HP:n tietokoneet – Viimeisimmän Windows 10 -version asentaminen

Uudet Windows 10 -versiot toimitetaan tietokoneeseesi Windows Updaten kautta. Lue, mitä tapahtuu, jos Windows asentaa päivityksen automaattisesti, ja katso miten päivitys asennetaan manuaalisesti.

Lisätietoja Windows 10 uusista ominaisuuksista on kohdassa Kaikkien aikojen paras Windows paranee entisestään Microsoftilta (Englanniksi).

Windows Update edellyttää, että kiintolevyllä on vähintään tietty määrä vapaata tilaa, jotta viimeisin päivitys voidaan asentaa. Sinua saatetaan pyytää liittämään ulkoinen tallennuslaite päivityksen viimeistelemistä varten. Vaiheittaisia ohjeita kiintolevytilan vapauttamiseen on artikkelissa HP-tietokoneet – Vähäisestä levytilasta johtuvien virheiden ratkaiseminen (Windows 10, 8).

Yritystietokoneiden käyttöjärjestelmän asentamista saatetaan hallita IT-tasolla, eikä Windowsin tuoreinta versiota voi välttämättä asentaa. Voit tarkistaa asian IT-osastolta tai paikallisesta IT-huollosta.

Windows 10 automaattinen asennus

Windows Update -sovellus voi asentaa uuden Windows 10 -version tietokoneeseesi automaattisesti.

Huomautus:

Windows antaa sinun lykätä päivityksen enintään viisi päivää myöhempään ajankohtaan. Voit kuitenkin käyttää tätä uudelleenaikataulutustoimintoa vain kerran.

1. Kun käytät tietokonetta päivän aikana ensimmäisen kerran, kirjautumisnäyttö avautuu.

2. Sisäänkirjautumisen jälkeen näyttöön tulee Hei-viesti, jota seuraa joukko asennuksen edistymistä osoittavia näyttöjä.

3. Kun asennus on valmis, Aloitetaan-näyttö tulee näkyviin ja sitten työpöytäsi avautuu.

Windows 10 -versio on asennettu onnistuneesti.

Windows 10 manuaalinen asennus

Jos et halua odottaa, että Windows lataa uuden Windows 10 -version automaattisesti, asenna se manuaalisesti Windows Updaten avulla.

1. Hae tehtäväpalkin hakuruudun avulla Windows Update ja avaa se.

2. Napsauta Etsi päivityksiä. Lataus alkaa ja latauksen edistyminen näkyy prosenttina.

3. Kun lataus on valmis, napsauta Käynnistä uudelleen nyt.

Huomautus:

Jos et halua käynnistää tietokonetta uudelleen välittömästi, Windows 10 käynnistyy uudelleen automaattisesti passiivisten tuntien aikana asennuksen viimeistelemiseksi.

Kun tietokone käynnistyy uudelleen, päivitykset määritykset tulevat käyttöön.

Windows 10 asennus USB-asemalta tietovälineen luontityökalulla

Voit asentaa Windows 10 -käyttöjärjestelmän USB-asemalta tietovälineen luontityökalulla.

Windows 10 lataaminen asennusvälineen avulla

Lataa tietovälineen luontityökalu asennustietovälineen luomista varten.

Huomautus:

Voit suorittaa tietovälineen luontityökalun ja luoda Windows-asennustallennusvälineen mistä tahansa tietokoneesta.

1. Siirry Microsoftin Lataa Windows 10 -sivulle (englanniksi).

2. Lataa tiedosto MediaCreationTool.exe napsauttamalla Lataa työkalu nyt.

3. Hyväksy käyttöoikeussopimuksen ehdot.

Käyttöoikeussopimuksen näyttö, jossa Hyväksy-vaihtoehto on valittuna
  4. Valitse Luo asennustietoväline (USB-muistitikku, DVD tai ISO-tiedosto) toiseen tietokoneeseen ja napsauta Seuraava.

Mitä haluat tehdä? -näyttö, jossa asennustallennusvälineiden luonti toista tietokonetta varten on valittuna
  5. Valitse kieli, versio ja arkkitehtuuri (32-bittinen tai 64-bittinen) Windows 10 -asennusta varten, ja valitse sitten Seuraava.

Valitse kieli, arkkitehtuuri ja versio
  6. Aseta tyhjä USB-asema (kokosuositus 16 Gt tai suurempi) ja valitse USB-muistitikku. Valitse sen jälkeen Seuraava.

Käytettävän tietovälineen valintanäyttö, jossa USB-muistitikku on valittuna
  7. Valitse USB-muistitikku ja valitse sitten Seuraava.

USB-muistitikun valitseminen ja Seuraava-kohdan napsauttaminen
  8. Kun tietovälineen luontityökalu on kirjoittanut Windows-asennustietovälineen USB-asemalle, valitse Valmis.

Valmis-kohdan napsauttaminen USB-muistitikku on valmis -ikkunassa

Windows 10 -asennus tietokoneellasi olevaan kansioon

Windows 10 -asennuksella voit tehdä Windows 10 puhtaan asennuksen (poistaa kaikki tiedot) tai säilyttää omat tiedostosi ja sovelluksesi. HP suosittelee kuitenkin varmuuskopioimaan kaikki tiedot tietojen menettämisen varalta.

Huomautus:

Jos sinua pyydetään antamaan Windows 10 -tuoteavain, kirjoita tuoteavain ja valitse sitten Seuraava.

Huomautus:

Jos tietokoneessa on alle 128 Gt vapaata kiintolevytilaa, näyttöön tulee kehotus asettaa USB-kiintolevy asennuksen jatkamista varten. Käytä tyhjää vähintään 32 Gt:n USB-kiintolevyä. Kun asennus on valmis, Windows 10 -päivitys kopioi windows.old-tiedoston USB-kiintolevylle. Pidä tämä tiedosto USB-kiintolevyllä. Tiedosto tarvitaan, jos päätät palata aiempaan käyttöjärjestelmään.

1. Aseta Windows-asennuksen USB-asema tietokoneeseen.

2. Avaa USB-asema Resurssienhallinnassa ja kaksoisnapsauta sitten asennus-tiedostoa.

Jos Käyttäjätilien valvonta -ikkuna avautuu, valitse siinä Kyllä.

3. Kun Hanki tärkeät päivitykset -ikkuna avautuu, valitse Lataa ja asenna päivitykset (suositus) ja valitse sitten Seuraava.

Käyttöoikeussopimuksen näyttö, jossa Hyväksy-vaihtoehto on valittuna
  4. Hyväksy käyttöoikeussopimuksen ehdot.

Mitä haluat tehdä? -näyttö, jossa asennustallennusvälineiden luonti toista tietokonetta varten on valittuna
  5. Valitse säilytettävät kohteet Valitse, mitä haluat säilyttää -ikkunassa ja valitse sitten Seuraava.

• Säilytä henkilökohtaiset tiedostot ja sovellukset: Säilyttää omat tiedostosi, asetuksesi ja sovelluksesi.

• Säilytä ainoastaan henkilökohtaiset tiedostot: Säilyttää omat tiedostosi, mutta ei asetuksia tai sovelluksia.

• Ei mitään: Ei säilytä mitään ja poistaa kaikki tiedot.

Henkilökohtaisten tiedostojen ja sovellusten tai henkilökohtaisten tiedostojen säilyttämisen valitseminen ”Valitse, mitä haluat säilyttää” -ikkunassa
  6. Napsauta ”Valmiina asennusta varten” -ikkunassa Asenna.

Asennus käynnistyy.

Asennuksen aikana tietokone käynnistyy uudelleen useita kertoja. Älä sammuta tietokonetta tai keskeytä asennusprosessia. Jos sisäänkirjautumisikkuna tulee näkyviin, kirjaudu sisään tilillesi.

Valmiina asennusta varten -näyttö, jossa Asenna on valittuna

Asennuksen viimeisteleminen ja sisäänkirjautuminen Windows 10:een (vain puhdas asennus)

Jos suoritit Windowsin puhtaan asennuksen etkä säilyttänyt mitään, etene määrityksen läpi Cortanan avulla. Jos valitsit säilyttää henkilökohtaiset tiedostot ja sovellukset, sinun ei tarvitse määrittää Windows 10:tä uudelleen.

1. Kun Cortanan aloitusnäyttö tulee näkyviin, voit halutessasi käyttää Cortanan äänikomentoja (jos tietokoneessa on mikrofoni) tai näppäimistöä ja hiirtä määritysten viimeistelemiseen.

Jos et halua käyttää Cortanaa, napsauta kaiutinkuvaketta näytön oikeassa alakulmassa ja mykistä äänenvoimakkuus.

Cortanan aloitusnäyttö
  2. Kun Aloitetaan määrittämällä alue. Onko tämä oikea? -näyttö tulee näkyviin, valitse alue ja napsauta sitten Kyllä.

3. Kun Onko tämä oikea näppäimistöasettelu? -näyttö tulee näkyviin, valitse näppäimistöasettelu ja napsauta sitten Kyllä.

4. Kun Haluatko lisätä toisen näppäimistöasettelun? -näyttö tulee näkyviin, napsauta Lisää asettelu ja seuraa näytön ohjeita, jos haluat lisätä toisen näppäimistöasettelun, tai napsauta Ohita, jos haluat jatkaa ilman toista näppäimistöasettelua.

5. Kun Muodostetaan yhteys verkkoon -näyttö tulee näkyviin, valitse verkko, johon haluat liittyä, napsauta Yhdistä ja kirjoita verkon käyttäjätunnus ja salasana tai valitse Ohita toistaiseksi, jos haluat jatkaa ilman verkkoyhteyttä.

6. Kirjoita Kirjaudu sisään Microsoft-tilin tunnistetiedoilla -näytön tekstikenttään sähköpostiosoitteesi, puhelinnumerosi tai Skype-nimesi – tai luo tili – ja valitse Seuraava.

Microsoftin kirjautumisnäyttö, jossa tekstikenttä on korostettuna ja Seuraava on valittuna
  7. Kirjoita salasanasi tekstikenttään ja valitse Seuraava.

Salasanan kirjoittamisnäyttö, jossa tekstikenttä korostettuna ja Seuraava valittuna
  8. Jos näet Kutsu meitä ylisuojeleviksi -näytön, joka pyytää lisämenetelmää tilin vahvistamista varten, valitse tapa, jolla haluat vahvistaa tilisi, ja valitse sitten Seuraava.

9. Lue kullakin näytöllä esitetyt vaihtoehdot, valitse niistä haluamasi ja jatka näytön ohjeita noudattamalla.

10. Kun Valitse laitteen yksityisyysasetukset -näyttö tulee näkyviin, valitse haluamasi asetukset ja napsauta Hyväksy.

Laitteen yksityisyysasetusten valintanäyttö, jossa Hyväksy on valittuna

Asennus valmistuu ja työpöytä avautuu.

Windows 10 -asennustiedostojen poistaminen tallennustilan takaisin saamiseksi

Palaa-toiminto, jonka avulla voit asentaa uudelleen Windowsin aiemman version, on käytettävissä 10 päivän ajan Windows 10 -käyttöjärjestelmään siirtymisen (tai Windows 10 -käyttöjärjestelmästä uudempaan versioon päivittämisen) jälkeen. Windows-asennustiedostot vievät suuren määrän kiintolevytilaa kyseisenä aikana. Tiedostot poistetaan automaattisesti 10 päivän jälkeen. Voit kuitenkin poistaa ne manuaalisesti, jos haluat vapauttaa tallennustilaa ennen sitä.

Huomautus:

Tiedostojen poistamisen jälkeen Palaa-ominaisuus ei ole enää saatavilla Windowsin aiemman version palauttamista varten.

1. Hae tehtäväpalkin hakuruudun avulla Levyn uudelleenjärjestäminen -sovellus ja avaa se.

Levyn uudelleenjärjestämisen hakeminen Windowsissa
  2. Valitse kiintolevy, johon Windows-asennustiedostot on tallennettu (yleensä C:), ja napsauta sitten OK.

Levyn uudelleenjärjestäminen -ikkuna, jossa C:-asema on valittu
  3. Kun Levyn uudelleenjärjestäminen -ikkuna avautuu, napsauta Järjestä järjestelmätiedostot.

Järjestä järjestelmätiedostot
  4. Valitse kiintolevy, johon Windows-asennustiedostot on tallennettu (yleensä C:), ja napsauta sitten OK.

Odota, että Levyn uudelleenjärjestäminen tarkistaa aseman järjestelmätiedostot, jotka voi poistaa.

5. Valitse Edelliset Windows-asennukset ja Tilapäiset Windows-asennustiedostot, ja napsauta sitten OK aloittaaksesi uudelleenjärjestäminen.

6. Napsauta Poista tiedostot.

Kun levyn uudelleenjärjestäminen on valmis, tietokoneen kiintolevyllä on lisää vapaata tilaa.

HP Recovery Managerin kanssa ilmenneen Windows 10 -ongelman ratkaiseminen

Jos tietokoneesi mukana toimitettiin tehtaalla esiasennettu Windows 10, HP Recovery Manager ei välttämättä toimi uusimman päivityksen kanssa.

Huomautus:

HP Recovery Manager -ohjelma on osa alkuperäistä kiintolevykuvaa HP-tietokoneissa, jotka lanseerattiin ennen vuotta 2018. Sillä voit palauttaa käyttöjärjestelmän kiintolevyn osioon tallennettujen tiedostojen avulla tarvitsematta palautuslevyä. Sillä voit myös luoda yksilöllisen palautuslevyn tai USB-aseman tietylle tietokoneelle.

A Ei voida avata tiedostoa: X:\sources\Recovery\tools\HP\Rita-tool\ -viesti saattaa tulla näyttöön, jos yrität avata HP Recovery Managerin käyttämällä jompaakumpaa seuraavista tavoista:

• F11-näppäimen painaminen, kohdan Vianmääritys napsauttaminen ja HP Recovery Managerin valitseminen.

- tai -

• HP Recovery Managerin hakeminen ja valitseminen ja Windowsin palautusympäristö -kohdan napsauttaminen.

Ratkaise ongelma lataamalla ja asentamalla HP Recovery Managerin päivitys.

Huomautus:

Tiedosto ladataan linkin napsauttamisen yhteydessä Internet-selaimesi lataustoiminnon avulla.