• Palaute

HP-tietokoneet - langallisen näppäimistön ongelmien vianmääritys

Jos langallinen näppäimistö ei vastaa tai toimi odotetulla tavalla, tarkista yhteys, asenna päivitykset ja vahvista asetukset ongelman ratkaisemiseksi.

Tarkista langallisen näppäimistön liitäntäongelmat

Jos näppäimistö ei toimi, kyseessä voi olla liitäntäongelma.

1. Sammuta tietokone.

2. Irrota näppäimistön kaapeli.

3. Käynnistä tietokone.

4. Liitä näppäimistö tietokoneeseen uudelleen.

• Jos näppäimistössä on USB-liitin, käytä suoraan tietokoneen porttia USB-keskittimen sijaan. Kokeile toista porttia, jos näppäimistö ei vastaa ensimmäiseen, jota yritit kokeilla.

• Jos näppäimistössä on Ps/2-liitin (kaapelin päässä on pyöreä liitin), varmista, että näppäimistö on kytketty näppäimistöporttiin, ei hiiriporttiin. Kaapelin liittimen ja tietokoneen liitännän värien pitäisi vastata toisiaan.

Liitä näppäimistö toiseen tietokoneeseen

Jos näppäimistö ei toimi odotetulla tavalla, liitä näppäimistö toiseen tietokoneeseen.

1. Sammuta tietokone.

2. Irrota näppäimistön kaapeli.

3. Varmista, että sinulla on toinen tietokone testaamista varten.

4. Liitä näppäimistö suoraan toiseen tietokoneeseen.

5. Käytä näppäimistöä toisella tietokoneella.

• Jos ongelma ei ilmene: Se voi olla ohjelmistoon liittyvä.

• Jos ongelma jatkuu: Näppäimistö voi olla viallinen.

Testaa näppäimistö vianmääritystyökalulla

Jos näppäimistö ei toimi odotetulla tavalla, selvitä mahdolliset ongelmat HP PC Hardware Diagnostics Tool for Windows -ohjelmalla.

1. Etsi ja avaa Windowsissa HP PC Hardware Diagnostics for Windows. Napsauta sovellusta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Suorita järjestelmänvalvojana.

Jos sovellusta ei ole asennettu tietokoneeseen, lataa uusin versio HP PC Hardware Diagnostics for Windows -sivustosta.

2. Valitse päävalikosta Komponenttitestit.

Komponenttitestien valitseminen päävalikosta
  3. Valitse Syöttölaitteet, valitse näppäimistön testi ja valitse sitten Suorita kerran.

4. Testaa näppäimistön toiminta ohjeiden mukaisesti.

Kun testi on valmis, tulokset tulevat näyttöön.

• Läpäisty: Näppäimistö toimii odotetulla tavalla.

• Hylätty (tunnuksella): Näppäimistö ilmoittaa laiteviasta. Kirjoita akun tila ja vian tunnus muistiin. Kirjoita muistiin akun tila ja virheen tunnus, jotta ne ovat saatavilla, jos on tarpeen ottaa yhteyttä HP:n asiakastukeen.

Suorita Windows Update

Päivitä Windows 11- tai Windows 10 -tietokoneesi Windows Update -päivitystoiminnolla.

1. Etsi ja avaa Windowsissa Tarkista päivitykset.

Jos saatavilla on päivityksiä, niiden asentaminen alkaa automaattisesti.

2. Kun päivitykset on asennettu, käynnistä tietokone pyydettäessä.

Korjaa näppäimistöongelmat

Korjaa näppäimistöongelmat, kuten hidas kirjoittaminen, toistuvat merkit, väärä kieli tai juuttuneet näppäimet.

Hidas näppäinpainallus tai merkkien toisto

Tarkista Näppäimien toiston suodatus -toiminnon asetukset, jos kirjoittaminen on hidasta tai jos painikkeita painettaessa näkyy useita merkkejä.

1. Etsi ja avaa Windowsissa Ohjauspaneeli.

2. Valitse Helppokäyttökeskus ja valitse sitten Tee näppäimistöstä helppokäyttöisempi.

3. Valitse Ota käyttöön Näppäimien toiston suodatus -valintaruutu ja valitse sen jälkeen OK.

Ota käyttöön Näppäimien toiston suodatus poissa käytöstä

Yhden näppäimen painallus lisää useita merkkejä

Säädä painikkeen toistoviivettä, jos vähintään kaksi merkkiä tulee näkyviin, kun painat näppäintä.

1. Etsi ja avaa Windowsissa Ohjauspaneeli.

2. Valitse Näppäimistö ja valitse sitten Nopeus-välilehti.

3. Siirrä Toistoviive-kohdan liukusäädin kohtaan Pitkä ja valitse sitten OK.

Näppäimistön nopeusasetusten muuttaminen

Numeronäppäimistö ei toimi

Tarkista Num Lock -näppäimen tila ja valitse Windows-asetus, jos haluat käyttää näppäimistöä hiirenä.

1. Varmista, että Num Lock -näppäin on käytössä tai poissa käytöstä valitsemasi käyttötavan mukaan. Tämä näppäin on yleensä numeronäppäimistössä tai sen lähellä.

Jos ongelma jatkuu, jatka näiden ohjeiden mukaisesti.

2. Etsi ja avaa Windowsissa Ohjauspaneeli.

3. Valitse Helppokäyttökeskus ja valitse sitten Tee näppäimistöstä helppokäyttöisempi.

4. Poista valinta Ota hiiren painikkeet käyttöön -valintaruudusta ja tallenna muutokset valitsemalla OK.

Ota käyttöön hiirinäppäimet -asetus ei valittuna

Näppäimistön kieli ja asettelu on erilainen kuin odotettiin

Vaihda näppäimistön kieli ja asettelu vastaamaan Windowsin näyttökieltä.

Huomautus:

Yrityskäyttäjien kieliasetuksia voi hallita järjestelmänvalvoja. Pyydä apua IT-osastolta.

1. Etsi ja avaa Kieliasetukset Windowsissa.

2. Vahvista tai vaihda Windowsin näyttökieli.

Windowsin näyttökielen vaihtaminen
  3. Etsi ja avaa Kirjoitusasetukset Windowsissa.

4. Valitse Näppäimistön lisäasetukset.

5. Valitse kieli Oletuskirjoitustavan ohitus -kohdan avattavasta valikosta.

Näppäimistön kielen valitseminen
  6. Etsi ja avaa Kieliasetukset Windowsissa.

7. Valitse kieli ja valitse sitten Asetukset.

Valitun kielen Asetukset-painikkeen napsauttaminen
  8. Valitse Näppäimistöt-kohdasta Lisää näppäimistö ja valitse sitten näppäimistön asettelu, joka vastaa valittua näppäimistöä ja näyttökieltä.

Näppäimistön asettelun muuttaminen vastaamaan näyttökieltä
  9. Voit siirtyä näppäimistöasettelusta toiseen painamalla Windows-näppäintä ja välilyöntinäppäintä.

Huomautus:

Näppäimistöasettelun vaihtaminen vaihtaa ainoastaan kirjoitustavan kieltä.

Näppäin on jumissa

Irrota jumittunut näppäin ja puhdista sen alla ja ympärillä oleva alue.

Huomautus:

Jos näppäimistö ei toimi odotetulla tavalla ja sen takuu on edelleen voimassa, ota yhteys HP:hen ja tarkista, voiko näppäimistön vaihtaa. Jos näppäin on jumissa siksi, että näppäimistölle on kaatunut nestettä tai jotain muuta ainetta, näppäimistön puhdistaminen voi olla ainut vaihtoehto.

1. Irrota näppäimistö tietokoneesta. Jos se käyttää akkuja, irrota ne.

2. Työnnä voiveitsi (tai vastaava työkalu) näppäimen alle ja nosta se ylös.

Huomautus:

Ohuiden näppäimistöjen näppäimiä voi olla vaikeampi irrottaa. Harkitse näppäimistön vaihtamista, jos näppäintä ei voi irrottaa turvallisesti.

Jumiutuneen näppäimen irrottaminen
  3. Puhdista näppäin ja sen paikka näppäimistössä alkoholiin kastetulla vanupuikolla.

4. Poista pöly ja roskat näppäimen paikan alueelta.

5. Asenna näppäin takaisin painamalla sitä, kunnes se napsahtaa paikalleen. Pidemmillä näppäimillä voi olla pieni metallinen tukitanko, joka on myös asennettava.

Tietokoneesta kuuluu äänimerkki kirjoitettaessa

Tarkista Windowsin lukitusnäppäimet tai alas jäävät näppäimet, jos tietokoneesta kuuluu joskus merkkiääniä kirjoittamisen aikana.

Tietokoneesta saattaa kuulua äänimerkki, kun Lock-näppäimiä painetaan. Alas jäävät näppäimet -toiminto voi aiheuttaa äänimerkin, kun Ctrl-, Alt-, Vaihto- ja Lock-näppäimiä painetaan.

1. Etsi ja avaa Windowsissa Helppokäyttötoimintojen asetukset.

2. Varmista, että Alas jäävät näppäimet -toiminto on Ei käytössä.

Poista Alas jäävät näppäimet -toiminto käytöstä

Tietokoneen tilan palauttaminen Microsoftin järjestelmän palauttamisen avulla

Palauta tietokone aiempaan tilaan, jossa tietokone toimi normaalisti, käyttämällä Microsoftin järjestelmän palauttamistoimintoa.

Jos yritystietokoneilla ei löydy valintaa tietokoneen palauttamiseen, ota yhteyttä yrityksesi IT-osastoon tai paikalliseen IT-huoltoon.

Palauta tietokone, kun Windows käynnistyy normaalisti

Palauta tietokone aiempaan ajankohtaan.

1. Tallenna avoinna olevat tiedostot ja sulje avoimet ohjelmat.

2. Etsi ja avaa Windowsissa Luo palautuspiste.

3. Valitse Järjestelmän suojaus -välilehdessä Järjestelmän palauttaminen.

Kohdan Järjestelmän palauttaminen valitseminen Järjestelmän ominaisuudet -välilehdellä
  4. Valitse Järjestelmän palauttaminen -ikkunassa Seuraava.

5. Valitse palautuspiste, jota haluat käyttää, ja valitse sitten Seuraava.

Palautuspisteen valinta
  6. Tarkasta valinta ja valitse Seuraava.

7. Lue varoitus siitä, että järjestelmän palauttamista ei tule keskeyttää, ja valitse sitten Kyllä.

Varoitus:

Anna järjestelmän palauttamisen suoriutua loppuun keskeytyksettä, jotta voit välttää kiintolevyn vioittumisen tai tietokoneen lisävahingot.

Järjestelmän palauttamista ei saa keskeyttää
    Järjestelmän palauttaminen palauttaa tietokoneen määritykset aikaisempaan ajankohtaan, ja tietokone käynnistyy uudelleen.

Ota yhteys HP:n asiakastukeen

Jos edelliset vaiheet eivät korjanneet ongelmaa, ota yhteys HP:n asiakastukeen ja pyydä lisää apua.

1. Näytä takuun tila kirjoittamalla tuotteen sarjanumero ja muuttaaksesi sijaintiasi tarvittaessa.

2. Valitse jokin tukivaihtoehto. Jos olet Aasian ja Tyynenmeren alueella, sinut ohjataan alueellasi olevaan paikalliseen huoltokeskukseen.