HP printers - Fout met netwerkverbinding van de scanner (Windows)

Dit document is bedoeld voor HP Multifunction printers die verbonden zijn met een Windows-computer in een bekabeld of draadloos netwerk.
Wanneer u probeert te scannen, wordt de computer of scanner niet gevonden of de scan mislukt. Een van de volgende communicatie- of verbindingsfouten wordt weergegeven en het scannen mislukt.
  • Er heeft zich een fout voorgedaan tijdens het communiceren met het scanapparaat
  • Er is een fout opgetreden bij de communicatie met het HP-beeldbewerkingsapparaat
  • Computer niet gevonden
  • Geen computer gevonden
  • Scannen naar computer is momenteel niet beschikbaar
  • Scannen naar computer is niet meer ingeschakeld
  • Scannen mislukt
  • Scanner niet gevonden
  • Scanner onbereikbaar
  • Kan de scanner niet initialiseren
Stap 1: Controleren of het probleem niet met afdrukken te maken heeft
Met de stappen in dit document kunt u alleen communicatie- en verbindingsfouten tijdens het scannen oplossen.
Als er zowel bij het afdrukken als het scannen sprake is van de verbindingsfout, gebruikt u de volgende bronnen voor het oplossen van het probleem:
  • Ga voor draadloze verbindingen naar De draadloze verbinding met de printer gaat verloren.
  • Controleer voor draadloze verbindingen of de kabel is aangesloten op de ethernet-poort van de printer en op een beschikbare poort op de router. Als het groene verbindingslampje knippert en het oranje activiteitslampje niet, start u de router, printer en computer opnieuw op om netwerkfouten op te lossen.
Als u alleen problemen tijdens het scannen ondervindt, gaat u verder met de volgende stap.
Stap 2: Apparaten opnieuw opstarten en instellingen van het stuurprogramma voor scannen controleren
Door de computer en printer opnieuw op te starten kan de verbroken scanverbinding hersteld worden.
  1. Schakel de printer uit.
  2. Zorg ervoor dat het netsnoer van de printer rechtstreeks op een stopcontact is aangesloten en niet op een piekbeveiliger of stekkerblok.
  3. Sluit alle geopende programma's op de computer en sluit de computer af.
  4. Zet de printer aan.
  5. Schakel de computer in.
  6. Zoek in Windows naar de modelnaam van uw printer en klik vervolgens op de naam van de printer in de lijst met resultaten.
    • Als HP Printer Assistant wordt geopend, klikt u op Een document of foto scannen of op Scannen naar computer beheren en controleer u of het selectievakje naast Scannen naar computer automatisch starten wanneer ik mij bij Windows aanmeld is ingeschakeld.
    • Als het HP Solution Center wordt geopend, klik op Scaninstellingen om de verbindingsstatus, instellingen en voorkeuren van de scanner te bekijken.
    • Als de naam van uw printer niet in de resultaten voorkomt, gaat u verder naar de stap om de HP software van uw printer te installeren.
  7. Probeer te scannen.
Als de fout zich blijft voordoen, ga dan door naar de volgende stap.
Stap 3: De verbindingsstatus van het netwerk en de printer controleren
Zorg ervoor dat uw netwerk correct werkt en de printer klaar is om te scannen.
  1. Controleer of de printer met het netwerk is verbonden.
    • Draadloze netwerkverbinding: Open het menu Draadloos netwerk of Instellingen op de printer om te controleren of het draadloze signaal is ingeschakeld. Controleer of het icoontje voor Draadloos netwerk onafgebroken brandt.
    • Bekabelde netwerkverbinding: Controleer of de kabel is aangesloten op de ethernet-poort van de printer en op een beschikbare poort op de router. Het groene verbindingslampje zou ononderbroken moeten branden en het oranje activiteitslampje zou moeten knipperen.
      Afbeelding : De kabel aansluiten op de printer en op de router
      De ethernet-kabel aansluiten op de printer en op de router
  2. Veel routers kunnen zowel de 2,4 GHz als de 5,0 GHz frequentiebanden ondersteunen, maar niet alle HP printers ondersteunen beide banden. Controleer of de 2.4 GHz-routerband is ingeschakeld en uitzendt. Als de router verschillende netwerknamen (SSID's) uitzendt voor elke band sluit u de printer aan op de SSID-band van 2,4 GHz. Als de printer ondersteuning biedt voor 5,0 GHz, sluit u deze aan op de SSID-band van 5,0 GHz.
  3. Beweeg op de computer de muis over het netwerkpictogram in het systeemvak om de netwerknaam en status van de verbinding te bekijken.
      opmerking:
    Als u gebruik maakt van een Virtual Private Network (VPN), verbreek dan de verbinding wanneer u probeert te scannen.
    Afbeelding : Voorbeeld van het icoontje Draadloos met de naam van het netwerk en de status van de verbinding
    Voorbeeld van het icoontje Netwerk met de naam van het netwerk en de status van de verbinding
    • Als het weergegeven netwerk niet van u is (en u bijvoorbeeld met een ander lokaal netwerk bent verbonden), moet u opnieuw verbinding maken met uw eigen netwerk om te kunnen scannen.
    • Als de netwerksignaalsterkte zwak is, verplaatst u de computer en de printer dichter bij de router, plaats de apparaten uit de buurt van grote metalen objecten zoals boekenrekken en uit de buurt van apparaten die radiosignalen voortbrengen zoals magnetrons en draadloze telefoons.
    • Als de netwerkstatus Niet verbonden is, controleert u of het netwerk goed werkt, en controleert u de status opnieuw. Controleer of er een vinkje wordt weergegeven naast de netwerknaam.
    • Als een vliegtuigpictogram wordt weergegeven klikt u op het pictogram, schuift u de schuifregelaar Vliegtuigstand naar Uit en maakt u vervolgens verbinding met uw draadloze netwerk.
      Afbeelding : Voorbeeld van ingeschakelde Vliegtuigstand
      Afbeelding: Voorbeeld van ingeschakelde Vliegtuigstand
  4. Probeer te scannen.
Als de fout zich blijft voordoen, ga dan door naar de volgende stap.
HP verstrekt het gratis hulpprogramma HP Print and Scan Doctor waarmee u afdrukproblemen kunt vaststellen en oplossen. Download en gebruik de HP Print and Scan Doctor om snel en automatisch verschillende taken voor probleemoplossing uit te voeren die vaker dit probleem oplossen. Wanneer u op deze koppeling klikt, wordt HP Print and Scan Doctor gedownload met behulp van de downloadfunctie van uw internetbrowser.
Nadat de Print and Scan Doctor is geopend, klikt u op Problemen met scannen oplossen om een lijst met problemen en oplossingen te bekijken.
  1. Bekijk de lijst met resultaten waarvoor u handelingen kunt verrichten in het resultatenscherm van de Print and Scan Doctor.
    • Als u witte vinkjes ziet, is de printertest geslaagd.
    • Als u een witte moersleutel ziet, heeft Print and Scan een probleem gevonden en opgelost.
    • Als u gele uitroeptekens ziet, is de test mislukt en is er een gebruikershandeling vereist maar deze stap is overgeslagen.
    • Als u een rode X ziet, volgt u de instructies op het scherm om het probleem op te lossen.
  2. Klik op Testscan of Overslaan.
    • Als u op Testscan klikt, start de HP Print and Scan Doctor de HP scansoftware om een testscan uit te voeren. Volg de instructies op het scherm van de scansoftware om de test uit te voeren.
    • Als u op Overslaan klikt en geen andere problemen ondervindt, klikt u op Stoppen om het hulpprogramma af te sluiten.
    • Als u op Overslaan klikt en nog steeds scanproblemen ondervindt, klikt u op Ondersteuning en probleemoplossing voor ondersteuning die specifiek voor uw scanner is, of klikt u op HP ondersteuningsforum voor hulp van andere HP klanten.
Als de fout zich blijft voordoen, ga dan door naar de volgende stap.
Stap 5: De printersoftware verwijderen
Problemen met de scanverbinding oplossen door de printersoftware te verwijderen voordat u het nieuwste stuurprogramma opnieuw installeert.
Koppel de printer niet los van het netwerk wanneer u de software verwijdert.
  1. Zoek in Windows naar Een programma verwijderen en klik in de lijst met resultaten op de bedieningspaneelinstelling Een programma verwijderen.
  2. Klik in de lijst met geïnstalleerde programma's op de HP printer en klik op Verwijderen of Ja om het verwijderen te bevestigen.
  3. Volg de aanwijzingen op het scherm om het verwijderen van de software te voltooien.
  4. Start de computer opnieuw op.
Ga verder met de volgende stap.
Stap 6: De HP software opnieuw installeren
Ga naar de HP Klantenondersteuning om de meest recente versie van de software met volledige functionaliteit voor uw printer te downloaden.
  opmerking:
Als alternatief kunt u de software-cd gebruiken als die het besturingssysteem ondersteunt dat op uw computer is geïnstalleerd.
  1. Zet de printer aan.
  2. Als de printer met een USB-kabel op de computer is aangesloten, koppelt u de USB-kabel los van de printer.
  3. Selecteer een methode om het printermodel te identificeren als hierom wordt gevraagd en volg de instructies op het scherm om naar de downloadpagina te gaan.
  4. Klik op Downloaden naast de driver met volledige functionaliteit.
  5. Gebruik de HP Download and Install Assistant voor stapsgewijze instructies voor het downloaden en installeren van het stuurprogramma of selecteer Alleen downloaden om handmatig het stuurprogrammabestand te openen of uit te voeren via de downloadhulpprogramma´s van de internetbrowser.
  6. Selecteer tijdens de installatie het installatietype Standaard of Aanbevolen als hierom wordt gevraagd door het installatieprogramma. Als u het installatietype Minimum kiest, leest u zorgvuldig de beschrijving van iedere softwarecomponent om onbedoeld verlies van printerfunctionaliteit te voorkomen.
Als de fout zich blijft voordoen, ga dan door naar de volgende stap.
Stap 7: De Windows Image Acquisition-instellingen controleren
Windows Image Acquisition (WIA) is een service in het Windows-besturingssysteem die de communicatie tussen de computer en de scanner ondersteunt. Als WIA niet geactiveerd is, kunnen scantaken mislukken.
  1. Zoek in Windows naar Lokale services weergeven en klik in de lijst met resultaten op de configuratiescherminstelling Lokale services weergeven.
    Het venster Services wordt geopend.
  2. Zoek Windows Image Acquisition (WIA) in de kolom Naam en bekijk de waarden voor de Status- en Opstarttypen.
    • Als de status is ingesteld op 'Gestart' en het Opstarttype op 'Automatisch', dan werkt WIA zoals het hoort. Ga direct door naar de volgende stap.
    • Als de status is ingesteld op Uitgeschakeld klikt u met de rechtermuisknop op Windows Image Acquisition (WIA) en daarna achtereenvolgens op Eigenschappen, het tabblad Algemeen en Start onder de servicestatus. Selecteer ten slotte Automatisch in het vervolgkeuzemenu voor Opstarttype.
        opmerking:
      Als u er niet in slaagt om WIA te activeren, controleer dan of de volgende services ook Gestart zijn en ingesteld zijn op Automatisch.
      • Remote Procedure Call (RPC)
      • Shell Hardware Detection
      • RPC Endpoint Mapper
      • DCOM Server Process Launcher
  3. Probeer te scannen.
Als de fout zich blijft voordoen, ga dan door naar de volgende stap.
Stap 8: De firewall-software op de computer tijdelijk uitschakelen
Firewall-software helpt bedreigingen van buiten uw netwerk te blokkeren, maar sommige instellingen of configuraties kunnen communicatie met netwerkprinters blokkeren. Gebruik de Print and Scan Doctor om de firewall-software te identificeren en tijdelijk uit te schakelen op uw computer.
  1. Ga terug naar de Print and Scan Doctor, klik op Netwerk en klik vervolgens op Problemen oplossen met firewalls.
    Afbeelding : Problemen oplossen met firewalls in het vervolgkeuzemenu
    Afbeelding: Klik op Problemen oplossen met firewalls in het vervolgkeuzemenu.
  2. Klik op de naam van de firewallsoftware op uw systeem met de status Ingeschakeld en klik vervolgens op Uitschakelen.
    Afbeelding : Voorbeeld van het venster Problemen oplossen met firewalls
    Voorbeeld van het venster Problemen oplossen met firewalls
  3. Probeer te scannen.
    • Als u kunt scannen, raadpleeg dan de supportwebsite voor firewall-software om instellingen zoals het beveiligingsniveau en vertrouwde zones te wijzigen en poorten te openen zodat communicatie met uw printer mogelijk wordt. Na het wijzigen van de instellingen, moet u de firewall in de Print and Scan Doctor weer inschakelen.
    • Als u niet kunt scannen, dan wordt het probleem niet door de firewall-software veroorzaakt. Schakel de firewall opnieuw in de Print and Scan Doctor en ga dan verder naar de volgende stap.
Stap 9: Andere scanopties uitproberen
Gebruik deze tijdelijke oplossingen voor scannen als de vorige stappen het probleem niet hebben verholpen. Sommige tijdelijke oplossingen zijn mogelijk niet beschikbaar voor uw printer. Probeer een van de andere tijdelijke oplossingen als de eerste oplossing niet werkt.
Veelgestelde vragen
Bekijk deze veelgestelde vragen over problemen bij het scannen.