HP:n tietokoneet – Tietokoneen tehdasasetusten palauttaminen Windows 10:ssä

Tietokoneen palauttaminen tehdasasetuksiin saattaa olla tarpeen, jos käyttöjärjestelmä tai kiintolevy on vioittunut, tietokoneessa on virus tai tietokone siirtyy toiselle omistajalle. HP:n järjestelmän palautus poistaa kaikki kiintolevyn tiedot ja asentaa alkuperäisen käyttöjärjestelmän uudelleen.

Huomautus:

HP Recovery Manager -ohjelma on osa alkuperäistä kiintolevykuvaa HP-tietokoneissa, jotka lanseerattiin ennen vuotta 2018. Sillä voit palauttaa käyttöjärjestelmän kiintolevyn osioon tallennettujen tiedostojen avulla tarvitsematta palautuslevyä. Sillä voit myös luoda yksilöllisen palautuslevyn tai USB-aseman tietylle tietokoneelle. Jos Windows 10 -tietokoneessasi ei ole Recovery Manager -päivitystä, siirry kohtaan Windowsin nollaaminen saadaksesi lisätietoja.

Järjestelmän palautuksen valmistelu Windowsissa

Tutustu ennen järjestelmän palauttamista aiheisiin, jotka voivat poistaa järjestelmän palauttamisen tarpeen tai joilla voidaan varmistaa, että järjestelmän palautus onnistuu.

Käynnistysongelmien korjaaminen

Monet käynnistysongelmat johtuvat vähäisemmästä ongelmasta, joka on helposti korjattavissa. Yritä selvittää ennen järjestelmän palautusta, onko ongelma ratkaistavissa jonkin kevyemmän korjaustoimen avulla.

Katso lisätietoja kohdasta HP:n tietokoneet – Ei virtaa tai ei käynnistystä -vianmääritys.

Tärkeiden tiedostojen varmuuskopiointi

HP suosittelee, että varmuuskopioit tiedostot ulkoiselle asemalle tai CD-/ DVD-levylle säännöllisesti. Jos tietokoneen sisältämille alkuperäisille tiedostoille tapahtuu jotakin, osa tiedoista tai mahdollisesti kaikki tiedot voidaan palauttaa säännöllisen varmuuskopioinnin ansiosta.

Huomautus:

Järjestelmän palautus tehdasasetuksiin tuhoaa kaikki kiintolevyllä olevat tiedostot. Jos et ole varmuuskopioinut tiedostojasi ennen tehdasasetusten palauttamista, saatat saada kehotuksen tehdä varmuuskopion tiedostoitasi ennen kuin tehdasasetusten palautus tekee mitään, mikä poistaa tiedostoja.

Lisätietoja tärkeiden tiedostojen varmuuskopioinnista on kohdassa HP-tietokoneet – Tiedostojen varmuuskopioiminen.

Microsoftin järjestelmän palauttamisen viimeistely

Kun tietokoneessa ilmenee ongelmia, suorita Microsoftin järjestelmän palauttaminen ennen järjestelmän palauttamista.

Microsoftin järjestelmän palauttaminen palauttaa tietokoneen palautuspisteeseen niin, että kaikki käyttöjärjestelmän asetukset palautetaan palautuspistettä luotaessa käytössä olleisiin asetuksiin. Henkilökohtaiset tiedostot, kuten sähköposti, asiakirjat ja kuvat, eivät häviä. Lisätietoja Microsoftin järjestelmän palauttamisesta on kohdassa Windowsin järjestelmän palauttaminen.

Tarvittavan järjestelmänpalautuksen selvittäminen

Palautustyyppejä on useita. Palautusvaihtoehdoista on tietoa seuraavissa taulukoissa.

HP Recovery Manager -vaihtoehdot

Mukautukset

HP Recovery Manager

Microsoftin tehdasasetusten palauttaminen

Käyttöjärjestelmä

Palauttaa HP:n alkuperäisen käyttöjärjestelmän.

Palauttaa nykyisen Windows-version julkaisuversiotilan (RTM).

Ohjaimet

Palauttaa HP:n alkuperäiset ohjaimet.

Vain INF-pohjaiset (määritystiedot) ohjaimet säilytetään. Muut kuin INF-sovelmat poistetaan.

Käyttäjätiedot (kuvat, asiakirjat, musiikki, videot, työpöydän pikakuvakkeet)

Käyttäjätiedot voidaan tallentaa erilliselle levylle tai kaikki tiedot voidaan poistaa.

Käyttäjätiedot voidaan tallentaa erilliselle levylle tai kaikki tiedot voidaan poistaa.

Kaupan sovellukset (HP:n esiasennetut)

Kaupan oletussovellukset palautetaan tehdastilaan.

Kaupan oletussovellukset poistetaan.

Kaupan sovellukset (Käyttäjän asentamat)

Kaikki käyttäjän asentamat sovellukset poistetaan.

Kaikki käyttäjän asentamat sovellukset poistetaan.

Työpöytäsovellukset (HP:n esiasennetut)

Kaikki esiasennetut työpöytäsovellukset palautetaan tehdastilaan.

Kaikki esiasennetut työpöytäsovellukset palautetaan tehdastilaan.

Huomautus:

Säilyttää esiasennetun virustorjuntaohjelman oletuksena.

Työpöytäsovellukset (Käyttäjän asentamat)

Kaikki käyttäjän asentamat työpöytäsovellukset poistetaan.

Kaikki käyttäjän asentamat työpöytäsovellukset poistetaan.

Mukautetut Windows-asetukset

Mukautetut Windows-asetukset tallennetaan pilvipalveluun Microsoft-tilin kautta.

Huomautus:

Katso lisätietoja etsimällä ja avaamalla työpöydältä Asetukset > Tilit > Synkronoi asetuksesi.

Mukautetut Windows-asetukset tallennetaan pilvipalveluun Microsoft-tilin kautta.

Huomautus:

Katso lisätietoja etsimällä ja avaamalla työpöydältä Asetukset > Tilit > Synkronoi asetuksesi.

Uudet aloitusvaihtoehdot

Mukautukset

Fresh Start (Creators-päivitys)

Kommentit

Käyttöjärjestelmä

Aina uusimmat Windows-versiot.

Fresh Start -päivitys edellyttää Internet-yhteyden päivitysten asentamiseksi.

Ohjaimet

Kaikki ohjaimet säilytetään.

Vain INF-pohjaiset (määritystiedot) ohjaimet säilytetään. Muut kuin INF-sovelmat poistetaan.

Käyttäjätiedot (kuvat, asiakirjat, musiikki, videot, työpöydän pikakuvakkeet)

Säilyttää aina käyttäjätiedot. Käyttäjätietojen poistaminen ei ole mahdollista.

Kaupan sovellukset (HP:n esiasennetut)

Kaupan oletussovellukset poistetaan.

Fresh Start-päivitys säilyttää SCM-toiminnon, joka näyttää suositeltuja sovelluksia Kaupassa.

Kaupan sovellukset (käyttäjän asentamat)

Kaikki käyttäjän asentamat sovellukset poistetaan.

Työpöytäsovellukset (HP:n esiasennetut)

Kaikki esiasennetut työpöytäsovellukset poistetaan.

Fresh Start tekee Windows Defenderistä oletusarvoisen virustorjuntaohjelman.

Työpöytäsovellukset (käyttäjän asentamat)

Kaikki käyttäjän asentamat työpöytäsovellukset poistetaan.

Mukautetut Windows-asetukset

Mukautetut Windows-asetukset tallennetaan pilvipalveluun Microsoft-tilin kautta.

Katso lisätietoja etsimällä ja avaamalla työpöydältä Asetukset > Tilit > Synkronoi asetuksesi.

Muut asetukset

HID-laitteiden (esim. näppäimistö, hiiri, peliohjain) tiedot säilytetään Bluetooh-pariliitostiedoissa. Virta-asetukset säilytetään.

Järjestelmän palauttaminen Windowsissa

Valitse tietokoneellesi sopivin palautustyökalu ja lue vaiheittaiset ohjeet palautuksen tai nollaamisen tekemiseen.

Palautusprosessin valinta Windowsille

Käytä yhtä seuraavista linkeistä suoritettavan palautus- tai nollaustyypin mukaan:

Palautusprosessi

Palautustyyppi

Palautusprosessin tiedot

Järjestelmän palauttaminen

Windowsin järjestelmän palauttaminen

Microsoftin tehdasasetusten palauttaminen

Windowsin tehdasasetusten palauttaminen

Fresh Start (Creators-päivitys)

HP:n tietokoneet – Laitteen suorituskyvyn parantaminen Windows Defenderin ja Fresh Start -päivityksen avulla

Windowsin tavallisten palautusongelmien selvittäminen

Järjestelmän palautuksen ongelmat johtuvat yleisimmin prosessin keskeytymisestä tai tietokoneen sammuttamisesta ennen palautuksen ja asetusten määrityksen valmistumista.

Lisätietoja on kohdassa Windowsin nollaaminen.

Tietokoneen päivittäminen järjestelmän palauttamisen jälkeen

Järjestelmän palauttamisen jälkeen HP suosittelee asentamaan päivitykset Windows Updaten kautta.

Lisätietoja on kohdassa HP-tietokoneet – Ohjainten ja ohjelmistojen päivitys Windows Updatella (Windows 10).