HP Media Center desktop pc's - Vrije schijfruimte beheren

Dit document beschrijft HP Media Center pc's met Microsoft Windows XP, Media Center Edition.
Als u tv-programma's opneemt op een Media Center pc, dan raakt de vaste schijf snel vol. Dit document bevat nuttige tips als u schijfruimte wilt vrijmaken voor uw tv-opnamen. U zult de melding Onvoldoende schijfruimte dan niet zo snel krijgen.
Hieronder kunt u lezen hoe u de vaste schijf gereed kunt maken en op kunt schonen.
Stap 1: Defecte bestanden repareren
Opnames van tv-programma's en filmbestanden nemen veel schijfruimte in beslag. Het duurt relatief lang om ze te maken. Als er tijdens het maken van een tv-programma een stroomstoring optreedt of als er een fatale fout optreedt, dan krijgt u defecte bestanden die erg groot zijn. Volg de onderstaande stap om de defecte bestanden te repareren of te verwijderen voordat u verdergaat met de overige stappen in dit document.
  1. Klik op Start, Deze computer en klik met de rechtermuisknop op de letter van de vaste schijf (C:).
  2. Klik op Eigenschappen en vervolgens op de tab Extra.
  3. Klik op de knop Nu controleren onder Foutcontrole.
  4. Selecteer Automatisch fouten repareren en Slechte sectoren zoeken en proberen te herstellen.
  5. Klik op de knop Start in het venster Schijf controleren en start de computer opnieuw op wanneer u daarom wordt gevraagd.
    Het controleren van de schijf kan veel tijd in beslag nemen. Voer de volgende stap uit zodra de Schijfcontrole voltooid is.
    Als de computer defecte bestanden of fouten vindt, dan komt dat waarschijnlijk omdat de stroomvoorziening is onderbroken terwijl Windows nog open stond. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de Aan/uit-knop gebruikmaakt van piekspanningsbeveiliging om de computer uit te schakelen. U kunt dit voorkomen door de computer op een correcte manier af te sluiten. Start de computer opnieuw op door achtereenvolgens op Start, Uitschakelen en Afsluiten te klikken.
Stap 2: Schijfopruiming gebruiken
Als u overbodige bestanden van uw vaste schijf wilt verwijderen, dan kunt u dit doen met behulp van het programma Windows Schijfopruiming:
  1. Sluit alle actieve toepassingen af, inclusief de antivirus-software.
  2. Klik op Start, Alle Programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerkset en vervolgens op Schijfopruiming.
  3. Selecteer HP Pavilion (C:) en klik vervolgens op OK.
  4. Wacht tot Schijfopruiming heeft uitgerekend hoeveel schijfruimte er bespaard kan worden.
  5. Klik op de bestandstypen die u wilt verwijderen. HP raadt u aan om Gedownloade programmabestanden, Tijdelijke Internetbestanden en Tijdelijke bestanden te selecteren.
  6. Klik op OK. Het verwijderen van de bestanden kan enige tijd vergen.
Afbeelding : Venster Schijfopruiming
Stap 3: Instellingen voor Systeemherstel aanpassen
Systeemherstel is een functie van Windows XP waarmee de systeemsoftware en -instellingen naar een bepaalde datum kunnen worden teruggezet. De wijzigingen in de systeembestanden worden opgeslagen in een herstelpunt. Deze herstelpunten nemen veel schijfruimte in. Als u Systeemherstel niet aanpast, dan wordt twaalf procent van de vaste schijf gevuld met herstelpunten, ongeacht de grootte van uw harde schijf. 3 GB komt ongeveer overeen met tien herstelpunten. De grootte van de herstelpunten kan enorm verschillen. Deze is afhankelijk van de hoeveelheid software die op uw systeem is geïnstalleerd. Om ruimte op de vaste schijf te besparen, volgt u de onderstaande stappen. Op deze manier verkleint u het aantal herstelpunten dat door Systeemherstel wordt gemaakt:
  1. Klik op Start en klik met de rechtermuisknop op Deze computer.
  2. Kies Eigenschappen.
  3. Klik op het tabblad Systeemherstel.
  4. Selecteer HP Pavilion(C:) en klik op de knop Instellingen.
  5. Zet de schuifknop Te gebruiken hoeveelheid schijfruimte op een lagere instelling. Een lagere instelling bespaart schijfruimte. Maar als u later weer een Systeemherstel uitvoert, zult u uit minder herstelpunten kunnen kiezen. Op een vaste schijf van 120 GB bespaart u met een instelling van 1 procent meer dan 11 GB schijfruimte, terwijl er genoeg ruimte overblijft voor meerdere herstelpunten.
  6. Klik op OK om de instellingen op te slaan.
Afbeelding : Te gebruiken hoeveelheid schijfruimte
Stap 4: Opgeslagen tv-programma's van de vaste schijf verwijderen
Voer de onderstaande stappen uit om tv-programma's te verwijderen:
  1. Dubbelklik op het pictogram Media Center op het bureaublad of druk op de groene Start-knop op de afstandsbediening.
  2. Klik op My TV.
  3. Wacht tot het tv-beeld verschijnt en klik op Opgenomen TV.
  4. Selecteer de opname die u wilt verwijderen uit de lijst met opnamen.
  5. Klik op Verwijderen om het opgenomen tv-programma definitief te verwijderen.
Stap 5: Instellingen van de tv-opname aanpassen
Tv-opnamen worden opgeslagen als bestanden op de vaste schijf. De grootte van het opgenomen tv-bestand is afhankelijk van de kwaliteitsinstelling van de tv-opname. Volg de onderstaande stappen om de opname-instellingen van tv-programma's aan te passen en de opslagduur te bepalen.
  1. Dubbelklik op het pictogram Media Center op het bureaublad of druk op de groene Start-knop op de afstandsbediening.
  2. Klik op My TV.
  3. Wacht tot het tv-beeld verschijnt en klik op Instellingen.
  4. Klik op Recorder en vervolgens op Opslag.
    Afbeelding : Opslagscherm
  5. Stel de opnamekwaliteit lager in om de opgenomen tv-bestanden te verkleinen. Een tv-programma van een half uur gebruikt ongeveer 1,5 GB aan schijfruimte in de Beste kwaliteit. Als u de kwaliteitsinstelling lager instelt, bijvoorbeeld op Goed, dan neemt de opname van een half uur maar 1 GB aan schijfruimte in.
  6. Klik op OK en neem enkele minuten op van een tv-programma om de kwaliteitsinstelling te testen.
  7. Bekijk het opgenomen tv-programma. Als u tevreden bent over de kwaliteit van de opname, dan kunt u de instelling opslaan om ruimte te besparen. Als u niet tevreden bent, dan herhaalt u deze stappen en kiest u een andere kwaliteitsinstelling.
  8. In het scherm MyTV klikt u op Instellingen, Recorder en vervolgens op Standaardinstellingen.
  9. In Algemeen wijzigt u de instelling Bewaren in Tot er schijfruimte vereist is.
    Als er weinig schijfruimte meer vrij is, zullen de oudste opnamen door Windows worden verwijderd. Als u voor deze instelling kiest, moet u goed kijken wat u opneemt en van welke opnamen u een reservekopie wilt maken.