HP:n tietokoneet - Windows 10 -käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot

Tämä asiakirja koskee HP-tietokoneita, joissa on Windows 10.
Windows 10 sisältää monenlaisia helppokäyttötyökaluja, joiden avulla voit mukauttaa tietokoneesi helppokäyttöisemmäksi.

Helppokäyttötoiminnot

Helppokäyttötyökalut tarjoavat vaihtoehtoja henkilöille, joilla on oppimis-, näkö-, kuulo- ja liikuntarajoitteita. Lukija-toiminnon avulla voit kuunnella tekstin luettuna. Puheentunnistustoiminnon avulla voit ohjata tietokonetta äänikomennoilla tai muuntaa puheen tekstiksi, joten sinun ei tarvitse kirjoittaa. Ota käyttöön näppäimistö- ja visuaaliset toiminnot, jotka helpottavat tietokoneessa siirtymistä.
Voit ottaa käyttöön useita helppokäyttötoimintoja Helppokäyttötoimintojen asetukset -kohdassa, jossa on eri toimintoja, kuten lukija, suurennuslasi, tekstitys ja suuri kontrasti. Seuraavissa osioissa on lisätietoja näistä ja muista helppokäyttötoiminnoista.

Helppokäyttötoimintojen avaaminen

Kun avaat helppokäyttötoiminnot ennen sisäänkirjautumista, voit määrittää yleiset käyttöasetukset, kuten lukijan, suurennuslasin ja näyttönäppäimistön. Kun avaat helppokäyttötoimintojen asetukset sisäänkirjautumisen jälkeen, voit käyttää käyttöasetusten täydellistä valikkoa.

Määritä tietokone lukemaan näytön tekstiä ääneen lukijalla

Lukija on sovellus, joka lukee näytön tekstin ääneen tietyissä sovelluksissa ja ohjelmissa. Lukijan avulla voit lukea ja kirjoittaa sähköpostiviestejä, selata Internetiä, käyttää sovelluksia ja käsitellä asiakirjoja. Jos äänikuvaus on käytettävissä, se kuvailee videoiden tapahtumia.
Lisätietoja lukijan käyttämisestä on Microsoftin asiakirjassa Complete guide to Narrator (englanninkielinen).

Sähköisen Cortana-avustajan ja puheentunnistuksen käyttäminen

Sähköisen Cortana-avustajan ja puheentunnistuksen avulla voit tehdä monenlaisia toimintoja. Jos sinulla on lisäksi Windows-puhelin tai Android- tai Apple iOS -laitteen Cortana-sovellus, voit määrittää Cortanan synkronoimaan ilmoitukset tietokoneen ja mobiililaitteen välillä.
huomautus:
IT-hallinnoitujen järjestelmien yritystietokoneissa Cortana on saatettu poistaa käytöstä. Voit tarkistaa asian IT-osastolta tai paikallisesta IT-huollosta.
Cortanan avulla voit suorittaa seuraavat toiminnot.
  • Voit lisätä tapaamisia kalenteriisi.
  • Voit lähettää sähköpostiviestejä tai tekstiviestejä.
  • Voit saada muistutuksia tapaamisista.
  • Voit tehdä laskutoimituksia.
  • Voit hakea verkosta.
Lisäksi Cortana voi tarjota seuraavanlaisia ajankohtaisia tietoja.
  • tärkeimmät uutiset ja paikalliset säätiedot
  • ajo-ohjeet ja kartan suosikkipaikkoihisi
  • liikenneolosuhteet työmatkojen helpottamiseksi
  • suosikkijoukkueidesi ottelutulokset
  • pörssimarkkinoiden voitto- ja tappiotiedot.
Voit käyttää Cortanaa kirjoittamalla tehtäväpalkin hakukenttään tai puhumalla Cortanalle. Voit opettaa Cortanaa tunnistamaan äänesi ja aktivoida sen sanomalla "Hei Cortana". Voit sanoa esimerkiksi "Hei Cortana, herätä minut kello kuusi".
Jos haluat puhua Cortanalle ja käyttää Cortanan hands-free-puheentunnistusta, ota Hei Cortana -ominaisuus käyttöön.
Lisätietoja Cortanan käyttämisestä on kohdassa Cortana Personal Digital Assistant -sovelluksen käyttäminen (Windows 10).

Tekstin ja kuvien suurentaminen suurennuslasilla

Suurennuslasilla voit suurentaa tekstin ja kuvien kokoa tai muuttaa kohteiden näyttämistapaa näytössä. Voit suurentaa koko näytön, hiiriosoitinta ympäröivän alueen tai jonkin näytön osan.
  1. Etsi ja avaa Windowsissa Ease of Access settings (Helppokäyttötoimintojen asetukset).
  2. Valitse Helppokäyttötoiminnot-valikosta Magnifier (Suurennuslasi) ja ota Magnifier (Suurennuslasi) käyttöön.
    Suurennuslasin työkalurivi tulee näkyviin.
    huomautus:
    Jos avaat helppokäyttötoiminnot ennen sisäänkirjautumista, suurennuslasi on automaattisesti käytössä, kun valitset sen.
    Kun suurennuslasi otetaan käyttöön, suurennuslasin työkalurivi tulee näkyviin
  3. Voit lähentää ja loitontaa napsauttamalla suurennuslasin työkalurivissä olevia plus- ja miinuskuvakkeita.
    Voit lähentää napsauttamalla plusmerkkiä
  4. Jos haluat suurennuslasin seuraavan lukijaa näytöllä, selaa alas kohtaan Have Magnifier follow (Määritä suurennuslasi seuraamaan) ja valitse sitten Narrator cursor (Lukijan osoitin).
    Suurennuslasin käyttäminen lukijan kanssa
  5. Valitse suurennuslasin työkaluriviltä Views (Näkymät).
    Suurennuslasin työkalurivin Näkymät-asetukset näkyvissä
  6. Valitse Full screen (Koko näyttö)-, Docked (Kiinnitetty)- tai Lens (Linssi) -näkymä.
    • Koko näyttö: suurentaa koko näytön.
      Esimerkki suurennuslasista Koko näyttö -näkymässä
    • Linssi: laajentaa hiiren osoitinta ympäröivän alueen.
      Esimerkki suurennuslasista Linssi-näkymässä
      Napsauttamalla Settings (Asetukset) -kuvaketta suurennuslasin työkaluriviltä voit avata Helppokäyttötoimintojen asetukset ja säätää sitten linssin kokoa liukusäätimillä.
      Linssin koon säätäminen liukusäätimillä
    • Kiinnitetty: suurentaa näytön osan.
      Esimerkki suurennuslasista Kiinnitetty-näkymässä, kun suurennettu alue on kiinnitetty näytön yläreunaan

Tietokoneen käyttäminen ilman hiirtä tai näppäimistöä

Voit käyttää tietokonetta ilman hiirtä tai näppäimistöä näyttönäppäimistön, puheentunnistuksen ja sanelun avulla.

Sanelun käyttäminen kirjoittamisen sijaan

Voit käyttää sanelua pöytätietokoneella muuntaaksesi puheen tekstiksi syöttäessäsi englanninkielistä tekstiä pöytätietokoneelle. Voit myös lisätä välimerkkejä ja muokata tekstiä puhekomennoilla.
huomautus:
Sanelu on saatavilla vain Yhdysvaltain englanniksi. Tietokoneen on oltava yhdistettynä Internetiin, jotta voit käyttää sitä. Jos haluat sanella muilla kielillä, käytä Windowsin puheentunnistusta.
  1. Aloita sanelu valitsemalla tekstikenttä ja avaamalla sanelutyökalurivi painamalla Windows- + H-näppäintä. Voit esimerkiksi lähettää sähköpostiviestin Sähköposti-ohjelmasta avaamalla sähköpostin ja napsauttamalla kohtaa New Mail (Uusi sähköposti). Valitse tekstikenttä ja avata sanelutyökalurivi painamalla Windows. + H-näppäintä.
    huomautus:
    Jos käytät taulutietokonetta tai kosketusnäyttöä, napauta mikrofonipainiketta kosketusnäppäimistöllä, jotta voit aloittaa sanelun. Lopeta sanelu napauttamalla sitä uudelleen.
    Esimerkki sähköpostin laatimisesta sanelulla
  2. Aloita puhuminen. Sanelu muuntaa puheesi tekstiksi ja syöttää sen sähköpostiin.
    Jos käytät taulutietokonetta tai kosketusnäyttöä, napauta mikrofonipainiketta kosketusnäppäimistöllä, jotta voit aloittaa sanelun. Lopeta sanelu napauttamalla sitä uudelleen. Voit lopettaa sanelun sanomalla ”Stop dictation” (Lopeta sanelu).
  3. Jos haluat käyttää perusmuokkaustoimintoja tai lisätä välimerkkejä, kerro tietokoneelle, mitä tehdä. Voit sanoa esimerkiksi ”Select the previous word” (Valitse edellinen sana) tai ”Question mark” (Kysymysmerkki). Täydellinen luettelo sanelukomennoista on Microsoftin sanelun tukisivulla (englanniksi).

Hiiren käytön helpottaminen

Paranna hiiriosoittimen näkyvyyttä muuttamalla sen ulkonäköä ja ota käyttöön hiiren käyttöä helpottavia toimintoja.

Näppäimistön käytön helpottaminen

Näppäimistöasetusten muuttaminen voi helpottaa näppäimistön käyttöä.

Tekstityksen määrittäminen ja käyttäminen

Ota käyttöön tekstitys, jolloin järjestelmän äänet ja vuoropuhelu näkyvät tekstinä (jos käytettävissä).
  1. Etsi ja avaa Windowsissa Control Panel (Ohjauspaneeli).
  2. Kirjoita hakukenttään Ease of Access Center (Helppokäyttökeskus) ja valitse hakutuloksista Ease of Access Center (Helppokäyttökeskus).
  3. Valitse Selaa kaikkia asetuksia -osiosta asetus Use text or visual alternatives for sounds (Käytä tekstiä tai visuaalisia äänivaihtoehtoja).
  4. Valitse Turn on text captions for spoken dialog (when available) (Ota vuoropuhelun tekstitys käyttöön (kun saatavilla)) -valintaruutu, ja valitse sitten Apply (Käytä).
    Tekstityksen ottaminen käyttöön
  5. Valitse Turn on visual notifications for sounds (Sound Sentry) (Ota äänimerkkien visuaaliset ilmoitukset käyttöön (Näytä äänimerkki visuaalisena)) -valintaruutu.
    Äänimerkkien visuaalisten ilmoitusten ottaminen käyttöön
    • Vilkuta aktiivista otsikkoriviä: Valitse tämä, jos haluat, että valintaikkunan tai ikkunan yläreunan otsikkorivi vilkkuu äänitapahtuman aikana.
    • Vilkuta aktiivista ikkunaa: Valitse tämä, jos haluat, että koko ikkunan vilkkuu äänitapahtuman aikana.
    • Vilkuta näyttöä: Valitse tämä, jos haluat, että koko työpöytä vilkkuu äänitapahtuman aikana.
  6. Valitse Apply (Käytä) ja valitse sitten OK.
  7. Hae ja avaa Ease of Access settings (Helppokäyttötoimintojen asetukset), jotta voit muuttaa tekstityksen asetuksia, kuten väriä, kokoa ja tyyliä.
  8. Valitse Kuulo-osiosta Closed captions (Tekstitys) ja valitse haluamasi asetukset avattavista valikoista.
    Tekstitys-asetukset

Tietokoneen näytön näkyvyyden parantaminen

Voit suurentaa tekstin ja kuvien kokoa tai muuttaa kohteiden näyttämistapaa, jotta tietokoneen näytön näkyvyys paranee.

Microsoft Edgen helppokäyttöasetukset

Microsoft Edge tukee merkittyjä PDF-tiedostoja, ja se sisältää parannuksia toimintoihin, kuten osoiteriviin, välilehtiin, ikkunoihin ja suosikkeihin. Voit nyt allekirjoittaa PDF-tiedostoja, korostaa sisältöä lukemissasi kirjoissa sekä lisätä kommentteja ja virtuaalisia tarralappuja. Uusi virtuaalinen lukijatoiminto nimeltään Lue ääneen toimii PDF-tiedostoissa, e-kirjoissa ja joillakin verkkosivuilla.
Lisäksi tarjolla on nyt Oppimistyökalut, sarja ominaisuuksia, jotka auttavat sanasokeudesta kärsiviä ihmisiä. Esimerkiksi Microsoft Edgen tekstiä voidaan levittää ja korostaa. Muuta tausta tummemmaksi vähentääksesi silmien rasitusta ja muuta kirjasinkoko ja -tyyppi liki- tai kaukonäköisiä varten.
Etsi ja avaa Windowsissa Microsoft Edge tai napsauta Edge-kuvaketta tehtäväpalkissa.

Windows 10 -sovellusten helppokäyttötoiminnot

Uusimpien päivitysten avulla Microsoft on parantanut useiden tärkeimpien Windows 10 -sovellusten helppokäyttötoimintoja. Seuraavassa on esimerkkejä joidenkin Windows 10 -sovellusten helppokäyttötoiminnoista:
  • Sähköposti: Sähköpostisovellukseen julkaistiin helpompi tilin määritys näytönlukijaa käytettäessä.
  • Cortana: Cortana sisältää luotettavamman näppäimistön haku- ja siirtymistoiminnon, parannetun suuren kontrastin tilan tuen ja yleisiä korjauksia, jotka parantavat Cortanan käyttöä helppokäyttötyökalujen, kuten Windowsin puheentunnistuksen, lukijan ja muiden näytönlukuohjelmien, kanssa.
  • Groove: Groove tukee nyt paremmin korkeaa DPI-skaalausta ja suurta kontrastia, siinä on parempia väriyhdistelmiä ja tekstiruutuja sekä parannuksia, jotka parantavat sovelluksen toimintaa näytönlukijaa käytettäessä.

Lisäresurssit

Jos haluat lisätietoja, voit siirtyä johonkin seuraavista lisäresursseista: