• Informatie
    Belangrijke beveiligingsupdate voor het afdrukken

HP is onlangs op de hoogte gebracht van een kwetsbaarheid in bepaalde inkjetprinters. HP heeft updates beschikbaar om te downloaden om het beveiligingslek te verhelpen. Details en meer informatie zijn beschikbaar in het beveiligingsbericht.(in het Engels)

hp-concentra-wrapper-portlet

Acties
Bezig met laden...

HP notebook-pc's - Een back-up maken van uw bestanden (Windows Vista of XP)

Dit document is van toepassing op HP notebook-pc's met Windows Vista of Windows XP.
Mensen slaan veel belangrijke informatie op hun computer op, maar slechts enkele mensen denken eraan een back-up van hun bestanden te maken, totdat er iets gebeurt met de computer en hun informatie verloren gaat. HP raadt u aan om regelmatig back-upkopieën van uw bestanden te maken en om de back-upbestanden op een afzonderlijke fysieke locatie op te slaan, dus niet op de computer zelf. Als u regelmatig back-ups maakt, kunt u een deel van uw gegevens of alle gegevens herstellen als er iets gebeurt met de originele bestanden op uw pc.
Als u een van de specifieke back-up- en herstelprogramma's van HP, Microsoft of van een derde partij gebruikt, raadpleeg dan de instructies in de gebruikershandleiding of help-bestanden van het programma.
Besluiten van welke bestanden u een back-up wilt maken
De eerste stap is bepalen van welke bestanden u een back-up wilt maken. Maak een lijst van belangrijke gegevens die u niet gemakkelijk kunt vervangen. Deze lijst kan u helpen te bepalen van welke bestanden u een back-up zou moeten maken. Bovendien kunt u deze lijst gebruiken bij het herstellen van de bestanden.
Hier volgen enkele tips voor typen bestanden waarmee u kunt beginnen:
  • Persoonlijke documenten en brieven
  • Digitale foto's
  • Bankafschriften of financiële informatie
  • Muziek en video's
  • E-mails en gegevens van contactpersonen
Bestanden zoeken waarvan u een back-up wilt maken
Neem nadat u hebt besloten van welke bestanden u een back-up wilt maken, rustig de tijd om na te gaan waar u de bestanden hebt opgeslagen. De meeste programma's slaan uw persoonlijke bestanden op standaardlocaties in Windows op.
Standaardlocaties voor uw bestanden
Standaardlocaties voor uw bestanden
Windows XP
Windows Vista
C:\Documents and Settings\<Gebruikersnaam>\Mijn documenten
C:\Gebruikers\<Gebruikersnaam>\Documenten
Als meerdere mensen met hun eigen aanmeldingsgegevens gebruikmaken van dezelfde computer, maakt Windows een nieuwe map Documenten voor elke gebruiker. Dit is handig voor het scheiden en organiseren van bestanden.
Als u echter programma's hebt die bestanden op andere locaties op uw harde schijf opslaan of als u een andere methode hebt om uw bestanden te organiseren, dan kunt deze makkelijk vinden met het ingebouwde zoekhulpprogramma in Windows. U hoeft alleen maar op de Windows-toets + F te drukken en uw zoekcriteria in te voeren (bijvoorbeeld naar alle JPG-afbeeldingen zoeken of alle Word-documenten, of zoeken naar alle documenten die na een bepaalde datum zijn gemaakt, etc.)
Nadat in het zoekvenster uw bestanden hebt gevonden, klikt u op het menu Beeld en selecteert u Details om extra informatie over de bestanden weer te geven. U kunt het overzicht bekijken en besluiten welke bestanden u wilt opslaan en de locaties noteren zodat u deze bij de hand hebt voor het back-upprogramma van uw keuze.
Bepalen waar u bestanden voortaan wilt opslaan
Als u veel tijd kwijt bent aan het zoeken naar bestanden, is het verstandig om een methode te ontwikkelen voor het organiseren van uw bestanden. Ondanks dat de meeste programma's de persoonlijke bestanden op standaardlocaties in Windows opslaan, staan ze u ook toe om zelf aan te geven waar op de harde schijf u de bestanden wilt opslaan.
Voorbeeld van een opslagmethode voor bestandslocaties in Windows
C:\Gebruikers\<Gebruiker één>\Documenten\Familiebestanden
C:\Gebruikers\<Gebruiker één>\Documenten\Afbeeldingen
C:\Gebruikers\<Gebruiker één>\Documenten\Word
C:\Gebruikers\<Gebruiker één>\Documenten\Word\Zakelijk
C:\Gebruikers\<Gebruiker één>\Documenten\Word\Persoonlijk
C:\Werkplek\Afbeeldingen
C:\Werkplek\Afbeeldingen\Auto's
C:\Werkplek\Layout
C:\Werkplek\Layout\Onbewerkte tekst
C:\Werkplek\Af te leveren
Een voordeel van het gebruik van dit soort structuren voor mappen en submappen is dat voor het maken van een back-up van al uw bestanden, u de hoofdmap kunt selecteren en het programma alle onderliggende mappen en bestanden kunt laten kopiëren.
Bepaal waar u de back-upbestanden wilt opslaan
Uit veiligheidsoverwegingen is het verstandig dat u de back-up van uw bestanden op een extern opslagapparaat opslaat in plaats van op een andere interne schijf. Uw notebookcomputer heeft USB-poorten waar u een USB-geheugenstick in kunt steken of een externe harde schijf op kunt aansluiten via een USB-kabel om de back-ups van uw bestanden op te zetten. Als u meerdere computers of een klein thuisnetwerk hebt, kunt u een externe harde schijf gebruiken om een back-up te maken van alle computers, of u kunt de gegevens van de ene computer op de harde schijf van een andere computer opslaan.
Het back-upprogramma vraagt u om een locatie te selecteren waar u de bestanden wilt opslaan. Selecteer de juiste externe USB-schijf in plaats van een andere interne vaste schijf. Op de meeste HP notebooks is de D:\-schijf een kleine partitie op de harde schijf die is gereserveerd voor HP Recovery Manager. Als u de HP herstelpartitie selecteert, zou het back-upprogramma abusievelijk de daar opgeslagen bestanden kunnen overschrijven en een fout veroorzaken.
Back-ups zouden volgens een regelmatig schema moeten worden gemaakt (wekelijks of maandelijks). Maak een speciale back-up voordat u grote wijzigingen aanbrengt op uw computer (bijvoorbeeld het installeren van nieuwe hardwarecomponenten of het upgraden van het besturingssysteem). Als u gebruikmaakt van een extern USB-opslagapparaat, zoals een externe harde schijf of geheugenstick, label de media dan met de naam van de computer en de back-updatum. Bewaar de media op een veilige plaats uit de buurt van de computer.
Als u een geheugenstick gebruikt om back-ups van uw bestanden te maken, controleert u of de stick voldoende opslagcapaciteit en vrije ruimte voor de back-up heeft.
Een back-up van bestanden maken met HP Recovery Manager
HP Recovery Manager wordt gebruikt om back-ups van uw persoonlijke bestanden op een extern USB-opslagapparaat te maken.
  1. Start op naar de herstelpartitie door op F11 te drukken.
  2. Klik op Geavanceerde opties.
  3. Klik op Back-up van computerbestanden maken.
  4. Selecteer in de lijst het soort bestanden waarvan u een back-up wilt maken en klik hierna op Volgende. Het zoeken van alle bestanden duurt een paar minuten, ongeacht hun locatie op de harde schijf.
  5. Selecteer het doelapparaat (extern USB-schijfstation of een USB-geheugenstick).
  6. Klik op Volgende om te beginnen met het maken van de back-up.
Er worden back-ups gemaakt van nieuwe bestanden. Afhankelijk van het aantal gevonden bestanden kan het maken van de back-ups een uur of langer duren.
Een back-up van bestanden maken in Windows Vista
Als u niet over HP Recovery Manager beschikt en u Windows Vista gebruikt, dan kunt u Back-up maken en terugzetten gebruiken om back-ups van uw bestanden te maken.
  1. Klik op Start, typ back-up in het zoekveld in en selecteer vervolgens Back-up maken en terugzetten in de lijst van zoekresultaten.
  2. Klik op de knop Back-up van bestanden maken en volg de instructies op het scherm om een back-up van uw bestanden te maken.
Er wordt een back-upbestand gemaakt op de aangegeven locatie. Het back-upbestand heeft de extensie ".bkf".
Een back-up van bestanden maken in Windows XP
Als u een notebook met Windows XP gebruikt, gebruik dan het back-upprogramma om een back-up van uw bestanden te maken.
  1. Klik op Start, Alle programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerkset en op Back-up om de wizard Back-up maken en terugzetten te openen.
  2. Volg de instructies op het scherm op om een back-upbestand te maken.
Er wordt een back-upbestand gemaakt op de aangegeven locatie. Het back-upbestand heeft de extensie ".bkf".
Een back-up van bestanden maken op cd of dvd
Als u geen speciaal back-up- en herstelprogramma hebt, dan kunt u back-ups van uw bestanden maken door ze op een cd of dvd te branden. Hiervoor hebt u een notebook met optisch station nodig waarmee u schijven zowel kunt lezen als branden. Er zijn diverse manieren om in Windows bestanden op een schijf te branden, afhankelijk van welke versie van het besturingssysteem u gebruikt, welke methode u het prettigst vindt en of u de voorkeur hebt om software van een andere fabrikant te gebruiken.
Voor instructies over hoe u een schijf in Windows moet branden, zie Een cd of dvd branden in Windows Verkenner (document van Microsoft). Als u Windows XP gebruikt, zie dan Gegevens kopiëren naar een CD in Windows XP (document van Microsoft).