HP en Compaq desktop-pc's - Problemen met kabel- en breedband-internetverbindingen oplossen (Windows Vista)

Dit document is van toepassing op HP en Compaq desktop-pc's met Windows Vista.
Dit document bevat informatie over het oplossen van veelvoorkomende breedbandproblemen. Verbindingsproblemen kunnen ontstaan door slechte lijnkwaliteit van de DSL-telefoonlijn of coaxkabel, slechte kabelaansluitingen (gebogen kabels of pinnen), problemen met de internetservice of ontbrekende of incorrect geconfigureerde software.
Verbindingsproblemen met een breedbandverbinding leiden tot de volgende meldingen in Windows Vista en Internet Explorer:
  • Internet Explorer kan de webpagina niet weergeven.
  • Offline werken: Er is momenteel geen verbinding met internet beschikbaar.
  • Geen verbinding: Er is geen verbinding met een netwerk.
Dit document helpt bij het oplossen van problemen die deze meldingen veroorzaken. Lees iedere stap en reageer erop totdat er een oplossing voor het probleem is gevonden.
Voordat u begint
Controleer de volgende items voordat u begint met het oplossen van problemen met breedbandverbindingen:
  • Zorg voor extra kabels die overeenkomen met de kabels die u gebruikt om het breedbandapparaat aan te sluiten op de computer en op het wandcontact.
  • Controleer of er een account is ingesteld bij een internetprovider. De provider moet de belangrijke informatie en hardware die noodzakelijk is voor het instellen van uw account hebben gegeven:
    • Voor een bekabeld netwerk is een apparaat nodig, zoals een kabel- of DSL-modem. Moet mogelijk door uw internetprovider worden geactiveerd.
    • Uw wachtwoord als uw provider dat verlangt.
    • Speciale software als uw provider dat verlangt.
    • Als u problemen hebt verbinding te maken met uw e-mail of met nieuwsgroepen, neemt u contact op met uw provider voor de nodige informatie: e-mail- (SMTP en Pop3), nieuwsgroep-, versleutelings- of compressie-instellingen.
Stap 1: Internet Explorer zonder invoegtoepassingen testen
Bepaal of externe programma's of invoegtoepassingen de oorzaak van het probleem zijn. Open Internet Explorer zonder invoegtoepassingen om te testen:
  1. Klik op Start, typ toevoegen in het zoekvak en klik op Internet Explorer (zonder invoegtoepassingen).
    Afbeelding : Menu Start met de koppeling Internet Explorer (zonder invoegtoepassingen)
    Menu Start met de koppeling Internet Explorer (zonder invoegtoepassingen)
  2. Internet Explorer toont een pagina met de tekst 'Internet Explorer wordt momenteel zonder invoegtoepassingen uitgevoerd'.
  3. Typ www.hp.com in de adresbalk boven in het venster van Internet Explorer en druk op Enter.
  4. Voer een van de volgende handelingen uit, afhankelijk van wat er in het Internet Explorer-venster verschijnt:
    Als in Internet Explorer een webpagina wordt geopend, is de computer verbonden met internet en wordt het probleem veroorzaakt door een of meer invoegtoepassingen. Om dit probleem te verhelpen, moet u mogelijk scannen op spywareprogramma's en deze verwijderen, en onlangs geïnstalleerde adware of browserinvoegtoepassingen verwijderen. Zie voor meer hulp en informatie Problemen met Internet Explorer oplossen en Informatie over spyware, adware en browser hijacking-software.
    Als Internet Explorer geen webpagina toont of als de computer tracht een inbelverbinding op te zetten, dan is dit een indicatie dat er een probleem met de breedbandverbinding is. Ga verder met de stappen in dit document.
Stap 2: De internetinstellingen opnieuw instellen
Om Windows voor te bereiden voor het oplossen van de meeste problemen die te maken hebben met surfen op internet, stelt u als volgt de internetinstellingen opnieuw in:
  1. Sluit alle open Internet Explorer-vensters.
  2. Klik op Start, Configuratiescherm, Netwerk en internet en op Internetopties.
    Het venster Eigenschappen van internet wordt nu geopend.
  3. Klik op het tabblad Geavanceerd en klik vervolgens op de knop Beginwaarden.
    Afbeelding : De knop Beginwaarden op het tabblad Geavanceerd van het venster Eigenschappen van internet
    De knop Beginwaarden op het tabblad Geavanceerd van het venster Eigenschappen van internet
    Het venster Instellingen voor Internet Explorer opnieuw instellen verschijnt nu.
  4. Lees de informatie op het scherm en klik op de knop Beginwaarden in het nieuwe venster.
    Afbeelding : Stel de instellingen van Internet Explorer opnieuw in
    Stel de instellingen van Internet Explorer opnieuw in
  5. Nadat Windows de instellingen voor Internet Explorer opnieuw heeft ingesteld, klikt u op Sluiten.
  6. Probeer verbinding met internet te maken. Als het probleem aanhoudt, gaat u naar de volgende stap.
Stap 3: De kabelverbindingen controleren en het breedbandapparaat resetten
Voer de volgende stappen uit om de kabelaansluitingen te controleren en voorbereidingen voor een hardware-reset te treffen.
  1. Schakel de computer uit.
  2. Koppel alle kabels los van de computer, behalve het netsnoer, de muis, het toetsenbord en de monitor. Noteer hoe de kabels zijn aangesloten.
  3. Koppel het netsnoer naar de router, de kabelmodem of de router/modem-combinatie los en wacht tot de ledlampjes op het apparaat doven.
  4. Koppel de kabels los waarmee de computer op het breedbandapparaat is aangesloten en koppel tevens alle kabels los waarmee het breedbandapparaat op de wandcontactdoos is aangesloten, zoals netwerkkabels (RJ45), telefoonkabels (RJ11 voor DSL), coaxiaal (kabelmodems), USB of andere types.
  5. Kijk of de pinnetjes van de kabels zijn gebogen of beschadigd en doe dit ook bij de binnenkant van de aansluitingen op de computer en op de router/kabelmodem. Kijk of er scherpe knikken in de kabel zitten. Repareer of vervang kabels met problemen.
  6. Verbind de kabel van de muur naar de kabel/DSL-modem of router. Als u een kabelmodem hebt, is dit meestal een ronde coaxkabel. Als u DSL hebt, is dit een telefoonkabel - over het algemeen RJ11.
  7. Verbind een netwerkkabel (RJ45) met de computer en met de achterkant van de kabel/DSL-modem of router. Laat kabels niet langs luidsprekers lopen en wikkel de kabels niet op. Gebruik indien mogelijk een kabel met een lengte van 1,83 meter of minder. Controleer of u het correcte type kabel gebruikt om de router met de computer te verbinden.
      opmerking:
    Als u een draadloze verbinding wilt gebruiken, configureert u deze nadat u eerst gecontroleerd hebt of u de computer via een directe kabelverbinding met internet kunt verbinden.
      Afbeelding : Kabels waarmee u de DSL- of kabelmodem met de pc verbindt
      Kabels waarmee u de DSL- of kabelmodem met de pc verbindt
    1. RJ45-netwerkkabel - Cat5/Cat6. Gebruik dit type kabel om de router en/of de modem met de netwerkpoort op de computer te verbinden.
    2. RJ11-telefoonkabel. Gebruik niet dit snoer om op de computer aan te sluiten.
    3. Speciale 6-aderig telefoonsnoer. Gebruik niet dit type kabel.
    4. USB-kabel. Veel routers/modems kunnen verbinding maken via USB. Gebruik een RJ45-netwerkkabel voordat u een USB-kabel gebruikt. Gebruik NIET zowel een USB- als netwerkkabel voor de verbinding - gebruik maar één kabel tegelijkertijd.
  8. Wacht totdat de lampjes op het apparaat een normaal knipperpatroon vertonen of stoppen met knipperen. Dit duurt ongeveer 10 tot 30 seconden. Als de lampjes in een vreemd patroon knipperen of diverse lampjes niet actief zijn (niet branden), dan wijst dit mogelijk op een probleem met de internetservice. Raadpleeg de handleiding van het breedbandapparaat om de betekenis te bepalen van de lampjes en neem contact op met uw internetprovider als er een probleem is.
  9. Zodra de lampjes op het breedbandapparaat een normaal patroon vertonen of permanent branden, schakelt u de computer in.
  10. Wacht totdat het bureaublad van Windows volledig is geopend en maak vervolgens verbinding met internet. Ga verder naar de volgende stap als het verbindingsprobleem blijft bestaan.
Stap 4: De netwerkverbinding testen en herstellen
Windows Vista beschikt over het hulpprogramma Windows Netwerkcontrole wat het netwerk op problemen controleert en indien nodig de softwareverbindingen automatisch repareert. Gebruik dit hulpprogramma als volgt om de verbinding te testen en te herstellen:
  1. Klik op Start en vervolgens op Configuratiescherm.
  2. Klik onder Netwerk en internet op Netwerkstatus en -taken weergeven.
    Het netwerkcentrum wordt geopend.
    Afbeelding : Netwerk en internet
    Netwerk en internet
  3. Bekijk de netwerkinformatie om te controleren of de verbinding met het netwerk en internet actief is.
    Afbeelding : Netwerkcentrum
    Netwerkcentrum
  4. Klik op Diagnose en herstel. De probleemoplosser voor het netwerk en internet verschijnt.
    Afbeelding : Netwerkcontrole
    Netwerkcontrole
  5. Volg de instructies in de probleemoplosser voor het netwerk en internet om te controleren of er problemen zijn waardoor u geen verbinding met internet kunt maken.
  6. Probeer verbinding met internet te maken. Als het probleem blijft aanhouden, klik dan op Netwerkadapter in de probleemoplosser voor het netwerk en internet om te controleren over problemen zijn met de netwerkhardware.
  7. Probeer verbinding met internet te maken. Als het probleem aanhoudt, gaat u naar de volgende stap.
Stap 5: De software van de netwerkadapter verwijderen en opnieuw installeren
Er kan een probleem zijn met de netwerkadapter. Volg deze stappen om de status van de netwerkadapter te controleren in Apparaatbeheer:
  1. Klik op Start en typ Apparaatbeheer in het zoekvak. Klik op Apparaatbeheer. Klik indien nodig op Doorgaan in het venster Gebruikersaccountbeheer.
    Afbeelding : Apparaatbeheer openen
    Apparaatbeheer openen vanaf het zoekveld
  2. Klik op het plusteken (+) naast de categorie Netwerkadapters.
    Afbeelding : De netwerkadapters openen
    De netwerkadapters openen
  3. Klik met de rechtermuisknop op de naam van de netwerkadapter en klik op Verwijderen.
    Afbeelding : De netwerkadapter verwijderen
    De netwerkadapter verwijderen
  4. Klik in het venster Verwijderen van apparaat bevestigen op OK.
    Afbeelding : Het verwijderen bevestigen
    Het verwijderen bevestigen
  5. Start de computer opnieuw op wanneer de software van de netwerkadapter is verwijderd.
  6. Nadat de computer opnieuw is opgestart en de installatie van de driversoftware voor het apparaat is voltooid, probeert u verbinding met internet te maken. Als het probleem aanhoudt, gaat u naar de volgende stap.
Stap 6: De netwerkdrivers bijwerken
Gebruik een andere computer met een werkende internetverbinding om op de HP website te controleren of er netwerkdrivers zijn voor uw product. Als er een beschikbaar is, downloadt en installeert u de recentste update voor de netwerkhardware die u gebruikt. Voer de volgende stappen uit:
  1. Als u een pagina te zien krijgt waar u wordt gevraagd om uw modelnummer in te vullen, vul dan daar uw modelnummer in. Bijvoorbeeld: p6230f of 600-1050uk.
  2. Selecteer de Windows-versie die op de computer wordt gebruikt.
  3. Klik op de koppeling voor de Driver - netwerk.
  4. Selecteer de update voor de netwerk- of modemdriver. Bijvoorbeeld Realtek RTL8139 LAN-driverupdate.
  5. Volg de instructies op de downloadpagina om de driver te downloaden en sla hem op een cd of op een extern opslagmedium.
  6. Start wanneer u klaar bent de computer opnieuw op en probeer opnieuw verbinding te maken met internet. Als het probleem blijft optreden, gaat u naar de volgende stap.
Stap 7: Contact opnemen met de internetprovider
Als de computer nog steeds problemen met de internetverbinding ondervindt en de netwerktest goed wordt doorstaan, is mogelijk de service niet beschikbaar of de software voor het maken van verbinding met internet van de provider niet correct geconfigureerd. Bel het ondersteuningsnummer van de provider voor hulp met het configureren van de instellingen in Windows en de providersoftware. Geef de provider de informatie van het hulpprogramma voor netwerkcontrole.
Stap 8: Microsoft Systeemherstel gebruiken
Gebruik Microsoft Systeemherstel om terug te keren naar een tijdstip waarop de internetverbinding nog goed werkte. Zie Microsoft Systeemherstel gebruiken in Windows Vista voor meer informatie.
Wanneer u uw computer hebt hersteld, probeer dan opnieuw verbinding te maken met internet en ga naar www.hp.com. Als het probleem blijft optreden, gaat u naar de volgende stap.
Stap 9: HP Systeemherstel gebruiken
Maak een veiligheidskopie van al uw belangrijke bestanden en gebruik HP Systeemherstel om de software op uw computer terug te zetten naar de originele uitgangssituatie. Raadpleeg voor meer informatie Een HP Systeemherstel uitvoeren in Windows Vista.
Wanneer u uw computer hebt hersteld, probeer dan opnieuw verbinding te maken met internet en ga naar www.hp.com. Als het probleem zich blijft voordoen, kan een hardwaredefect de oorzaak zijn. Gebruik HP Hardware Diagnostics om te controleren of een defect in de netwerkhardware mogelijk de problemen veroorzaakt. Als u het probleem niet kunt achterhalen, neem dan contact op met uw internetprovider of de producent van uw modem of router of te controleren of er misschien een probleem is met de modem of de router.