• Palaute

HP-tietokoneet – Laitteisto-ongelmien testaaminen Windows 10:ssä

HP tarjoaa diagnostiikkaohjelmiston, jonka avulla voi testata tietokoneen laitteistokomponentit ja vahvistaa laitteisto-ongelmat.

Aloita nopealla testillä, jonka avulla voi tunnistaa nopeasti laitteisto-ongelmia. Jos testi ei havaitse virheitä mutta tietokoneessa esiintyy yhä laitteisto-ongelmaan viittaavia oireita, suorita laaja testi.

Jos jokin osa ei läpäise testiä, toimi seuraavasti:

1. Valitse Vianmääritys.

2. Yritä ratkaista ongelma noudattamalla näytön ohjeita ja valitse sitten Kyllä.

3. Jos ongelma ei ratkea, ota yhteys HP:n asiakastukeen valitsemalla Kyllä.

4. Kirjoita muistiin tai kopioi virhetunnus (24-numeroinen koodi) ja tuotetunnus, jotta voit ilmoittaa ne HP:n asiakastukeen. Tiedot ovat myös päävalikon kohdassa Testilokit.

5. Jos tietokone on yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukisivustoon valitsemalla SEURAAVA.

Jos tietokone ei ole yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukeen skannaamalla annettu QR-koodi mobiililaitteella.

Huomautus:

Graafinen käyttöliittymä saattaa näyttää erilaiselta sen mukaan, mitä apuohjelman versiota käytät.

Järjestelmätestit Windowsissa

Järjestelmätestit tarkistavat, toimivatko laitteiston alijärjestelmät oikein.

Jos jokin osa ei läpäise testiä, toimi seuraavasti:

1. Valitse Vianmääritys.

2. Yritä ratkaista ongelma noudattamalla näytön ohjeita ja valitse sitten Kyllä.

3. Jos ongelma ei ratkea, ota yhteys HP:n asiakastukeen valitsemalla Kyllä.

4. Kirjoita muistiin tai kopioi virhetunnus (24-numeroinen koodi) ja tuotetunnus, jotta voit ilmoittaa ne HP:n asiakastukeen. Tiedot ovat myös päävalikon kohdassa Testilokit.

5. Jos tietokone on yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukisivustoon valitsemalla SEURAAVA.

Jos tietokone ei ole yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukeen skannaamalla annettu QR-koodi mobiililaitteella.

HP PC Hardware Diagnostics -ohjelman nopean testin suorittaminen (noin 4 minuuttia)

Avaa HP PC Hardware Diagnostics -ohjelma ja suorita nopea testi.

Nopea testi suorittaa järjestelmän nopean tarkistuksen, jotta voidaan varmistaa, että järjestelmän tärkeimmät osat toimivat oikein. Nopea testi on jaettu 1. ja 2. vaiheeseen, joissa suoritetaan useita testejä. Nopeaan testiin sisältyy:

• Akun tarkistus

• Suorittimen tarkistus

• Langattoman moduulin tarkistus

• Emolevyn tarkistus

• Kiintolevyn SMART-tarkistus

• Kiintolevyn lyhyt DST-tarkistus

• Muistin pikatarkistus

• Kiintolevyn optimoitu DST-tarkistus

• Videomuistin tarkistus

Et voi käyttää tietokonetta testauksen aikana. Tämä testi kestää vähintään 3–5 minuuttia järjestelmän kokoonpanosta riippuen. Voit peruuttaa sen milloin tahansa painamalla Esc-näppäintä (Escape).

1. Etsi ja avaa Windowsissa HP PC Hardware Diagnostics for Windows -sovellus.

Jos tätä sovellusta ei ole tietokoneessasi, lataa uusin versio HP Hardware Diagnostics -sivustosta.

2. Valitse päävalikossa Järjestelmätestit.

3. Valitse Järjestelmän nopea testi -välilehti.

4. Valitse Suorita kerran.

Kun testi on käynnissä, näytössä näkyy jäljellä oleva aika ja eri komponenttien testin tulos.

5. Toimi jollakin seuraavista tavoista testituloksen mukaan.

• Jos jokin osa ei läpäise testiä, toimi seuraavasti:

1. Napsauta Vianmääritys-painiketta.

2. Yritä ratkaista ongelma noudattamalla näytön ohjeita ja valitse sitten Kyllä.

3. Jos ongelma ei ratkea, ota yhteys HP:n asiakastukeen valitsemalla Kyllä.

4. Kirjoita muistiin tai kopioi virhetunnus (24-numeroinen koodi) ja tuotetunnus, jotta voit ilmoittaa ne HP:n asiakastukeen. Tiedot ovat myös päävalikon kohdassa Testilokit.

5. Jos tietokone on yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukisivustoon valitsemalla SEURAAVA.

Jos tietokone ei ole yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukeen skannaamalla annettu QR-koodi mobiililaitteella.

• Jos mikään testi ei epäonnistu, napsauta Jatka ja sen jälkeen Suorita kerran suorittaaksesi järjestelmän nopean testin toisen vaiheen.

Jos kaikki järjestelmän osat läpäisevät testin, suorita seuraavaksi laaja testi.

HP PC Hardware Diagnostics -ohjelman laajan testin suorittaminen (vähintään 2 tuntia)

Avaa HP PC Hardware Diagnostics -ohjelma ja suorita laaja testi.

Suorita laaja testi, jos järjestelmän kaikki osat läpäisivät nopean testin. Tässä testissä voi kestää kaksi tuntia tai kauemmin. Laajaan testiin sisältyy:

• Akun tarkistus

• Suorittimen tarkistus

• Emolevyn tarkistus

• Kiintolevyn SMART-tarkistus

• Kiintolevyn lyhyt DST-tarkistus

• Kiintolevyn optimoitu DST-tarkistus

• Kiintolevyn pitkä DST-tarkistus

• Muistin laaja tarkistus

• Videomuistin tarkistus

Et voi käyttää tietokonetta testauksen aikana. Laajennettu testi kestää vähintään 2 tuntia järjestelmän kokoonpanosta riippuen. Voit peruuttaa sen milloin tahansa painamalla Esc-näppäintä (Escape).

1. Etsi ja avaa Windowsissa HP PC Hardware Diagnostics for Windows -sovellus.

Jos tätä sovellusta ei ole tietokoneessasi, lataa uusin versio HP Hardware Diagnostics -sivustosta.

2. Valitse päävalikossa Järjestelmätestit.

3. Napsauta Järjestelmän laaja testi -välilehteä.

4. Valitse Suorita kerran.

Kun testi on käynnissä, näytössä näkyy jäljellä oleva aika ja eri komponenttien testin tulos. Testin suorittaminen voi kestää yli kaksi tuntia.

5. Jos jokin osa ei läpäise testiä, valitse Vianmääritys.

6. Yritä ratkaista ongelma noudattamalla näytön ohjeita ja valitse sitten Kyllä.

7. Jos ongelma ei ratkea, ota yhteys HP:n asiakastukeen valitsemalla Kyllä.

8. Kirjoita muistiin tai kopioi virhetunnus (24-numeroinen koodi) ja tuotetunnus, jotta voit ilmoittaa ne HP:n asiakastukeen. Tiedot ovat myös päävalikon kohdassa Testilokit.

9. Jos tietokone on yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukisivustoon valitsemalla SEURAAVA.

Jos tietokone ei ole yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukeen skannaamalla annettu QR-koodi mobiililaitteella.

Jos laaja testi ei havaitse laitteisto-ongelmia, suorita komponenttitestit.

HP PC Hardware Diagnostics UEFI -testien suorittaminen, kun Windows ei käynnisty

Testaa tietokoneen laitteisto HP PC Hardware Diagnostics UEFI -apuohjelman avulla.

HP PC Hardware Diagnostics UEFI -ohjelman nopean testin suorittaminen (noin 4 minuuttia)

Kun Windows ei käynnisty, aloita laitteiston diagnostiikka suorittamalla nopea testi. Nopea testi on jaettu 1. ja 2. vaiheeseen, joissa suoritetaan useita testejä.

1. Katkaise tietokoneesta virta pitämällä virtapainiketta painettuna vähintään viisi sekuntia.

2. Käynnistä tietokone ja paina heti käynnistyksen jälkeen Esc-näppäintä toistuvasti noin kerran sekunnissa. Kun valikko tulee näkyviin, paina f2-näppäintä.

3. Valitse HP PC Hardware Diagnostic (UEFI) -päävalikossa Järjestelmätestit.

Jos diagnostiikka ei ole käytettävissä F2-valikosta, suorita diagnostiikka USB-asemalta. Siirry HP Hardware Diagnostics -sivustoon ja lataa apuohjelman uusin versio. Lisätietoja on kohdassa Laitteiston testaaminen suorittamalla HP PC Hardware Diagnostics ulkoiselta USB-laitteelta.

4. Valitse Nopea testi > Suorita kerran.

Kun testi on käynnissä, näytössä näkyy jäljellä oleva aika ja eri komponenttien testin tulos.

• Jos jokin osa ei läpäise testiä, kirjoita virhetunnus (24-numeroinen koodi) muistiin, jotta voit antaa sen ottaessasi yhteyttä HP:n asiakastukeen. Tiedot ovat myös päävalikon kohdassa Testilokit.

• Jos mikään testi ei epäonnistu, valitse Jatka > Suorita kerran suorittaaksesi järjestelmän nopean testin toisen vaiheen.

5. Jos jokin osa ei läpäise testiä, kirjoita virhetunnus (24-numeroinen koodi) muistiin, jotta voit antaa sen ottaessasi yhteyttä HP:n asiakastukeen. Tiedot ovat myös päävalikon kohdassa Testilokit.

Jos kaikki järjestelmän osat läpäisevät testin, suorita seuraavaksi laaja testi.

HP PC Hardware Diagnostics UEFI -ohjelman laajan testin suorittaminen (vähintään 2 tuntia)

Suorita laaja testi, jos järjestelmän kaikki osat läpäisivät nopean testin.

1. Katkaise tietokoneesta virta pitämällä virtapainiketta painettuna vähintään viisi sekuntia.

2. Käynnistä tietokone ja paina heti käynnistyksen jälkeen Esc-näppäintä toistuvasti noin kerran sekunnissa. Kun valikko tulee näkyviin, paina f2-näppäintä.

3. Valitse HP PC Hardware Diagnostics (UEFI) -päävalikosta Järjestelmätestit > Laaja testi.

4. Valitse Suorita kerran tai Toista virheeseen asti.

Kun testi on käynnissä, näytössä näkyy jäljellä oleva aika ja eri komponenttien testin tulos.

5. Jos jokin osa ei läpäise testiä, kirjoita virhetunnus (24-numeroinen koodi) muistiin, jotta voit antaa sen ottaessasi yhteyttä HP:n asiakastukeen. Tiedot ovat myös päävalikon kohdassa Testilokit.

Tuen saaminen HP PC Hardware Diagnostics -virhetunnuskoodin avulla

Jos testi epäonnistuu, voit ottaa yhteyden HP:hen ja antaa tietoja ongelmasta käyttämällä mukana toimitettua QR-koodia.

1. Valitse testitulosnäytöstä Ota yhteys HP:hen.

Esimerkki epäonnistuneesta testistä, jossa on Ota yhteys HP:hen -vaihtoehto
  2. Lue HP-tuen vastuuvapauslauseke ja valitse Kyllä.

QR-koodi tulee näkyviin.

Esimerkki HP-tuen QR-koodista
  3. Skannaa QR-koodi mobiililaitteellasi.

4. Mobiililaitteesi avaa oletusselaimen ja virhetunnuskoodisi esitäytetään kenttään. Vahvista tai täytä pakolliset tiedot, ja napauta sitten Jatka käynnistääksesi tukiprosessin.

Esimerkki virhetunnuskoodista mobiililaitteella

Oiretestit HP PC Hardware Diagnostics UEFI -ohjelmassa

Oiretestit käyttävät yleisiä ongelmia vian syyn tunnistamiseen.

Huomautus:

Oiretestejä ei ole saatavilla HP PC Hardware Diagnostics for Windows -ohjelmassa.

1. Katkaise tietokoneesta virta pitämällä virtapainiketta painettuna vähintään viisi sekuntia.

2. Käynnistä tietokone ja paina heti käynnistyksen jälkeen Esc-näppäintä toistuvasti noin kerran sekunnissa. Kun valikko tulee näkyviin, paina f2-näppäintä.

3. Valitse HP PC Hardware Diagnostics UEFI -valikosta Oiretestit.

4. Etsi luettelosta oire, joka kuvaa parhaiten tietokoneessasi olevaa ongelmaa. Kirjoita sitä vastaava numero näytön alaosassa olevaan kenttään ja paina Enter-näppäintä.

Kaikki oiretestit näkyvillä
  5. Odota, kunnes testit on suoritettu. Kullekin testille näkyy aika-arvio Ongelma-näytössä.

Huomautus:

Voit peruuttaa testin milloin tahansa painamalla mitä tahansa näppäintä.

6. Tarkastele tuloksia Testilokit-näytössä ja kirjoita testityyppi ja virhetunnus (24-numeroinen koodi) muistiin, jotta voit antaa tiedot ottaessasi yhteyttä HP:n asiakastukeen.

Huomautus:

Valitse Tallenna lokit. Voit katsella tuloksia uudelleen napsauttamalla päävalikon kohtaa Testilokit.

Komponenttitestien suorittaminen HP PC Hardware Diagnostics for Windows- tai HP PC Hardware Diagnostics UEFI -ohjelmassa

Komponenttitesteissä valitaan ja testataan manuaalisesti yksittäisiä tietokoneen osia.

Komponenttitestit-valikon avaaminen Windowsissa

Kun Windows käynnistyy normaalisti, avaa Komponenttitestit-valikko Windowsissa seuraavien ohjeiden mukaisesti.

1. Etsi Windowsin hakukentän avulla HP PC Hardware Diagnostics for Windows -apuohjelma ja valitse Suorita järjestelmänvalvojana.

Jos tätä sovellusta ei ole tietokoneessasi, lataa uusin versio HP Hardware Diagnostics -sivustosta.

2. Valitse päävalikosta Komponenttitestit.

3. Laajenna luettelo napsauttamalla plusmerkkiä kunkin komponentin vieressä.

Komponenttitestit-valikko saattaa vaihdella sen mukaan, mitä komponentteja tietokoneeseen on asennettu.

Komponenttitestit-valikko

Komponenttitestit-valikon avaaminen, kun Windows ei käynnisty

Kun Windows ei käynnisty, avaa Komponenttitestit-valikko seuraavien ohjeiden mukaisesti.

1. Katkaise tietokoneesta virta pitämällä virtapainiketta painettuna vähintään viisi sekuntia.

2. Käynnistä tietokone ja paina heti käynnistyksen jälkeen Esc-näppäintä toistuvasti noin kerran sekunnissa. Kun valikko tulee näkyviin, paina f2-näppäintä.

3. Valitse päävalikosta Komponenttitestit.

Komponenttitestit-valikko avautuu.

Komponenttitestit-valikko saattaa vaihdella sen mukaan, mitä komponentteja tietokoneeseen on asennettu.

Komponenttitestit-valikko

Täydellinen luettelo HP PC Hardware Diagnostics -komponenttitesteistä

Valitse komponenttitesti ja toimi näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.

Jos jokin osa ei läpäise testiä, toimi seuraavasti:

1. Napsauta Vianmääritys-painiketta.

2. Yritä ratkaista ongelma noudattamalla näytön ohjeita ja valitse sitten Kyllä.

3. Jos ongelma ei ratkea, ota yhteys HP:n asiakastukeen valitsemalla Kyllä.

4. Kirjoita muistiin tai kopioi virhetunnus (24-numeroinen koodi) ja tuotetunnus, jotta voit ilmoittaa ne HP:n asiakastukeen. Tiedot ovat myös päävalikon kohdassa Testilokit.

5. Jos tietokone on yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukisivustoon valitsemalla SEURAAVA.

Jos tietokone ei ole yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukeen skannaamalla annettu QR-koodi mobiililaitteella.

• Suoritintesti: Nopea (10 sekunnin) testi, jolla varmistetaan, että suorittimet toimivat oikein. Valitse Suoritin > Suorita kerran.

• Muistitestit: Käytettävissä on kolme muistitestiä. Aloita nopealla testillä (vähintään kolme minuuttia järjestelmän muistin määrästä riippuen). Jos nopeassa testissä ei löydy ongelmia, tee pikatesti (noin 10 minuuttia). (Tämä testi ei ole tällä hetkellä käytettävissä laitteistodiagnostiikan Windows-versiossa.)

Jos pikatestissä ei löydy ongelmia, suorita laaja testi. Testin voi suorittaa kerran tai määrittää toistumaan virheeseen asti.

• Kiintolevy-/tallennustilatestit: Kiintolevytestejä on kuusi, ja ne voivat kestää 10 minuutista yli kahteen tuntiin.

• Virtatestit: Virtatesteihin sisältyy virtalähdetesti, verkkovirtalaitetesti ja akkutesti.

• Virtalähdetesti: Tämä testi tarkistaa sekä akun että verkkovirtalaitteen oikean toiminnan.

Suorita testi napsauttamalla Suorita kerran. Virtalähdetestin suorittaminen kestää 4 minuuttia. Akun kalibrointi kestää 2–4 tuntia.

• Verkkovirtalaitetesti: Tämä interaktiivinen testi selvittää, toimiiko verkkovirtalaite oikein. Tämä testi edellyttää hyvää akkua. HP suosittelee varmistamaan, että tietokone saa virtaa. Tee tämä kytkemällä tietokone toimivaksi tiedettyyn verkkovirtalaitteeseen.

Suorita testi napsauttamalla Suorita kerran. Testin suorittaminen kestää 2 minuuttia.

• Akkutesti: Akkutesti tarkistaa akun ja mahdollistaa kalibroinnin tarvittaessa.

Akkutestin suorittaminen kestää 2 minuuttia. Akun kalibrointi kestää 2–4 tuntia.

• Äänitesti: Äänitesti tarkistaa, että äänentoistolaite toimii oikein. Testin aikana soitetaan muutamia nuotteja järjestyksessä, jota toistetaan. Testin suorittaminen kestää yhden minuutin.

Suorita testi valitsemalla Ääni > Suorita kerran. Valitse joko kaiuttimet tai kuulokkeet. Anna pyydettäessä kuulemiesi sävelten lukumäärä.

• Bluetooth-moduulitesti: Tämä testi tarkistaa, että Bluetooth-moduuli havaitaan asianmukaisesti ja että se on käytössä. (Tämä testi ei ole tällä hetkellä käytettävissä laitteistodiagnostiikan Windows-versiossa.)

Suorita testi valitsemalla Bluetooth-moduuli > Suorita kerran.

• Tuuletintesti: Käytettävissä on kaksi tuuletintestiä.

• Tuulettimen nopeustesti: Tämä testi tarkistaa tuulettimien asianmukaisen toiminnan varmistamalla, että nopeus on määritetty oikein. Tämä testi kestää 2–10 minuuttia. Suorita testi valitsemalla Suorita kerran.

• Tuulettimen lämpötilatesti: Tämä testi tarkistaa suorittimen tuulettimen asianmukaisen toiminnan lämpötilatestin avulla. Tämä testi kestää 320 sekuntia. Suorita testi valitsemalla Suorita kerran.

• Sormenjälkilukijan testi: Tämä interaktiivinen testi tarkistaa sormenjälkilukijan. Testin aikana sinua pyydetään pyyhkäisemään sormi sormenjälkilukijan yli. (Tämä testi ei ole tällä hetkellä käytettävissä laitteistodiagnostiikan Windows-versiossa.)

Suorita testi valitsemalla Sormenjälkilukija > Suorita kerran.

• Näppäimistötesti: Tämä interaktiivinen testi tarkistaa näppäimistön. Tämä testi edellyttää näppäimistöä.

Suorita testi valitsemalla Näppäimistö > Suorita kerran.

Näppäimistötestin suorittaminen kestää 3 minuuttia.

Huomautus:

Bluetooth-laitteita ei tällä hetkellä tueta.

• Hiiri-/kosketuslevytestit: Tämä käsittää kaksi testiä, osoitintestin sekä vedä ja pudota -testin.

Suorita testit napsauttamalla Hiiri/kosketusalusta. Valitse suoritettava testi ja napsauta sitten Suorita kerran -painiketta. Suorita testi näytön ohjeiden mukaisesti.

Huomautus:

Bluetooth-laitteita ei tällä hetkellä tueta.

• Verkkotesti: Testejä on kolme.

• Kiinteä verkko: Tämä testi tarkistaa verkko-ohjaimen. Tämän testin suorittaminen edellyttää yhteydenmuodostusta verkkoon verkkokaapelilla. Testi yrittää määrittää verkko-ohjaimen DHCP:n avulla ja viestiä DHCP-palvelimen kanssa. Tämä testi kestää yhden minuutin.

Suorita testi valitsemalla Kiinteä verkko > Suorita kerran.

• Langaton moduuli: Tämä testi tarkistaa, että BIOS tunnistaa langattoman moduulin ja että se on käytössä. Tämä testi kestää 30 sekuntia.

Suorita testi valitsemalla Langaton moduuli > Suorita kerran.

• WWAN-moduuli: Tämä testi tarkistaa, että BIOS tunnistaa WWAN-moduulin ja että se on käytössä. Tämä testi kestää 30 sekuntia.

Suorita testi valitsemalla WWAN-moduuli > Suorita kerran.

• Optisen aseman testit: Näihin testeihin kuuluu juoksevan lukemisen testi, satunnaisen lukemisen testi ja kirjoituksen ja lukemisen vertailutesti.

Suorita testit napsauttamalla Optinen asema. Valitse jokin testeistä ja napsauta sitten Suorita kerran -painiketta. Tämän testin suorittamista varten tietokoneeseen on asetettava CD- tai DVD-levy.

Kunkin testin suorittaminen kestää yhdestä kahteen minuuttia.

• Rinnakkaisporttien testit: Tämän testin avulla voi valita useita eri rinnakkaisportteja testattavaksi. Jos testi havaitsee useita portteja, valitse testattava rinnakkaisportti. (Tämä testi ei ole tällä hetkellä käytettävissä laitteistodiagnostiikan Windows-versiossa.)

Valitse jokin seuraavista testeistä ja napsauta Suorita kerran -painiketta.

• Rinnakkaisporttien ohjausrekisterien tarkistus: Tämä yhden minuutin testi tarkistaa rinnakkaiset ohjausrekisterit.

• Rinnakkaisporttien tietorekisterien tarkistus: Tämä yhden minuutin testi tarkistaa rinnakkaiset tietorekisterit.

• Sarjaporttien testit: Tämän testin avulla voi valita useita eri rinnakkaisportteja testattavaksi. Jos testi havaitsee useita portteja, valitse testattava sarjaportti. (Tämä testi ei ole tällä hetkellä käytettävissä laitteistodiagnostiikan Windows-versiossa.)

Valitse jokin seuraavista testeistä ja napsauta Suorita kerran -painiketta.

• Sarjaporttirekisterien tarkistus: Tämä yhden minuutin testi tarkistaa sarjaporttirekisterit.

• Sarjaporttien ulkoisen silmukan tarkistus: Tämä yhden minuutin interaktiivinen testi tarkistaa sarjaportit.

• Emolevytesti: Tämä testi varmistaa, että emolevyn komponentit toimivat oikein. (Tämä testi ei ole tällä hetkellä käytettävissä laitteistodiagnostiikan Windows-versiossa.)

Suorita testi valitsemalla Emolevy > Suorita kerran.

Emolevytesti tarkistaa seuraavat komponentit:

• PCI-laitteiden tarkistus: Pyrkii käyttämään kaikkia PCI-laitteita, joiden on ilmoitettu olevan kytkettynä emolevyyn.

• Muistin tarkistus: Pyrkii noutamaan muistin kokonaiskoon UEFI-käynnistyspalvelun kautta. Testi vertaa tätä arvoa muistin kokonaismäärään SMBIOS-taulukosta.

• Videomuistin tarkistus: Pyrkii havaitsemaan sisäiset grafiikkalaitteet ja noutamaan videomuistin tietoja. Tähän sisältyvät perusosoite ja videomuistin koko.

• Äänen tarkistus: Pyrkii käynnistämään ääniohjaimen ja pakkauksenhallinnan.

• USB-tarkistus: Pyrkii löytämään järjestelmän USB-isäntäohjaimen.

Emolevytestin suorittaminen kestää 30 sekuntia.

• Thunderbolt-testi: Tämä testi tarkistaa, onko järjestelmässä Thunderbolt-ohjainta. (Tämä testi ei ole tällä hetkellä käytettävissä laitteistodiagnostiikan Windows-versiossa.)

Suorita testi valitsemalla Thunderbolt > Suorita kerran.

• Kosketusnäyttötesti: Nopea interaktiivinen testi, jolla voidaan tarkistaa, toimiiko kosketusnäyttö oikein. (Tämä testi ei ole tällä hetkellä käytettävissä laitteistodiagnostiikan Windows-versiossa.)

Suorita testi valitsemalla Kosketusnäyttö > Suorita kerran.

• USB-porttitesti: Tämä interaktiivinen testi edellyttää ulkoisen USB-laitteen, kuten hiiren, näppäimistön tai USB-muistitikun, liittämistä. (Tämä testi ei ole tällä hetkellä käytettävissä laitteistodiagnostiikan Windows-versiossa.)

Varmista ennen testin suorittamista, että testattavaan porttiin ei ole liitetty USB-laitetta.

Aloita testi valitsemalla USB-portti > Suorita kerran ja liittämällä sitten USB-laite testattavaan porttiin.

Toista nämä toimet, jos haluat testata tietokoneen muita USB-portteja.

• Videotestit: Tämä testi sisältää kolme tietokoneen videolaitteiston testiä.

Suorita testi valitsemalla Video, valitsemalla jokin seuraavista testeistä ja valitsemalla Suorita kerran.

• Videomuistin nopea tarkistus: Kolmen minuutin videomuistitesti

• Videomuistin tarkistus: 20 minuutin muistitesti

• Palettitarkistus: Yhden minuutin testi, joka testaa kolme videovärikomponenttia. Noudata testin aikana näyttöön tulevia ohjeita.

• Verkkokameran yhteystesti: Tämä testi käynnistää videokuvan verkkokamerassa. Jos testi havaitsee useita verkkokameroita, valitse testattava verkkokamera. (Tämä testi ei ole tällä hetkellä käytettävissä laitteistodiagnostiikan Windows-versiossa.)

Suorita testi valitsemalla Verkkokameran yhteys > Suorita kerran.

HP PC Hardware Diagnostics -komponenttitestit: muistin, kiintolevyn, verkkolaitteen ja akun testit

Lisätietoja muistin, kiintolevyn, verkkolaitteen ja akun komponenttitestien suorittamisesta.

Muistin testaaminen HP PC Hardware Diagnostics -ohjelmassa

Muistitestit sisältävät nopean testin, pikatestin ja laajan testin. Suorita ensin nopea testi (kolmesta viiteen minuuttia). Jos nopeassa testissä ei löydy ongelmia, tee pikatesti (noin 10 minuuttia). Jos pikatestissä ei löydy ongelmia, suorita laaja testi (noin 45 minuuttia), joka sisältää myös Silmukka virheeseen -vaihtoehdon.

Tee nopea testi seuraavasti:

1. Valitse Komponenttitestit-valikosta Muisti.

2. Valitse Nopea testi.

Muistin nopea testi
  3. Valitse Suorita kerran. Nopea testi käynnistyy.

4. Tulokset näkyvät näytössä, kun nopea testi on suoritettu.

Jos muisti läpäisee nopean testin, mutta tietokoneen muistissa on edelleen ongelmia, suorita pikatesti.

Jos muisti läpäisee pikatestin, mutta tietokoneen muistissa on edelleen ongelmia, suorita laajennettu testi. Tämä testi kestää yleensä vähintään 45 minuuttia.

Jos muisti ei läpäise testiä, toimi seuraavasti:

1. Valitse Vianmääritys.

2. Yritä ratkaista ongelma noudattamalla näytön ohjeita ja valitse sitten Kyllä.

3. Jos ongelma ei ratkea, ota yhteys HP:n asiakastukeen valitsemalla Kyllä.

4. Kirjoita muistiin tai kopioi virhetunnus (24-numeroinen koodi) ja tuotetunnus, jotta voit ilmoittaa ne HP:n asiakastukeen. Tiedot ovat myös päävalikon kohdassa Testilokit.

5. Jos tietokone on yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukisivustoon valitsemalla SEURAAVA.

Jos tietokone ei ole yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukeen skannaamalla annettu QR-koodi mobiililaitteella.

Suorita kiintolevytestit HP PC Hardware Diagnostics -apuohjelmassa

HP PC Hardware Diagnostics -apuohjelmalla voit testata tietokoneesi kiintolevyn ja varmistaa laitteistoviat usealla eri testillä. Tee ensin pikatesti (kahdesta kolmeen minuuttia). Jos pikatestissä ei löydy ongelmia, suorita laaja testi (kesto vähintään kaksi tuntia). Sen voi suorittaa kerran tai toistaa virheeseen asti.

1. Valitse Komponenttitestit-valikossaTallennuksen > pikatesti.

Kiintolevyn pikatestin valitseminen
  2. Valitse Suorita kerran. Pikatesti käynnistyy.

HP PC Hardware Diagnostics -kiintolevyn SSD-testinäyttö
  3. Jos tietokoneessa on useita kiintolevyjä, valitse testattava asema. Voit testata kaikki kiintolevyt valitsemalla Testaa kaikki kiintolevyt.

Tulokset esitetään ruudulla, kun testi on suoritettu. Testitulokset ovat nähtävissä myös päävalikon kohdassa Testilokit.

4. Jos kiintolevy läpäisee pikatestin, mutta kiintolevyssä on yhä ongelmia, suorita laaja testi. Testi sisältää SMART-tarkistuksen, lyhyen DST:n, optimoidun DST:n ja pitkän DST:n. Voit suorittaa nämä testit erikseen valitsemalla ne Kiintolevytestit-valikosta.

5. Jos kiintolevy ei läpäise testiä, valitse Vianmääritys.

6. Yritä ratkaista ongelma noudattamalla näytön ohjeita ja valitse sitten Kyllä.

7. Jos ongelma ei ratkea, ota yhteys HP:n asiakastukeen valitsemalla Kyllä.

8. Kirjoita muistiin tai kopioi virhetunnus (24-numeroinen koodi) ja tuotetunnus, jotta voit ilmoittaa ne HP:n asiakastukeen. Tiedot ovat myös päävalikon kohdassa Testilokit.

9. Jos tietokone on yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukisivustoon valitsemalla SEURAAVA.

Jos tietokone ei ole yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukeen skannaamalla annettu QR-koodi mobiililaitteella.

Tietokoneen virran testaaminen HP PC Hardware Diagnostics -ohjelmassa

Käytettävissä on kaksi virtatestiä: verkkolaitetesti ja akkutesti. Voit suorittaa molemmat testit samanaikaisesti valitsemalla Komponenttitestit-valikosta Virtalähde ja valitsemalla sitten Suorita kerran. Voit testata jokaisen komponentin erikseen.

Verkkovirtalaitetestin suorittaminen HP PC Hardware Diagnostics -ohjelmassa

Tämä interaktiivinen testi selvittää, toimiiko verkkovirtalaite oikein. Tämä testi edellyttää hyvää akkua. HP suosittelee ennen verkkovirtalaitetestin suorittamista varmistamaan, että tietokone saa virtaa. Tee tämä kytkemällä tietokone toimivaksi tiedettyyn verkkovirtalaitteeseen.

Suorita verkkolaitetesti toimimalla seuraavasti.

1. Valitse Komponenttitestit-valikossa Virta > Verkkovirtalaitetesti > Suorita kerran. Verkkolaitetesti alkaa.

Tulokset esitetään ruudulla, kun testi on suoritettu.

2. Jos verkkovirtalaite ei läpäise testiä, valitse Vianmääritys.

3. Yritä ratkaista ongelma noudattamalla näytön ohjeita ja valitse sitten Kyllä.

4. Jos ongelma ei ratkea, ota yhteys HP:n asiakastukeen valitsemalla Kyllä.

5. Kirjoita muistiin tai kopioi virhetunnus (24-numeroinen koodi) ja tuotetunnus, jotta voit ilmoittaa ne HP:n asiakastukeen. Tiedot ovat myös päävalikon kohdassa Testilokit.

6. Jos tietokone on yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukisivustoon valitsemalla SEURAAVA.

Jos tietokone ei ole yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukeen skannaamalla annettu QR-koodi mobiililaitteella.

Akkutesti HP PC Hardware Diagnostics -ohjelmassa

HP PC Hardware Diagnostics (UEFI) testaa akun ja voi kalibroida sen tarvittaessa. Akkutarkistus kestää noin kaksi minuuttia. Kalibrointi voi kestää kaksi tuntia tai pidempään.

Suorita akkutesti toimimalla seuraavasti:

1. Valitse Komponenttitestit-valikosta Virta > Akku > Suorita kerran. Akkutesti käynnistyy.

Akkutesti-näyttö Suorita kerran valittuna
  2. Kun akkutesti on valmis, tulokset tulevat näyttöön. Katso lisää akun tietoja valitsemalla Akun tiedot.

Huomautus:

Lisätietoja akun hallinta-asetusten muuttamisesta pyydettäessä on kohdassa Akun hallinta-asetukset.

3. Jos akku ei läpäise testiä, valitse Vianmääritys.

4. Yritä ratkaista ongelma noudattamalla näytön ohjeita ja valitse sitten Kyllä.

5. Jos ongelma ei ratkea, ota yhteys HP:n asiakastukeen valitsemalla Kyllä.

6. Kirjoita muistiin tai kopioi virhetunnus (24-numeroinen koodi) ja tuotetunnus, jotta voit ilmoittaa ne HP:n asiakastukeen. Tiedot ovat myös päävalikon kohdassa Testilokit.

7. Jos tietokone on yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukisivustoon valitsemalla SEURAAVA.

Jos tietokone ei ole yhteydessä verkkoon, siirry HP:n asiakastukeen skannaamalla annettu QR-koodi mobiililaitteella.

Akun hallinta-asetukset (vain kannettavat tietokoneet)

Kun olet suorittanut akkutestin, HP PC Hardware Diagnostics saattaa kehottaa optimoimaan akun kunnon muuttamalla akun hallinta-asetuksia. Suositus saattaa vaihdella tietokonemallin mukaan.

Battery Health Manager (vain kannettavat yritystietokoneet)

Jos BIOS tukee Battery Health Manager (Akun kunnon hallinta) -toimintoa, akkutesti kehottaa muuttamaan akkuasetusta, jos sitä ei ole määritetty optimaaliseen asetukseen.

Anna HP:n hallita akun latausta -asetus muuttaa akun latausta dynaamisesti käyttöolosuhteiden ja lämpötilan mukaan, mikä optimoi akun kunnon.

Maksimoi akun kunto -asetus rajoittaa kannettavan akun enimmäisvaraustason 80 prosenttiin, mikä optimoi akun kunnon.

1. Valitse Battery Health Manager -kehotteessa Päävalikko, jos haluat muuttaa asetusta manuaalisesti päävalikossa, tai Muuta asetustani, jos haluat ottaa automaattisesti käyttöön suositellun asetuksen.

2. Valitse Hyväksy.

3. Palaa päävalikkoon valitsemalla Päävalikko.

Asetus otetaan käyttöön, kun tietokone käynnistetään seuraavan kerran uudelleen.

Jos automaattinen muutos epäonnistuu, voit muuttaa asetusta manuaalisesti BIOS Setup Utility -valikossa käynnistämällä tietokoneen uudelleen ja painamalla f10-näppäintä.

Lisätietoja on sivulla HP:n yritystietokoneet – Battery Health Management -ominaisuuden käyttäminen.

Mukautuva akun käytön optimointi (vain kannettavat kuluttajatietokoneet)

Tietyt HP:n kannettavat kuluttajatietokoneet tukevat mukautuvaa akun käytön optimointia. HP suosittelee tämän asetuksen käyttöönottoa, jos se on poistettu käytöstä, jotta akun käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä.

Kun mukautuva akun käytön optimointi havaitsee tiettyjä olosuhteita, akun ennenaikaista kulumista ehkäisevät suojaustoimenpiteet aktivoituvat. Akunkesto saattaa lyhentyä hieman, kun toiminto on käytössä.

1. Valitse Mukautuva akun käytön optimointi -kehotteessa Päävalikko, jos haluat muuttaa asetusta manuaalisesti päävalikossa, tai Muuta asetusta, jos haluat ottaa automaattisesti käyttöön suositellun asetuksen.

2. Valitse Hyväksy.

3. Palaa päävalikkoon valitsemalla Päävalikko.

Asetus otetaan käyttöön, kun tietokone käynnistetään seuraavan kerran uudelleen.

Jos automaattinen muutos epäonnistuu, voit muuttaa asetusta manuaalisesti HP Computer Setup -valikosta käynnistämällä tietokoneen uudelleen ja painamalla f10-näppäintä.

Lisätietoja on sivulla HP Gaming Laptops - Introducing Adaptive Battery Optimizer, Designed to Prolong Battery Lifespan.

Akun hoitotoiminto (vain kannettavat kuluttajatietokoneet)

Akun hoitotoiminnon avulla voit määrittää akun enimmäisvaraustasoksi joko 100 %, 80 % tai 50 %.

HP suosittelee muuttamaan asetukseksi 80 %, jotta voit ehkäistä akun ennenaikaista kulumista ja optimoida akun kunnon.

1. Valitse Akun hoitotoiminto -kehotteessa Päävalikko, jos haluat muuttaa asetusta manuaalisesti päävalikossa, tai Muuta asetustani, jos haluat ottaa automaattisesti käyttöön suositellun asetuksen.

2. Valitse Hyväksy.

3. Palaa päävalikkoon valitsemalla Päävalikko.

Asetus otetaan käyttöön, kun tietokone käynnistetään seuraavan kerran uudelleen.

Jos automaattinen muutos epäonnistuu, voit muuttaa asetusta manuaalisesti HP Computer Setup -valikossa käynnistämällä tietokoneen uudelleen ja painamalla f10-näppäintä.

Komponenttien testaaminen HP PC Hardware Diagnostics -ohjelmassa

Seuraavassa taulukossa on luettelo käytettävissä olevista komponenttitesteistä.

Komponenttitestit ja niiden kuvaukset

Komponenttitesti

Testin tehtävä

Testin kesto

Mitä testi ei tarkasta

Vuorovaikutteinen / ei vuorovaikutteinen

Suoritin

Tarkistaa, toimivatko kaikki suorittimet ja onko BIOS alustanut ne.

10 sekuntia

Lämpöominaisuudet, suoritinten käsittelynopeus

Ei vuorovaikutteinen

Muisti – nopea

Suorittaa muistin algoritmeja, kuten March LR, Random Address ja Data Pattern.

Yli 3 minuuttia (4 Gt)

Lämpöominaisuudet

Ei vuorovaikutteinen

Muisti - nopea

Suorittaa muistin algoritmeja, kuten March LR, Random Address ja Data Pattern, sekä lisätestejä.

10 minuuttia (4 Gt)

Lämpöominaisuudet

Ei vuorovaikutteinen

Muisti - laaja

Suorittaa muistin algoritmeja, kuten March LR, Random Address ja Data Pattern, sekä lisätestejä.

45 minuuttia (4 Gt)

Lämpöominaisuudet

Ei vuorovaikutteinen

Kiintolevy - nopea

SMART-tarkistus + Short DST -tarkistus.

3 minuuttia

Ei vuorovaikutteinen

Kiintolevy - laaja

SMART-tarkistus + Short DST -tarkistus + optimoitu DST + pitkä DST.

2 tuntia 15 minuuttia

Ei vuorovaikutteinen

Kiintolevy - SMART-tarkistus

Seuraa kiintolevyn attribuutteja ja selvittää, saavuttaako se kynnysarvonsa.

30 sekuntia

Ei vuorovaikutteinen

Kiintolevy - lyhyt DST

Lukee pienen osan aseman sektoreista järjestelmästä riippumattomien virheiden varalta.

2 minuuttia

Ei vuorovaikutteinen

Kiintolevy – optimoitu DST

Käyttöjärjestelmän käyttämien kiintolevyn sektorien lukutesti.

10 minuuttia

Ei vuorovaikutteinen

Kiintolevy - pitkä DST

Kaikkien aseman sektorien lukutesti.

2 tuntia

Ei vuorovaikutteinen

Verkkovirtalaite

Testit, joilla selvitetään, toimiiko verkkolaite oikein.

2 minuuttia

Ei vuorovaikutteinen

Ääni

Testaa järjestelmän äänen alijärjestelmän toimintoja, mukaan lukien ääniohjaimet ja -koodekit.

60 sekuntia / äänen lähtöportti

Vuorovaikutteinen

Akku

Tarkistaa akun tiedot ja toiminnan.

2 minuuttia

Ei vuorovaikutteinen

Bluetooth-moduuli

Tarkistaa, löytyykö Bluetooth-moduuli.

30 sekuntia

Bluetooth-tiedonsiirto

Ei vuorovaikutteinen

Tuuletin – nopeus

Määrittää, toimivatko tuulettimet oikein.

2–10 minuuttia

Ei vuorovaikutteinen

Tuuletin – lämpötila

Määrittää, toimiiko suorittimen tuuletin oikein.

320 sekuntia

Ei vuorovaikutteinen

Sormenjälkitunnistin

Testi, joka tarkistaa sormenjälkitunnistimen.

1 minuutti

Tietoturvatarkistus

Vuorovaikutteinen

Näppäimistö

Testi, joka tarkistaa näppäimistön jokaisen näppäimen.

3 minuuttia

Multimediapainikkeet, Bluetooth-laitteet

Vuorovaikutteinen

Hiiri

Testi, joka tarkistaa osoittimen ja vedä/pudota-toiminnot.

3 minuuttia

Vieritys, Bluetooth-laitteet

Vuorovaikutteinen

Verkko – kiinteä verkko

Tarkistaa verkko-ohjaimen kaapeliyhteyden osalta ja DHCP:llä saadun IP-osoitteen.

60 sekuntia

Tiedonsiirto

Ei vuorovaikutteinen

Verkko – langaton moduuli

Lukee WLAN-ohjaimen tilaa koskevat BIOS-tiedot.

30 sekuntia

Yhteydet

Ei vuorovaikutteinen

Verkko – WWAN-moduuli

Lukee WWAN-ohjaimen tilaa koskevat BIOS-tiedot.

30 sekuntia

Yhteydet

Ei vuorovaikutteinen

Optinen asema

Tarkistaa optisen aseman luku- ja kirjoitustoiminnot.

2 minuuttia/testi

Tallennusvälineiden laatu

Vuorovaikutteinen

Rinnakkaisportti

Tarkistaa rinnakkaisporttirekisterit.

30 sekuntia

Ei vuorovaikutteinen

Sarjaportti

Tarkistaa sarjaporttirekisterit.

30 sekuntia

Ei vuorovaikutteinen

Emolevy

Käyttää, tarkistaa ja näyttää luettelossa tiedonsiirron kaikkien PCI-laitteiden kanssa. Tarkistaa sisäiset väylät, muistin, videomuistin, äänen ja USB-portit.

30 sekuntia

RTC-paristo, PCIMA-paikat, ExpressCard-portit, sarjaportit, rinnakkaisportti

Ei vuorovaikutteinen

Kosketusnäyttö

Testi tarkistaa kosketusnäytön vasteen.

3 minuuttia

Kalibrointi

Vuorovaikutteinen

USB-portti

Testaa USB-porttien yhteyden.

60 sekuntia/portti

Kirjoitustesti

Vuorovaikutteinen

Näyttömuisti

Testaa video-ohjaimen alijärjestelmän.

20 minuuttia

Grafiikkasuoritin, lämpöominaisuudet

Ei vuorovaikutteinen

Videopaletti

Testaa väriarvot.

1 minuutti

Grafiikkasuoritinyksikkö

Vuorovaikutteinen

Verkkokameran yhteys

Testi, joka pyrkii tunnistamaan liitetyn verkkokameran.

1 minuutti

Vuorovaikutteinen

HP PC Hardware Diagnostics -apuohjelman asentaminen

HP PC Hardware Diagnostics -apuohjelmasta on saatavilla kaksi versiota. Windows-versio on tarkoitettu Windows-käyttöjärjestelmään. UEFI-versio on tarkoitettu käytettäväksi, kun Windows ei käynnisty.

HP PC Hardware Diagnostics for Windowsin asentaminen

Tämä työkalu määrittää laitteisto-ongelmat Windows-käyttöjärjestelmissä.

1. Siirry HP Hardware Diagnostics -sivustoon ja lataa uusin versio.

2. Valitse Windows 10 -latausosiossa WINDOWS 10.

HP PC Hardware Diagnostics for Windowsin lataaminen
  3. Valitse Tallenna.

4. Siirry tietokoneessa tai USB-muistitikulla kansioon, johon latasit .exe-tiedoston, ja kaksoisnapsauta .exe-tiedostoa.

Ohjattu InstallShield-asennus avautuu.

5. Valitse Seuraava.

6. Hyväksy käyttöoikeussopimus ja valitse Seuraava.

7. Valitse tiedostojen tallennussijainti ja valitse Seuraava.

• Jotta voit suorittaa ohjelmiston tietokoneella, lataa se tietokoneen työpöydälle.

• Jotta voit suorittaa ohjelmiston USB-muistitikulta, lataa se USB-muistitikulle.

Tiedostojen tallennuspaikan valitseminen
  8. Asenna ohjelmisto valitsemalla Seuraava.

9. Kun asennus on valmis, sulje ohjattu asennus valitsemalla Valmis.

10. Etsi Windowsin hakukentän avulla HP PC Hardware Diagnostics for Windows -apuohjelma ja valitse Suorita järjestelmänvalvojana.

Suorita järjestelmänvalvojana -vaihtoehdon valinta
  11. Kun työkalu avautuu, valitse haluamasi vianmääritystesti ja toimi näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.

Huomautus:

Jos diagnostiikkatesti on pysäytettävä jossain vaiheessa, valitse Peruuta.

HP PC Hardware Diagnostics UEFI -apuohjelman asentaminen

Jos Windows ei käynnisty, lataa HP PC Hardware Diagnostics UEFI -apuohjelma HP Hardware Diagnostics -sivustosta.

Asenna HP PC Hardware Diagnostics UEFI -ohjelma tarvittaessa tyhjälle USB-asemalle. Se voidaan käynnistää USB-asemasta poistamalla suojattu käynnistys käytöstä. Lisätietoja suojatun käynnistyksen poistamisesta käytöstä on sivulla HP:n tietokoneet - Suojattu käynnistys (Windows 10).

1. Siirry HP Hardware Diagnostics -sivustoon ja lataa uusin versio.

2. Napsauta HP Hardware Diagnostics -sivuston Windows ei käynnisty- tai Onko Windows lukittu? -osiossa kohtaa Lataa HP Diagnostics UEFI -apuohjelma.

3. Valita tiedoston tallennuspaikka ja napsauta Tallenna-painiketta

4. Siirry tietokoneessa tai USB-muistitikussa siihen kansioon, johon latasit .exe-tiedoston, ja kaksoisnapsauta .exe-tiedostoa.

Ohjattu InstallShield-asennus avautuu.

5. Napsauta Seuraava-painiketta.

6. Hyväksy käyttöoikeussopimus ja valitse Seuraava.

7. Valitse tiedostojen tallennussijainti ja napsauta Seuraava-painiketta.

Huomautus:

Ohjattu InstallShield-toiminto tallentaa tiedostot automaattisesti tietokoneen kiintolevylle.

HP PC Hardware Diagnostics UEFI -asennustiedostojen tallennussijainti
  8. Valitse asennuksen kieli. Valitse sitten OK.

Ohjattu toiminto valmistelee HP PC Hardware Diagnostics UEFI -ohjelman asennuksen.

9. Avaa ohjattu asennustoiminto valitsemalla Seuraava.

10. Valitse HP PC Hardware Diagnostics UEFI -ohjelman asennussijainti ja valitse Seuraava.

• Jos haluat ladata sen tietokoneelle testaamista varten, valitse Kiintolevyn UEFI-osio.

• Jos haluat ladata sen USB-asemalle, valitse USB-muistitikku.

HP PC Hardware Diagnostics UEFI -asennussijainti
  11. Valitse Asenna.

12. Luo HP_TOOLS-osio valitsemalla Kyllä.

13. Odota, kunnes ohjelma on asennettu. Sulje ohjattu toiminto valitsemalla Valmis.

Laitteiston testaaminen suorittamalla HP PC Hardware Diagnostics ulkoiselta USB-laitteelta

Jos HP PC Hardware Diagnostics -ohjelma ei pysty testaamaan tietokonetta kiintolevyltä, suorita testit USB-laitteelta. Tämä onnistuu lataamalla ja asentamalla HP PC Hardware Diagnostics (UEFI) -apuohjelman uusimman version USB-laitteelle.

1. Sammuta tietokone.

2. Aseta HP PC Hardware Diagnostics -ohjelman sisältävä USB-laite tietokoneen USB-porttiin.

3. Käynnistä tietokone ja paina toistuvasti Esc-näppäintä, kunnes käynnistysvalikko tulee näkyviin.

Huomautus:

Jos et onnistu käynnistämään tietokonetta USB-tallennuslaitteelta, poista suojattu käynnistys väliaikaisesti käytöstä BIOSista. Lisätietoja on sivulla HP:n tietokoneet – Suojattu käynnistys (Windows 10).

4. Valitse Järjestelmädiagnostiikka painamalla f2-näppäintä.

Käynnistysvalikko
  5. Valitse haluamasi kieli luettelosta.

HP PC Hardware Diagnostics -kotisivu avautuu, ja näytössä näkyy versionumero ja USB.

HP PC Hardware Diagnostics UEFI -näyttö

Järjestelmä on valmis aloittamaan testauksen.

HP PC Hardware Diagnostics -perusohjelman käyttäminen

PC Hardware Diagnostics -perusohjelma on perustason käyttöliittymä, jonka avulla voi suorittaa hyväksytty/hylätty-testejä suorittimelle, muistille, tallennustilalle, kiintolevylle, akulle ja emolevylle.

Huomautus:

HP PC Hardware Diagnostics -perusohjelmassa ei voi navigoida hiiren tai kosketuslevyn avulla.

1. Katkaise tietokoneesta virta pitämällä virtapainiketta painettuna vähintään viisi sekuntia.

2. Käynnistä tietokone ja paina käynnistyksen jälkeen f2-näppäintä toistuvasti noin kerran sekunnissa, kunnes HP PC Hardware Diagnostics UEFI – BIOS tulee näkyviin.

HP PC Hardware Diagnostics -perusohjelma
    Huomautus:

HP PC Hardware Diagnostics -ohjelman musta näyttö (BIOS) -versio tulee näkyviin, jos tietokone ei tunnista USB-asemaan tai kiintolevyosioon asennettua täysien ominaisuuksien UEFI-versiota. Jos HP PC Hardware Diagnostics UEFI -versio (valkoinen näyttö) tulee näkyviin, suorita testit HP PC Hardware Diagnostics UEFI -versiota koskevilla ohjeilla.

3. Valitse testi näppäimistön nuolinäppäimillä ja paina Enter-näppäintä.

Testin käynnistymisen jälkeen näkyviin tulee kaksi näyttöä: testi käynnissä sekä testin jälkeen hyväksytty- tai hylätty-näyttö.

4. Kirjoita kunkin testin suorittamisen jälkeen testin tiedot muistiin, jotta ne ovat saatavilla, kun otat yhteyttä HP:n asiakastukeen.

Laitteiston testaaminen HP Support Assistant -ohjelmalla

HP Support Assistantin avulla voit helposti tehdä useita laitteistodiagnostiikan testejä. Katso ohjeet laitteisto-ongelmien testaamiseen HP Support Assistant -ohjelman Diagnostiikka-työkaluilla.

Huomautus:

HP Support Assistant -ohjelma on käytettävissä vain, kun tietokone käynnistää Windowsin.

HP Support Assistant -ohjelman Diagnostiikka-työkalun avaaminen

HP Support Assistant -ohjelman Diagnostiikka-työkalu on Diagnostiikka ja työkalut -välilehdessä.

1. Lataa ja asenna tarvittaessa HP Support Assistantin uusin versio.

2. Etsi ja avaa HP Support Assistant Windowsissa.

3. Valitse Oma kannettava -välilehti ja valitse tietokoneesi laiteluettelosta.

Oma kannettava -välilehti
  4. Valitse Korjaukset ja diagnostiikka -osiossa Näytä kaikki korjaukset ja diagnostiikka ja valitse Käynnistä jossakin seuraavista vaihtoehdoista:

• Yhden napsautuksen korjaukset

• Korjaa verkkoyhteytesi

• Korjaa ääniongelmia

• Optimoi suorituskyky

• Tarkista käyttöjärjestelmäsi

• Diagnostiikka

• Suorita laitteiston vianmääritys

• Diagnosoi tulostimen mahdolliset ongelmat

• Tarkista akku

5. Siirry sen ongelman osioon, jonka vian haluat määrittää, ja seuraa näytön ohjeita.

Korjaukset ja diagnostiikka -välilehti

Akun testaaminen HP Support Assistant -ohjelmalla

HP:n akkutarkastus on HP Support Assistant -apuohjelman työkalu, joka tarjoaa yksinkertaisen mutta tehokkaan akkutestin Windowsissa.

Tarkista ja kalibroi akku HP Support Assistant -ohjelmalla seuraavasti:

1. Etsi ja avaa HP Support Assistant Windowsissa.

Jos sovellusta ei ole asennettu tietokoneeseen, lataa uusin versio HP Support Assistant -sivustosta.

2. Valitse Oma kannettava -välilehti ja valitse Akku. Akkusivu avautuu.

Oman kannettavan valitseminen HP Support Assistant -aloitusnäytössä
  3. Valitse Suorita akun tarkistus.

Akkusivu
  4. Odota, kunnes akkutarkastus on valmis.

HP:n akkutarkastus näyttää akun tilan.

Akun testitulokset
  5. Tarkista HP Support Assistantin akkutarkastuksen tulokset. Tilatietoja voivat olla:

HP Support Assistantin akkutarkastuksen tulokset

Tila

Viesti

Ehdotettu toimi

Läpäisty

Akku toimii odotetulla tavalla.

Lue lisätietoja viestin loppuosasta.

Heikko

tai

Erittäin heikko

Akku toimii oikein, mutta normaalin ikääntymisen vuoksi sen käyttöaika latausten välillä on huomattavasti lyhempi kuin akun ollessa uusi.

Tämä tilailmoitus tulee näkyviin, kun akun kapasiteetti on vähentynyt ajan ja käytön myötä. Akku on vaihdettava, jotta sen käyttöaika on paras mahdollinen.

Vaihda

Akku ilmoittaa virheestä, ja se on vaihdettava mahdollisimman pian.

Vaihda akku. Jos tietokoneesi takuuaika ei ole umpeutunut, voit ottaa yhteyden HP:n tukeen ja varmistaa, kuuluuko akku takuun piiriin.

Virheellinen tunnusnumero

Akku ilmoittaa laiteviasta.

Kirjoita muistiin akun tila ja vikatunnus. Kirjoita muistiin akun tila ja vikatunnus, jotta ne olisivat saatavilla, jos on tarpeen ottaa yhteyttä HP:n asiakastukeen.

Ei akkua

HP:n akkutarkastus ei havainnut akkua.

Akkua ei ole asennettu tai sitä ei havaita akkukotelossa. Jos akku on asennettu, poista akku ja tarkista pinnit lian tai muiden yhteyden estävien vierasaineiden varalta. Aseta akku kokonaan koteloon, jos sitä ei oltu asetettu ja haluat testata sitä kotelossa.

Tuntematon

HP:n akkutarkastus ei voinut käyttää akkua.

Poista akku ja aseta se uudelleen paikalleen. Sinun täytyy ehkä ladata ja asentaa kaikki päivitykset HP Support Assistant -ohjelmasta.

HP:n verkkotarkistuksen suorittaminen

HP:n verkkotarkistusohjelma testaa verkkoyhteyden ja -laitteiston. Testaa tietokoneesi verkkolaitteisto seuraavien ohjeiden mukaisesti.

1. Valitse Oma kannettava -välilehden Korjaukset ja diagnostiikka -osiossa Korjaa verkkoyhteytesi. Näkyviin voi tulla näyttö, jossa pyydetään palautetta. Voit hyväksyä tai hylätä sen.

Oma kannettava -välilehti
  2. Jos aloitusnäyttö tulee näkyviin, valitse Seuraava.

Huomautus:

Voit estää aloitusnäytön näkymisen uudelleen valitsemalla Älä näytä uudelleen -valintaruudun.

3. Odota, kun HP:n verkkotarkistus kerää tietoja Internet- ja verkkoyhteyksistä.

HP:n verkkotarkistusohjelma näyttää verkon ja Internet-yhteyden tilan.

4. Saat lisätietoja työkalun löytämistä ja ratkaisemista ongelmista napsauttamalla kohdan Mahdolliset syyt viereistä nuolta.

Jos jäljellä on ratkaisemattomia ongelmia, napsauta kyseistä nuolta ja ratkaise ongelmat noudattamalla ohjeita.

Yhteystila – verkkoa ei havaittu