• Informatie

• Feedback

HP Scanjet scanner - USB-scanner stopt met werken, vertoont foutmeldingen of wordt als onbekend apparaat vermeld

Symptoom

De HP Scanjet scanner met een Universal Serial Bus (USB) interface stopt met werken na voorheen correct te hebben gefunctioneerd. De fouten “Sorry, scanner niet gevonden” of “Scanner kan niet worden geïntialiseerd” kunnen op de computer verschijnen. Het is mogelijk dat de HP Scanjet scanner als een Onbekend appraart in de categorieën USB of Andere apparaten in Windows Apparaatbeheer wordt vermeld.
opmerking:
Dit document is van toepassing op Microsoft Windows 95, 98, Me, 2000 Pro en XP. Microsoft (R) Windows NT 4.0 ondersteunt geen USB.

Oplossing

Volg de instructies voor het desbetreffende besturingssysteem om de scannerwaarden uit Apparaatbeheer te verwijderen, wijzig de naam van het bestand Unkown.inf, werk het .inf-bestand van de HP Scanjet scanner bij en bewerk het register voor USB-apparaten:
  let op:
Voer geen stappen in dit document uit waarvan u niet zeker bent. Voor hulp kunt u bellen met de klantenservice van HP of, indien van toepassing, uw PC-fabrikant.

Stap 1: Verwijderen van de HP Scanjet scanner en/of Onbekend apparaat uit Apparaatbeheer

Windows 95, 98 en Me

1. Klik op Start, wijs Instellingen aan, en klik vervolgens op Configuratiescherm. Het dialoogvenster Configuratiescherm wordt geopend.
  2. Dubbelklik op het pictogram Systeem Het venster Systeemeigenschappen wordt geopend.
  3. Klik op de tabApparaatbeheer en klik vervolgens op Apparaten weergeven per type.
  4. Klik op het plus teken (+) naastBeeldapparaten. Er wordt een vervolgkeuzelijst weergegeven.
  5. Selecteer het item voor de HP Scanjet scanner en/of voor Onbekend apparaat en klik vervolgens op Verwijderen.
  6. Klik op OK om het apparaat te verwijderen.
  7. Sluit Apparaatbeheer en Configuratiescherm.

Windows 2000

1. Klik met de rechtermuisknop op Deze computer en klik vervolgens op Eigenschappen. Het venster Systeemeigenschappen verschijnt.
  2. Klik op het tabblad Hardware en klik vervolgens op Apparaatbeheer.
  3. Klik op het plus teken (+) naastBeeldapparaten. Er wordt een vervolgkeuzelijst weergegeven.
  4. Selecteer het item voor de HP Scanjet scanner en/of voor Onbekend apparaat en klik vervolgens op Verwijderen.
  5. Klik op OK om het apparaat te verwijderen.
  6. Sluit de vensters Apparaatbeheer en Configuratiescherm.

Windows XP

1. Klik op Start, klik met de rechtermuisknop op Deze computer en klik vervolgens op Eigenschappen. Het venster Systeemeigenschappen verschijnt.
  2. Klik op het tabblad Hardware en klik vervolgens op Apparaatbeheer.
  3. Klik op het plus teken (+) naastBeeldapparaten. Er wordt een vervolgkeuzelijst weergegeven.
  4. Selecteer het item voor de HP Scanjet scanner en/of voor Onbekend apparaat en klik vervolgens op Verwijderen.
  5. Klik op OK om het apparaat te verwijderen.
  6. Sluit Apparaatbeheer en Configuratiescherm.

Stap 2: De computer uitschakelen en de HP Scanjet scanner loskoppelen

1. Klik op Start en klik vervolgens op Uitschakelen. Het venster Computer uitschakelen wordt nu geopend.
  2. Klik op Uitschakelen en klik daarna op OK.
  3. Schakel de computer uit.
  4. Koppel de HP Scanjet los van de voeding.
  5. Koppel de HP Scanjet hardware los van de computer.

Stap 3: Naam wijzigen van Unknown.inf naar Unknown.old en/of HPScanms.inf naar HPScanms.old

Door deze bestanden een nieuwe naam te geven, worden ze tijdens het opstarten opnieuw gedetecteerd. (Instructies voor Windows XP vindt u aan het einde van de volgende stap: Stap 4: De bestandsgrootte controleren voor Scanjet.inf (Windows 95) of voor Hpscan.inf (Windows 98)
  1. Schakel de computer in.
  2. Klik op Start, klik op Programma's en klik vervolgens op WindowsVerkenner. Het venster van Windows Verkenner wordt geopend.
    Voor Windows Me:
    Klik op Start, klik op Programma's, klik op Bureau-accessoires en klik vervolgens op WindowsVerkenner. Het venster van Windows Verkenner wordt geopend.
  3. Dubbelklik op de map Windows en vervolgens op de submap INF.
  4. Zoek en markeer het bestand: Unknown.inf.
  5. Klik op Bestand en klik vervolgens op Naam wijzigen.
  6. Typ: UNKNOWN.OLD en druk op ENTER.
  7. Zoek en markeer het bestand: HPScanms.inf.
  8. Klik op Bestand en klik vervolgens op Naam wijzigen.
  9. Typ: HPScanms.OLD en druk op ENTER.
    opmerking:
    Als de INF-subdirectory niet verschijnt, ga dan naar de menubalk van Windows Verkenner en klik op Extra. In het vervolgkeuzemenu klikt u op Mapopties en vervolgens op Weergave (in Windows 95 selecteert u Opties en vervolgens Weergave). Zorg dat het selectievakje Alle bestanden weergeven is ingeschakeld en dat Bestandsextensiesverbergen voor bekende bestandstypen is uitgeschakeld.

Stap 4: De bestandsgrootte controleren voor Scanjet.inf (Windows 95) of voor Hpscan.inf (Windows 98)

In Windows Verkenner controleert u in de INF-subdirectory (Stap 3, nummer 3) de bestandsgrootte voor het desbetreffende besturingssysteem en het scannermodel. Volg hierna de stappen onder ofwel "De bestandsgrootte is correct" ofwel "De bestandsgrootte is niet correct."
Voor Windows 95
  • Zoek het bestand Scanjet.inf en controleer of dit een bestandsgrootte van 5 KB heeft
  • Voor de 4200c serie zoekt u het bestand HP4200c.INF en controleert u of het een grootte van 10 KB heeft.
Voor Windows 98
  • Zoek het bestand Hpscan.inf en controleer of de bestandsgrootte geschikt is voor het scannermodel:
    • 10 KB voor de HP Scanjet 6200c en 6250c serie scanner
    • 9 KB voor de HP Scanjet 4100c serie scanner
    • 36 KB voor de HP Scanjet 5200c serie scanner
  • Zoek het bestand hp4200c.inf voor de 4200c serie en controleer of dit een bestandsgrootte van 10 KB heeft.
Voor Windows 2000
  • Zoek het bestand Hpscan.inf en controleer de bestandsgrootte:
    • 14 KB voor alle Scanjets
      opmerking:
      Windows 98 gebruikers dienen te controleren of het systeem de volgende directory bevat: C:\Windows\Inf\Anders. Als deze map bestaat en het bestand Scanjet.inf bevat, verwijdert u Scanjet.inf en gaat u door.
De bestandsgrootte is correct
  1. Dubbelklik op het bestand en open het in Kladblok.
  2. Druk op de spatiebalk en druk vervolgens op Backspace op het toetsenbord.
  3. Sluit Kladblok; klik op Ja om de wijzigingen in het bestand op te slaan.
  4. Koppel alle USB-apparaten behalve een USB-toetsenbord of -muis los van het computersysteem.
De bestandsgrootte is niet correct
  1. Verwijder het bestand.
  2. Installeer de HP scansoftware opnieuw van de installatie-cd met de HP scansoftware.
  3. Koppel alle USB-apparaten behalve een USB-toetsenbord of -muis los van het computersysteem.

Windows XP

Dit probleem treedt op wanneer er te veel bestanden in de INF-directory staan en de installer ze niet meer adequaat kan beheren. Verwijder alle bestanden in de C:\Windows\inf directory die een grootte van 0 KB hebben, start het computersysteem opnieuw op en installeer de scansoftware opnieuw. Volg de onderstaande stappen om deze bestanden te verwijderen.

Stap 1

De INF-directory is standaard verborgen. U dient deze eigenschap te wijzigen om de directory zichtbaar te maken.
  1. In Windows XP klikt u op Start, Alle programma's, Bureau-accessoires en vervolgens op Windows Verkenner. Windows Verkenner verschijnt nu. Het venster bestaat uit twee gedeelten en de map Mijn documenten is in het linkergedeelte van het venster gemarkeerd.
  2. Klik op Extra op de menubalk van Windows Verkenner en klik vervolgens op Mapopties. Het venster Mapopties wordt geopend.
  3. In het venster Mapopties klikt u op de tab Weergave.
  4. In het gedeelte Geavanceerde instellingen selecteert u Verborgen bestanden en mappen weergeven.
  5. Klik op OK. Het venster Mapopties wordt gesloten.
  6. In het linkerdeelvenster klikt u achtereenvolgens op de plus (+) naast Deze computer, op de plus (+) naast Lokaal station(C:) en op plus (+) naast de Windows map.
  7. Klik op de map INF om deze te openen. De inhoud van de map C:\Windows\inf wordt in het rechterdeelvenster weergegeven
  8. Klik op Beeld op de menubalk van Windows Verkenner en klik vervolgens op Details.
  9. Klik op Grootte op de categoriebalk. Hierdoor worden de bestanden aan de hand van de grootte gesorteerd. Klik op Grootte totdat de bestanden van de kleinste tot de grootste zijn gesorteerd.

Stap 2

Verwijder alle bestanden met een grootte van 0 KB.
  1. In het rechterdeelvenster van Windows Verkenner klikt u op het eerste bestand met een grootte van 0 KB. Scroll naar beneden naar het laatste bestand met een grootte van 0 KB. Houd de Shift-toets op het toetsenbord ingedrukt en klik op het laatste bestand van 0 KB. Alle bestanden tussen het eerste en het laatste bestand worden nu gemarkeerd.
  2. Houd de Shift-toets op het toetsenbord ingedrukt en druk op de toets Delete. Het venster Verwijderen van meerdere bestanden bevestigen verschijnt nu.
  3. Klik op Ja om de geselecteerde bestanden te verwijderen.
      let op:
    Verwijder geen bestanden met een andere grootte dan 0 KB. Dit kan ertoe leiden dat andere apparaten op het computersysteem niet langer correct functioneren.
  4. Sluit alle geopende vensters. Klik op Start en klik vervolgens op Uitschakelen. Het venster Computer uitschakelen wordt nu geopend.
  5. Klik op Uitschakelen en klik daarna op OK.
  6. Schakel de computer uit.

Stap 5: Een reservekopie maken van het register voor Windows 95, 98 en Me

Maak voor de zekerheid een reservekopie van het register om er zeker van te zijn dat de computer weer op de oorspronkelijke instellingen kan worden teruggezet.
  1. Klik op Start en klik vervolgens op Uitvoeren. Het venster Uitvoeren wordt geopend.
  2. In het vak Openen typt u: REGEDIT
  3. Klik op OK. Het venster Register-editor wordt nu geopend.
  4. Klik op Register en vervolgens op Registerbestand exporteren. Het venster Registerbestand exporteren wordt geopend.
  5. In de vervolgkeuzelijst Opslaan in selecteert u Bureaublad.
  6. In het vak Bestandnaam typt u: Backup.
  7. In de vervolgkeuzelijst Opslaanalstype selecteert u Registerbestanden.
  8. In het vak Exportbereik selecteert u Alles.
  9. Klik op Opslaan. Het venster Registerbestanden exporteren wordt gesloten en er wordt een kopie van het register op het bureaublad geplaatst.
  10. Sluit het venster Register-editor.
  11. Het register is gekopieerd.

Stap 6: Alle waarden verwijderen die zich bevinden onder HKEY_LOCAL_MACHINE/Enum/USB en die beginnen met VID

Door de VID-waarden uit het register te verwijderen, worden ze bij het opstarten opnieuw gedetecteerd.
  let op:
Als u een USB-toetsenbord of -muis hebt, verwijder dan de VID-waarde voor deze apparaten niet. Als u dit wel doet, start Windows wellicht niet correct.

Windows 95, 98 en Me

1. Klik op Start en klik vervolgens op Uitvoeren. Het venster Uitvoeren wordt nu geopend
  2. In het vak Openen typt u: REGEDIT
  3. Klik op OK. Het venster Register-editor verschijnt.
  4. Klik op het plusteken (+) naast HKEY_LOCAL_MACHINE.
  5. Klik op het plusteken (+) naast Enum.
  6. Klik op het plusteken (+) naast USB.
  7. Markeer alle VID_...-waarden en verwijder deze. Als u een USB-toetsenbord of -muis hebt, verwijder dan de VID-waarde voor deze apparaten niet. Als u dit wel doet, start Windows wellicht niet correct.
  8. Sluit de Register-editor.
  9. Klik op Start en vervolgens op Uitschakelen. Het venster Computer uitschakelen verschijnt nu.
  10. Selecteer Uitschakelen en klik vervolgens op OK.
  11. Schakel de computer uit.

Windows 2000

1. Klik op Start, en klik vervolgens op Uitvoeren. Het venster Uitvoeren wordt geopend.
  2. In het vak Openen typt u: REGEDIT.
  3. Klik op OK. Het venster Register-editor verschijnt.
  4. Klik op het plusteken (+) naast HKEY_LOCAL_MACHINE.
  5. Klik op het plusteken (+) naast System.
  6. Klik op het plusteken (+) naast CurrentControlSet.
  7. Klik op het plusteken (+) naast Enum.
  8. Klik op het plusteken (+) naast USB.
  9. Markeer alle VID_...-waarden en verwijder deze. Als u een USB-toetsenbord of -muis hebt, verwijder dan de VID-waarde voor deze apparaten niet. Als u dit wel doet, start Windows wellicht niet correct.
  10. Sluit de Register-editor.
  11. Klik op Start en vervolgens op Uitschakelen. Het venster Computer uitschakelen verschijnt nu.
  12. Selecteer Uitschakelen en klik vervolgens op OK.
  13. Schakel de computer uit.

Windows XP

1. Klik op Start, en klik vervolgens op Uitvoeren. Het venster Uitvoeren wordt geopend.
  2. In het vak Openen typt u: REGEDIT
  3. Klik op OK. Het venster Register-editor verschijnt.
  4. Klik op het plusteken (+) naast HKEY_LOCAL_MACHINE.
  5. Klik op het plusteken (+) naast System.
  6. Klik op het plusteken (+) naast CurrentControlSet.
  7. Klik op het plusteken (+) naast Enum.
  8. Klik op het plusteken (+) naast USB.
  9. Markeer alle VID_...-waarden en verwijder deze. Als u een USB-toetsenbord of -muis hebt, verwijder dan de VID-waarde voor deze apparaten niet. Als u dit wel doet, start Windows wellicht niet correct. Er kunnen machtigingen worden ingesteld om het verwijderen van de VID_-waarden toe te staan. Volg hiertoe de onderstaande stappen:
    1. Klik met de rechtermuisknop op de waarde die moet worden verwijderd en klik vervolgens op Machtigingen. Het venster VID_...Machtigingen wordt geopend.
    2. Markeer Iedereen in het gedeelte Groep of Gebruikersnaam en selecteer Volledige controle in het gedeelte Machtigingen.
    3. Klik op Toepassen en klik vervolgens opOK.
  10. Sluit de Register-editor.
  11. Klik op Start en vervolgens op Uitschakelen. Het venster Computer uitschakelen verschijnt nu.
  12. Selecteer Uitschakelen en klik vervolgens op OK.
  13. Schakel de computer uit.

Stap 7: Installeer de scansoftware opnieuw.

Installeer de scansoftware aan de hand van de instructies op volgende schermen. De installatie-instructies variëren enigszins voor de verschillende scannermodellen.
  1. Plaats de installatie-cdmet de HP scansoftware in het cd-romstation en volg de instructies op het scherm.
    opmerking:
    Wanneer de scansoftware door middel van downloadsoftware wordt geïnstalleerd, dubbelklik dan op gedownloade bestand en volg de instructies op het scherm.
  2. Zodra de scansoftware is geïnstalleerd, schakelt u het computersysteem uit.

Stap 8: De HP Scanjet scanner opnieuw aansluiten

Sluit de scanner weer aan op de computer.
  1. Sluit de HP Scanjet scanner opnieuw aan op de USB-poort terwijl de computer is ingeschakeld.
  2. Start de computer opnieuw op.
  3. Zodra het besturingssysteem Windows opnieuw is gestart, sluit u de HP Scanjet op het lichtnet aan.
  4. Als het goed is, wordt nu een venster Nieuwe hardware gevonden geopend en worden de scannerdrivers opnieuw geladen. De HP Scanjet scanner hoort nu normaal te functioneren.
    opmerking:
    Sluit alle andere USB-apparaten één voor één op het computersysteem aan. Voor ieder apparaat verschijnt de melding Nieuwe hardware gevonden, hoewel er wellicht niet om drivers of een cd wordt gevraagd.

Herstel een reservekopie van het register voor Windows 95, 98 en Me

let op:
Herstel het register alleen als u problemen ondervindt met uw computer. Als u het register herstelt, worden de wijzigingen die u met de stappen hierboven hebt uitgevoerd geannuleerd.
  1. Klik op Start, en klik vervolgens op Uitvoeren. Het venster Uitvoeren wordt geopend.
  2. In het vak Openen typt u: REGEDIT
  3. Klik op OK. Het venster Register-editor verschijnt.
  4. Klik op Register en vervolgens op Registerbestand exporteren. Het venster Registerbestand importeren wordt geopend.
  5. In het vak Zoekenin selecteert u Bureaublad.
  6. Klik op het bestand: Backup.
  7. Klik op Openen.
  8. Er verschijnt een bericht met de melding dat het invoeren van de gegevens van C:\WINDOWS\Desktop\backup.reg in het register geslaagd is.
  9. Klik op OK. Het venster met het bericht en het venster Registerbestand importeren worden gesloten.
  10. Sluit het venster Register-editor.
  11. Het register is nu hersteld.