• Informatie
    We zijn onze website aan 't upgraden

Als u tijdens deze periode problemen ondervindt, probeer het dan later nogmaals.

hp-concentra-wrapper-portlet

Acties
Bezig met laden...

HP notebook-pc's - 'Fout met betrekking tot niet-systeemschijf' of 'Schijffout' wordt op een zwart scherm weergegeven (Windows 7 en Vista)

Dit document is van toepassing op HP notebookcomputers met Windows 7 en Windows Vista.
De fout 'Fout met betrekking tot niet-systeemschijf' of 'Schijffout' begrijpen
Het foutbericht 'Fout die geen betrekking heeft op systeemschijf' of 'Schijffout' kan verschijnen wanneer het BIOS van de computer geen opstartbaar besturingssysteem kan vinden op de opslagapparaten die zijn inbegrepen in het opstartpad van de notebookcomputer.
Tijdens het opstarten controleert de notebook-pc in een vooraf bepaalde volgorde verscheidene apparaten om een besturingssysteem te vinden. U kunt de volgorde van het zoeken wijzigen door de Opstartvolgorde in het systeem-BIOS te wijzigen.
  opmerking:
Als u een van de foutberichten ontvangt en de opdracht krijgt om de vaste schijf te testen door te drukken op F2, raadpleegt u HP notebookcomputers - Opstartapparaat niet gevonden voor aanvullende instructies. Als de optie F2 echter niet wordt voorgesteld, dient u de instructies in dit document te volgen.
Gebruik een van de volgende methoden voor het oplossen van een opstartfout of een zwart scherm-foutbericht in verband met een niet-systeemschijf. Verschillende modellen en verschillende BIOS-systemen kunnen verschillende methodes voorstellen voor het starten van de diagnosetests van de vaste schijf.
  • Op de meeste modellen kunt u tijdens het opstarten op de toets F10 drukken om de BIOS-installatieomgeving te openen, en vervolgens een diagnosetest van de vaste schijf selecteren.
  • Op sommige modellen wordt u gevraagd om op de toets F2 te drukken terwijl het foutbericht wordt weergegeven. In dit geval opent u met de F2-toets de BIOS-omgeving en kunt u een test uitvoeren op de vaste schijf, zonder dat u de computer opnieuw hoeft te starten.
  • Op sommige modellen uit 2008 en later met de UEFI-omgeving voor vooraf opstarten, wordt u gevraagd om de toets F2 in te drukken. U hebt dan toegang tot de test HP PC Hardware Diagnostics.
De niet-systeemschijf uit de computer verwijderen
Omdat de opstartvolgorde gewijzigd kan worden, is het mogelijk dat de computer een niet-actieve systeemschijf in het optische schijfstation voor CD's/DVD's opent. Gebruik de onderstaande stappen om alle niet-systeemschijven te verwijderen en de notebookcomputer opnieuw op te starten.
  1. Ontkoppel eventuele USB- of 1394 (Firewire)-apparaten die zijn aangesloten op de computer.
  2. Verwijder alle cd's en dvd's uit de stations.
  3. Houd de aan/uit-knop gedurende 15 seconden ingedrukt om de computer uit te schakelen.
  4. Druk op de aan/uit-knop en laat deze los om de computer in te schakelen.
Als de computer goed opstart nadat de niet-systeemschijf werd verwijderd, dient u de standaard opstartvolgorde te resetten in het BIOS, zoals in de volgende methode wordt weergegeven.
De opstartvolgorde resetten
Op de meeste modellen kunt u tijdens het opstarten op de toets F10 drukken om Systeemconfiguratie te openen. Vervolgens selecteert u Opstartopties en daarna Opstartvolgorde om uw opstartprocedure te bekijken. Druk op F9 en Ja om de installatiestandaarden te laden en de volgorde in de standaardinstellingen te wijzigen.
De vaste schijf testen
Veel opstartproblemen op de computer worden veroorzaakt door kleine fouten in de software de opslag van bestanden op de vaste schijf beheren. De vaste schijftest detecteert en repareert deze fouten maar produceert geen gedetailleerd rapport van de ondernomen acties. Er moet een goede fysieke verbinding zijn tussen de vaste schijf en de computer om de test te kunnen uitvoeren. Als de computer valt of botst, kan de vaste schijf verplaatsen en de verbinding verbroken worden. Hierdoor mislukt de test of kan deze verhinderd worden dat de test start.
Verwijder de vaste schijf en plaats hem weer terug
Als de computer gevallen of gebotst is, dient u mogelijk de vaste schijf te verwijderen en opnieuw te installeren voordat u de vaste schijftest uitvoert.
  let op:
Verwijder de accu voordat u de vaste schijf verwijdert, om schade aan uw computer te voorkomen.
  • Voer de volgende stappen uit om de accu te verwijderen.
    1. Schuif de batterij-vergrendeling in de ontgrendelingsstand.
    2. Schuif en houd de batterijvergrendeling in de ontgrendelde stand.
    3. Schuif de batterij uit het batterijcompartiment.
  • Voer de volgende stappen uit om de vaste schijf te verwijderen.
    1. Draai de verzonken kruiskopschroeven los waarmee het klepje van de vaste schijf op de onderzijde van de notebook vastzit.
    2. Til de buitenrand van het klepje van de vaste schijf omhoog met uw vinger en verwijder deze.
    3. Maak de verzonken met een veer gespannen kruiskopschroef van Philips los waarmee de vaste schijf vastzit.
    4. Grijp de Mylar-tab vast en trek de vaste schijf naar de buitenrand van het voetstuk om de vaste schijf van de connector van het systeempaneel los te koppelen.
    5. Til de vaste schijf uit het vak.
  • Voer de volgende stappen uit om de vaste schijf opnieuw te plaatsen.
    1. Plaats de vaste schijf in de sleuf voor de vaste schijf.
    2. Duw de vaste schijf naar de binnenzijde van het voetstuk totdat u zeker weet dat de connector goed vastzit.
    3. Draai de verzonken kruiskopschroef met veer aan waarmee de vaste schijf vastzit.
    4. Plaats het klepje van de vaste schijf voorzichtig in het voetstuk, totdat het niet verder kan.
    5. Draai de verzonken kruiskopschroeven aan.
  • Plaats de batterij weer terug.
    Schuif de batterij in het batterijcompartiment totdat deze goed vastzit en de vergrendeling vastklikt.
Zodra de vaste schijf opnieuw is aangesloten en de computer weer is gesloten, probeert u de computer normaal op te starten.
Als de computer normaal opstart en de foutmelding niet opnieuw wordt weergegeven, bent u klaar. Als het foutbericht wordt weergegeven, gaat u verder met de volgende stap.
Windows opnieuw installeren
Als de fout met geen van bovenstaande acties is opgelost, maakt u een back-up van uw persoonlijke gegevens en voert u HP System Recovery uit op de notebook met behulp van de volgende methodes.
  • Gebruik HP Recovery Manager om het besturingssysteem te herstellen vanaf de herstelpartitie op de schijf.
  • Gebruik de herstelschijven die u hebt gemaakt bij de installatie van de notebook.
Raadpleeg de volgende documenten voor instructies:
Een afspraak maken voor een reparatie
Als u met de voorafgaande methodes het foutbericht 'Fout met betrekking tot niet-systeemschijf' of 'Schijffout' niet hebt kunnen oplossen, neem dan contact op met HP om een afspraak te maken voor een reparatie.