• Informatie

HP pc's - Configureren van de opstartvolgorde in het systeem-BIOS

Wat is de opstartvolgorde?

Bij het starten van de computer begint het systeem-BIOS met de controle van een vooraf bepaalde lijst schijven en apparaten die een besturingssysteem zoals Windows kunnen bevatten. De computer kan een besturingssysteem opstarten vanaf een vaste schijf, een diskettestation, een cd- of dvd-station, een USB-opslagapparaat of een netwerk. De volgorde waarin de apparaten worden gecontroleerd kan worden bepaald in het instellingenmenu van het BIOS.

Wat is de standaard opstartvolgorde?

De standaardinstellingen voor de opstartvolgorde van de computer worden in de fabriek geconfigureerd. De standaard opstartvolgorde bepaalt wat de computer als eerste opstart.
  • UEFI-opstartvolgorde
    1. OS Boot Manager
    2. USB-diskette op sleutel/USB harde schijf
    3. USB cd/dvd-rom drive
    4. Netwerkadapter
  • Volgorde Legacy-opstarten
    1. OS Boot Manager
    2. Harde schijf notebook
    3. USB-diskette op sleutel/USB harde schijf
    4. USB cd/dvd-rom drive
    5. USB-netwerkadapter
    6. Netwerkadapter
Om een dvd, cd-rom, USB-apparaat op te starten, moeten er opstartbare bestanden zijn geïnstalleerd, anders omzeilt de pc mogelijk het apparaat en laadt deze wat er op de lokale pc is geïnstalleerd.
De fout besturingssysteem niet gevonden kan verschijnen als er een diskette of een optische schijf in de computer wordt geplaatst waarop geen besturingssysteem staat. Als deze fout optreedt, verwijdert u de schijf en start u de computer opnieuw op.
Als u een tweede harde schijf hebt geïnstalleerd en de computer niet wordt opgestart, selecteert u de harde schijf met het besturingssysteem als het eerste opstartapparaat in de hardeschijfgroep.

De opstartvolgorde configureren

De opstartvolgorde kan worden geconfigureerd op het tabblad Advanced in het instellingenmenu van het BIOS. De stappen voor het aanpassen van de opstartvolgorde kunnen afwijken afhankelijk van het model van de computer.
opmerking:
BIOS-configuraties kunnen afwijken afhankelijk van de computer. Voor aanvullende informatie over een specifieke computer raadpleegt u de documentatie bij de computer of gaat u naar het juiste document voor uw pc.
Volg de onderstaande stappen om de opstartvolgorde op de meeste computers te configureren.
  1. Zet de computer aan of start deze opnieuw op.
  2. Terwijl het scherm leeg is, drukt u op de toets F10 om het instellingenmenu van het BIOS te openen.
    Het instellingenmenu van het BIOS is toegankelijk via de knop F2 of F6 op sommige computers.
  3. Ga naar de opstartinstellingen als het BIOS is geopend.
    • Voor notebook-pc's: Selecteer het tabblad Opslag en selecteer vervolgens Opstartopties.
    • Voor desktop-pc's: Selecteer het tabblad Systeemconfiguratie en selecteer vervolgens Opstartvolgorde.
  4. Volg de instructies op het scherm om de opstartvolgorde aan te passen.

Stel de opstartvolgorde weer in op de standaardinstellingen

Volg de onderstaande stappen om de opstartvolgorde terug te zetten op de standaardinstellingen.
  1. Zet de computer aan of start deze opnieuw op.
  2. Terwijl het scherm leeg is, drukt u op de toets F10 om het instellingenmenu van het BIOS te openen.
  3. In het BIOS Setup-hulpprogramma, selecteert u het tabblad Bestand.
  4. Selecteer Standaardwaarden toepassen en afsluiten.
    Het BIOS Setup-hulpprogramma wordt gesloten en de computer start Windows op.
opmerking:
BIOS-configuraties kunnen afwijken afhankelijk van de computer. Bekijk de documentatie die met de computer werd geleverd voor meer informatie over een specifieke computer. De BIOS-instellingen vindt u meestal in de onderhoud- en service-instructies.