• Palaute

HP:n kannettavat tietokoneet – BIOSin (Basic Input Output System) palauttaminen

BIOS on ensimmäinen tietokoneen käynnistämisen jälkeen suoritettava ohjelmisto. Jos tietokoneesi BIOS vioittuu, tietokone ei käynnisty Windowsiin.

BIOS voi vioittua normaalin käytön aikana ympäristön, kuten virtapiikin tai katkoksen, kautta epäonnistuneesta BIOS-päivityksestä tai viruksen aiheuttamasta vahingosta. Jos BIOS on vioittunut, järjestelmä yrittää automaattisesti palauttaa BIOSin piilotetusta osiosta, kun tietokone käynnistetään uudelleen. Jos automaattinen BIOS-palautus ei toimi, voit palauttaa BIOSin muita ohjeita noudattamalla.

Jos havaitset jonkin seuraavista oireista tietokoneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen, palauta BIOS.

• Windows ei käynnisty, Caps Lock - tai Num Lock - näppäimet vilkkuvat tai tietokoneesta kuuluu äänimerkki 2 kertaa

• Virran merkkivalo tai latausvalo vilkkuu edelleen

• BIOS APPLICATION ERROR 501 -virheilmoitus tulee näkyviin

• Tietokone pysähtyy mustaan tai tyhjään näyttöön, kun tietokone on käynnissä

• Tietokone käynnistyy ja sisäinen tuuletin saattaa kuulua, mutta näyttö on tyhjä ja Windows ei käynnisty

Huomautus:

Yritystietokoneissa IT-osasto tai paikallinen IT-palvelu saattaa hallita BIOS-asetuksia. Tarkista tämä, jos et pääse BIOS-asetuksiin tai pysty palauttamaan BIOSia.

Palauta sulautetun ohjaimen tehdasasetukset

Joissakin tapauksissa tietokone ei pysty käynnistymään Windowsiin, koska sulautetun ohjaimen (EC) tiedot ovat turmelneet. Palauta virheenkorjausasetukset tällä toimenpiteellä.

1. Sammuta tietokone ja irrota virtajohto.

2. Pidä virtapainiketta painettuna 11 sekunnin ajan.

Tietokone käynnistyy ja ec on palautettu.

Jos tämä ei palauta tietokonetta, katso palauta CMOS-asetukset.

Nollaa CMOS

Joissakin tapauksissa automaattinen BIOSin palautus epäonnistuu, koska Complementary Metal Oxide Semiconductor (CMOS) -tiedot ovat vioittuneet. CMOS tallentaa BIOS-asetukset. Palauta CMOS ja palauta BIOS tällä toimenpiteellä.

1. Sammuta tietokone.

2. Pidä Windows- ja V-näppäimiä painettuna samalla kun painat virtapainiketta ja pidät sitä painettuna. 2–3 sekunnin kuluttua pidä Windows + V -näppäimiä painettuina, mutta vapauta virtapainike.

3. Kun näkyviin tulee CMOS-nollauksen näyttö tai kuulet piippausääniä, vapauta Windows + V -näppäimet.

Onnistuneen CMOS-nollauksen jälkeen näyttöön tulee seuraavantyyppinen viesti.

CMOS-nollauksen onnistuminen -painike
  4. Käynnistä tietokone uudelleen painamalla Enter-näppäintä .

Jos tämä ei palauta tietokonetta, katso kohta Palauta BIOS.

BIOSin palauttaminen

Jos tietokoneesi BIOS ei nollaudu, voit yrittää palauttaa BIOSin näppäinyhdistelmällä tai USB-palautusasemalla.