HP en Compaq desktop-pc's - Probleemoplossing, tips en informatie i.v.m. monitor of videokaart

Dit document is van toepassing op HP en Compaq desktopcomputers met Windows 95, 98, Me en XP.
In dit document worden de meest voorkomende problemen en vragen behandeld die van toepassing zijn op videokaarten en monitors. Dit is slechts een informatief document waarin u het juiste onderwerp kunt vinden. U krijgt toegang tot de stappen voor het oplossen van problemen door middel van koppelingen in dit document.
Voordat u begint
Doe het volgende voordat u begint met het oplossen van problemen met de monitor of videokaart:
  • Verwijder eventuele videoverlengkabels en sluit de monitor direct op de computer aan.
  • Controleer de monitor en de aansluitingen op de computer om er zeker van te zijn dat er geen pinnen zijn gebroken of verbogen.
  • Vervang de monitorkabel als deze er versleten of beschadigd uitziet.
Het beeld op de monitor aanpassen (helderheid, beeldformaat en vorm, weergave op het scherm)
De monitor moet worden afgesteld als er extreem veel zwarte gebieden rond het beeld te zien zijn, wanneer delen van het beeld ontbreken rond de randen, het beeld naar boven en beneden rolt, de kleuren verkeerd zijn of het beeld te donker of te licht is.
Het afstellen hangt af van het monitormodel dat wordt gebruikt. Ga naar de HP website voor informatie over afstellen en voer het modelnummer van de monitor en het zoekwoord afstellen in het zoekveld in. HP verstrekt ondersteuningsartikelen over 'Gebruiken en afstellen' voor nagenoeg alle HP en Compaq consumentenmonitors.
Raadpleeg de handleiding bij uw product als u een monitor gebruikt die niet van HP of Compaq is.
Problemen in verband met LCD-weergave op plat scherm oplossen
LCD flat-panel monitors verschillen nogal van CRT-schermen. Raadpleeg voor het oplossen van problemen met een leeg scherm, berichten over het signaalbereik, of een onscherp beeld het HP ondersteuningsdocument Problemen met flat-panel schermen oplossen.
Problemen met de videokaart oplossen
De problemen met de videokaarten doen zich voor als tussentijdse systeemstoringen wanneer u 3D-spelletjes speelt, er kunnen kleine kleurstippen op het Windows-bureaublad verschijnen, bepaalde 3D-spelletjes kunnen niet gespeeld worden en Windows kan niet normaal opstarten. Al deze problemen kunnen optreden omwille van problemen met de videohardware of driver. Zoek hieronder een item dat overeenkomt met uw videobehoefte:
  • Door de videodriver bij te werken, kunnen veel verscheidene problemen met de videoweergave en softwarecompatibiliteit worden opgelost. Ga naar de zoekpagina voor HP software en voer het modelnummer van uw HP of Compaq computer in; bijvoorbeeld Pavilion m1170C. Als een update van de videodriver beschikbaar is van HP, verschijnt deze op de pagina voor het HP Pavilion-model dat u hebt ingevoerd. Volg de instructies op de downloadpagina om de update te downloaden en installeren. U kunt videodrivers ook vinden op de website van de fabrikant van de videohardware (zie verwante ondersteuning).
  • Als u zojuist een nieuwe kaart hebt geïnstalleerd en problemen ervaart of wilt weten hoe u de geïntegreerde video in het BIOS uitschakelt, raadpleegt u Een videokaart installeren of vervangen.
  • Veel problemen met spelletjes kunnen worden opgelost door de meest recente videodrivers van de fabrikant van de videokaart te downloaden en te installeren en eventuele software-updates voor het spelletje van de website van de fabrikant van het spelletje te installeren. Voor meer informatie raadpleegt u Systeem loopt vast tijdens het spelen van een videospel.
  • Gebruik het selectieve herstelproces om de originele drivers opnieuw te installeren als u de originele videodriver wilt herstellen. Raadpleeg voor meer informatie Toepassingsherstel gebruiken (Windows 9x, Me en XP).
  • Als het systeem over weinig systeembronnen beschikt, kan een geheugenprobleem optreden als u gebruikmaakt van een hogere schermresolutie of kleurdiepte. Wijzig in dat geval de hoeveelheid systeemgeheugen die wordt gebruikt voor on-board video. Voor meer informatie raadpleegt u Het bericht onvoldoende videogeheugen verschijnt op HP Pavilions met On-Board Video.
Problemen met de monitor oplossen
Gebruik een van de volgende HP ondersteuningsdocumenten, afhankelijk van het probleem:
Als u een monitor van HP hebt en Windows deze herkent als een merkloze monitor, raadpleegt u het document Een HP monitordriver bijwerken.
Beeldschermweergave is gedraaid. In dit document wordt uitgelegd hoe u de beeldweergave opnieuw kunt instellen als deze is gedraaid (90, 180 of 270 graden) nadat u de Windows Wizard Toegankelijkheid hebt gebruikt of een spelletje hebt gespeeld.
Een monitor installeren, monitoraansluitingen
Ga naar de website van HP voor specifieke informatie over het installeren van uw monitor en voer het modelnummer van de monitor en het zoekwoord installeren in het zoekveld in. Als u bijvoorbeeld f1703 en instellen invoert, wordt er een koppeling naar het HP ondersteuningsdocument HP Pavilion f1503 en f1703 flat-panel monitors - Uw monitor instellen gegeven.
Typen aansluitingen voor tv (en monitor) Gebruik dit document als u meer wilt weten over een aansluiting op uw tv of monitor.
HP en Compaq desktop-pc's - Twee weergaveapparaten op één pc installeren U kunt mogelijk meer dan één monitor of tv op uw pc aansluiten vanaf een computer met twee geïnstalleerde videokaarten.
Verwante ondersteuning
Het bijwerken van het BIOS van de HP of Compaq pc kan mogelijk videoproblemen oplossen. Raadpleeg voor meer informatie over het bijwerken van het BIOS van uw HP of Compaq pc het HP ondersteuningsdocument Het BIOS bijwerken.
nVidia Home Page (Engelstalig).
ATI Home Page (Engelstalig).
S3 Graphics Home Page (Engelstalig).
Intel Downloads (Engelstalig).
  opmerking:
Als u het probleem niet hebt kunnen oplossen met de procedures in dit document, is de videokaart of monitor waarschijnlijk defect. Als u de computer na 2001 hebt gekocht, bevat deze waarschijnlijk een softwareprogramma met de naam PC Doctor. Gebruik PC Doctor om USB-problemen te controleren voordat u de ondersteuning belt of de computer laat repareren. Gebruik het HP ondersteuningsdocument 'HP en Compaq Desktop pc's - PC Doctor gebruiken' voor meer informatie over het testen van videodefecten. Als u een foutbericht ontvangt nadat u een test hebt uitgevoerd, neemt u contact op met HP voor hulp. Schrijf het nummer van de foutcode op, zodat u dit kunt doorgeven aan een medewerker van de ondersteuning.