HP Desktop-pc's - Geen stroom en het oplossen van andere problemen met de stroomtoevoer

Dit document is van toepassing op desktopcomputers van HP en Compaq.
Problemen met de voeding kunnen gemakkelijk worden aangezien voor andere opstartproblemen. Voordat u veronderstelt dat de voedingsbron defect is, is het belangrijk dat u eerst bepaalt waarom er geen stroom is, dan kunt u het probleem verhelpen. Om het probleem te achterhalen, sluit u een geaard netsnoer aan op de computer en een geaard stopcontact. Nadat het snoer is aangesloten, drukt u op de aan/uit-knop aan de voorkant van de computer en kijkt u naar het kleine lampje (LED) en de ventilator op de voedingseenheid aan de achterkant van de computer. Gebruik een van de volgende links die overeenkomt met wat u ziet en hoort.
  opmerking:
Het LED-lampje van de voedingsbron is niet beschikbaar op alle desktopcomputermodellen.
Afbeelding : Voedingslampje
Het lampje van de voeding
De voedingsbron controleren
Volg deze stappen om de voedingsbron en het netsnoer van de computer te controleren.
  1. Sluit het snoer van een correct werkend elektrisch apparaat op hetzelfde stopcontact aan om te controleren of het stopcontact werkt. Probeer de computer op een ander stopcontact aan te sluiten, zodat u kunt uitsluiten dat het stopcontact de oorzaak van het probleem is. Test zowel de computer als het correct werkende elektrische apparaat om te controleren of het wandcontact stroom heeft.
    Voorbeeld
  2. Verwijder alle verlengsnoeren, verdeelstekkers, piekstroombeveiligers en converters voor ontaarding. Sluit de voedingskabel rechtstreeks op het stopcontact aan. Test of stroom wordt toegevoerd. Als het probleem hiermee wordt opgelost, zoekt u het apparaat waardoor het probleem wordt veroorzaakt en stopt u het gebruik van dit apparaat.
    Voorbeeld
      opmerking:
    Als het apparaat dat het probleem veroorzaakt een piekstroombeveiliging is, kan het probleem waarschijnlijk worden opgelost door een stroomonderbreker of zekering op de piekstroombeveiliging opnieuw in te stellen.
  3. Ontkoppel alle randapparaten behalve de muis, het toetsenbord en de monitor.
  4. Verwijder eventuele interne onderdelen die onlangs werden toegevoegd, zoals een videokaart, geheugen, cd, dvd en harde schijven. Een toegevoegd apparaat heeft meer stroom nodig. De extra stroombehoeften kunnen de limiet van de stroombron overschrijden. Als het probleem is verholpen nadat het onderdeel is verwijderd, dient u het onlangs toegevoegde interne onderdeel te verwijderen.
De ventilator van de voedingsmodule maakt lawaai of stoort
Volg deze stappen om de ventilator te reinigen en vervolgens te testen.
  1. Gebruik een stofzuiger om het stof uit de luchtgaten van de ventilator voor de voeding te verwijderen. Zorg ervoor dat de computer is uitgeschakeld en dat de stroomkabel op een geaard stopcontact wordt aangesloten. Gebruik de stofzuigerslang alleen dicht bij de buitenkant van de ventilatoringang.
    Voorbeeld
    Afbeelding : Voedingsopening
    Luchtopening voor de netvoeding
    Sluit het netsnoer opnieuw aan en controleer of de computer kan worden ingeschakeld. Indien dit niet het geval is, voert u de volgende stappen uit.
  2. Sluit het netsnoer aan en controleer of de ventilator nog steeds lawaai maakt of stoort.
  3. Wanneer u alle vorige stappen hebt uitgeprobeerd en het voedingslampje niet gaat branden, volgt u de stappen in het volgende gedeelte Voedingslampje brandt of knippert om de kabels opnieuw aan te sluiten en de aansluiting van de vermogensschakelaar te controleren.
Voedingslampje gaat niet branden of de ventilator van de voedingsmodule draait niet
Als u nog steeds geen stroom heeft, volgt u de onderstaande stappen totdat de stroom wordt ingeschakeld of totdat er is vastgesteld of er sprake is van een hardwareprobleem:
  opmerking:
Ga naar Voedingslampje brandt of knippert als de ventilator voor de voedingseenheid werkt wanneer de computer is ingeschakeld, maar het lampje niet aan gaat.
  1. Ontkoppel alles van de computer, inclusief het netsnoer.
  2. Terwijl het netsnoer is losgekoppeld, drukt u op de aan/uit-knop aan de voorkant van de computer.
  3. Sluit het netsnoer opnieuw aan en kijk of de computer automatisch wordt ingeschakeld. Als de computer niet inschakelt, gaat u verder met deze stappen.
  4. Verwissel het netsnoer van de computer met het netsnoer van het scherm en test vervolgens of u de computer kunt inschakelen.
  5. Sluit het netsnoer opnieuw aan en controleer of de computer kan worden ingeschakeld. Indien dit niet het geval is, voert u de volgende stappen uit.
  6. Sluit het snoer van een correct werkend elektrisch apparaat op hetzelfde stopcontact aan om te controleren of het stopcontact werkt. Probeer de computer op een ander stopcontact aan te sluiten, zodat u kunt uitsluiten dat het stopcontact de oorzaak van het probleem is. Test beide scenario's om te zien of er stroom op de stopcontacten staat.
    Voorbeeld
  7. Verwijder alle verlengsnoeren, verdeelstekkers, piekstroombeveiligers en converters voor ontaarding. Sluit de voedingskabel rechtstreeks op het stopcontact aan. Test of stroom wordt toegevoerd. Als het probleem hiermee wordt opgelost, zoekt u het apparaat waardoor het probleem wordt veroorzaakt en stopt u het gebruik van dit apparaat.
    Voorbeeld
  8. Als u alle bovenstaande stappen heeft geprobeerd en het lampje voor de stroomvoorziening blijft uit, volg dan de stappen in het volgende gedeelte
De voedingsmodule apart van het systeem testen
Volg deze stappen om de voedingsmodule te testen.
Voer de volgende stappen uit met behulp van het computersysteem, maar koppel eerst alle voedingsmodule (PSU)-connectoren van het moederbord los:
  let op:
De voeding testen vereist geavanceerde technische vaardigheden.
  1. Sluit het netsnoer aan op de PSU.
  2. Activeer PS_ON om de PSU in te schakelen.
      let op:
    Het PS_ON-signaal kan zich op een andere pin bevinden. Controleer de connector pin lay-out voordat u de pinnen met een doorverbindingsdraad aansluit.
  3. Controleer of de PSU-ventilator draait.
    • Als de PSU-ventilator draait, heeft de PSU-uitvoervoltage en werkt deze goed.
    • Als de PSU-ventilator niet draait, dan kunt u de PSU niet inschakelen en werkt deze niet. Vervang de PSU.
Voedingslampje brandt en knippert
Volg de onderstaande stappen in de aangegeven volgorde als u nog steeds geen stroom heeft, totdat de stroom wordt ingeschakeld of totdat er is vastgesteld dat er sprake is van een hardwareprobleem:
  let op:
Dit product bevat onderdelen die snel beschadigd kunnen raken door elektrostatische ontlading. Teneinde het risico op elektrostatische ontlading te beperken, kunt u het beste in een ruimte met een onbedekte vloer werken. Gebruik bovendien een antistatisch oppervlak (bijvoorbeeld een geleidende schuimmat) en draag een antistatische polsband die is verbonden met een geaard oppervlak, bijvoorbeeld het metalen frame van een computer.
  1. Ontkoppel alle gekoppelde apparaten en het netsnoer van de computer.
  2. Terwijl het netsnoer is losgekoppeld, drukt u tien seconden lang op de aan/uit-knop aan de voorkant van de computer.
    Voorbeeld
    Sluit het netsnoer opnieuw aan en controleer of de computer kan worden ingeschakeld. Indien dit niet het geval is, voert u de volgende stappen uit.
      opmerking:
    Als de ventilator voor de voeding een onregelmatig knarsend geluid maakt of onderbrekingen heeft, vervangt u de voeding.
  3. Zoek het defecte onderdeel.
    1. Verwijder de stroomkabel en vervolgens de behuizing of het zijpaneel.
    2. Ontkoppel alle connectors van het netsnoer van de connectors op het moederbord en van de achterkant van interne apparaten (de achterkant van stations). Zorg ervoor dat u aangeeft of onthoudt waar elke kabel moet worden aangesloten.
      Afbeelding : Voorbeeld van een voedingsconnector van een harde schijf
      Voorbeeld van een voedingsconnector van een harde schijf
      Afbeelding : Voorbeeld van een voedingsconnector van het moederbord
      Voorbeeld van een voedingsconnector van het moederbord
      Afbeelding : Voorbeeld van een voedingsconnector van een optical drive
      Voorbeeld van een voedingsconnector van een optical drive
    3. Plaats het zijpaneel terug, sluit het netsnoer aan en controleer het lampje aan de achterkant van de voeding:
      • Als het lampje brandt, is de voeding waarschijnlijk goed en wordt het probleem hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een defect onderdeel (processor, geheugen, PCI-kaart) of een defect moederbord. Laat de computer nakijken of verwijder de onderdelen en vervang deze één voor één om het defecte onderdeel te vinden en te vervangen.
      • Als het lampje nog steeds knippert (dit zou niet moeten knipperen als alle connectoren zijn verwijderd), sluit u het netsnoer aan op een ander stopcontact waarvan u weet dat het goed werkt. Als het lampje nog steeds knippert, moet de voeding worden vervangen.
      • Als het lampje nu uit is, sluit u het netsnoer aan op een ander stopcontact waarvan u weet dat het goed werkt. Als het lampje uit blijft, moet de voeding worden vervangen.
Een vervangende voeding bestellen
U kunt het artikelnummer van de voedingsbron vinden op het label van de voeding.
Vind het reservenummer of onderdeelnummer.
Het reservenummer of onderdeelnummer staan in de volgende indeling: xxxxxx-00x.
Afbeelding : Het reservenummer of onderdeelnummer vinden
Etiket met het reservenummer en onderdeelnummers omcirkeld
Als het artikelnummer niet op de voedingsbron staat of onleesbaar is, volgt u deze stappen om op de website HP PartSurfer te zoeken in een lijst met voedingsbronnen die compatibel zijn met uw computer.
  let op:
Als u een voedingsbron gebruikt die niet wordt vermeld op HP PartSurfer als vervanging voor de computer, loopt u het risico dat hierdoor de garantie vervalt van de computer of dat u de computer beschadigt.
  1. Open een HP Parts Ordering (in het Engels). Selecteer indien nodig uw land/regio en taal in de rechterbovenhoek van de pagina.
  2. Voer het artikelnummer in van de voedingsbron of de productnaam van de computer in het desbetreffende zoekveld.
    De naam van de computer staat op een sticker die op de computerbehuizing is geplakt.
      opmerking:
    Als u een artikelnummer heeft ingevoerd, gaat u verder naar regel 5.
  3. Volg de instructies op de pagina's die worden weergegeven voor een lijst van alle onderdelen die bij de productnaam van de computer horen.
  4. Zoek een voeding in de onderdelenlijst.
    Afbeelding : Voorbeeld van een lijst met voedingsonderdelen op de HP Parts Ordering website
    Lijst met voedingsonderdelen op de HP Parts Ordering website
  5. Als het onderdeel beschikbaar is (groene selectiemarkering), kunt u het bij HP bestellen door de instructies op de pagina te volgen.