• Informatie
    Los problemen met Windows 10-updates op

Los Windows 10 op of update problemen op een HP computer – Klik hier

hp-concentra-wrapper-portlet

Acties
Bezig met laden...

HP notebook pc's - Foutmelding van het systeem-BIOS wordt weergegeven op een zwart scherm met de tekst 'Het besturingssysteem ontbreekt' tijdens het opstarten in Windows XP

HP raadt de volgende oplossingen voor foutmeldingen "Missing Operating System" (besturingssysteem ontbreekt) of "Operating System Not Found" (besturingssysteem niet gevonden) aan die kunnen optreden voordat Windows XP of Windows 2000 is gestart.

Missing Operating System (besturingssysteem ontbreekt)

Deze foutmelding verschijnt vanwege één of meer van de volgende oorzaken:
  • Het notebook-BIOS kan de vaste schijf niet vinden.
  • De vaste schijf is fysiek beschadigd.
  • Het Windows Master Boot Record (MBR) op de vaste schijf is beschadigd.
  • De partitie of het deel op de vaste schijf met het Windows MBR is niet langer actief.
Gebruik een van de volgende stappen om deze fout te verhelpen:

Stap 1: De vaste schijf testen

Gebruik de onderstaande stappen om de vaste schijf in een notebook pc te testen met de HP Hard Drive Self Test.
  1. Steek de netadapter in uw notebook pc.
  2. Houd de aan/uit-knop gedurende 5 seconden ingedrukt om de pc uit te zetten.
  3. Houd de toets F10 ingedrukt en druk op de aan/uit-knop om de pc aan te zetten. Laat de toets F10 weer los nadat de tekst wordt weergegeven op het beeldscherm van de pc.
  4. Nadat het BIOS Setup Utility is weergegeven, gebruikt u de pijltoets rechts om het menu Tools te selecteren.
  5. Selecteer Hard Drive Self Test.
  6. Druk op de toets Enter om de test op te starten.
De Hard Drive Self Test geeft nu een Estimated test time (een schatting van de testtijd). Er wordt een Quick test (snel), een Comprehensive test (uitgebreid) en een SMART test uitgevoerd als u op Enter drukt.
Als de test mislukt, neem dan contact op met HP service en ondersteuning voor instructies over het bestellen van een vervangende vaste schijf.
Als alle tests worden doorstaan, is de vaste schijf niet beschadigd. HP hanteert als regel dat een vaste schijf niet onder de garantie wordt vervangen als hij de HP Hard Drive Self Test doorstaat.
opmerking:
Veel pc-problemen zijn gerelateerd aan softwarefouten op de vaste schijf. Het uitgebreide gedeelte van de HP Hard Drive Self Test repareert softwarefouten op de vaste schijf, maar rapporteert de fouten niet. Zodra de test is voltooid, start u de pc opnieuw op om te kijken of de test het probleem met uw pc heeft opgelost.
Als alle tests worden doorstaan, drukt u op de aan/uit-knop om de pc opnieuw te starten. Als het probleem zich nog steeds voordoet, gaat u naar stap 2.

Stap 2: Het Master Boot Record repareren

Het Master Boot Record (MBR) is een deel van de vaste schijf dat door de pc wordt gebruikt om het besturingssysteem Windows te starten. Als het MBR is beschadigd, start de pc niet. Met de schijf met het besturingssysteem Windows, de cd Operating System (OSD), die bij uw HP notebook pc is geleverd, kunt u het Master Boot Record (MBR) repareren. Volg de onderstaande stappen zorgvuldig om het MBR te repareren.
  1. Plaats de schijf met het besturingssysteem Windows (Operating System) in het optische station (cd of dvd).
  2. Houd de aan/uit-knop gedurende 5 seconden ingedrukt om de pc uit te zetten. Druk opnieuw op de aan/uit-knop om de notebook aan te zetten.
  3. Druk op de toets Enter wanneer u wordt gevraagd te starten vanaf de cd, Boot from CD.
  4. In het installatiemenu van Windows drukt u op de toets R om de Herstelconsole te starten.
  5. Op de regel C:\> typt u FIXMBR en drukt u op Enter om verder te gaan.
  6. Druk op de toets y en druk op Enter als u wordt gevraagd of u een nieuw MBR wilt schrijven.
  7. Zodra het MBR met succes is geschreven, start u de notebook pc opnieuw door op de aan/uit-knop te drukken.
opmerking:
Voor uitgebreidere informatie over het gebruik van de Windows Herstelconsole raadpleegt u Microsoft: De herstelconsole installeren en gebruiken in Windows XP.

Stap 3: Het Windows-besturingssysteem opnieuw installeren

Om het besturingssysteem Windows XP opnieuw te installeren op een HP notebook volgt u de instructies in het document HP notebook pc's - Windows XP repareren of opnieuw installeren.

Stap 4: Contact opnemen met HP service en ondersteuning

Als de fout niet wordt opgelost met de stappen 1, 2 of 3, neem dan contact op met HP service en ondersteuning voor aanvullende assistentie.