• Informatie

• Feedback

HP notebook-pc's - Accu levert geen stroom voor notebook of blijft niet opgeladen

Dit document is van toepassing op HP notebook-pc's met een verwijderbare accu.
Als u de notebook-pc niet kunt opstarten met de accu of als de accu niet geladen blijft, voer dan de probleemoplossing voor de accu uit om te zien of de accu moet worden vervangen. Als het indicatielampje van de accu naast het aan-uitpictogram niet gaat branden of blijft knipperen, is er een probleem met de accu. De computer functioneert dan mogelijk correct wanneer deze op een stopcontact is aangesloten, maar niet bij gebruik van de accu.
opmerking:
Als u wilt weten of het programma voor het terugroepen en vervangen van notebookaccu's van toepassing is op uw accu, raadpleegt u het HP veiligheidsprogramma voor terugroeping en vervanging van notebookaccu's voor meer informatie.
opmerking:
De maximale accucapaciteit vermindert mettertijd en met het gebruik. Verlies van de accucapaciteit varieert afhankelijk van de productconfiguratie en het gebruik, waaronder maar niet beperkt tot het productmodel, programma's die worden uitgevoerd, instellingen van energiebeheer en productfuncties. De garantie van de accu dekt geen natuurlijke verslechtering van de accucapaciteit. De garantie van de accu dekt wel materiaal- of fabricagefouten. Wanneer u contact opneemt met HP Klantenondersteuning, wordt u mogelijk gevraagd een HP diagnosetest uit te voeren om vast te stellen of uw accu onder de garantie valt.

Problemen oplossen met de voedingsbron van de notebook

Zorg voordat u problemen met de accu van de notebook wilt gaan oplossen dat de voeding goed functioneert. Gebruik de onderstaande stappen om de netvoedingsadapter en voedingsbron te controleren.
  1. Controleer of u de netvoedingsadapter gebruikt die met de computer werd geleverd.
    De computer werd geleverd met de juiste netadapter; als u meerdere adapters hebt, zorg er dan voor dat u de juiste adapter voor uw computer gebruikt.
    Oudere adapters hadden een vermogen van 60 watt, maar nieuwere notebooks hebben een adapter nodig met 90 of 130 watt.
    Als u een vervangende netvoedingsadapter wilt kopen, gebruik dan het modelnummer van de computer en controleer het productnummer van de netvoedingsadapter in de HP Parts Store. U hebt het modelnummer ook nodig als u met een medewerker van HP Klantenondersteuning spreekt. Zie Hoe vind ik mijn model- of productnummer?.
  2. Steek de netvoedingsadapter in een werkend wandstopcontact, geen voedingsstrip, overspanningsbeveiliging, of secundaire voedingsbron, controleer dan of het notebook stroom krijgt van de voedingsbron door het volgende te controleren:
    • Verwijder het netsnoer uit de notebook en verwijder vervolgens de accu uit de notebook. Steek het netsnoer weer in de notebook en schakel het apparaat in. Als de notebook gewoon wordt ingeschakeld, ligt het probleem aan de accu. Ga naar Problemen met de accu van de notebook oplossen.
      Als de notebook niet wordt ingeschakeld, gaat u verder met lezen van deze lijst met dingen om te controleren.
    • Controleer of alle aansluitingen van het netsnoer goed zijn aangesloten. Controleer de netadapter en zorg ervoor dat alle kabels goed zijn aangesloten.
      Als de verbinding tussen de netadapter en de computer los zit, dan is de aansluiting mogelijk beschadigd en moet deze worden gerepareerd. Neem contact op met HP voor hulp.
    • Controleer of de aan-uitknop of het aan-uitlampje brandt wanneer de computer is ingeschakeld.
      Afhankelijk van het model kan het indicatielampje van de accu (oftewel het aan-uitlampje) wit, groen of oranje branden wanneer de netadapter is verbonden en de computer van spanning voorziet. Als het aan-uitlampje niet brandt, gaat u verder met lezen van deze lijst met dingen om te controleren.
    • Als de netadapter is voorzien van een led-indicator, controleert u of dat lampje brandt om te kijken of de computer stroom uit het stopcontact ontvangt. Als de led-indicator niet gaat branden, steek dan ter controle de netadapter in een ander stopcontact. Als het lampje nog steeds niet brandt, moet de netadapter mogelijk worden vervangen.
    • Voel langs de gehele lengte van het netsnoer om te kijken of er kinken of breuken in de kabel zitten. Controleer de uiteinden op losse verbindingen. Controleer de netadapter zelf. Als deze verkleurd is of krom, of als er problemen zijn met het netsnoer of de verbindingen, vervangt u de netadapter.

De netvoedingsadapter met behulp van de tests van UEFI Hardware Diagnostics testen

Als de computer opstart en u wilt de netvoedingsadapter testen, gebruik dan de volgende stappen:
  1. Zorg dat het netsnoer en de adapter zijn aangesloten op het systeem en het wandcontact.
  2. Houd de aan-uitknop ingedrukt totdat de computer volledig wordt uitgeschakeld.
  3. Schakel de computer in.
  4. Druk onmiddellijk om de seconde, herhaaldelijk op de toets F2 tot het scherm UEFI Hardware Diagnostics wordt geopend.
  5. Selecteer in het UEFI-hoofdmenu Onderdelentests.
    Afbeelding : UEFI-hoofdmenu met Onderdelentests geselecteerd
    UEFI-hoofdmenu met Onderdelentests geselecteerd
  6. Voeding in het menu Onderdelentests selecteren
    Afbeelding : Menu UEFI Onderdelentests met voeding geselecteerd
    Menu UEFI Onderdelentests met voeding geselecteerd
  7. Selecteer de test Netvoedingsadapter in het menu Voeding.
    Afbeelding : Menu Voedingstest met Netvoedingsadapter geselecteerd
    Menu Voedingstest met Netvoedingsadapter geselecteerd
  8. Voer de test uit en volg de aanwijzingen op het scherm.
    Afbeelding : De Netvoedingsadaptertest uitvoeren
    De Netvoedingsadaptertest uitvoeren
  9. Nadat de test is voltooid, worden de resultaten getoond.
    Afbeelding : Voorbeeld van resultaten van Netvoedingsadaptertest
    Voorbeeld van resultaten van Netvoedingsadaptertest
    Als het testresultaat GESLAAGD is, is er geen probleem met de netvoedingsadapter. Vervang deze dan niet.
    Als de netvoedingsadapter niet slaagt voor de tests, noteert u de informatie zodat u deze beschikbaar hebt wanneer u contact opneemt met HP Klantondersteuning.

Problemen met de accu van de notebook oplossen

Als u hebt vastgesteld dat de netvoeding goed functioneert, gebruikt u de volgende stappen om problemen met de accu op te lossen:
opmerking:
Schakel de computer uit voordat u begint met deze stap, en zoek naar het klepje van het accucompartiment. Als er geen accucompartiment is, kunt u deze stappen niet uitvoeren.
  1. Verwijder de accu uit de notebook en controleer de contactpunten op beschadigingen.
  2. Ontkoppel alle USB-apparaten die op de notebook zijn aangesloten.
    Veel notebookmodellen blijven spanning aan USB-apparaten bieden via de USB-poorten, zelfs wanneer de computer is uitgeschakeld of in de slaapstand staat.
  3. Trek het netsnoer uit het stopcontact.
  4. Plaats de accu in het accucompartiment aan de onderkant van de notebookcomputer.
  5. Sluit het netsnoer aan op de computer en op een wandcontact en laat vervolgens de accu gedurende 15 tot 30 minuten opladen.
    opmerking:
    Het aan-uitlampje (naast het Energie-pictogram) brandt terwijl de accu wordt opgeladen.
  6. Koppel de netadapterkabel los van de notebook.
  7. Druk kort op de aan-uitknop om de computer te starten met alleen de accu als voedingsbron.
    • Als de computer wordt ingeschakeld, functioneert de accu. Voer het hulpprogramma HP Battery Check uit om de accu te controleren bij het testen en kalibreren van de accu (Windows).
    • Ga verder met de volgende stap als de computer niet wordt ingeschakeld.
  8. Als u over een tweede accu beschikt, vervang dan de originele door de tweede accu en voer de stappen voor de probleemoplossing opnieuw uit.
    • Als de computer wel wordt ingeschakeld met de tweede accu en de accu ook wordt opgeladen, neem dan contact op met HP Klantenondersteuning om de accu te vervangen. Raadpleeg Een vervangende accu aanschaffen.
    • Als het probleem met de nieuwe accu nog steeds niet is opgelost, moet het moederbord wellicht worden vervangen. Neem contact op met HP Klantenondersteuning voor assistentie.