HP-tietokoneet - Järjestelmän palautus (Windows 10)

Tämä asiakirja koskee HP- ja Compaq-tietokoneita, joissa Windows 10 oli valmiiksi asennettuna.
Opi miten asentaa tai palauttaa HP-tietokoneesi Windows 10-ohjelmalla aiempaan tilaan. Opi lisäksi, miten suorittaa järjestelmän palauttaminen HP Recovery Managerin avulla.
huomautus:
Vuodesta 2018 lähtien Recovery Manager ei ole esiasennettuna tietokoneissa, joissa on Windows 10. Jos tietokoneessasi ei ole Recovery Manageria, siirry kohtaan HP-tietokoneet – Tietokoneen palauttaminen (Windows 10) saadaksesi lisätietoja.
Yritystietokoneet: Yritystietokoneiden palautusasetukset eivät välttämättä enää kannata, sillä kuva on saatettu vaihtaa. Voit tarkistaa asian IT-osastolta tai paikallisesta IT-huollosta.
Ennen kuin aloitat järjestelmän palautuksen, katso seuraava luettelo:
  • Varmuuskopioi kaikki henkilökohtaiset tiedostot ja lue varoitukset ennen järjestelmän palautusta. Tiedostojen varmuuskopioimatta jättäminen johtaa ei-toivottuun tiedostojen ja tietojen katoamiseen.
    Tiedostojen varmuuskopioimista ja tallentamista koskevat ohjeet saat osiosta Tiedostojen varmuuskopiointi (Windows 10, 8)..
  • Täydellinen palautus voi kestää 4-6 tuntia tai enemmän. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi tietokoneen ei pidä olla yhdistetty Internetiin. Tietokone käynnistyy uudelleen useita kertoja prosessin aikana. Älä sammuta virtaa tai keskeytä palautusta, ennen kuin kirjautumiskehote Windowsiin avautuu.
  • Sinun tulisi suorittaa palautustoiminnon jälkeen toimenpiteitä tietokoneesi suojauksen varmistamiseksi. Lisätietoja on tämän asiakirjan kohdassa Suositeltavat toimenpiteet palautuksen suorittamisen jälkeen.

Videoesittely

Ongelma HP Recovery Managerin kanssa

Windows 10:n asentamisen tai päivittämisen jälkeen HP Recovery Manager ei toimi ja virheitä voi tapahtua.
Tarkemmin sanottuna Tiedosto ei avaudu: X:\sources\Recovery\tools\HP\Rita-tool\ -viesti tulee näyttöön, jos yrität avata HP Recovery Managerin käyttämällä jompaa kumpaa seuraavista tavoista:
  • F11-näppäimen painaminen, Vianmääritys napsauttaminen ja HP Recovery Managerin valitseminen
    TAI
  • HP Recovery Managerin hakeminen ja valitseminen ja Windowsin palautusympäristö -kohdan napsauttaminen
Ratkaise ongelma lataamalla ja asentamalla jokin seuraavista HP-ohjelmistopäivityksistä.
Jos et ole varma, mikä lataus on tietokoneellesi sopiva, palaa sivun yläreunaan ja kirjoita hakupalkkiin tuotteesi sarjanumero tai tuotenimi niin sinut ohjataan asianmukaiselle tuotesivulle.
huomautus:
Tiedosto ladataan linkin napsauttamisen yhteydessä Internet-selaimesi lataustoiminnon avulla.

Aloita

Etsi Windows 10 -hakukentän avulla HP Recovery Manager ja avaa se napsauttamalla. Recovery Manager -näyttö voi vaihdella tietokoneen mallin ja kokoonpanon mukaan. Kaikki vaihtoehdot eivät ole saatavilla kaikissa malleissa ja kokoonpanoissa.
Jos HP Recovery Manager avautuu ja käytettävissä on vain seuraavia vaihtoehtoja, voit palauttaa järjestelmän Microsoft-pikapalautuksella.
Valitse jokin vaihtoehdoista ja suorita Microsoftin pikapalautus noudattamalla näytön ohjeita. Tarkemmat ohjeet saat osiosta HP-tietokoneet – Tietokoneen palauttaminen (Windows 10).
Tietokoneessa käytettävissä olevat palautusvaihtoehdot
Recovery Manager -vakiovaihtoehdot näkyvät järjestelmäresurssien ja tietokoneen kokoonpanon mukaan. Tietokoneesi vaihtoehdot saattavat poiketa tämän asiakirjan esimerkeistä.
Recovery Manager – Vakio

Järjestelmän palautustyypit

Järjestelmän palautustyyppejä voi olla kolme tai kaksi. Käytä palautustyyppiä, joka ratkaisee ongelmasi tekemättä tarpeettomia muutoksia.
  • Järjestelmän palautus: Tämä vaihtoehto alustaa järjestelmäaseman (yleensä C:) uudelleen, asentaa alkuperäisen käyttöjärjestelmän uudelleen sekä asentaa uudelleen alkuperäiset laiteohjaimet ja ohjelmistot.
      vaara:
    Jos käyttöjärjestelmäosion (yleensä C:) koko on pienennetty alle vähimmäisvaatimuksensa, muut käyttäjän luomat osiot ja kaikki tallennetut tiedot poistetaan.
  • Tehdasasetusten palautus: Tehdasasetusten palautus alustaa koko kiintolevyn, asentaa alkuperäisen käyttöjärjestelmän uudelleen sekä asentaa uudelleen kaikki alkuperäiset laiteohjaimet ja ohjelmistot. Tämä vaihtoehto luo myös pakollisen palautusosion (yleensä D:) sekä asentaa vaaditut ohjelmistot uudelleen. Tehdasasetusten palautus luo pakollisen palautusosion (yleensä D:) ja kaikki muut tarvittavat osiot.
    Tehdasasetusten palautus palauttaa tietokoneen ohjelmistot tilaan, jossa ne olivat ostohetkellä. Kaikki käyttäjän tekemät muutokset tai lisäykset poistetaan.

Suorita järjestelmän palautus

Jos haluat palauttaa tietokoneesi aikaisempaan tilaan, suorittamalla järjestelmän palauttamisen voit esimerkiksi
  • alustaa järjestelmäaseman uudelleen
  • asentaa alkuperäisen käyttöjärjestelmän uudelleen
  • asentaa alkuperäiset laiteohjaimet ja ohjelmistot uudelleen.
Voit opetella suorittamaan tietokoneen palauttamisen Windows 10 -käyttöjärjestelmässä jollakin seuraavista tavoista:
  • Palautus, kun Windows käynnistyy normaalisti
  • Palautus, kun Windows ei käynnisty normaalisti
  • Palautus palautusvälineellä, esimerkiksi levyjen tai USB-muistitikun avulla
Varmuuskopioi kaikki henkilökohtaiset tiedostot ja lue varoitukset ennen järjestelmän palautusta.

Suojatun käynnistyksen poistaminen käytöstä

Suojattu käynnistys on ehkä poistettava käytöstä BIOSissa, jotta tietokoneen voi käynnistää palautusvälineeltä (USB-asemasta tai CD-/DVD-levyiltä). Poista suojattu käynnistys käytöstä BIOSissa seuraamalla näitä ohjeita.
huomautus:
Noudata seuraavia ohjeita vain, kun et voi valita palautustietovälinettä käynnistysvalikosta tai kun käytät ulkoista optista asemaa. Pystyit sitten käynnistämään tietokonetta Palautustietovälineestä käsin tai et, on erittäin tärkeää palauttaa BIOSiin tehdyt muutokset ennalleen. Tämä tarkoittaa BIOSin oletusasetusten lataamista. Muussa tapauksessa järjestelmässäsi voi ilmetä epävakautta tehdessäsi HP:n suosittelemia päivityksiä.
Käynnistä tietokoneen asetusapuohjelma jollakin seuraavista tavoista.
  • Käynnistä tietokone ja paina heti käynnistyksen jälkeen F10-näppäintä toistuvasti noin kerran sekunnissa, kunnes tietokoneen asetusapuohjelma avautuu.
  • Käynnistä tietokone ja paina heti käynnistyksen jälkeen Esc-näppäintä toistuvasti noin kerran sekunnissa, kunnes käynnistysvalikko aukeaa. Paina sitten F10-näppäintä.
Siirry valikkonäyttöjen välillä vasemmalla ja oikealla nuolinäppäimellä. Siirry valikkonäytön kohteissa ylä- ja alanuolinäppäimellä. Valitse kohde ja avaa alivalikko Enter-näppäimellä. Muuta sitten asetuksia vasemmalla ja oikealla nuolinäppäimellä. Tallenna muutokset ja poistu alivalikosta F10-näppäimellä, tai poistu alivalikosta muutoksia tallentamatta Esc-näppäimellä.

Palautus, kun Windows 10 ei käynnisty normaalisti

Jos Windows 10 ei käynnisty normaalisti, voit palauttaa järjestelmän seuraavasti:
huomautus:
Jos kiintolevyn palautusosio ei toimi kunnolla, tämä menetelmä ei toimi ja näyttöön tulee virheilmoitus. Jos virheilmoitus osoittaa, että järjestelmän palautus ei onnistu käynnistysnäytössä, järjestelmän palautukseen tarvitaan palautuslevysarja tai USB-palautusmuistitikku. Noudata käytettävän tallennusvälineen mukaan jotakin seuraavista ohjeista: Palautus HP:n tarjoamia palautustietovälineitä käyttämällä tai Tehdasasetusten palautus luomaasi tallennusvälinettä käyttämällä.
  1. Sammuta tietokone.
  2. Irrota kaikki liitetyt laitteet ja kaapelit, kuten Personal Media Drive -asemat, USB-asemat, tulostimet ja faksit. Poista kaikki media sisäisistä asemista ja irrota hiljattain lisätyt sisäiset laitteet.
    Älä irrota näyttöä, näppäimistöä, hiirtä tai virtajohtoa.
  3. Kytke virta tietokoneeseen ja paina F11-näppäintä useita kertoja noin kerran sekunnissa, kunnes Valitse asetus -ikkuna tulee näyttöön, ja siirry seuraavaan vaiheeseen.
  4. Valitse Valitse asetus -näytössä Vianmääritys.
    Valitse asetus, jossa Vianmääritys on valittuna
  5. Valitse Vianmääritys-näytössä Recovery Manager.
    Vianmääritysnäyttö Recovery Manager valittuna
  6. Valitse kohdasta Ohje vaihtoehto Järjestelmän palauttaminen.
    Recovery Manager, jossa Ohje ja Järjestelmän palautus ovat valittuina
  7. Kun Recovery Manager pyytää varmuuskopioimaan tiedot, valitse vaihtoehto:
    huomautus:
    Riippuen Windowsin versiosta, seuraavat näytöt saattavat näyttää hieman erilaisilta.
    Seuraa ohjeita, joilla varmuuskopioit tiedostosi ja palautat järjestelmän.
  8. HP Recovery Managerin aloitusnäyttö tulee näkyviin. Lue näytön ohjeet ja irrota sitten kaikki tietokoneeseen liitetyt laitteet ja kaapelit, kuten Personal Media -asemat, USB-asemat, tulostimet ja faksit.
  9. Poista kaikki media sisäisistä asemista ja irrota hiljattain lisätyt sisäiset laitteet.
    Älä irrota näyttöä, näppäimistöä, hiirtä tai virtajohtoa.
  10. Jatka valitsemalla Seuraava.
    HP Recovery Managerin aloitusnäyttö
    HP Recovery Manager valmistelee tietokoneen palautusta varten.
    huomautus:
    Tässä toimenpiteessä saattaa kulua jopa 30–45 minuuttia. Älä keskeytä HP Recovery Manager -ohjelmaa palautusprosessin aikana.
    Palautuksen valmistelu
  11. Kun palautuksen valmistelu on suoritettu, siirry palautusprosessin asennusvaiheeseen valitsemalla Jatka. Tietokone käynnistyy uudelleen monta kertaa palautuksen aikana. Tämä on normaalia. Älä sulje, sammuta tai irrota tietokonetta, kun HP Recovery on käynnissä.
    Palautuksen valmistelu on suoritettu
  12. Recovery Manager alustaa Windows-osion ja asentaa alkuperäisen ohjelmiston uudelleen.
  13. Kun järjestelmän palautus on valmis, käynnistä tietokone uudelleen valitsemalla Valmis. Käy asetusikkunat läpi ja odota, että tietokone viimeistelee asetukset.
  14. Kun määritys on valmis, sammuta tietokone, kytke kaikki laitteet ja kaapelit takaisin ja käynnistä sitten tietokone.
  15. Ennen kuin käytät tietokonetta, päivitä ja suojaa se asentamalla uudelleen kaikki virus- ja tietoturvaohjelmistot, jotka olit asentanut ennen järjestelmän palauttamista.
  16. Asenna uudelleen kaikki ohjelmistot, jotka oli asennettu tietokoneen oston jälkeen, ja siirrä kaikki varmuuskopioidut tiedostot takaisin.

Suositeltavat toimenpiteet palautuksen suorittamisen jälkeen

Tietokone on palautuksen jälkeen tavallista alttiimpi tietoturvariskeille, koska siinä ei ole uusimpia päivityksiä. Katso lisätietoja tietokoneesi päivittämisestä ja suojaamisesta kohdasta HP-tietokoneet – Suositeltavat toimenpiteet tietokoneen määrityksen yhteydessä (Windows 10)..