HP en Compaq desktop pc's - Een uitbreidingskaart (PCI) verwijderen en installeren

Dit document is van toepassing op HP en Compaq desktop pc's met Windows 98, Me en XP.
Dit document bevat stapsgewijze instructies om de uitbreidingskaart te verwijderen of te vervangen.
  opmerking:
Als u een geluidskaart wilt installeren, raadpleeg dan HP en Compaq desktop pc's - Een geluidskaart installeren of vervangen.
  opmerking:
Als u een videokaart wilt installeren, raadpleeg dan HP en Compaq desktop pc's - Een videokaart installeren of vervangen.
Druk dit document af zodat u het kunt raadplegen als u de computer opnieuw hebt opgestart of als er geen internetverbinding beschikbaar is.
  let op:
HP is niet aansprakelijk voor schade ten gevolge van onjuiste installatie van software en/of onderdelen of van de installatie van onderdelen en/of software die niet door HP zijn geleverd.
Voordat u begint
  1. U hebt een kruiskopschroevendraaier en een platkopschroevendraaier nodig.
  2. HP raadt ten zeerste u aan een antistatische polsband en een kussen van geleidend schuim te gebruiken als u aan de computer werkt.
  3. Zoek een stabiele ondergrond, zonder vloerbedekking, om op te werken.
Stap 1: De drivers van de hardware-apparaten verwijderen
Als u een kaart vervangt, dient u alle software die bij die hardware hoort te verwijderen. Als u hardwaredrivers of gespecialiseerde software op de pc laat staan, kunnen er softwareconflicten ontstaan wanneer de nieuwe hardware wordt geïnstalleerd.
  1. In Windows XP klikt u op Start en klikt u met de rechtermuisknop op Deze Computer.
    In Windows 98 en Me klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram Deze computer op het bureaublad.
  2. Selecteer Eigenschappen in de vervolgkeuzelijst.
  3. Klik in Windows XP op het tabblad Hardware en vervolgens op de knop Apparaatbeheer.
    In Windows 98 en Me: klik op het tabblad Apparaatbeheer.
  4. Klik op het plusteken (+) naast het apparaattype dat u vervangt.
      let op:
    Voor modems en geluid: sommige Pavilions worden geleverd met een modemkaart in combinatie met een geluidskaart. U zult dit terugvinden in de beschrijving van de modem. Als de modem een combinatiekaart is, dan MOETEN de geluidskaart en ook de bijbehorende drivers worden verwijderd, anders heeft u wellicht geen geluid.
  5. Selecteer de naam van het apparaat die overeenkomt met het merk van de gebruikte kaart.
    Afbeelding : Lijst van apparaten in Apparaatbeheer
  6. In Windows XP klikt u op Verwijderen.
    Klik in Windows 98 en Me op de knop Verwijderen.
  7. Klik op OK wanneer een waarschuwingsvenster verschijnt.
  8. Ga door met het verwijderen van namen van apparaten die gerelateerd zijn aan de kaart die wordt verwijderd totdat de categorie van die apparaten niet meer wordt weergegeven.
    • Als u een gecombineerde geluids-/modemkaart hebt, moet u ook de verwante apparaten bij het onderdeel Besturing voor geluid, video en spelletjes verwijderen.
  9. Sluit alle programma's, zet de pc uit en ga verder met stap 2.
Stap 2: De computerbehuizing openen
Dit gedeelte bevat de stappen die nodig zijn voor het openen van de behuizing van de pc.
  waarschuwing:
De randen van de metalen panelen zijn scherp en kunnen snijwonden veroorzaken. Zorg dat uw huid niet langs een metalen rand aan de binnenkant van de computer schuurt.
  let op:
Dit product bevat onderdelen die beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading. Teneinde het risico op elektrostatische ontlading te beperken, kunt u het beste in een ruimte zonder vloerbedekking werken. Gebruik bovendien een antistatisch oppervlak (bijvoorbeeld een geleidende schuimmat) en draag een antistatische polsband die contact maakt met een geaard oppervlak.
  1. Ontkoppel alle kabels van de pc behalve het netsnoer. Schrijf de locatie van elke kabel op voordat u deze loskoppelt van de pc.
  2. Ontkoppel het netsnoer en druk op de Aan/uit-knop.
  3. Verwijder de schroeven die het paneel op zijn plaats houden (meestal twee schroeven aan de achterkant van de linkerkant, maar het aantal schroeven kan variëren per model).
  4. Schuif het paneel eraf om de binnenkant van de pc bloot te leggen en ga verder met stap 3.
Stap 3: De kaart verwijderen en installeren
  1. Zoek de kaart in de pc (gebruik de connector van de telefoonlijn aan de achterkant als referentie).
  2. Verwijder de schroef waarmee de kaart op het frame is vastgemaakt. Als de schroef wordt bedekt door een metalen plaat, verwijdert u eerst deze plaat.
  3. Verwijder de kabels die zijn aangesloten op de kaart. Onthoud de plaats van de aansluitingen.
  4. Pak de kaart bij de randen vast en schuif deze uit de sleuf.
  5. Als de kaart ook een dochterkaart bevat (een kleinere kaart die met draden aan deze kaart is verbonden), koppel dan alle kabels los die vanaf de dochterkaart komen. Verwijder de dochterkaart.
  6. Plaats de nieuwe kaart in een geopende PCI-sleuf.
  7. Bevestig de nieuwe kaart met één borgschroef. Plaats de metalen plaat terug als deze is gebruikt.
  8. Sluit alle kabels opnieuw aan op de oorspronkelijke posities.
Stap 4: De bovenklep opnieuw plaatsen
  1. Schuif de tanden op het paneel of de bovenklep weer in de bijbehorende sleuven aan de zijkanten van het chassis.
  2. Schuif het paneel of de bovenklep op zijn plaats en maak het met borgschroeven vast.
  3. Plaats alle kabels opnieuw aan de achterkant van de computer. Sluit het netsnoer als laatste aan en ga verder met Stap 5.
Stap 5: De software en de drivers voor de nieuwe kaart installeren
  1. Zet de computer aan.
  2. Wanneer Windows wordt geopend, moet de nieuwe hardware worden gedetecteerd en de software ervoor worden geïnstalleerd.
  3. Raadpleeg de instructies van de kaart als u een nieuwe kaart hebt geïnstalleerd.
  4. Als een venster wordt weergegeven waarin hulp bij het vinden van bepaalde bestanden wordt gevraagd, plaatst u de diskette met de driver van de kaartfabrikant in de pc. Als dit niet helpt, bladert u één voor één naar de volgende padnamen, totdat het bestand wordt gevonden:
    • C:\Windows\inf
    • C:\Windows\options\cabs
    • C:\Windows\system
    • C:\Windows\system32
      opmerking:
    Als u de bestanden niet kunt vinden, open dan het pictogram C:\ vanuit Deze computer. Klik op Extra, Mapopties en klik vervolgens op het tabblad Weergave. Verwijder de selectiemarkeringen bij Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen en selecteer Verborgen bestanden en mappen weergeven. Klik op OK. Plaats de vinkjes terug nadat de modem volledig is geïnstalleerd.
  5. Start de computer opnieuw op en controleer of de nieuwe kaart werkt.