• Informatie

HP en Compaq Desktop pc's - De processor upgraden of vervangen

Dit document kan behulpzaam zijn bij het verwijderen en vervangen van een processor. Gebruik het naast de informatie die wordt geleverd bij een nieuwe processor. Lees de instructies die bij de nieuwe processor worden geleverd voordat u deze installeert.

Voordat u begint

• Controleer of u een processor hebt die compatibel met uw moederbord is. Ga voor meer informatie naar Stap 1: Vaststellen welke processors compatibel zijn met het moederbord.
  • Zorg dat u een kruiskopschroevendraaier en een platkopschroevendraaier hebt.
  • Wanneer u een koelventilator voor de processor toevoegt of hergebruikt, moet u een tube thermisch vet bij de plaatselijke computerwinkel kopen.
  • Gebruik een antistatische polsband en een geleidende schuimmat om schade door statische elektriciteit te vermijden of beperken.
  • Zoek een lege, vlakke en stabiele ondergrond zonder vloerbedekking om op te werken.
  waarschuwing:
The edges of metal panels can cut skin. Be careful not to slide skin along any interior metal edge of the computer.
  let op:
This product contains components that can be damaged by electrostatic discharge (ESD). To reduce the chance of ESD damage, work over a non-carpeted floor, use a static dissipative work surface (such as a conductive foam pad), and wear an ESD wrist strap connected to a grounded surface.

Stap 1: Vaststellen welke processors compatibel zijn met het moederbord

Controleer voordat u een nieuwe processor bestelt of deze compatibel met uw moederbord is. Voor de meeste HP en Compaq desktopcomputers vermelden de productspecificaties de typen processors die compatibel zijn met het moederbord. Voor sommige modellen moet u de moederbordspecificaties controleren.
Volg deze stappen om compatibele processors te vinden:
  1. Ga naar de productspecificatiepagina voor uw computermodel. Om de specificaties te zoeken, typt u het computermodel en het woord 'specificaties' in het veld Vraag of zoektermen boven aan de pagina. Bijvoorbeeld: als u een HP Pavilion p6755de desktop-pc hebt, typt u p6755de specificaties.
  2. Druk op Enter of klik op de pijlen naast het veld Vraag of zoektermen.
  3. Zoek op de productspecificatiepagina naar een gedeelte getiteld Processor upgrade-informatie.
    Als de specificaties geen gedeelte getiteld Processor upgrade-informatie bevatten, volg dan deze stappen om de informatie te zoeken:
    1. Zoek de naam van het moederbord op de productspecificatiepagina.
    2. Typ de naam van het moederbord en het woord 'specificaties' in het veld Vraag of zoektermen boven aan de pagina. Als u bijvoorbeeld een P4SD-LA (Oxford-UL6E) moederbord hebt, typ dan Oxford specificaties.
    3. Druk op Enter of klik op de pijlen naast het veld Vraag of zoektermen.
    4. Zoek op de moederbordspecificatiepagina naar een gedeelte CPU of Processor en noteer de vermelde informatie.
  4. Klik op het plusteken naast Processorupgrade-informatie en bekijk de informatie.
    Noteer alle vermelde informatie, inclusief:
    • TDP - Thermal Design Power. Probeer niet om een processor met een hogere TDP te installeren dan vermeld in de specificaties.
    • Sockettype - De processor moet het hier vermelde type gebruiken.
    • Moederbord ondersteunt de volgende processorupgrades - Installeer een processor uit een van de vermelde series.

Stap 2: De behuizing openen

Zodra u een compatibele processor hebt, bent u klaar om de processor te vervangen. Volg deze stappen om het proces te beginnen en de computerbehuizing te openen:
  1. Schakel de pc uit en koppel alle kabels los.
  2. Verwijder de schroef of schroeven uit het paneel.
    Afbeelding : Voorbeeld van mogelijke posities van de schroeven
    Voorbeeld van mogelijke posities van de schroeven
  3. Verwijder het paneel.
  4. Als u problemen hebt met het verwijderen van de panelen, ga dan naar de HP ondersteuningswebsite, typ het modelnummer van uw computer en de woorden uit elkaar halen of behuizing openen in het tekstvak. Ga anders verder met de volgende stap.

Stap 3: De ventilatorkoker en voedingsmodule verwijderen

De processor bevindt zich op veel computers achter een ventilatorkoker. Als de computer een ventilatorkoker heeft, verwijder deze dan voordat u de processor verwijdert. Op sommige computers belemmert de voedingsmodule ook de toegang tot de processor. Voer de volgende stappen uit om deze belemmeringen tijdelijk te verwijderen:
  1. Leg de computer voorzichtig op de zijkant zodat het open gedeelte eenvoudig toegankelijk is.
  2. Zoek de ventilatorkoker. Deze bevindt zich boven de processor en is bevestigd aan de binnenkant van de achterzijde van de behuizing.
  3. Bekijk of de ventilatorkoker is bevestigd met schroeven of lipjes.
    Als de ventilator met schroeven vastzit, verwijdert u deze en verwijder de ventilatorkoker. Wanneer de ventilatorkoker vastzit met lipjes, gebruikt u een gesleufde schroevendraaier om de lipjes voorzichtig los te wrikken terwijl u tegelijkertijd de ventilatorkoker naar buiten trekt. Wrik elk lipje omhoog totdat u de ventilatorkoker kunt draaien en verwijderen.
    Afbeelding : Lipjes van de ventilatorkoker
    Lipjes van de ventilatorkoker
  4. Koppel de kabels van de ventilator los van moederbord. Let op de plaats van de connector op het moederbord, aangezien u de kabels later weer moet bevestigen.
  5. De voedingsmodule is een grijze rechthoekige doos met een heleboel draden die eruit komen en deze zit gewoonlijk vast aan de achterzijde van de binnenkant van de computerbehuizing. Als de voedingsmodule boven de processor zit, verwijdert u de vier schroeven en, zonder de kabels los te maken, plaatst u de voedingsmodule opzij, bij voorkeur op het compartiment van het cd-station. Plaats de voedingsmodule niet op het moederbord.
  6. De processor moet nu vrij zijn van verdere belemmeringen. Ga verder met de volgende stap.

Stap 4: De processor verwijderen en installeren

Moederborden hebben ofwel een sleuf of voet voor de processor. De instructies voor het verwijderen en installeren van een processor verschillen onderling tussen de twee types. Afhankelijk van het type voet gebruikt u een van de volgende twee secties om een processor te verwijderen en te installeren.
Om het juiste connectortype op het moederbord vast te stellen, raadpleegt u de productspecificaties voor uw computermodel. Om de specificaties voor uw computer te zoeken, typt u het modelnummer en de specificaties
Aansluitingstypen van processors
Afbeelding : Sleuf
Sleuf
Afbeelding : Socket
Socket

Stap 5: De computer weer in elkaar zetten

Voer de volgende stappen uit om de computer opnieuw in elkaar te zetten:
  1. Als de voedingsmodule werd verwijderd, bevestigt u deze met vier schroeven opnieuw aan de binnenkant van de achterzijde van de behuizing.
  2. Als de ventilatorkoker werd verwijderd, bevestigt u deze opnieuw aan de binnenkant van de achterzijde van de behuizing door de lipjes van de ventilatorkoker in de sleuven te plaatsen of door de schroeven van de ventilatorkoker terug te plaatsen.
  3. Schuif alle uitklapbare of uitschuifbare compartimenten terug op hun plaats. Zorg dat de kabels de processorventilator niet raken.
  4. Schuif de panelen van de behuizing terug in hun respectievelijke sleuven in de zijkanten van de computer.
    Afbeelding : De panelen van de behuizing terug op hun plaats schuiven
    	De panelen van de behuizing terug op hun plaats schuiven
  5. Draai de schroeven aan waarmee de panelen op de plaats worden gehouden.
  6. Plaats alle kabels opnieuw aan de achterkant van de computer. Sluit ten slotte het netsnoer aan.
  7. Zet de computer aan en controleer of deze werkt.