HP-pöytätietokoneet – Tietokoneen sisäisen lämmön vähentäminen ylikuumenemisen estämiseksi

Kun tietokoneen sisälämpötila ylittää 35 °C (95 °F), tärkeiden sisäisten komponenttien vaurioitumisen riski kasvaa.

Voit ehkäistä ylikuumenemista varmistamalla, että riittävä ilmanvaihto tietokoneen ympärillä, tuulettimen tuuletusaukot puhdistetaan säännöllisesti, tietokone on viileässä ympäristössä ja BIOS on ajan tasalla.

Jos tietokone ylikuumenee, saattaa ilmetä seuraavia ongelmia:

• Kun virtapainike on painettu, tietokone pysähtyy mustaan ruutuun eikä Windows käynnisty, tai Windows käynnistyy, mutta ei vastaa.

• Perustehtävät tai sovellukset vievät tavallista enemmän aikaa.

• Windows ei reagoi, käynnistyy yhtäkkiä uudelleen tai antaa virheilmoituksen käytön aikana.

• Pelit eivät reagoi pelattaessa.

• Tietokoneen sisällä olevat tuulettimet pitävät tavallista kovempaa ääntä, koska ne pyörivät tavallista nopeammin poistaakseen liiallisen lämmön.

• Hiiri ja näppäimistö eivät reagoi.

Tietokone voi ylikuumentua monesta syystä, mutta yleisin syy on, että tuulettimiin kertyy pölyä, joka voi vangita lämpöä. Vähennä tietokoneen sisäistä lämpöä estääksesi sisäisten komponenttien vauriot.

Tehokkuuden lisääminen lämmön vähentämiseksi

Tietokone tekee enemmän töitä ja synnyttää enemmän lämpöä, kun useita sovelluksia on käynnissä samanaikaisesti tai kun pelataan graafisesti voimakkaita videopelejä.

Voit parantaa tietokoneen suorituskykyä noudattamalla seuraavia ohjeita.

• Muuta tehtävienhallinnan Käynnistys-välilehdellä, mitkä sovellukset suoritetaan, kun Windows käynnistetään.

• Sulje sovellukset, kun et enää käytä niitä.

• Sulje Internet-selain, kun et käytä sitä.

• Vähennä pelien näyttötarkkuutta ja grafiikka-asetuksia, jos tietokone kuumenee tavallista enemmän pelattaessa.

Jos ongelma ei poistu, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Anna tietokoneen jäähtyä

Kokeile, poistuvatko kuumenemiseen liittyvät ongelmat, jos irrotat tietokoneen sivupaneelin.

Huomautus:

Metallisten paneelien reunat voivat viiltää ihoa. Älä anna käden tai muun kehonosan liukua tietokoneen sisäosien metallireunoja vasten.

1. Sammuta tietokone ja irrota virtajohto.

2. Poista kaikki esineet tietokoneen läheltä.

3. Löysennä sivupaneelin ruuveja tai irrota ne tarvittaessa.

Huomautus:

Tietokoneen sivupaneeli on saatettu kiinnittää toisin, mutta ruuvien sijainnin tulisi olla kuvan tapainen.

Esimerkki ruuvin sijainnista työpöydän sivupaneelissa.
  4. Työnnä sivupaneeli taakse ja irti tietokoneesta ja nosta paneeli syrjään.

Huomautus:

Jotta et saa sähköiskua tai vahingoita tietokonetta, älä kosketa mitään tietokoneen sisäkomponentteja silloinkaan, kun tietokone on sammuksissa.

5. Kytke virtajohto takaisin, käynnistä tietokone ja odota 5–10 minuuttia.

6. Kun sivupaneeli on irrotettu, avaa ongelman aiheuttanut sovellus.

• Jos tuuletinongelma katoaa, tietokoneen koteloon kerääntyy todennäköisesti liikaa lämpöä. Tarkista tietokoneen sisällä olevat tuulettimet ja varmista, että ne toimivat odotetulla tavalla.

• Jos tuuletinongelma ei katoa, tuuletinongelman syy voi olla sovellus tietokoneen sisälle kertyvän lämmön sijaan. Poista sovellus ja asenna se uudelleen ja varmista sitten, että se on ajan tasalla. Jos ongelma ei poistu, pyydä ohjelmiston kehittäjältä lisätietoja.

Varmista, että pöytätietokoneen tuulettimet toimivat oikein

Tarkista tietokoneen sisällä olevat tuulettimet ja varmista, että ne toimivat odotetulla tavalla.

Varoitus:

Jos tuuletin ei toimi oikein, lopeta tietokoneen käyttö. Altistuminen jatkuvasti korkealle lämpötilalle voi vahingoittaa sisäisiä osia.

1. Käynnistä tietokone.

2. Etsi tietokoneen kotelon sisällä olevat tuulettimet. Sijainti vaihtelee tietokoneen mallin mukaan.

Varoitus:

Voit käyttää taskulamppua apuna etsiessäsi jokaista tuuletinta, mutta vältät tietokoneen sisällä olevan taskulampun käyttämisen , jotta sisäiset osat eivät vahingoiteta.

Tuulettimia etsiminen HP:n Pöytätietokoneisiin ja Slimline-tietokoneisiin

Sijainti

Tuulettimen tyyppi

1

Virtalähteen tuuletin

2

Näytönohjaimen tuuletin

3

Suorittimen tuuletin

4

Virtalähteen tuulettimen tuuletusaukko

5

Kotelon tuulettimen tuuletusaukko

6

Kotelon tuuletin

3. Paina mieleesi tuulettimet, jotka eivät ehkä toimi tai pitävät kovaa ja kohinaa.

Puhdista työpöydän ilmastointiaukot

Puhdista työpöydän ilmakanavat poistaaksesi pölyn ja roskat, joita on saattanut kertyä ilmakanavien ympärille ajan kuluessa. Pöly ja lika voivat estää ilmanvirtauksen ja saada tuulettimet toimimaan tavallista kovemmin lämmön poistamiseksi.

1. Sammuta tietokone, irrota virtajohto ja kaapelit ja odota, että tietokone jäähtyy.

2. Puhdista kaikki tuuletusaukot pölynimurilla, erityisesti virtalähteen tuuletusaukon ympäriltä.

Varoitus:

Älä käytä pölynimuria tietokoneen sisällä, jotta sisäiset komponentit eivät vaurioidu.

Tietokoneen takaosassa olevien tuuletusaukkojen etsiminen
  3. Poista sivupaneeli tietokoneesta.

Sivupaneelin poistaminen pöytätietokoneesta
  4. Puhdista tietokoneen sisällä olevat tuulettimet ja komponentit paineilmalla.

5. Vaihda sivupaneeli, liitä virtajohto uudelleen ja käynnistä tietokone.

Varmista, että riittävä ilmanvaihto on riittävä tietokonetta varten

Voit vähentää ylikuumenemisesta aiheutuvien ongelmien todennäköisyyttä varmistamalla, että tietokoneesi tuulettimet pystyvät toimimaan oikein. Riittävä ilmanvaihto on tietokoneen toiminnan kannalta oleellinen asia.

Varmista riittävä ilmanvaihto seuraavilla ohjeilla:

• Pidä tietokone oikeassa asennossa tukevalla ja tasaisella pinnalla.

• Jätä jokaisen ilmakanavan ympärille tilaa vähintään 15,25 cm (6 tuumaa).

• Jos tietokonetta käytetään erittäin korkealla, yli 1 500 metrissä, huolehdi erittäin hyvin tietokoneen jäähdytyksestä. Kun tietokone siirretään korkeammalle, tietokoneen sisälämpötila laskee noin 1 °C jokaista 300 metriä kohden.

Tietokoneen päivittäminen HP Support Assistant -sovelluksella

HP Support Assistant -sovelluksella voit etsiä ja asentaa Windows-tietokoneeseen päivityksiä, kuten BIOS-päivityksiä.

1. Etsi ja avaa Windowsissa HP Support Assistant, tai napsauta sovelluskuvaketta tehtäväpalkissa.

Jos sovellusta ei ole asennettu tietokoneeseen, lataa uusin versio HP Support Assistant -sivustosta.

2. Etsi tietokoneesi Oma hallinta -välilehdessä ja valitse sitten Päivitykset.

3. Odota, kun HP Support Assistant analysoi järjestelmän.

4. Kun analyysi on valmis, valitse luetellut päivitykset, lataa ja asenna päivitykset ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.

5. Käynnistä tietokone kehotettaessa uudelleen ja sulje työkalu.

Vaihda suorittimen piitahna

Piitahna voi kuivua ja halkeilla ajan kuluessa, jolloin tuulettimet tietokoneen sisällä joutuvat tekemään enemmän työtä ja suorittimeen kohdistuu ylimääräistä rasitusta. Jäähdytyselementin ja suorittimen välissä olevan piitahnan vaihtaminen voi auttaa tietokonetta pitämään sisälämpötilan optimaalisena.

1. Sammuta tietokone, irrota virtajohto ja kaapelit ja odota, kunnes komponentit ovat jäähtyneet.

2. Tarvitset seuraavat tarvikkeet:

• Piitahna

• Litteä tai TR15-ruuviavain

• Vanutuppoja tai mikrokuituliina

• Sähköstaattiset purkaukset (ESD) estävä ranneke tai sähköä johtava vaahtomuovialusta asianmukaista maadoitusta varten

• Puhdistusratkaisu, kuten isopropyylialkoholi tai lämmönkäsittelyainetta

Varoitus:

Vältä tavallisen 70 % hankausalkoholin käyttämistä, koska se voi aiheuttaa korroosiota ja vaurioittaa sisäisiä osia.

3. Irrota virtajohto ja kaikki kaapelit tietokoneesta.

4. Työnnä sivupaneelia takaisin ja pois tietokoneen luota ja aseta sitten paneeli syrjään.

Huomautus:

Metallisten paneelien reunat voivat viiltää ihoa. Älä anna käden tai muun kehonosan liukua tietokoneen sisäosien metallireunoja vasten.

5. Aseta työpöytä varovasti kyljelleen, jotta emolevy on rinnakkain työkoneen kanssa.

6. Maadoita itsesi poistaaksesi staattisen sähkön ennen tietokoneen sisäosien käsittelemistä.

Varoitus:

Tämä tuote sisältää osia, jotka voivat vioittua staattisen sähköpurkauksen vuoksi. HP suosittelee antistaattisen rannekkeen käyttämistä ja sitä, että työskennellään käyttäen sähköä johtavaa vaahtomuovialustaa lattialla, jolla ei ole mattoa. Tämä vähentää staattisen sähköpurkautumisen (ESD) aiheuttamien vaurioiden mahdollisuutta.

7. Irrota suorittimen tuulettimen virtakaapeli emolevystä.

Suorittimen tuulettimen virtakaapelin irrottaminen emolevystä
  8. Irrota neljä ruuvia suorittimen tuulettimen ympäriltä tähtikuviolla myötäpäivään, jotta emolevyä ei paineta tarpeettomasti.

Neljän ruuvin poistaminen tähtikuviossa
  9. Vedä tuuletinta ylös ja pois emolevystä ja aseta se tuuletin tasaiselle alustalle.

10. Kostuta vanutuppoa tai mikrokuituliinaa hieman puhdistusliuoksella, kuten isopropyylialkoholilla.

Kostuta mikrokuituliinaa hieman puhdistusaineella
  11. Etsi lämmönhallinta liitännästä suorittimesta.

Lämmön liitännän etsiminen suorittimesta

Sijainti

Kuvaus

1

Jäähdytyselementti

2

Suoritin

12. Puhdista suorittimen pintaa varoen, kunnes kaikki piitahna on poissa.

Varoitus:

Älä irrota suoritinsirua kannastaan. Siinä on herkkiä nastoja, jotka vahingoittuvat helposti.

Piitahnan poistaminen koko suorittimesta
  13. Puhdista jäähdytyselementin pintaa, kunnes kaikki piitahna on poissa.

Koko jäähdytyselementin piitahnan puhdistaminen
  14. Tarkista jäähdytyselementin ja suorittimen reunat piitahnan varalta, ja poista mahdollisesti löytyvä tahna.

15. Levitä suorittimen keskelle herneen kokoinen piitahnapisara.

Hernekokoiseen piitahnapisaran liittäminen
  16. Keskitä jäähdytyslevy suorittimen päälle ja kohdista ruuvit emolevyn reikiin.

Jäähdytyslevyn keskittäminen suorittimen päälle
  17. Kiinnitä ruuvit tähtikuviossa, kunnes tunnet vastusta.

Varoitus:

Älä kiristä ruuveja liikaa. Liiallinen paine voi vahingoittaa suorittimen vastaketta ja aiheuttaa emolevyn halkeamisen.

Jäähdytyslevyn tukeminen paikallaan
  18. Kytke tuulettimen virtakaapeli uudelleen emolevyssä olevaan paikkaansa.

19. Kiinnitä sivupaneeli takaisin tietokoneeseen.

20. Liitä virtajohto uudelleen ja käynnistä tietokone.

Testaa laitteisto vikojen varalta

Ylikuumeneminen voi johtua erityyppisistä laitteistovikoja.

Katso ohjeita laitteistovikojen testaamiseen laitteistovikojen varalta laitteiston oikean toiminnan varmistamiseksi kohdasta HP:n tietokoneet – Laitteisto-ongelmien testaus Windows 10:ssä.

Ota yhteys HP:n asiakastukeen

Jos ongelma jatkuu, ota yhteys HP:n asiakastukeen.

1. Näytä takuun tila kirjoittamalla tuotteen sarjanumero. Voit myös muuttaa sijaintiasi tarvittaessa.

2. Valitse jokin tukivaihtoehto. Tukivaihtoehdot vaihtelevat maan/alueen mukaan.