HP pc's - HP System Recovery uitvoeren (Windows 7)

Dit document is van toepassing op computers van HP en Compaq waarop Windows 7 is geïnstalleerd.
In dit document wordt uitgelegd hoe u de fabrieksinstellingen van de computer kunt herstellen. Dit document is opgesplitst in verschillende gedeelten op basis van de diverse manieren waarop u een systeemherstel kunt uitvoeren.
Maak een back-up van alle persoonlijke bestanden en lees alle waarschuwingen en instructies voordat u een systeemherstel uitvoert.
Het volledige herstelproces kan 4 tot 6 uur of langer in beslag nemen. Maak verbinding met internet voor het beste resultaat. Tijdens dit proces wordt uw computer verschillende keren opnieuw opgestart. Schakel de computer niet uit en onderbreek het herstelproces niet totdat het Windows-bureaublad verschijnt.

Soorten systeemherstel

Op uw computer kunnen twee of drie soorten systeemherstel beschikbaar zijn. Gebruik het soort systeemherstel dat uw probleem verhelpt zonder meer wijzigingen te maken dan noodzakelijk.
  • Systeemherstel: Bij deze optie wordt de systeempartitie (normaliter C:) geformatteerd en worden het originele besturingssysteem en alle originele stuurprogramma's en software opnieuw geïnstalleerd. Een systeemherstel heeft geen invloed op partities die door de gebruiker zijn gemaakt. Als er twee vaste schijven zijn, wordt bij een systeemherstel alleen de schijf met het besturingssysteem aangepast.
      let op:
    Als de grootte van de partitie waarop het besturingssysteem staat (normaliter C:) tot onder de minimaal benodigde ruimte werd verkleind, worden andere partities die door de gebruiker zijn gemaakt verwijderd en worden de gegevens die daarop staan vernietigd.
  • Fabrieksreset: Bij een fabrieksreset worden alle partities verwijderd, wordt de hele vaste schijf geformatteerd en worden het originele besturingssysteem en alle originele hardwarestuurprogramma's en software opnieuw geïnstalleerd. Deze optie herstelt tevens de benodigde herstelpartitie (normaliter D:) en UEFI-partitie (normaliter E:) en installeert de benodigde software opnieuw.
    De fabrieksreset herstelt alle software van de notebook naar de staat waarin deze verkeerde op het moment van aankoop. Alle aanpassingen of toevoegingen van gebruikers worden verwijderd.
  • Minimaal herstel van installatiekopie: Bij een minimaal herstel van de installatiekopie worden alle partities verwijderd, wordt de hele vaste schijf geformatteerd en worden het originele besturingssysteem, de originele hardwarestuurprogramma's en essentiële HP software (zoals HP Support Assistant en HP Recovery Manager) opnieuw geïnstalleerd. Deze optie is beschikbaar op een groot aantal HP notebook-pc's. Bij een minimaal herstel van de installatiekopie worden toepassingen en games met een proefperiode niet opnieuw geïnstalleerd.

Deze video laat zien hoe u HP System Recovery uitvoert in Windows 7

Herstel vanaf het bureaublad van Windows 7

Als Windows 7 goed wordt geopend, voer dan de volgende stappen uit om een systeemherstel te starten via het menu Start in Windows 7.
  1. Schakel de computer uit.
  2. Koppel alle randapparatuur los, met uitzondering van de monitor, het toetsenbord, de muis en het netsnoer. Haal alle media uit de interne stations en verwijder alle recent toegevoegde interne hardware.
  3. Schakel de computer in.
  4. Klik achtereenvolgens op Start, Alle programma's, Recovery Manager en nogmaals op Recovery Manager.
    Als u wordt gevraagd om een beheerderswachtwoord of bevestiging, typt u het wachtwoord of geeft u de bevestiging. Als het venster Gebruikersaccountcontrole verschijnt, waarin u wordt gevraagd of het programma wijzigingen aan de computer mag aanbrengen, klikt u op Ja.
    Recovery Manager
  5. Klik onder Ik heb meteen hulp nodig op Systeemherstel.
  6. Recovery Manager vraagt of u de oorspronkelijke fabrieksinstellingen van de computer wilt terugzetten. Klik op Ja en op Volgende.
    Bevestigingsscherm van Recovery Manager
  7. De computer wordt opnieuw opgestart. Als de herstelpartitie op de vaste schijf correct functioneert, wordt het venster van Recovery Manager weergegeven.
    opmerking:
    Als de herstelpartitie op de vaste schijf niet correct functioneert, hebt u een set herstelschijven nodig om een systeemherstel te kunnen uitvoeren. Volg de instructies in het gedeelte Systeemherstel met herstelschijven.
    Recovery Manager na opnieuw starten
  8. Klik op Systeemherstel.
  9. Wanneer Systeemherstel u vraagt om een back-up van uw bestanden te maken, selecteert u een optie voor het maken van back-ups:
    • Als u al een back-up hebt gemaakt van uw persoonlijke bestanden of als u geen back-up wilt maken van persoonlijke bestanden, selecteert u Herstellen zonder back-ups van uw bestanden te maken en klikt u vervolgens op Volgende. Ga verder met de volgende stap.
  10. Klik op OK in de waarschuwing die verschijnt.
  11. Nadat het systeemherstel is voltooid, klikt u op Voltooien om de computer opnieuw op te starten. Voer de stappen op de installatieschermen uit en wacht totdat de computer de installatie voltooit.
  12. Zodra de installatie is voltooid, schakelt u de computer uit, sluit u alle apparaten en kabels aan en schakelt u de computer weer in.
  13. Update en beveilig uw computer voordat u deze gebruikt. Herinstalleer eventuele antivirus- en beveiligingssoftware die voor het systeemherstel was geïnstalleerd.
  14. Herinstalleer alle softwareprogramma's die na het aanschaffen van de computer zijn toegevoegd en bestanden waarvan een back-up is gemaakt.

Herstellen vanaf het opstartscherm (tijdens het opstarten van het systeem) OF wanneer u niet kunt opstarten naar het aanmeldingsscherm

Als Windows 7 niet goed wordt geopend, voert u de volgende stappen uit om de computer te herstellen:
opmerking:
Als de herstelpartitie op de vaste schijf niet correct functioneert, werkt deze methode niet en wordt een foutbericht weergegeven. Als een foutbericht aangeeft dat het systeemherstel niet kan worden uitgevoerd vanuit het opstartscherm, hebt u een set herstelschijven nodig om een systeemherstel te kunnen uitvoeren. Volg de instructies in het gedeelte Systeemherstel met herstelschijven.
  1. Schakel de computer uit.
  2. Koppel alle randapparatuur los, met uitzondering van de monitor, het toetsenbord, de muis en het netsnoer. Haal alle media uit de interne stations en verwijder alle recent toegevoegde interne hardware.
  3. Schakel de computer in en druk herhaaldelijk op de toets F11 (ongeveer elke seconde) totdat Recovery Manager wordt geopend.
    Recovery Manager
  4. Klik onder Ik heb meteen hulp nodig op Systeemherstel.
  5. Wanneer Systeemherstel u vraagt om een back-up van uw bestanden te maken, selecteert u een optie voor het maken van back-ups:
    • Als u al een back-up hebt gemaakt van uw persoonlijke bestanden of als u geen back-up wilt maken van persoonlijke bestanden, selecteert u Herstellen zonder back-ups van uw bestanden te maken en klikt u vervolgens op Volgende. Ga verder met de volgende stap.
  6. Klik op OK in de waarschuwing die verschijnt.
  7. Nadat het systeemherstel is voltooid, klikt u op Voltooien om de computer opnieuw op te starten. Voer de stappen op de installatieschermen uit en wacht totdat de computer de installatie voltooit.
  8. Zodra de installatie is voltooid, schakelt u de computer uit, sluit u alle apparaten en kabels aan en schakelt u de computer weer in.
  9. Update en beveilig uw computer voordat u deze gebruikt. Herinstalleer eventuele antivirus- en beveiligingssoftware die voor het systeemherstel was geïnstalleerd.
  10. Herinstalleer alle softwareprogramma's die na het aanschaffen van de computer zijn toegevoegd en bestanden waarvan een back-up is gemaakt.

Systeemherstel met herstelschijven

Voer de volgende stappen uit om de computer te herstellen met een set herstelschijven (cd's of dvd's). Dit kunnen herstelschijven zijn die u van HP Support hebt ontvangen of die u zelf hebt gemaakt.
opmerking:
HP levert geen herstelschijven bij pc's omdat de herstelsoftware op de vaste schijf is geïnstalleerd. U kunt herstelschijven bij HP Support bestellen of de Recovery Manager software gebruiken om zelf een set herstelschijven te maken. HP raadt u aan om na aankoop van de computer een set herstelschijven te maken en deze op een veilige plaats te bewaren. Met herstelschijven die door Support zijn geleverd, kan het systeemherstel wel 4 tot 6 uur duren. Met herstelschijven die u zelf hebt gemaakt, neemt dit vaak minder tijd in beslag. Voor meer informatie over het maken van een set herstelschijven raadpleegt u Het maken van herstelschijven of het opslaan van een herstelinstallatiekopie op een USB-flashstation in Windows 7.
  1. Schakel de computer in en plaats de eerste herstelschijf in het station.
  2. Houd de aan-uitknop ingedrukt om de computer uit te zetten.
  3. Koppel alle randapparatuur los, met uitzondering van de monitor, het toetsenbord, de muis en het netsnoer. Haal alle media uit de interne stations en verwijder alle recent toegevoegde interne hardware.
  4. Schakel de computer in.
  5. Druk direct meerdere malen op Escape (elke seconde), totdat het opstartmenu of het menu voor het selecteren van een opstartapparaat wordt geopend.
  6. De keuzes die u moet maken, zijn enigszins afhankelijk van het soort menu dat op uw scherm verschijnt:
    • Als het menu voor het selecteren van een opstartapparaat wordt geopend, gebruikt u de pijltoetsen voor omhoog of omlaag om het cd/dvd-station te selecteren. Druk vervolgens op Enter.
    • Als het opstartmenu wordt geopend, drukt u op F9 om de opties voor opslagapparaten weer te geven. Gebruik de pijltoets omhoog of omlaag om het cd/dvd-station te selecteren. Druk vervolgens op Enter.
      opmerking:
      In de lijst met opstartapparaten kunt u mogelijk uit meerdere cd/dvd-stations kiezen. Als dat het geval is, kies dan een van de cd/dvd-stations om te zien of HP Recovery wordt gestart. Als het systeemherstel niet start of als u het foutbericht 'Geen systeemschijf' ziet, moet u de computer opnieuw opstarten door op de aan-uitknop te drukken. Herhaal vervolgens deze stappen om een ander cd-/dvd-station te selecteren. Als het systeemherstel start, gaat u verder met deze stappen om het herstel te voltooien.
  7. Er wordt mogelijk een venster weergegeven waarin u wordt gevraagd of u Recovery Manager wilt uitvoeren vanaf de vaste schijf of de geplaatste schijf. Als dit venster verschijnt, selecteert u Programma uitvoeren vanaf schijf en klikt u op Volgende.
  8. Selecteer een optie op basis van het type herstelschijven dat u hebt:
    • Van HP Support ontvangen herstelschijven:
      Kies een van de volgende opties, afhankelijk van welke optie wordt weergegeven op uw scherm, en klik op Volgende.
      • Fabrieksinstellingen herstellen - De computer herstellen door de volledige vaste schijf te wissen en de fabrieksinstellingen te herstellen
      • De computer herstellen door de volledige schijf te wissen en de fabrieksinstellingen te herstellen
      Recovery Manager met door HP geleverde herstelschijven
  9. Wanneer Systeemherstel u vraagt om een back-up van uw bestanden te maken, selecteert u een optie voor het maken van back-ups:
    • Als u al een back-up hebt gemaakt van uw persoonlijke bestanden of als u geen back-up wilt maken van persoonlijke bestanden, selecteert u Herstellen zonder back-ups van uw bestanden te maken en klikt u vervolgens op Volgende. Ga verder met de volgende stap.
  10. Klik op OK in de waarschuwing die verschijnt.
  11. Lees en reageer op de schermen die worden weergegeven. Als u wordt gevraagd een schijf te plaatsen, plaatst u de volgende schijf. In sommige gevallen moet u misschien dezelfde schijf herhaaldelijk plaatsen voordat u door kunt gaan.
  12. Nadat het systeemherstel is voltooid, verwijdert u de schijf. Als de lade de schijf niet uitwerpt, drukt u op de uitwerpknop op de pc-behuizing om de schijf uit te werpen.
  13. Als het scherm Herstellen voltooid wordt weergegeven, klikt u op Voltooien.
    Als het scherm Bestanden kopiëren voltooid wordt weergegeven, klikt u op Volgende.
  14. Afhankelijk van uw model computer wordt de computer uitgeschakeld of opnieuw opgestart. Als de computer wordt uitgeschakeld, wacht u 5 seconden. Schakel de computer daarna weer in.
    opmerking:
    Als u door HP Support geleverde herstelschijven gebruikt, kan het herstelproces meer dan een uur in beslag nemen. Onderbreek het herstelproces niet. Het herstelproces is voltooid wanneer de installatieschermen van Windows verschijnen.
  15. Voltooi de Windows-installatie wanneer de schermen worden weergegeven.
  16. Zodra de Windows-installatie is voltooid, schakelt u de computer uit, sluit u alle apparaten en kabels aan en schakelt u de computer weer in.
  17. Update en beveilig uw computer voordat u deze gebruikt. Herinstalleer eventuele antivirus- en beveiligingssoftware die voor het systeemherstel was geïnstalleerd.
  18. Herinstalleer alle softwareprogramma's die na het aanschaffen van de computer zijn toegevoegd en bestanden waarvan een back-up is gemaakt.

Opstarten vanaf een USB-herstelstation

Voer de volgende stappen uit om de computer te herstellen vanaf een USB-flashstation.
opmerking:
Voor meer informatie over het opslaan van een herstelinstallatiekopie op een USB-flashstation raadpleegt u Het maken van herstelschijven of het opslaan van een herstelinstallatiekopie op een USB-flashstation in Windows 7.
  1. Schakel de computer uit en plaats het USB-flashstation in een USB-poort.
  2. Schakel de computer uit door de aan-uitknop ingedrukt te houden.
  3. Koppel alle randapparatuur los, met uitzondering van de monitor, het toetsenbord, de muis en het netsnoer. Haal alle media uit de interne stations en verwijder alle recent toegevoegde interne hardware.
  4. Druk direct meerdere malen op Escape (elke seconde), totdat het opstartmenu of het menu voor het selecteren van een opstartapparaat wordt geopend.
  5. De keuzes die u moet maken, zijn enigszins afhankelijk van het soort menu dat op uw scherm verschijnt:
    • Als het menu voor het selecteren van een opstartapparaat wordt geopend, gebruikt u de pijltoetsen voor omhoog of omlaag om uw USB-opslagapparaat te selecteren. Druk vervolgens op Enter.
    • Als het opstartmenu wordt geopend, drukt u op F9 om de opties voor opslagapparaten weer te geven. Gebruik de pijltoetsen voor omhoog of omlaag om de naam van uw USB-opslagapparaat (de volumenaam van het station) te selecteren. Druk daarna op Enter om verder te gaan.
    Het welkomstvenster van Recovery Manager
  6. Er wordt mogelijk een venster weergegeven waarin u wordt gevraagd of u Recovery Manager wilt uitvoeren vanaf de vaste schijf of vanaf de geplaatste media. Als dit venster verschijnt, selecteert u de optie USB-flashstation en klikt u op Volgende.
  7. Klik op Systeemherstel onder Ik heb meteen hulp nodig. Selecteer in het volgende scherm Ja om te bevestigen dat u uw computer naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen wilt herstellen en klik vervolgens op Volgende om verder te gaan.
    Herstellen van computer bevestigen
  8. Wanneer Systeemherstel u vraagt om een back-up van uw bestanden te maken, selecteert u een optie voor het maken van back-ups:
    • Als u al een back-up hebt gemaakt van uw persoonlijke bestanden of als u geen back-up wilt maken van persoonlijke bestanden, selecteert u Herstellen zonder back-ups van uw bestanden te maken en klikt u vervolgens op Volgende. Ga verder met de volgende stap.
  9. Klik op Volgende. Er verschijnt een melding met de waarschuwing dat alle apparaten losgekoppeld moeten worden van de pc. Zorg ervoor dat alle apparaten, behalve het flashstation voor het herstel, losgekoppeld zijn en klik vervolgens op OK.
  10. Lees en reageer op de schermen die worden weergegeven. Nadat het systeemherstel is voltooid, verschijnt het scherm Herstel voltooid.
  11. Verwijder het USB-flashstation uit de USB-poort.
  12. Klik op Voltooien om uw computer opnieuw op te starten.
  13. Afhankelijk van uw model computer wordt de computer uitgeschakeld of opnieuw opgestart. Wacht 5 seconden nadat de computer is uitgeschakeld en schakel de computer daarna weer in.
  14. Voltooi de Windows-installatie wanneer de schermen worden weergegeven.
  15. Zodra de Windows-installatie is voltooid, schakelt u de computer uit, sluit u alle apparaten en kabels aan en schakelt u de computer weer in.
  16. Update en beveilig uw computer voordat u deze gebruikt. Herinstalleer eventuele antivirus- en beveiligingssoftware die voor het systeemherstel was geïnstalleerd.
  17. Herinstalleer alle softwareprogramma's die na het aanschaffen van de computer zijn toegevoegd en bestanden waarvan een back-up is gemaakt.