• Informatie

HP notebooks - Ventilator is luidruchtig en draait constant (Windows)

Dit document is bedoeld voor HP notebooks.
Wanneer een computerventilator gedurende lange tijd hard draait, is er mogelijk een probleem met een ventilator of is de computer oververhit. Pas de energie-instellingen aan, maak de ventilatieopeningen schoon, controleer op verdachte processen en werk het BIOS bij om de interne temperatuur te reduceren.
opmerking:
Het is normaal dat de ventilatoren 5 tot 20 seconden hard draaien wanneer de computer wordt ingeschakeld.

Stap 1: Pas de energie-instellingen aan

Pas de energie-instellingen aan om energieverbruik te verminderen, wat de ventilatoren kan helpen bij het onderhouden van een optimale binnentemperatuur van maximaal 30 °C.
  1. Schakel de computer in.
  2. Zoek in Windows naar Configuratiescherm en open dit.
  3. Typ in het zoekveld van het configuratiescherm Energiebeheer kies daarna Energiebeheer in de lijst.
    Opties voor energiebeheer kiezen
  4. Klik op Schema-instellingen wijzigen.
    De schema-instellingen wijzigen
  5. Klik op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen.
    Klikken op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen
  6. Klik op het vervolgkeuzemenu en selecteer Energiebesparing.
    Voorbeeld van de optie voor energiebesparing in Windows 10
  7. Selecteer Slaapstand in de lijst en klik vervolgens op Slaapstand na en Sluimerstand na om de instellingen te openen.
    opmerking:
    In de slaapstand wordt de computer in een energiebesparende modus geplaatst waarbij geen geopende toepassingen worden gesloten, terwijl de sluimerstand alle werkzaamheden in geopende toepassingen opslaat en de computer vervolgens uitschakelt.
    Op de slaapstand- en sluimerstand-instellingen klikken
  8. Verkort de tijd voor elke instelling om de belasting voor de ventilator te reduceren wanneer de computer niet wordt gebruikt.
  9. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan.
  10. Start de computer opnieuw op.
Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 2: De ventilatieopeningen reinigen

Er kan zich in de loop van de tijd stof en vuil ophopen in en om de ventilatieopeningen. Dit kan de luchtstroom belemmeren waardoor de ventilatoren harder werken dan normaal om hitte te verwijderen.
  1. Schakel de computer uit.
  2. Verwijder alle voorwerpen in de buurt van de computer.
  3. Gebruik een stofzuiger om het stof uit de openingen aan de achterkant en onderkant van de computer te verwijderen.
    Locatie van de ventilatieopeningen op een HP notebook
  4. Schakel de computer in en plaats deze op een harde, vlakke ondergrond, zoals een bureau of een tafel.
      let op:
    Wanneer de computer op een zacht oppervlak wordt geplaatst, zoals uw schoot, een bed of een kussen, kan de luchtstroom worden belemmerd of volledig worden geblokkeerd. Langdurige beperking van de ventilatie veroorzaakt oververhitting en mogelijke schade. Ga naar Hitte in de computer verminderen om oververhitting te voorkomen voor meer informatie.
Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 3: Verhoog de efficiëntie om hitte te beperken

De computer werkt harder en genereert meer warmte als meerdere toepassingen gelijktijdig worden geopend of wanneer er grafisch intensieve videospellen worden afgespeeld.
Lees de volgende tips om de efficiëntie van uw computer te verbeteren:
  • Wijzig welke toepassingen worden uitgevoerd wanneer Windows wordt gestart met behulp van het tabblad opstarten in Taakbeheer.
  • Sluit toepassingen wanneer u deze niet meer gebruikt.
  • Sluit de internetbrowser wanneer u deze niet meer gebruikt.
  • Verlaag de spelresolutie en de grafische instellingen als de computer warmer wordt dan normaal tijdens het afspelen.
Als het probleem zich blijft voordoen, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 4: Gebruik de functie Taakbeheer om beschadigde processen te identificeren

Wanneer de CPU wordt overbelast door meerdere processen, zoals corrupte software of malware, werken de ventilatoren voortdurend om de overtollige hitte te af te voeren. Open Windows Taakbeheer om deze processen te identificeren en te sluiten.
opmerking:
Een onnodig of beschadigd proces kan 1% tot 100% van de CPU-tijd verbruiken. Zelfs een lage, maar constante belasting van 3 tot 4% kan ervoor zorgen dat de ventilator sneller gaat draaien.
  1. Ga na of uw computer is verbonden met uw netwerk en of de internetverbinding actief is.
  2. Druk op Ctrl, Alt, Delete en selecteer dan Taakbeheer starten of Taakbeheer.
    Taakbeheer kiezen in Windows 10
  3. Klik op Meer details indien nodig.
    Meer details kiezen
  4. Klik op het tabblad processen en klik vervolgens op de header van de CPU-kolom om de processen te sorteren op processorbelasting.
    Klikken op de header van de CPU-kolom
  5. Gebruik het internet om verdachte processen die in de lijst worden weergegeven te onderzoeken en te bevestigen.
  6. Selecteer het verdachte proces en klik vervolgens op taak beëindigen.
Als u geen verdachte processen hebt gevonden of het probleem blijft bestaan, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 5: Het grafische stuurprogramma bijwerken

Het stuurprogramma voor de grafische kaart is verouderd. Gebruik Windows Update om updates voor uw computer te zoeken en te installeren.
opmerking:
HP raadt u aan om geen stuurprogramma's te installeren van websites van derden, omdat hierdoor extra problemen kunnen ontstaan. Als u ervoor kiest om stuurprogramma’s te installeren die niet van HP zijn moet u ervoor zorgen dat u een Windows Systeemherstel maakt alvorens de update te starten. Raadpleeg het document Microsoft Systeemherstel gebruiken (Windows 10, 8) of Microsoft Systeemherstel gebruiken (Windows 7) voor meer informatie.
  1. Zorg dat uw computer een actieve internetverbinding heeft.
    opmerking:
    Op een internetverbinding met een limiet, zoals voor mobiele data, moet u updates mogelijk handmatig downloaden.
  2. Zoek en open Windows Update-instellingen in Windows.
  3. Klik op Controleren op updates.
    • Windows 10: Alle beschikbare updates worden automatisch geïnstalleerd.
    • Windows 7 en 8: Klik op Updates installeren naast de beschikbare updates.
  4. Als de updates zijn geïnstalleerd, start u zo nodig uw computer opnieuw op.
Als het stuurprogramma up-to-date is of het probleem blijft zich voordoen, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 6: Het BIOS bijwerken

Het BIOS van de computer is verouderd. Controleer of er een BIOS-update van HP is.
  let op:
Controleer of u de BIOS-update voor uw specifieke computermodel installeert. Als u de verkeerde update installeert, kan dit de computer beschadigen.
  1. Ga naar HP software en stuurprogramma's downloaden en navigeer naar de productpagina voor uw computer.
  2. Zoek het BIOS in de lijst.
    • Als de BIOS-optie niet beschikbaar is, is het BIOS up-to-date.
    • Als de BIOS-optie beschikbaar is, klikt u op BIOS en vervolgens op Download naast de update. Volg de informatie op het scherm en start de computer vervolgens opnieuw op. Voor meer informatie, ga naar Het BIOS bijwerken (Basic Input Output System).
Als het BIOS up-to-date is of het probleem blijft zich voordoen, gaat u verder met de volgende stap.

Stap 7: Neem contact op met HP Klantenondersteuning

Als de vorige stappen het probleem niet hebben opgelost, neemt u contact op met HP Klantenondersteuning voor garantie en service.