.
Voorbeelden van Customer Induced Damage (CID) aan een LCD-scherm
In de volgende tabel staan voorbeelden van beschadigde schermen en veelvoorkomende beschrijvingen voor de schade.
Al deze voorbeelden zijn van beschadigde schermen die niet worden gedekt onder de standaardgarantie.
Door de klant veroorzaakte schade
Beschrijving
Voorbeeld van beschadigd LCD-scherm
Diagonale of getande strepen en/of de aanwezigheid van zowel horizontale als verticale strepen
Diagonale of getande strepen (wit gebied in 1) en zowel horizontale als verticale strepen duiden op een beschadigd scherm. Een set horizontale of verticale strepen kan een beschadigd scherm zijn, maar kan ook worden veroorzaakt door een grafische systeemfout of een losse interne videokabel.
Diagonale of horizontale strepen
Diagonale of horizontale strepen
Verkleurd, verlicht of donkerder gebied op scherm
Er is vloeistof in het beeldscherm gekomen.
Verkleurde, lichte en donkere gebieden op het scherm
Witte vlekken of verlichte lokale gebieden
Er zijn lichtere gebieden of witte vlekken zichtbaar op het scherm. Dit gebeurt normaal wanneer een scherp object of scherpe rand krachtig contact maakt met het beeldscherm.
Witte vlekken op het scherm
Donkere vlekken in gelokaliseerde gebieden, een voorbeeld van Mura-defecten
Er verschijnen donkere vlekken op het scherm. Deze pixeldefecten worden meestal veroorzaakt door een scherp object dat tegen het scherm drukt.
Donkere vlekken op het scherm
Donkere vlek op het scherm
Donkere vlek op het scherm
Zwarte 'vlekken' of 'spikkels' met heldere witte blootgestelde gebieden
De interne glasplaat is gebarsten, waardoor vloeibaar kristal in gebieden (de zwarte vlekken) samenkomt. Wanneer dit gebeurt, zijn de gebieden zonder vloeibaar kristal helder wit.
Zwarte vlekken met helderwitte gebieden
Zwarte vlekken en witte gebieden
Zwarte vlekken en helderwitte gebieden
Zwarte vlekken en helderwitte gebieden
Zwarte vlekken die zich over het scherm bewegen
De interne glasplaat is gebarsten en vloeibaar kristal lekt (soms overlopen genoemd) langs de barst in het beeldscherm.
Zwarte vlekken die zich over het scherm bewegen
Zwarte vlekken die zich over het scherm bewegen
Zwarte vlekken die zich over het scherm bewegen
Gebarsten glasplaat
In extreme gevallen zijn de gebarsten glasplaat en zwarte en witte vlekken zichtbaar.
Gebarsten glasplaat met zwarte en witte vlekken
Gebarsten glasplaat met zwarte en witte vlekken
De schade aan mijn LCD-scherm wordt niet gedekt door de standaardgarantie. Wat moet ik doen?
In de meeste gevallen wordt deze schade beschouwd als door de klant veroorzaakte schade. Deze schade wordt niet gedekt door de standaardgarantie. Daarom komen de kosten van de reparatie voor rekening van de eigenaar, tenzij de klant eerder Accidental Damage Protection (ADP) heeft aangeschaft. Als de computer niet meer wordt gedekt door de garantie, kan de klant de computer op eigen kosten laten repareren door contact op te nemen met HP.
Als u geen ADP hebt en niet wilt betalen voor de reparatie van een beschadigd LCD-scherm, kunt u een externe monitor aansluiten en kunt u de notebook gewoon gebruiken. Of u kunt een toetsenbord, muis en scherm kopen en de notebook gebruiken als een desktopcomputer. Schade aan de LCD heeft doorgaans geen invloed op de werking van de notebookcomputer. U kunt ook de harde schijf verwijderen en deze gebruiken in een externe behuizing voor een andere computer.
Een doe-het-zelf-reparatie proberen
We raden de meeste klanten af zelf reparaties uit te voeren. Een onjuiste handeling kan onherstelbare schade aan de computer veroorzaken. Het is raadzaam dat alle reparaties worden uitgevoerd door een ervaren en erkende serviceprovider. Als u ervoor kiest zelf reparaties uit te voeren, doet u het volgende om de correcte vervangende onderdelen te identificeren en te bestellen.
  1. Open een webbrowser en ga naar de startpagina van www.hp.com, klik op Ondersteuning en selecteer vervolgens Ondersteuning en probleemoplossing.
  2. Voer uw productnaam/-nummer in op de pagina HP Klantenondersteuning en druk op de toets Enter.
    Afbeelding : Startpagina van HP Klantenondersteuning
    De startpagina van HP Klantenondersteuning met het zoekveld gemarkeerd
  3. Als er meerdere zoekresultaten zijn, klikt u op uw specifieke model.
  4. Klik op de productondersteuningspagina op Gebruikershandleidingen.
    Afbeelding : Gebruikershandleidingen
    Productondersteuningspagina met gebruikershandleidingen gemarkeerd
  5. Klik op Naslaggids om de gids te openen.
    Afbeelding : Onderhouds- en servicehandleiding
    Productgebruikershandleidingen met onderhoud en servicehandleidingen gemarkeerd
  6. Zoek het onderdeelnummer en de instructies voor verwijderen en vervangen.
    Afbeelding : Onderdeelnummers vinden
    Het gedeelte optisch station met de kolom onderdeelnummer gemarkeerd
  7. Zodra u het correcte onderdeelnummer hebt gevonden, zie HP gecertificeerde vervangingsonderdelen bestellen. Gebruik de instructies in dit document voor het bestellen van vervangende onderdelen.
    U kunt ook bovenaan de pagina op Contact opnemen met ondersteuning klikken om contact op te nemen met een vertegenwoordiger of om een erkend reparatiecentrum te zoeken.
Wij raden u aan alleen onderdelen te bestellen bij een erkende HP dealer. Onderdelen die u bestelt bij een extern bedrijf, werken mogelijk niet zoals verwacht en kunnen extra problemen veroorzaken.