• Palaute

HP:n kannettavat kuluttajatietokoneet – BIOSin (Basic Input Output System) päivittäminen (Windows)

Lataa ja asenna tietokoneen BIOS (Basic Input Output System) -päivitykset. Tätä prosessia kutsutaan myös BIOSin flash-päivitykseksi. BIOSin päivitystä suositellaan tietokoneen vakioylläpitotoimena. Se voi myös parantaa tietokoneen suorituskykyä, tarjota tukea laitteiston osille tai Windows-päivityksille ja asentaa tiettyjä BIOS-päivityksiä.

Varoitus:

Asenna ainoastaan HP:n BIOS-päivityksiä. BIOSin virheellinen asentaminen voi estää tietokoneen käynnistämisen tai palautuksen. Jos IT-palvelu hallinnoi tietokonetta, kysy heiltä, miten päivitys suoritetaan.

Yritystietokoneiden, kuten ProBook-, EliteBook- ja ZBook-mallit, tapauksessa yrityksen IT-osasto tai paikallinen IT-palvelu voi hallinnoida BIOS-asetuksia. Varmista, että päivitetty BIOS-versio on yhteensopiva yrityksesi käyttöönottoympäristön kanssa.

BIOSin päivittäminen automaattisesti Windowsin Laitehallinnalla

Järjestelmän laiteohjelmisto (BIOS) voidaan päivittää automaattisesti Laitehallinnalla versioon F.03 (tai uudempaan) seuraavasti.

1. Etsi ja avaa Laitehallinta.

Laitehallinnan valikkokohta
  2. Laajenna Laiteohjelmisto.

3. Kaksoisnapsauta Järjestelmän laitteisto-ohjelmisto -kohtaa.

Laiteluettelo, jossa Järjestelmän laiteohjelmisto on korostettuna
  4. Valitse Ohjain-välilehti.

5. Napsauta Päivitä ohjain -painiketta.

Järjestelmän laiteohjelmiston ominaisuudet -ikkunan Ohjain-välilehti
  6. Napsauta Etsi päivitettyä ohjainohjelmistoa automaattisesti.

Napsauta Etsi päivitettyä ohjainohjelmistoa automaattisesti.
  7. Odota, kunnes päivitys on latautunut, ja noudata sitten näytön ohjeita.

Tietokoneen päivittäminen HP Support Assistant -sovelluksella

HP Support Assistant -sovelluksella voit etsiä ja asentaa Windows-tietokoneeseen päivityksiä, kuten BIOS-päivityksiä.

1. Etsi ja avaa Windowsissa HP Support Assistant tai napsauta tehtäväpalkin sovelluskuvaketta .

Jos sovellusta ei ole asennettu tietokoneeseen, lataa uusin versio HP Support Assistant -sivustosta.
  2. Valitse tietokoneesi Omat laitteet -välilehdestä ja valitse Päivitykset.

3. Lataa uusimmat päivitykset valitsemalla Tarkista päivitykset ja viestit.

4. Odota, kun HP Support Assistant analysoi järjestelmän.

5. Kun analyysi on valmis, valitse luetellut päivitykset, lataa ja asenna päivitykset ja noudata näyttöön tulevia ohjeita.

6. Käynnistä tietokone kehotettaessa uudelleen ja sulje työkalu.

BIOSin päivittäminen manuaalisesti Windowsista

Asenna BIOS-päivitys, kun Windows käynnistyy ja tietokoneessa on Internet-yhteys.

Vaadittujen tietojen kerääminen tietokoneen BIOSista

Jotta löydät oikean BIOS-päivityksen, etsi tietokoneen tuotenimi ja -numero, emolevyn tunnus, BIOS-versio ja suorittimen nimi.

1. Avaa HP System Information -apuohjelma painamalla fn- ja esc-näppäimiä kannettavan tietokoneen näppäimistöllä.

2. Kirjoita muistiin tuotenimi ja -numero, emolevyn tunnus, BIOS-versio ja suorittimen nimi.

HP System Information -ikkuna

Tietokoneen valmisteleminen BIOS-päivitystä varten

Voit estää mahdolliset ongelmat sulkemalla kaikki avoimet sovellukset ja poistamalla viruksentorjuntaohjelmiston ja BitLockerin tilapäisesti käytöstä ennen BIOSin päivittämistä.

1. Varmista, että virtajohto on liitetty kannettavaan tietokoneeseen. Pidä se kytkettynä BIOS-päivityksen ajan.

2. Sulje kaikki avoimet sovellukset.

3. Poista viruksentorjuntaohjelmisto väliaikaisesti käytöstä. Hae ja avaa Windowsissa Suojaus ja ylläpito ja napsauta sitten Suojaus päästäksesi viruksentorjunta-asetuksiin.

4. Poista aseman BitLocker-salaus tilapäisesti käytöstä. Etsi ja avaa Windowsissa Bitlockerin hallinta. Napsauta Keskeytä suojaus ja napsauta sitten Kyllä. Valmistaudu pitämällä BitLockerin palautusavain saatavilla.

Varoitus:

Jos BitLockeria ei poisteta käytöstä, kun käynnistät tietokoneen seuraavan kerran uudelleen, BitLocker-avainta ei välttämättä tunnisteta. Jos et tiedä BitLockerin palautusavainta, voit menettää tietoja tai joutua asentamaan Windowsin uudelleen.

BitLocker-suojauksen keskeyttäminen

BIOS-päivityksen asentaminen

Lataa ja asenna BIOS-päivitys HP:n sivustolta.

1. Siirry HP:n ohjelmisto- ja -ohjainlataukset -sivulle.

2. Siirry tietokoneesi tuotesivulle.

3. Valitse näkyviin tulevasta luettelosta BIOS ja tarkista saatavilla olevat BIOS-päivitykset.

Varoitus:

Lue Tiedot-osio varmistaaksesi, että BIOS-päivitys on uudempi kuin nykyinen ja että se on tarkoitettu tietokoneeseesi. Väärän BIOSin asentaminen voi aiheuttaa sen, että tietokone lakkaa toimimasta.

• Jos tietokoneellesi ei ole lueteltu BIOS-päivitystä, päivitystä ei ole tällä hetkellä saatavilla.

• Jos tarjolla on useita BIOS-päivityksiä, tunnista tietokoneeseen asennettu emolevy käyttäen Järjestelmätiedot-apuohjelman tietoja.

• Jos löydät BIOS-päivityksen, napsauta Lataa. Jos HP:n lataus- ja asennusavustaja tulee näkyviin, valitse Vain lataus ja napsauta sitten Seuraava. Tallenna BIOS-päivitystiedosto tietokoneelle napsauttamalla Tallenna.

4. Selaa siihen kansioon tai työpöydälle, johon tallensit lataamasi BIOS-päivitystiedoston, ja aloita asennus kaksoisnapsauttamalla tiedoston nimeä (esimerkiksi sp12345).

Tietokone saattaa piipata, sammuttaa ja käynnistää näytön tai tuulettimet tai vilkuttaa virran merkkivaloa. Tämä on normaalia.

Varoitus:

Älä sammuta tietokonetta tai käynnistä sitä uudelleen, ennen kuin päivitys on suoritettu.

Tallennetun BIOS-päivityksen sijainti tietokoneella
  5. Napsauta Kyllä Käyttäjätilien valvonta -ikkunassa.

Päivityksen asennuksen salliminen napsauttamalla Kyllä
  6. Napsauta ohjatussa InstallShield-asennusikkunassaSeuraava.

Napsauta ohjatussa InstallShield-asennuksessa Seuraava
  7. Valitse Hyväksyn käyttöoikeussopimuksen ehdot ja napsauta sitten Seuraava.

Loppukäyttäjän käyttöoikeussopimuksen hyväksyminen
  8. Napsauta HP BIOS Update and Recovery -ikkunassa Seuraava.

Huomautus:

Päivitysprosessin aikana näytettävät ikkunat saattavat vaihdella tietokoneen mukaan.

Seuraava-kohdan napsauttaminen HP BIOS Update and Recovery -ikkunassa
  9. Valmistele päivitys valitsemalla Päivitä ja napsauttamalla sitten Seuraava.

Päivityksen valinta HP:n BIOS-päivityksessä ja -palautuksessa
  10. Asenna päivitys napsauttamalla Käynnistä uudelleen nyt.

Päivityksen asentaminen napsauttamalla Käynnistä uudelleen nyt
  11. Napsauta HP:n BIOS-päivitysruudulla kohtaa Ota päivitys käyttöön nyt tai odota, kunnes päivitys käynnistyy automaattisesti.

Kohdan Ota päivitys käyttöön nyt napsauttaminen
  12. Odota, kunnes BIOS-päivitys asennetaan. Tietokone näyttää asennuksen etenemisen.

Näyttö, jossa esitetään BIOSin päivityksen edistyminen
  13. Napsauta pyydettäessä Jatka käynnistämistä tai odota, että tietokone käynnistyy uudelleen automaattisesti. Tietokoneen uudelleenkäynnistys voi kestää muutaman minuutin.

Jatka käynnistystä -vaihtoehdon valinta
  14. Kun lukitusnäyttö tulee näkyviin, kirjaudu sisään tietokoneeseen.

Lukitusnäyttö näkyy onnistuneen BIOS-päivityksen jälkeen.
  15. Jos Bitlockerin toiminta keskeytettiin, hae Windowsista bitlocker ja napsauta sitten Jatka suojausta.

16. Ota viruksentorjuntaohjelmisto uudelleen käyttöön.

BIOSin päivittäminen manuaalisesti USB-muistitikulta (Windowsin ulkopuolella)

Jos Windows ei avaudu, lataa BIOS-päivitys toisella tietokoneella, jolla on Internet-yhteys. Kopioi päivitystiedosto USB-muistitikulle ja asenna se alkuperäiseen tietokoneeseen.

Varoitus:

Jos BitLocker-suojaus on käytössä tietokoneessa, tietokoneen käynnistykseen BIOS-päivityksen jälkeen tarvitaan BitLocker-palautusavain. Windows voidaan joutua asentamaan uudelleen, jos sinulla ei ole avainta tai avainta ei tunnisteta päivityksen jälkeen.

Tietokoneen BIOS-tietojen saaminen, kun Windows ei käynnisty

Jotta löydät oikean BIOS-päivityksen, etsi alkuperäisen tietokoneen tuotenimi ja -numero, emolevyn tunnus, suorittimen tyyppi ja BIOS-versionumero.

Huomautus:

BIOS-apuohjelmasi saattaa näyttää erilaiselta, mutta vaiheet ole samat.

1. Käynnistä alkuperäinen tietokone, jossa ongelma ilmeni, ja paina heti Esc-näppäintä toistuvasti, kunnes käynnistysvalikko avautuu.

2. Avaa BIOS-asennusohjelma painamalla f10-näppäintä. Main (Päävalikko)-välilehdellä esitetään järjestelmätiedot.

Käynnistysvalikko
  3. Kirjoita muistiin tuotenimi ja -numero, emolevyn tunnus, suorittimen tyyppi ja BIOS-versionumero.

4. Paina f10-näppäintä poistuaksesi BIOSista ja sammuta sitten tietokone.

BIOS-asennusohjelman Main-välilehden järjestelmätiedot.

Asenna BIOS-päivitys USB-muistitikulta

Luo BIOS-palautuksen sisältävä USB-muistitikku toisella Internetiin yhteydessä olevalla tietokoneella.

1. Kytke tyhjä USB-muistitikku toisen tietokoneen vapaaseen porttiin.

2. Siirry sivulle HP:n ohjelmisto- ja -ohjainlataukset.

3. Siirry tietokoneesi tuotesivulle.

4. Valitse näkyviin tulevasta luettelosta BIOS ja tarkista saatavilla olevat BIOS-päivitykset.

Varoitus:

Lue Tiedot-osio varmistaaksesi, että se pätee tietokoneeseen. Väärän BIOSin asentaminen voi aiheuttaa sen, että tietokone lakkaa toimimasta.

• Jos tietokoneellesi ei ilmoiteta BIOS-päivitystä, päivitystä ei ole tällä hetkellä saatavilla.

• Jos tarjolla on useita BIOS-päivityksiä, tunnista tietokoneeseen asennettu emolevy käyttäen System Information -apuohjelman tietoja.

• Jos löydät BIOS-päivityksen, napsauta Lataa. Jos HP:n lataus- ja asennusavustaja tulee näkyviin, valitse Vain lataus ja napsauta sitten Seuraava. Tallenna BIOS-päivitystiedosto tietokoneelle napsauttamalla Tallenna.

5. Selaa siihen kansioon tai työpöydälle, johon tallensit lataamasi BIOS-päivitystiedoston, ja aloita asennus kaksoisnapsauttamalla tiedoston nimeä (esimerkiksi sp12345).

Tietokone saattaa piipata, sammuttaa ja käynnistää näytön tai tuulettimet tai vilkuttaa virran merkkivaloa. Tämä on normaalia.

Varoitus:

Älä sammuta tietokonetta tai käynnistä sitä uudelleen, ennen kuin päivitys on suoritettu.

BIOS-päivitystiedoston avaaminen
  6. Napsauta Kyllä-painiketta Käyttäjätilien valvonta -ikkunassa.

7. Napsauta ohjatussa InstallShield-asennusikkunassaSeuraava.

8. Valitse Hyväksyn käyttöoikeussopimuksen ehdot ja napsauta sitten Seuraava.

Tallennetun BIOS-päivityksen sijainti tietokoneella
  9. Jos Tiedostojen tallennuspaikka -ikkuna tulee näkyviin, napsauta Seuraava.

10. Napsauta HP BIOS Update and Recovery -ikkunassa Seuraava.

Huomautus:

Päivitysprosessin aikana näytettävät ikkunat saattavat vaihdella tietokoneen mukaan.

Seuraava-kohdan napsauttaminen HP BIOS Update and Recovery -ikkunassa
  11. Valitse Luo USB-palautusmuistitikku ja napsauta sitten Seuraava.

Luo USB-palautusmuistitikku HP System BIOS Update -apuohjelmassa
  12. Valitse USB-muistitikku ja napsauta sitten Seuraava-painiketta.

USB-muistitikun valitseminen
  13. Odota, kun BIOS-tiedostot kopioidaan USB-muistitikulle.

Kopioi BIOS-tiedostot USB-muistitikulle
  14. Kun Palautukseen käytettävä USB-muistitikku luotiin onnistuneesti -ilmoitus avautuu, napsauta Valmis.

Valmis-kohdan napsauttaminen
  15. Sulje päivitysapuohjelma napsauttamalla tarvittaessa Peruuta.

Päivitysapuohjelman sulkeminen napsauttamalla Peruuta
  16. Poista muistitikku tietokoneesta.

BIOSin päivittäminen USB-muistitikulta

Päivitä BIOS alkuperäisessä tietokoneessa Hardware Diagnostics UEFI -apuohjelman avulla.

1. Käynnistä alkuperäinen tietokone ja paina heti käynnistyksen jälkeen Esc-näppäintä toistuvasti noin kerran sekunnissa, kunnes käynnistysvalikko aukeaa.

2. Avaa Hardware Diagnostics UEFI -valikko painamalla f2-näppäintä.

3. Varmista, että kannettavaan tietokoneeseen on kytketty virtajohto. Pidä se kytkettynä BIOS-päivityksen ajan.

4. Kytke BIOS-päivityksen sisältävä USB-muistitikku matkatietokoneen vapaaseen porttiin.

5. Napsauta Laiteohjelmiston hallinta tai BIOSin hallinta.

Laiteohjelmiston hallinta -kohdan napsauttaminen
  6. Napsauta BIOS-päivitys.

BIOS-päivityksen napsauttaminen BIOSin hallinta -ikkunassa
  7. Napsauta Valitse käytettävä BIOS-näköistiedosto.

Valitse käytettävä BIOS-näköistiedosto
  8. Napsauta HP_TOOLS-USB-asema.

Kohdan HP_TOOLS – USB-asema napsauttaminen
  9. Napsauta Hewlett-Packard.

Kohdan Hewlett-Packard napsauttaminen
  10. Napsauta BIOS.

Kohdan BIOS napsauttaminen
  11. Napsauta Nykyinen.

Kohdan Nykyinen napsauttaminen
  12. Valitse BIOS-päivitystiedosto, joka vastaa emolevyä tai emolevyn tunnusta. Tunnuksessa on ”0” ennen piirilevyn tunnusta (esimerkki: 02291.bin).

BIOSin päivitystiedoston valinta
  13. Napsauta Ota päivitys käyttöön nyt. Kirjoita järjestelmänvalvojan salasana pyydettäessä.

Kohdan Ota päivitys käyttöön nyt napsauttaminen
  14. Odota, kunnes BIOS-päivitys asennetaan.

Varoitus:

Älä sammuta tietokonetta tai käynnistä sitä uudelleen, ennen kuin päivitys on suoritettu.

Näyttö, jossa esitetään BIOS-päivityksen edistyminen
  15. Napsauta pyydettäessä Käynnistä järjestelmä uudelleen tai odota, että tietokone käynnistyy uudelleen automaattisesti. Tietokoneen uudelleenkäynnistys voi kestää muutaman minuutin.

Huomautus:

Jos päivitys ei onnistu, näytössä ilmoitetaan virhe ja annetaan lisätietoja. Järjestelmä saattaa suorittaa automaattisen BIOS-palautuksen uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Älä yritä sammuttaa tietokonetta, jos näin tapahtuu.

Kohdan Käynnistä järjestelmä uudelleen napsauttaminen
  16. Kun lukitusnäyttö tulee näkyviin, kirjaudu sisään tietokoneeseen.

Lukitusnäyttö näkyy onnistuneen BIOS-päivityksen jälkeen.