• Informatie

HP is zich bewust van de huidige kwetsbaarheden waarnaar verwezen wordt als "speculative execution side-channel attacks" en welke vele moderne processors (Intel, AMD en ARM) en besturingssystemen aantasten. HP zal bijgewerkte informatie verstrekken op deze ondersteuningssite, zodra die beschikbaar komt.

hp-concentra-wrapper-portlet

Acties
Bezig met laden...

HP notebook pc's - Het formaat van de vaste schijf komt niet overeen met de specificaties (Windows XP)

Dit document is van toepassing op HP notebook-pc's met Windows XP.
De vaste schijf van HP en Compaq Presario computers lijkt kleiner te zijn dan het formaat dat wordt weergegeven in de productspecificaties, de documentatie of op de doos. Windows meldt een lagere capaciteit van de vaste schijf in Windows Verkenner en in Deze computer omdat er slechts informatie over één partitie van de vaste schijf tegelijk wordt weergegeven.
HP en Compaq Presario computers beschikken over een vaste schijf die uit twee partities bestaat. De eerste partitie is verborgen: het bevat informatie over systeemherstel. De tweede partitie bevat de bruikbare ruimte die wordt weergegeven in Deze computer of Windows Verkenner.
Totale schijfruimte weergeven
Volg de onderstaande stappen om Systeeminfo te gebruiken om de totale ruimte en alle partities op de vaste schijf te bekijken.
  1. Klik op Start en klik vervolgens op Uitvoeren.
  2. Typ msinfo32 in het vak Openen en klik op OK.
  3. Klik op het plusteken (+) naast Componenten om de lijst met componenten uit te vouwen (zie het onderstaande voorbeeld), klik op het plusteken (+) naast Opslag om de lijst met opslagapparaten uit te vouwen en klik vervolgens op Schijven.
    Afbeelding : Systeemoverzicht
    Afbeelding van het scherm Systeemoverzicht.
    De totale schijfruimte en de twee partities van de harde schijf worden in het rechterdeelvenster weergegeven. In het onderstaande voorbeeld wordt 37,27 GB (gigabyte) weergegeven voor de totale grootte van de vaste schijf, zoals aangegeven door Windows. Dit is gelijk aan een exact formaat van iets meer dan 40 miljard bytes wanneer het getal wordt omgezet in decimale notatie (zie het gedeelte Wat is het verschil tussen decimaal en binair hieronder). Het formaat van de vaste schijf dat in de onderstaande afbeelding wordt weergegeven is een schijf van werkelijk 40 GB.
      Afbeelding : Ruimte op de harde schijf
      Afbeelding van informatie over de vaste schijf met schijf- en partitieformaat gemarkeerd.
    1. Totale ruimte op de harde schijf
    2. Verborgen herstelpartitie
    3. Zichtbare partitie (ruimte die wordt weergegeven in Deze computer)
Wat is het verschil tussen decimaal en binair?
Verschillende computersystemen gebruiken verschillende manieren om een gigabyte te meten. Het formaat dat Windows weergeeft als het formaat van de vaste schijf kan kleiner zijn dan het werkelijke formaat.
Definitie van decimaal formaat vaste schijf
Vaste schijven worden door fabrikanten beschreven en geadverteerd met betrekking tot decimale (base 10) capaciteit. In de decimale notering is één megabyte (MB) gelijk aan 1.000.000 bytes en één Gigabyte (GB) is gelijk aan 1.000.000.000 bytes. Het decimale systeem is wat we in het dagelijkse leven gebruiken.
Definitie van binair formaat vaste schijf
Windows en andere programma's, zoals FDISK, gebruiken het binaire (base 2) systeem. In het binaire systeem is één megabyte gelijk aan 1.048.576 bytes en is één gigabyte gelijk aan 1.073.741.824 bytes.
Binair formaat converteren naar decimaal formaat
Wanneer u de capaciteit van de vaste schijf bepaalt met FDISK, vermenigvuldigt u de waarde die wordt getoond in Windows of FDISK (weergegeven in base 2 megabyte) met 1.048.576 om het decimale equivalent voor de capaciteit van de vaste schijf te bepalen.
Een voorbeeld met gebruik van een 20.5GB-station:
FDISK geeft de capaciteit van de vaste schijf weer als 19.603 MB. Deze waarde stelt de base 2 of binaire capaciteit van de vaste schijf voor.
Vermenigvuldig 19.603 met 1.048.576 om het decimale equivalent (grondtal 10) voor de capaciteit te bepalen. Dit resulteert in een waarde van 20.555.235 bytes of ongeveer 20,5 GB in decimalen.