HP:n kannettavat tietokoneet - "Unmountable_Boot_Volume" -virheilmoitus sinisellä ruudulla ilmestyy näkyviin käynnistyksen tai uudelleenkäynnistyksen aikana (Windows XP)

HP:n kannettavissa tietokoneissa, joissa on Microsoft Windows XP mutta ei Service Pack 2:ta, saattaa näkyä seuraava virhe käynnistyksen yhteydessä:
STOP 0x000000ED (0xaaaaaaaa,0xbbbbbbbb,0xcccccccc,0xdddddddd) UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME
Virhe liittyy tapaan, jolla Windows XP käyttää kiintolevyä odottamattoman virrankatkaisun aikana. Jos välimuistin sisältöä ei tallennettu asemalle oikein, virhe voi ilmestyä näkyviin, kun kannettava tietokone käynnistetään uudelleen.
Ratkaise "Unmountable_Boot_Volume" -virheilmoitus sinisellä ruudulla toimimalla seuraavasti:
  1. Poista ensimmäinen virheilmoitus ja suorita levyntarkistuskomento (CHKDSK)
  2. Asenna Windows XP Service Pack 2 virheen välttämiseksi.
  3. Asenna XP-käyttöjärjestelmä tarvittaessa uudelleen.
Lisätietoja Microsoftin virheiden korjaamisesta on kohdassa Stop 0x000000ED Error Message When Volume on IDE Drive with Caching Enabled Is Mounted (Pysäytä 0x000000ED -virheilmoitus, kun levyotetaan käyttöön IDE-asemassa, jonka välimuistionkäytössä) (englanniksi) sekä Microsoftin ohje- ja tukiartikkelissa Unmountable Boot Volume (Käynnistysasemaa ei voi ottaa käyttöön) (englanniksi).

Vaihtoehto 1: Poista ensimmäinen Unmountable_Boot_Volume -virhe

Ensimmäinen korjaustoimenpide on poistaa virheilmoitus ja suorittaa CHKDSK /R -komento, jotta tietokone käynnistyy uudelleen Windows-käyttöjärjestelmään.. Virheilmoituksen voi ohittaa suorittamalla yhden tai useamman seuraavista toimenpiteistä sen mukaan, missä vaiheessa käynnistystä virhe ilmeni Irrota kaikki oheislaitteet ja irrota kaikki USB-laitteet.
  • Käynnistä tietokone uudelleen, ja jos valittavissa on Käynnistä Windows XP:hen tai Käynnistä Recovery Console -toiminto, valitse Recovery Console, käynnistä vikasietotilaan, avaa komentoikkuna ja suorita CHKDSK /R -komento.
  • Käynnistä tietokone uudelleen, paina f8-näppäintä ja käynnistä vikasietotilaan, avaa komentoikkuna ja suorita CHKDSK /R.
  • Jos käytössäsi on uudempi kannettava tietokonemalli, jossa on XP-käyttöjärjestelmä ja HP Recovery Manager D-asemalla: Jotta voit jakaa kiintolevyn osioihin, käynnistä tietokone uudelleen, paina f11-näppäintä ja käynnistä HP Recovery Manager ja valitse sitten Lisäasetukset. Avaa pyydettäessä komentoikkuna ja suorita CHKDSK /R.
  • Jos käytössäsi on HP-käyttöjärjestelmälevy, joka on toimitettu vanhemman kannettavan XP-tietokoneen mukana, tai Windows XP-käyttöjärjestelmän vähittäismyyntiversio, käynnistä tietokone uudelleen valitsemalla Vaihtoehto 1, valitse Recovery Console ja suorita sitten CHKDSK /R.
  • Jos käytössäsi on HP-palautuslevy, joka on toimitettu uudemman kannettavan XP-tietokoneen mukana, etkä voi käyttää kiintolevyllä olevaa HP Recovery Manageria, sinun on asennettava XP-käyttöjärjestelmä uudelleen ja asennettava sitten XP Service Pack 2.
huomautus:
HP-palautuslevyllä ei ole Recovery Consolea, mutta voit käyttää palauttamiseen kiintolevyn alkuperäistä XP-kuvaa. Jos olet kadottanut levyn, katso kohdasta HP PCs - Looking for Recovery Discs? (HP-tietokoneet – Tarvitsetko palautuslevyn?) (englanniksi) ohjeet uuden levyn tilaamista varten.
Kun tietokone voi käynnistyä Windows XP-käyttöjärjestelmään, voit estää virheen toistumisen suorittamalla Windows Update -apuohjelman ja asentamalla Windows XP Service Pack 2:n tai sitä uudemman version.

CHKDSK /R -komennon suorittaminen Recovery Consolesta

Jos tietokonetta ei voi käynnistää vikasietotilassa (f8) eikä Recovery Manageria voi käynnistää (f11), voit ehkä käynnistää Windows Recovery Consolen ja suorittaa sitten CHKDSK /R -komennon, mikä poistaa alkuperäisen Unmountable_Boot_Volume -virheen. Seuraavissa vaiheissa kerrotaan, miten komentoikkuna avataan käyttämällä Recovery Consolea. Kun avaat komentoikkunan Windows XP:ssä, levyntarkastuskomennon (CHKDSK /R) käyttöohjeet ovat samat.
  1. Aseta HP-käyttöjärjestelmälevy tai käyttöjärjestelmän vähittäismyyntiversion levy CD- tai DVD-asemaan ja käynnistä tietokone painamalla virtapainiketta.
  2. Käynnistä tietokone CD- tai DVD-levyltä painamalla pyydettäessä mitä tahansa näppäintä.
  3. Sininen ruutu ilmestyy näkyviin ja useita tiedostoja ladataan. Lataaminen voi kestää minuutin tai kauemmin.
  4. Kun sinisessä ruudussa näkyy asetusvalikko, valitse Korjaa Windows XP:n asennus -vaihtoehto painamalla R.
    Vaihtoehdon valitseminen avaa komentoikkunan.
    Jos tietokone on käynnistetty Windowsiin, avaa komentoikkuna valitsemalla Käynnistä, valitsemalla Suorita syöttämällä CMD ja painamalla Enter-näppäintä.
    Kuva : Komentokehoteikkuna
    Kuva komentokehotteesta.
  5. Syötä kehotteessa C:\ komento CHKDSK /R ja paina Enter-näppäintä. Korjaaminen voi kestää 30–60 minuuttia kiintolevyn koosta ja tarvittavista korjauksista riippuen.
  6. Kun CHKDSK-komento näyttää toimenpiteiden tulokset, syötä Exit kehotteeseen C: ja paina sitten Enter-näppäintä.
  7. Windows käynnistyy uudelleen. Poista CD- tai DVD-levy tietokoneesta ja anna Windowsin käynnistyä normaalisti.
Nämä toimenpiteet korjaavat alkuperäisen virheen.

Vaihtoehto 2: Asenna käyttöjärjestelmä tarvittaessa uudelleen

Tätä vaihtoehtoa tarvitaan vain, jos tietokonetta ei voi käynnistää Windowsiin tai et voi käyttää komentorivi-ikkunaa. Sinun on asennettava XP-käyttöjärjestelmä sekä ohjaimet, sovellukset ja kaikki päivitykset.
  vaara:
Kaikki kannettavaan tietokoneeseen asennetut henkilökohtaiset tiedot ja ohjelmistot menetetään asennuksen tai palautuksen aikana. HP Recovery Manager kehottaa sinua varmuuskopioimaan tiedostot ja kansiot ennen käyttöjärjestelmän asentamista uudelleen. XP-asennuslevyn vähittäismyyntiversio ei näytä kehotetta, jossa sinua pyydetään varmuuskopioimaan tärkeät tiedostot.
Lisää vaihtoehtoja on kohdassa Overview of Recovering or Reinstalling the Operating System (Windows 10, 8, 7, Vista, XP) (Yleiskatsaus käyttöjärjestelmän (Windows 10, 8, 7, Vista, XP) palauttamisesta tai uudelleenasentamisesta) (englanniksi)

XP-käyttöjärjestelmän asentaminen uudelleen

Asenna Windows XP -käyttöjärjestelmä uudelleen ohjeiden mukaan HP:n käyttöjärjestelmän asennuslevyn tai Microsoftin vähittäismyyntiversion asennuslevyn avulla.
  1. Liitä virtasovitin kannettavaan tietokoneeseen.
  2. Aseta HP:n tai Microsoftin XP-asennuslevy CD- tai DVD-asemaan ja käynnistä tietokone painamalla virtapainiketta.
  3. Käynnistä tietokone CD- tai DVD-levyltä painamalla pyydettäessä mitä tahansa näppäintä.
  4. Sininen ruutu ilmestyy näkyviin ja useita tiedostoja ladataan. Lataaminen voi kestää minuutin tai kauemmin.
  5. Jatka painamalla Enter-näppäintä sinisessä asetusvalikossa.
  6. Hyväksy lisenssisopimus ja jatka painamalla f8-näppäintä.
  7. Kun asetusikkuna näkyy näytössä, jatka käyttöjärjestelmän uuden version asennusta ilman korjauksia painamalla Esc-näppäintä.
  8. Määritä käyttöjärjestelmä painamalla Enter-näppäintä.
  9. Jatka määritystä valitulla osiolla painamalla C-näppäintä.
  10. Valitse Alusta osio NTFS-tiedostojärjestelmällä (nopea) ylä-/alanuolinäppäimillä ja paina Enter-näppäintä.
  11. Näyttöön ilmestyvä varoitus huomauttaa, että kiintolevyn alustaminen poistaa kaikki nykyiset tiedostot.
    1. Peruuta alustaminen painamalla ESC.
    2. Alusta kiintolevy painamalla F-näppäintä.
Kun kiintolevy on alustettu uudelleen, Windows XP:n asennus käynnistyy. Asentaminen voi kestää tunnin. Kannettava tietokone käynnistyy uudelleen useita kertoja ja näyttää Windows-työpöydän, mutta konfigurointiprosessi ei ole vielä valmis. Määritä laitteisto- ja ohjelmistoasetukset noudattamalla näyttöön tulevia ohjeita. Konfigurointi on valmis, kun sinua pyydetään kirjautumaan sisään tietokoneelle.
huomautus:
Jos sinua pyydetään syöttämään Microsoft Windows -tuoteavain, katso Microsoft Certificate of Authenticity -aitoustodistus kannettavan tietokoneen pohjasta.
Jos mallissa on HP:n XP-käyttöjärjestelmän asennuslevy, siinä voi olla myös ohjaimen palautuslevy. Muita ohjaimia voidaan tarvita laitteiston osien käyttöön tai verkkoyhteyden muodostamiseen. Aseta HP:n ohjaimen palautuslevy optiseen asemaan ja noudata näytössä näkyviä ohjeita. Lisätietoja on kohdassa HP Notebook PCs - Recover Applications Using Drivers and Applications Recovery Disc (2001 to 2005) (HP:n kannettavat tietokoneet – Sovellusten palauttaminen ohjainten ja sovellusten palautuslevyn avulla (2001–2005)) (englanniksi)

XP-käyttöjärjestelmän palauttaminen

Palauta alkuperäinen Windows XP näiden ohjeiden ja Recovery Manageryn avulla luomasi tai HP:ltä tilatun HP:n palautuslevyn avulla.
Tarkemmat mallikohtaiset palautusohjeet ovat kohdassa Overview of Repairing or Reinstalling the Operating System (Yleiskatsaus käyttöjärjestelmän korjaamisesta tai uudelleenasentamisesta) (englanniksi).
  1. Liitä virtasovitin kannettavaan tietokoneeseen.
  2. Aseta HP:n asennuslevy CD- tai DVD-asemaan ja käynnistä tietokone painamalla virtapainiketta.
  3. Käynnistä tietokone CD- tai DVD-levyltä painamalla pyydettäessä mitä tahansa näppäintä.
  4. Recovery Manager -näytössä näkyy luettelo vaihtoehdoista.
  5. Varmuuskopioi tärkeät tiedostot pyydettäessä, aseta tyhjä CD- tai DVD-levy optiseen asemaan, valitse Seuraava ja noudata näytössä näkyviä varmuuskopioinnin ohjeita.
  6. Jos sinua pyydetään palauttamaan käyttöjärjestelmä, valitse Seuraava.
  7. Jos näyttöön ilmestyy varoitus, joka huomauttaa, että kiintolevyn alustaminen poistaa kaikki nykyiset tiedostot, vahvista päätös valitsemalla Seuraava.
Palautusprosessi HP:n palautuslevyjen avulla voi kestää yli tunnin. Kannettava tietokone käynnistyy uudelleen useita kertoja ja näyttää Windows-työpöydän usean minuutin ajan, mutta palautus- ja konfigurointiprosessi ei ole vielä valmis.
Alkuperäiseen HP:n kannettavan tietokoneen asennukseen kuuluvien ohjelmien ja tiedostojen purkaminen ja asentaminen vie aikaa. Määritä laitteisto- ja ohjelmistoasetukset noudattamalla näyttöön tulevia ohjeita. Palautus on valmis, kun sinua pyydetään kirjautumaan sisään tietokoneelle.