• Palaute

HP-tietokoneet – Virranhallinta-asetusten käyttäminen (Windows 10)

Windowsin virrankäyttösuunnitelmalla voit pienentää tietokoneen käyttämää virtamäärää, maksimoida suorituskyvyn ja pitää nämä ominaisuudet tasapainossa. Asiakirjassa kerrotaan lisäksi tietokoneen sammuttamistavoista, eri virtatilojen käyttämisestä ja virtaongelmien vianmäärityksestä.

Windows-virrankäyttösuunnitelmien käyttäminen

Virrankäyttösuunnitelma on joukko laitteisto- ja ohjelmistoasetuksia, jotka hallitsevat tietokoneen virrankulutusta. Virrankäyttösuunnitelmien avulla voit pienentää tietokoneen käyttämää virtamäärää, maksimoida suorituskyvyn ja pitää nämä tasapainossa. Tietokoneessasi käytettävissä olevat virranhallinta-asetukset saattavat poiketa hieman tässä asiakirjassa kerrotuista asetuksista.

Windows sisältää seuraavat oletussuunnitelmat virrankulutuksen hallitsemiseksi:

Virrankäyttösuunnitelmat

Virrankäyttösuunnitelma

Kuvaus

Tasapainotettu (suositus)

Tasapainottaa suorituskyvyn ja virrankulutuksen automaattisesti.

Virransäästö

Säästää virtaa laskemalla järjestelmän suorituskykyä.

Paras suoritusteho

Maksimoi järjestelmän suorituskyvyn ja reagoivuuden.

Windowsin virrankäyttösuunnitelman valitseminen

Voit valita virrankäyttösuunnitelman seuraavasti.

Valitse virrankäyttösuunnitelma seuraavasti:

1. Etsi ja avaa Virta-asetukset Windowsissa.

2. Valitse haluamasi virrankäyttösuunnitelma Valitse virrankäyttösuunnitelma tai mukauta sitä -ikkunassa.

Huomautus:

Joissakin tietokoneissa voi olla mukautettuja suunnitelmia, jotka näkyvät myös tässä ikkunassa.

Virtasuunnitelma-asetukset
  3. Sulje Valitse virrankäyttösuunnitelma tai mukauta sitä -ikkuna.

Windowsin virrankäyttösuunnitelman muuttaminen

Voit muuttaa kaikkien virrankäyttösuunnitelmien asetuksia seuraavasti.

Jos haluat muuttaa virrankäyttösuunnitelman asetuksia, tee seuraavat toimet:

1. Etsi ja avaa Virta-asetukset Windowsissa.

2. Valitse Valitse virrankäyttösuunnitelma tai mukauta sitä -ikkunassa muutettavan suunnitelman vieressä Muuta suunnitelman asetuksia.

Suunnitelman asetuksien muuttaminen korostettuna
  3. Valitse Muuta suunnitelman asetuksia -ikkunassa haluamasi näyttö- ja lepotila-asetukset.

4. Jos haluat muuttaa muita virranhallinta-asetuksia, valitse Muuta virranhallinnan lisäasetuksia.

Näytön ja lepotilan asetukset Virranhallinnan lisäasetukset korostettuna
  5. Laajenna Lisäasetukset-välilehdessä muokattavaa luokkaa, laajenna jokaista muutettavaa asetusta ja valitse sitten haluamasi arvot.

Virranhallinnan lisäasetukset -ikkuna
  6. Kun olet valmis, valitse OKTallenna muutokset.

Oman Windows-virrankäyttösuunnitelman luominen

Katso, kuinka voit luoda virrankäyttösuunnitelman tarvitsemasi suorituskyvyn mukaisesti.

Jos esimerkiksi katsot elokuvia tietokoneella, voit luoda Elokuvat-nimisen hyvän suorituskyvyn virrankäyttösuunnitelman ja vaihtaa kyseiseen suunnitelmaan tarpeen mukaan. Luo oma virrankäyttösuunnitelma seuraavasti:

1. Etsi ja avaa Virta-asetukset Windowsissa.

2. Valitse vasemmanpuoleisessa ruudussa Luo virrankäyttösuunnitelma.

Virta-asetukset-ikkuna, jossa on Luo virrankäyttösuunnitelma korostettuna
  3. Valitse Luo virrankäyttösuunnitelma -ikkunassa haluamasi ominaisuudet sisältävä virrankäyttösuunnitelma, kirjoita uuden suunnitelman nimi Suunnitelman nimi -ruutuun ja valitse Seuraava.

Virrankäyttösuunnitelman luominen
  4. Valitse haluamasi lepotila- ja näyttöasetukset ja valitse sitten Luo. Uusi suunnitelma näkyy Valitse virrankäyttösuunnitelma tai mukauta sitä -ikkunassa.

Uuden virrankäyttösuunnitelman nimi näkyy
  5. Sulje Valitse virrankäyttösuunnitelma tai mukauta sitä -ikkuna.

Tietokoneen sammutus- ja uudelleenkäynnistysasetukset

Voit sammuttaa tai käynnistää tietokoneen uudelleen.

Windowsin sammuttaminen

Opi sammuttamaan tietokone normaaleissa käyttöolosuhteissa.

Normaali sammutus sulkee kaikki avoimet ohjelmat, kirjaa käyttäjän ulos tietokoneesta ja sammuttaa sitten tietokoneen. Tätä menetelmää käytettäessä tietokone voidaan käynnistää nopeasti seuraavalla kirjautumiskerralla.

Suorita normaali sammutus seuraavasti:

1. Napsauta näytön vasemman alakulman Windows-kuvaketta hiiren kakkospainikkeella.

2. Valitse Sammuta tai kirjaudu ulos ja sitten Sammuta.

Käynnistä-valikko, jossa Sammuta korostettuna

Windows 10:n täysi sammutus

Tutustu, kuinka voit sammuttaa tietokoneen täysin pitkäaikaista säilytystä tai kuljetusta varten tai kun päivität laitteistoa, avaat BIOS-asennusohjelman tai muutat UEFI-asetuksia ja suoritat testejä.

Suorita täysi sammutus seuraavasti:

1. Napsauta Windows-kuvaketta näytön vasemmassa alakulmassa.

2. Valitse Virta, pidä vaihtonäppäin painettuna ja valitse sitten Sammuta.

Windowsin uudelleenkäynnistys

Katso, kuinka voit sammuttaa tietokoneen ja käynnistää sen automaattisesti uudelleen uuteen kirjautumisistuntoon. Käytä tätä vaihtoehtoa järjestelmän uudelleenkäynnistystä edellyttävien ohjelmistoasennusten jälkeen (esimerkiksi jotkin ohjaimet, Windows-päivitykset ja virustorjuntaohjelmistot).

1. Napsauta näytön vasemmassa alakulmassa olevaa Windows-kuvaketta hiiren kakkospainikkeella.

2. Valitse Sammuta tai kirjaudu ulos ja sitten Käynnistä uudelleen.

Sammutusvaihtoehdot Käynnistä uudelleen korostettuna

Windowsin käynnistäminen uudelleen vianmääritysasetuksia varten

Tietoja siitä, miten voit käynnistää tietokoneen uudelleen Valitse asetus -näyttöön, jotta voit käyttää vianmääritysasetuksia.

Normaali uudelleenkäynnistys siirtää sinut Windowsin kirjautumisnäyttöön.

Jos haluat saada käyttöösi vianmääritystoiminnot, mukaan lukien palauttamisen ja nollaamisen asetukset, toimi seuraavasti:

Huomautus:

Valitse asetus -näytössä on myös vaihtoehto, jolla voit palata käyttämään Windows 10 -käyttöjärjestelmää tai sammuttaa tietokoneen.

1. Napsauta näytön vasemman alakulman Windows-kuvaketta hiiren kakkospainikkeella.

2. Valitse Sammuta tai Kirjaudu ulos, pidä vaihtonäppäintä painettuna ja valitse Käynnistä uudelleen. Jatka pitämällä vaihtonäppäintä painettuna, kunnes Valitse asetus -näyttö tulee näkyviin.

Windowsin lepotilan käyttäminen

Windows siirtyy oletusarvoisesti lepotilaan, kun Lepotila-asetus valitaan. Nykyinen työistunto tallennetaan muistiin ja tietokone toimii virransäästötilassa.

Kaikki avoimet ohjelmat tai tiedostot pysyvät avoinna, joten työskentelyä voi jatkaa nopeasti tietokoneelle palattaessa.

Lepotilan valitseminen Windowsin sammutusasetuksista

Katso, kuinka tietokone asetetaan lepotilaan.

1. Napsauta näytön vasemmassa alakulmassa olevaa Windows-kuvaketta hiiren kakkospainikkeella.

2. Valitse Sammuta tai kirjaudu ulos ja sitten Lepotila.

Sammuta näyttö, jossa Lepotila on korostettuna

Lepotilan aika-asetuksen säätäminen

Katso, kuinka voit muuttaa lepotilan aika-asetusta, jonka mukaan tietokone siirtyy automaattisesti lepotilaan.

Voit halutessasi muuttaa lepotilan asetuksia seuraavasti:

1. Etsi ja avaa Virta-asetukset Windowsissa.

2. Valitse Valitse virrankäyttösuunnitelma tai mukauta sitä -ikkunassa muutettavan suunnitelman vieressä Muuta suunnitelman asetuksia.

3. Muuta lepotilan asetuksia napsauttamalla alasvetonuolta tai nuolia asetuksen Aseta tietokone lepotilaan vieressä ja valitsemalla sitten uusi aika.

Lepotilan aika-asetukset alanuolipainiketta korostettuna
  4. Valitse Tallenna muutokset.

Lepo- tai horrostilan sammutusvaihtoehtojen hallinta

Eri sammutusvaihtoehdot ovat saatavilla oletusarvoisesti. Halutessasi voit lisätä tai poistaa tiettyjä sammutusvaihtoehtoja tarpeittesi perusteella. Voit tämän jälkeen määrittää nämä asetukset.

Lepo- tai horrostila -sammutusvaihtoehtojen lisääminen tai poistaminen

Katso, kuinka voit lisätä tai poistaa lepo- tai horrostilan Windowsin sammutusvalikossa.

Lisää tai poista sammutusvalintoja seuraavasti:

1. Etsi ja avaa Virta-asetukset Windowsissa.

2. Valitse Valitse virtapainikkeiden toiminnot.

Virranhallintaikkuna, jossa on Valitse mitä virtapainikkeet tekevät korostettuna
  3. Valitse Ei käytettävissä olevien asetusten muuttaminen.

Virta-asetusten järjestelmäasetukset, Ei käytettävissä olevien asetusten muuttaminen korostettuna
  4. Varmista Sammutusasetukset-osiossa, että niiden sammutusvaihtoehtojen valintaruudut ovat valittuna, jotka haluat nähdä sammutusvalinnoissa.

Sammutusasetukset lepo- ja horrostilaan liittyvät valinnat valittuna ja korostettuna
  5. Valitse Tallenna muutokset. Valitsemasi vaihtoehdot näkyvät nyt sammutusasetuksissa.

Aika, jonka kuluttua tietokone siirtyy horrostilaan

Katso, miten voit säätää aikaa, jonka kuluttua tietokone siirtyy horrostilaan. Horrostila säästää enemmän virtaa kuin lepotila, mutta käynnistyy hitaammin. Avatut tiedostot ja asiakirjat pysyvät auki, kun käynnistät tietokoneen uudelleen.

1. Etsi ja avaa Virta-asetukset Windowsissa.

2. Valitse Valitse virrankäyttösuunnitelma tai mukauta sitä -ikkunassa muutettavan suunnitelman vieressä Muuta suunnitelman asetuksia.

3. Valitse Muuta suunnitelman asetuksia -ikkunassa Muuta virranhallinnan lisäasetuksia.

Muuta virranhallinnan lisäasetuksia korostettuna
  4. Laajenna luetteloa napsauttamalla plusmerkkiä (+) Lepotila-valinnan vieressä. Napsauta sitten plusmerkkiä (+) kohdan Siirtymisaika horrostilaan vieressä.

5. Avaa valikko ja määritä minuutteina tietokoneen käyttämättömyysaika, jonka kuluttua tietokone siirtyy horrostilaan.

Horrostila-valinta Virranhallinta-asetuksissa
  6. Valitse OKTallenna muutokset. Tietokone siirtyy horrostilaan, kun se on ollut käyttämättömänä määritetyn pituisen ajan.

7. Toista nämä vaiheet muille usein käyttämillesi virrankäyttösuunnitelmille.

Tallennustilan käyttäminen mediatiedostoja jaettaessa

Tallennustilan avulla tietokone voi jatkaa tehtävien suorittamista, kuten televisio-ohjelmien tallentamista tai videoiden ja musiikin jakamista, vaikka poistuisit tietokoneelta.

Kun tietokone on tallennustilassa, seuraavat asiat tapahtuvat:

• Tietokone voi edelleen suorittaa tehtäviä, kuten tallentaa ajoitettua televisio-ohjelmaa tai toistaa video- ja musiikkitiedostoja etäsijaintiin.

• Näytöstä katkaistaan virta.

• Ääni vaimennetaan.

• Tietokone on käynnissä, mutta se on virransäästötilassa.

• Tietokoneen tuuletin on käynnissä.

• Työpöytä avautuu miltei välittömästi, kun painat etäohjauksen Lepotila-painiketta.

Voit ottaa tallennustilan käyttöön seuraavasti:

1. Etsi ja avaa Virta-asetukset Windowsissa.

2. Valitse Valitse virrankäyttösuunnitelma tai mukauta sitä -ikkunassa muutettavan suunnitelman vieressä Muuta suunnitelman asetuksia.

3. Valitse Muuta suunnitelman asetuksia -ikkunassa Muuta virranhallinnan lisäasetuksia.

Muuta virranhallinnan lisäasetuksia korostettuna
  4. Napsauta Lisäasetukset-välilehdessä plusmerkkiä (+) Multimedia-asetukset-valinnan vieressä, jolloin luettelo laajenee. Napsauta sitten plusmerkkiä (+) kohdan Käynnistettäessä mediaa vieressä.

5. Valitse avattavassa Asetus-luetteloruudussa Salli koneen siirtyminen tallennustilaan.

Salli koneen siirtyminen tallennustilaan valittuna
  6. Valitse KäytäOKTallenna muutokset. Windows siirtyy automaattisesti tallennustilaan mediatiedostoja jaettaessa.

7. Toista nämä vaiheet muille usein käyttämillesi virrankäyttösuunnitelmille.

Virtapainikkeen ja lepotilapainikkeen asetusten muuttaminen

Katso, miten voit muuttaa virtapainikkeen ja lepotilapainikkeen asetuksia Voit säästää virtaa määrittämällä tietokoneen toiminnan, kun painat virta- tai lepotilapainiketta.

Voit määrittää virtapainikkeelle seuraavat toiminnot: Älä tee mitään, Lepotila, Horrostila, Sammutus, tai Sammuta näyttö.

Voit määrittää Lepotilapainikkeelle seuraavat toiminnot: Älä tee mitään, Lepotila, Horrostila, tai Sammuta näyttö.

Jos haluat muuttaa tietokoneen toimintaa, kun painat virta- ja lepotilapainikkeita, toimi seuraavasti:

1. Etsi ja avaa Virta-asetukset Windowsissa.

2. Valitse vasemmasta reunasta Valitse virtapainikkeiden toiminnot.

Virranhallinta-asetukset Muuta mitä virtapainikkeet tekevät valittuna
  3. Muuta virtapainikkeen asetuksia napsauttamalla kohdan Kun painan virtapainiketta vieressä olevaa alaspäin aukeavaa nuolta, valitsemalla haluamasi asetuksen ja valitsemalla sitten Tallenna muutokset.

Virranhallinnan asetusten avattava valikko näkyy
  4. Muuta lepotilan asetuksia valitsemalla haluamasi asetus kohdassa Kun painan lepotilapainiketta ja valitsemalla sitten Tallenna muutokset.

Lepotilapainikkeen asetusten avattava valikko näkyy

Muuta, mitä tapahtuu, kun suljet kannettavan tietokoneen kannen

Valitse lepotilan, horrostilan, sammuttamisen tai Älä tee mitään -asetuksen välillä, kun suljet kannettavan tietokoneen kannen.

1. Etsi ja avaa Virta-asetukset Windowsissa.

2. Valitse ikkunan vasemmassa reunassa olevasta luettelosta Valitse kannen sulkemistoiminto.

Valitse kannen sulkemistoiminto
  3. Valitse asetus akku- ja verkkovirtakäyttöä varten Kun suljen kannen -valikoista ja valitse Tallenna muutokset.

Kannen sulkemisasetusten muuttaminen

Windowsin virrankäytön vianmäärityksen käyttäminen ongelmien korjaamiseen

Windowsin virrankäytön vianmäärityksen avulla voi selvittää ja korjata tietokoneen virranhallinta-asetuksiin liittyviä ongelmia.

Suorita Virrankäytön vianmääritys seuraavasti:

1. Kirjoita Windowsin hakupalkkiin vianmääritys ja avaa se.

2. Valitse Tietokoneongelmien vianmääritys -ikkunassa Järjestelmä ja suojaus -kohdassa Tehosta virrankäyttöä.

Tietokoneongelmien vianmääritys Tehosta virrankäyttöä korostettuna
  3. Valitse Virta-ikkunassa Seuraava. Virrankäytön vianmääritys alkaa tunnistaa ongelmia.

Tunnistetaan ongelmia -ikkuna
  4. Kun tunnistusprosessi on suoritettu, suositeltu ratkaisu näytetään. Korjaa havaitut ongelmat noudattamalla ruudussa näkyviä ohjeita.