• Informatie

HP is zich bewust van de huidige kwetsbaarheden waarnaar verwezen wordt als "speculative execution side-channel attacks" en welke vele moderne processors (Intel, AMD en ARM) en besturingssystemen aantasten. HP zal bijgewerkte informatie verstrekken op deze ondersteuningssite, zodra die beschikbaar komt.

hp-concentra-wrapper-portlet

Acties
Bezig met laden...

HP notebook-pc's - Problemen bij installeren van Windows XP

Dit document is van toepassing op HP Pavilion en Compaq Presario notebooks die van Windows 7 of Vista zijn gedowngraded naar Windows XP. Dit document is niet van toepassing op Commercial notebooks en desktops.
HP is in april 2010 gestopt met de levering van notebooks met Windows XP voor de consumentenmarkt. Afhankelijk van hoe en wanneer u uw exemplaar van Windows XP hebt gekocht, biedt Microsoft mogelijk geen basisondersteuning meer. Basisondersteuning omvat, maar is niet beperkt tot, drivers voor nieuwe hardware, bijgewerkte drivers, beveiliging, fixes, patches en bijgewerkte software.
Bij downgraden naar een retailversie van Windows XP op een HP notebook die onder garantie valt, vervalt het softwaregedeelte van de garantie. Het softwaregedeelte van de garantie is alleen van betrekking op de originele software en het originele besturingssysteem dat met de notebook is geleverd. De garantie is niet van toepassing op de softwaremodificaties die na de aanschaf worden uitgevoerd.
De hardwaregarantie is geldig voor de opgegeven garantieperiode. Als u echter een hardwareprobleem hebt, kan u worden gevraagd opnieuw het oorspronkelijke besturingssysteem te installeren om te controleren of het probleem door defecte hardware wordt veroorzaakt.
Bekende problemen bij downgraden van Vista of Windows 7 naar XP
Als u een HP Pavilion of Compaq Presario notebook voor de consumentenmarkt hebt die is geleverd met Windows 7 of Vista, dan leidt het wijzigen van het besturingssysteem tot ernstige gebruiksproblemen. Veel componenten, zoals geluid, video, afbeeldingen, netwerkverbindingen, stations of andere (rand)apparaten hebben mogelijk een beperkte functionaliteit of functioneren helemaal niet. Raadpleeg het ondersteuningsbeleid van uw hardware en bekijk de problemen die andere gebruikers hebben ondervonden voordat u besluit het besturingssysteem te wijzigen.
Microsoft is gestopt met de verkoop van het XP-besturingssysteem en biedt beperkte ondersteuning voor bestaande installaties. Raadpleeg de website van Microsoft voor het gebruiks- en ondersteuningsbeleid.
Fabrikanten van nieuwe hardwarecomponenten bieden geen XP-drivers
Hardwaretechnologie is veranderd sinds de introductie van nieuwere Vista- en Windows 7-besturingssystemen. Sommige componentfabrikanten bieden geen ondersteuning voor XP. U kunt de volgende problemen ondervinden als u op een HP Pavilion of Compaq Presario notebook voor de consumentenmarkt, die werd ontworpen voor Vista, een downgrade naar een ouder besturingssysteem uitvoert.
  • HP biedt geen drivers die compatibel zijn met Windows XP voor functies zoals geluid, video, afbeeldingen, netwerkverbindingen, stations of andere (rand)apparaten voor deze notebooks voor de consumentenmarkt.
  • Als u het besturingssysteem wijzigt, moet u mogelijk de originele software-installatiekopie opnieuw installeren wanneer u mogelijke software- en hardwareproblemen probeert op te lossen met behulp van de technische ondersteuning.
  • Nieuwere hardware is mogelijk specifiek ontworpen voor een moderner besturingssysteem, zoals Vista of Windows 7. Daarom bieden sommige componentfabrikanten mogelijk geen Windows XP-compatibele drivers.
  • Zelfs als andere bedrijven of Windows zelf algemene drivers bieden waarmee uw apparaten kunnen functioneren, kan de prestatie van uw HP computer minder goed zijn dan optimaal.
Gebruik Windows Update en HP Help en ondersteuning om compatibele drivers te zoeken
Zowel Microsoft als HP bieden hulpmiddelen voor het zoeken van compatibele drivers en software. Aangezien sommige updates niet kunnen worden geïnstalleerd totdat andere updates zijn geïnstalleerd en de computer opnieuw is opgestart, moet u de updatefunctie meerdere keren uitvoeren.
  • De Windows Update-functie is onderdeel van het besturingssysteem Vista en Windows 7 en wordt vanaf de harde schijf uitgevoerd. Ga voor XP naar de website van Microsoft en voer het webhulpprogramma voor updates via internet uit. U kunt Windows Update als volgt uitvoeren:
    1. Open een browser en ga naar de webpagina www.update.microsoft.com.
    2. Selecteer de opties voor het controleren op updates voor zowel het besturingssysteem als voor Microsoft-software zoals Word, Excel of Office.
    3. Laat het programma de computer analyseren en op updates en patches controleren. Het laatste Service Pack voor Windows XP, met alle drivers die Microsoft van plan is te publiceren, is SP3. Microsoft is niet van plan nieuwe drivers en software voor Windows XP te maken.
  • Het hulpprogramma HP Help en ondersteuning voor XP bevat een aantal onderhoudshulpprogramma's en biedt tevens een koppeling naar de diagnostische hulpprogramma's Instant Support Professional Edition die via uw internetverbinding worden uitgevoerd. De hulpprogramma's zijn ontworpen voor bekende combinaties van hardware en besturingssystemen. Mogelijk zijn er geen updates beschikbaar als uw specifieke notebook een onbekende configuratie heeft.
    1. Download het programma HP Help en ondersteuning voor XP op www.hp.com/go/helpandsupport.
    2. Klik op Start en selecteer Help en ondersteuning.
    3. Selecteer Update en volg de aanwijzingen op de website.
HP Notebook Utilities voor XP uitvoeren
HP notebookcomputers hebben unieke functies die verloren gaan wanneer een standaardimage van het Windows XP-besturingssysteem wordt geïnstalleerd. Hoewel u afzonderlijke hulpprogramma's kunt zoeken en installeren, heeft HP de softpaq SP27720 - Notebook Utilities for Windows XP samengesteld met verschillende hulpprogramma's voor notebooks. De hulpprogramma's helpen bij het kalibreren van de batterij, het schakelen van beeldscherm met de sneltoetsen, het snel vergrendelen van het systeem en het gebruik van de draadloze functies.
Download de softpaq en sla het bestand op de computer op. Probeer het programma niet vanaf het web uit te voeren. Een aantal van de hulpprogramma's controleren de harde schijf op een eerdere versie van het programma en tonen een bericht waarin wordt gevraagd het bestaande programma te verwijderen:
  1. Open het Configuratiescherm, klik met de rechtermuisknop het genoemde programma en selecteer Verwijderen in het vervolgkeuzemenu.
  2. Start de computer opnieuw op voordat u de nieuwe versie van de hulpprogramma's installeert.
Werk drivers bij en installeer ze opnieuw in Apparaatbeheer
Als de notebook een USB-apparaat niet herkent, of als de driver niet goed wordt geïnstalleerd, verschijnt er een foutmelding.
Kan dit apparaat niet starten. (FailReasonString-waarde) De waarde geeft het defecte hardwarecomponent aan.
Dit apparaat is ofwel niet aanwezig, of werkt niet goed, of niet alle drivers ervan zijn geïnstalleerd. (Code 10)
Als het defecte apparaat een extern randapparaat is zoals een printer of een USB harde schijf, koppel de kabel dan los en sluit hem weer aan om er zeker van te zijn dat de aansluiting goed is. Voor het verhelpen van een fout en het installeren van een compatibele driver maakt u verbinding met internet en voert u één of meer van de volgende acties uit.
De apparaatdriver bijwerken
  1. Klik op Start en klik vervolgens met de rechtermuisknop op het pictogram Deze computer.
  2. Selecteer Eigenschappen en selecteer het tabblad Hardware.
  3. Klik op de knop Apparaatbeheer om Apparaatbeheer te starten.
    In Apparaatbeheer wordt een symbool in de vorm een uitroepteken (!) in een gele driehoek gebruikt om een apparaat aan te duiden dat niet wordt herkend of een driver die niet is geïnstalleerd of niet goed werkt.
  4. Klik op het tabblad Stuurprogramma.
  5. Klik op Stuurprogramma bijwerken en laat Windows op de computer en het web naar de juiste driver zoeken.
Verwijder de apparaatdriver en installeer deze opnieuw
  1. Open Apparaatbeheer op de hierboven beschreven manier.
  2. Selecteer het apparaat dat niet werkt, aangeduid met een uitroepteken (!) in een gele driehoek, en klik op Installatie ongedaan maken.
  3. Sluit Apparaatbeheer en zet de computer uit.
  4. Zet de computer weer aan en laat Windows de plug-en-play-hardware zoeken en de drivers installeren. Laat Windows op de computer en het web de juiste driver zoeken.
Alternatieve drivers en programma's handmatig zoeken en installeren
Als u het modelnummer van een specifiek hardwarecomponent weet, kunt u zoeken naar andere computerproducten met componenten van dezelfde fabrikant en vervolgens zoeken naar compatibele drivers. Aangezien XP is gebouwd op basis van oudere technologieën, hebben XP-drivers mogelijk een beperktere functionaliteit dan de Windows 7-drivers.
Zoek naar drivers die op vergelijkbare productmodellen met het nieuwe besturingssysteem worden gebruikt. Ga naar de webpagina HP Drivers en downloads en zoek naar bijgewerkte driversoftware voor het apparaat voor andere computers van de productreeks.
  opmerking:
Voordat u een niet-gespecificeerde driver of software installeert, dient u te controleren of deze is ontworpen voor de specifieke versie van het hardwarecomponent. Bekijk het Leesmij-bestand of andere installatie-instructies met betrekking tot het bijgewerkte bestand.
  waarschuwing:
Installeer NOOIT willekeurig geselecteerde drivers of software; een incompatibel programma kan ertoe leiden dat de computer niet goed functioneert of dat de computer helemaal niet meer werkt! Als u bijvoorbeeld probeert een BIOS voor een 32-bits processor van Intel op een computer met een 64-bits AMD-processor te installeren, werkt de computer helemaal niet meer en is het wellicht niet meer mogelijk de computer te herstellen naar de voorgaande werkende staat.
Installeer het originele besturingssysteem opnieuw als u pc niet goed werkt
Als u uw computer al hebt gedowngraded van Vista of Windows 7 naar Windows XP, hebt u waarschijnlijk gemerkt dat functies zoals het geluid, het dvd-station of de webcam niet meer werken. U hebt op de productpagina voor uw specifieke notebookproduct gekeken, maar er zijn zeer weinig XP-drivers beschikbaar. HP biedt GEEN XP-compatibele drivers voor computers die exclusief voor Vista- of Windows 7-drivers zijn ontworpen. Als uw computer is geleverd met een ander besturingssysteem dan XP, biedt HP ondersteuning voor de geïnstalleerde hardware en software als het oorspronkelijke besturingssysteem wordt uitgevoerd op de computer, volgens de schriftelijke overeenkomsten. U kunt originele besturingssysteem opnieuw installeren.
  opmerking:
U kunt proberen drivers en programma's te gebruiken die door andere bedrijven worden geleverd; HP kan echter geen technische ondersteuning bieden of potentiële hardwareproblemen vaststellen totdat u het originele Vista- of Windows 7-besturingssysteem opnieuw installeert.
U MOET het originele besturingssysteem dat op uw computer was geïnstalleerd opnieuw installeren om uw hardware- en softwareproblemen op te lossen. Dit doet u als volgt:
  • Als u de HP herstel-dvd's voor Windows Vista of Windows 7 had gecreëerd terwijl Vista of Windows 7 nog werd uitgevoerd op uw computer, plaatst u de herstelschijf en start de computer opnieuw op om uw systeem te herstellen naar het originele besturingssysteem. Voor meer gedetailleerde informatie raadpleegt u Een HP systeemherstel uitvoeren (Windows Vista) of Een HP systeemherstel uitvoeren (Windows 7).
  • Als u de HP herstel-dvd's niet had gecreëerd voordat u een downgrade uitvoerde naar Windows XP, moet u een herstelset bij HP bestellen. Zie het HP ondersteuningsdocument Op zoek naar herstelschijven? voor meer gedetailleerde informatie.
Dual-booting wordt niet aangeraden
Er is documentatie over het gebruik van dual-boot systemen verkrijgbaar op internet, maar HP biedt geen ondersteuning voor computers die zijn ingesteld met een dual-boot configuratie. Bij een dual-boot systeem zijn hardwarestuurprogramma's voor beide besturingssystemen vereist en HP biedt geen drivers voor componenten die niet werden ontworpen voor het specifieke besturingssysteem. Als de configuratie op zo'n manier wordt gewijzigd, moet u mogelijk de originele software-installatiekopie opnieuw installeren wanneer u mogelijke software- en hardwareproblemen probeert op te lossen met behulp van de technische ondersteuning.
Bovendien, zelfs als u algemene stuurprogramma's van derden kunt vinden waarmee u een dual-boot configuratie op uw notebook kunt instellen, moet u rekening houden met de grootte van uw harde schijf. Elk besturingssysteem neemt een aanzienlijke hoeveelheid ruimte in beslag op de harde schijf. Als u zowel XP als Vista installeert, is de hoeveelheid ruimte voor andere toepassingen beperkt, waardoor de pc minder goed presteert.