HP:n tietokoneet - Microsoft Edge -selaimen käyttäminen (Windows 10)

Tämä asiakirja koskee HP- ja Compaq-tietokoneita, joissa on Microsoft Edge -selain ja Windows 10 -käyttöjärjestelmä.
Microsoft Edge on Windows 10 -tietokoneiden ja -mobiililaitteiden oletusselain. Tämä selain integroituu muiden Microsoft-palveluiden, kuten Cortana Personal Digital Assistant -sovelluksen ja OneDriven kanssa, ja sisältää kommentointityökalut ja lukutilan.
huomautus:
Jotkin verkkosivustot eivät ehkä lataudu tai jokin seuraavista viesteistä saattaa näkyä: Tämä sivusto tarvitsee Internet Exploreria tai Tämä sivusto käyttää teknologiaa joka toimii parhaiten Internet Explorerissa. Voit tarkastella sivustoja Internet Explorer 11:ssä napsauttamalla Lisää-kuvaketta Microsoft Edgessä. Jos käytät tämäntyyppisiä sivustoja usein, oletusselain kannattaa vaihtaa. Lisätietoja on tämän asiakirjan kohdassa Oletusselaimen muuttaminen.
Jotkin sivustot eivät ehkä lataudu, koska ne on luotu Adobe Flashin avulla. Jos Blocked Adobe Flash (Estetty Adobe Flash) -kuvake näkyy osoiterivillä, voit sallia Adobe Flashin käytön sivustossa napsauttamalla kuvaketta.

Microsoft Edge -selaimen avaaminen

Jos haluat avata Microsoft Edgen, etsi se Windowsista, napsauta kuvaketta tehtäväpalkissa tai avaa Käynnistä-valikko.
Etsi Windowsin hakupalkissa Edge ja valitse sitten Microsoft Edge.
Voit myös napsauttaa Microsoft Edge -kuvaketta tehtäväpalkista tai valita ja sitten Käynnistä-valikon Microsoft Edge -ruudun.
Käynnistä-valikon Microsoft Edge -ruutu
Kun ensimmäisen kerran avaat Microsoft Edgen, aloitussivu avautuu.
huomautus:
Jos haluat vaihtaa sivun, joka tulee näkyviin avattuasi Microsoft Edgen, katso tämän asiakirjan kohtaa Aloitussivun vaihtaminen.
Aloitussivu

Sivuston lisääminen suosikkeihin

Käytä Suosikit-työkalua, kun haluat lisätä sivuston suosikkeihin tai avata usein käyttämiäsi sivustoja.
  1. Avaa sivusto, jonka haluat lisätä suosikkeihisi, ja napsauta osoiterivin oikealla puolella olevaa Suosikit-kuvaketta .
    Suosikit-kuvake korostettuna
  2. Kirjoita uusi nimi Nimi-ruutuun (valinnainen) ja valitse Lisää.
    huomautus:
    Kun haluat lisätä sivuston Suosikit-palkkiin tai johonkin muuhun sijaintiin, valitse haluamasi sijainti avattavasta Tallenna-valikosta.
    Napsauta Lisää-painiketta
  3. Kun haluat avata jonkin suosikkisivustoistasi, napsauta Keskitin-kuvaketta osoiterivin oikealla puolella, napsauta Suosikit-kuvaketta ja valitse sitten avattava sivusto.
    Avattavan suosikkisivuston valitseminen

Sivuston lisääminen lukulistaan

Voit lisätä sivuston lukulistaan Suosikit-työkalun avulla.
  1. Avaa sivusto, jonka haluat lisätä lukulistaan, ja napsauta osoiterivin oikealla puolella olevaa Suosikit-kuvaketta .
    Napsauta suosikkikuvaketta
  2. Jos haluat lisätä sivuston lukulistaan, napsauta Lukulista-kuvaketta , muuta nimi (valinnainen) Nimi-ruutuun ja valitse sitten Lisää.
    Napsauta Lisää-painiketta
  3. Kun haluat avata lukulistassa olevan sivuston, napsauta Keskitin-kuvaketta osoiterivin oikealla puolella, napsauta Lukulista-kuvaketta ja valitse sitten avattava sivusto.
    Lukulistalla olevan sivuston avaaminen

Välilehtien hallinta

Microsoft Edgessä voit tarkastella Start (Käynnistys)- ja Aloitus-välilehtiä, luoda uusia välilehtiä, esikatsella aktiivisia välilehtiä, varata välilehtiä ja palauttaa aiemmin varattuja välilehtiä.
Microsoft Edge -välilehtirivit
  • Uuden välilehden luominen: Napsauta välilehtirivin plusmerkkikuvaketta .
  • Start (Käynnistys) -välilehden tarkastelu: Napsauta Start (Käynnistys) -välilehden kuvaketta .
  • Aloitus-välilehden tarkastelu: Napsauta osoiterivin aloituskuvaketta .
  • Aktiivisten välilehtien esikatselu: Napsauta välilehtirivin alanuolen kuvaketta .
  • Aktiivisten välilehtien varaaminen: Napsauta välilehtirivin Set Tabs Aside (Varaa välilehtiä) -kuvaketta.
  • Aiemmin varattujen välilehtien tarkastelu, hallinta ja palauttaminen: Napsauta välilehtirivin Varaamasi välilehdet’ve set aside -kuvaketta. Voit palauttaa välilehdet valitsemalla Restore tabs (Palauta välilehdet) Tabs you've set aside (Varaamasi välilehdet) -ikkunassa. Voit lisätä välilehdet suosikkeihisi tai jakaa niitä napsauttamalla Lisää-kuvaketta .
    Restore tabs (Palauta välilehdet) -kohdan valitseminen
  • Ääntä toistavan välilehden mykistäminen: Napsauta hiiren kakkospainikkeella välilehdessä näkyvää äänenvoimakkuuden kuvaketta . Valitse avattavasta valikosta Mykistä välilehti.

Kirjojen lukeminen Microsoft Edgessä

Voit lukea eBooks-kirjoja Microsoft Edgessä Keskitin-valikon avulla.
  1. Napsauta osoiterivin oikealla puolella olevaa Keskitin-kuvaketta ja sen jälkeen kirjakuvaketta .
    Luettelo omistamistasi kirjoista tulee näkyviin.
    huomautus:
    Voit kiinnittää kirjan aloitusvalikkoon napsauttamalla kirjaa hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla sitten Kiinnitä aloitusnäyttöön.
    Kirjakuvakkeen napsauttaminen
  2. Valitse kirja, jota haluat lukea.
    huomautus:
    Jos haluat ostaa uuden kirjan, valitse Osta kirjoja ja osta kirjoja Microsoft Storessa näytön ohjeiden mukaisesti.
  3. Kun kirja avautuu, voi kääntää sivua napsauttamalla selainikkunan oikeaa reunaa. Voit palata edelliselle sivulle napsauttamalla selainikkunan vasenta reunaa. Napsauttamalla yläpuolella olevaa tekstiä voit avata lukuvalikon, jossa on seuraavat vaihtoehdot:
    • Sisällys
    • Kirjanmerkkien hallinta
    • Haku
    • Fontin koko
    • Ääneen luku
    • Kirjanmerkin lisääminen

Lukunäkymän käyttäminen

Microsoft Edgessä voit yksinkertaistaa näkymää käyttämällä lukunäkymää. Voit myös muuttaa näytön kirkkautta ja tekstin kokoa.
Esimerkki normaalista verkkonäkymästä
Esimerkki lukunäkymästä
  1. Avaa sivusto, jota haluat lukea lukunäkymässä.
  2. Säädä fonttikokoa (valinnainen) napsauttamalla Lisää-kuvaketta ja napsauttamalla plus- ja miinusmerkkejä Zoomaus-alueella.
    Fonttikoon säätäminen
  3. Napsauta osoiterivin lukunäkymän kuvaketta .
    Verkkosivu avautuu lukunäkymässä.
    Lukunäkymä-kuvakkeen napsauttaminen

Kommenttien lisääminen verkkosivulle

Voit ympyröidä ja korostaa kohteita, piirtää kuvioita ja lisätä kommentteja sivustoon käyttämällä Make a Web Notes (Lisää verkkomerkintöjä) -työkalua. Voit tallentaa kommentoidun verkkosivun näyttökuvan OneNoteen tai lukulistaasi.
Esimerkki verkkosivusta, jossa on verkkomerkintöjä
Napsauta Tee verkkomerkintä -kuvaketta osoiterivin oikealta puolelta.
Tee verkkomerkintä -työkalurivi tulee näkyviin.
Tee verkkomerkintä -työkalurivi
  • Voit määrittää kynätyökalun värin ja koon napsauttamalla kynäkuvaketta , valitsemalla viivan värin ja säätämällä sitten leveyden liukusäätimellä.
    Kynän värin ja viivan leveyden valinta
  • Voit määrittää korostustyökalun värin ja muodon napsauttamalla korostuskynän kuvaketta , valitsemalla värin ja säätämällä sitten leveyden liukusäätimellä.
    Korostuskynän väri- ja leveysasetusten valinta
  • Voit poistaa merkintöjä tai korostuksia napsauttamalla pyyhkimen kuvaketta ja napsauttamalla sitten poistettavaa merkintää tai korostusta.
  • Huomautuksen lisääminen verkkosivulle:
    1. Napsauta Lisää kirjoitettu huomautus -kuvaketta , siirrä osoitin paikkaan, jossa huomautuksen pitää näkyä, ja napsauta.
    2. Kirjoita huomautus tekstikenttään.
      Huomautuksen kirjoittaminen tekstikenttään
    3. Jos haluat poistaa huomautuksen, napsauta Roskakori-kuvaketta.
  • Sivun tallentaminen suosikkeihin, lukulistaan tai OneNoteen:
    1. Napsauta Tallenna verkkohuomautus -kuvaketta ja valitse sitten OneNote, Suosikit tai Lukulista.
    2. Valitse Tallenna.
      Verkkomerkintöjen muutosten tallentaminen
  • Voit jakaa kommentoidun sivun napsauttamalla jakokuvaketta , valitsemalla jakamistavan, kuten Cortana-muistutukset, ja noudattamalla sitten näyttöön tulevia ohjeita verkkosivun jakamisesta.
    huomautus:
    Jos haluat jakaa vain osan verkkosivusta, valitse leikekuvake ja valitse sitten osa, jonka haluat jakaa.

Selaushistorian tarkasteleminen

Käytä Keskitin-valikkoa, kun haluat katsella selaushistoriasivujasi.
  1. Napsauta osoiterivin oikealla puolella olevaa Keskitin-kuvaketta ja sen jälkeen historiakuvaketta .
    Aikajaksojen luettelo tulee näkyviin.
    Historia-kuvakkeen napsauttaminen
  2. Valitse selaushistoriasi aikajakso, jota haluat tarkastella.
    Valitun aikajakson selaushistoria tulee näkyviin.
    Esimerkki selaushistoriasta viimeisen tunnin ajalta
  3. Voit tyhjentää kaiken historian valitsemalla Tyhjennä historia.

Latausten tarkasteleminen

Voit tarkastella nykyisiä ja aiempia latauksia Keskitin-valikon avulla.
  1. Napsauta osoiterivin oikealla puolella olevaa Keskitin-kuvaketta ja sen jälkeen latauskuvaketta .
    Latausten luettelo tulee näkyviin.
    Lataukset-kuvakkeen napsauttaminen
  2. Voit poistaa lataukset valitsemalla Poista kaikki.

Avaussivun vaihtaminen

Voit vaihtaa Microsoft Edgen avaussivun muuttamalla Microsoft Edgen asetuksia.
  1. Napsauta Lisää-kuvaketta oikeassa yläkulmassa ja valitse sitten Asetukset.
    Asetukset-ikkuna avautuu.
    Esimerkki Asetukset-ikkunasta
  2. Valitse vaihtoehto avattavasta Avaa Microsoft Edgen aloitussivuksi -valikosta.
    • Aloitussivu: Avaa Microsoft Edgen aloitussivun.
    • Uusi välilehtisivu: Avaa uuden välilehtisivun.
    • Edelliset sivut: Avaa sivun, joka oli aktiivinen, kun Microsoft Edge suljettiin viimeksi.
    • Tietty sivu tai tietyt sivut: Avaa valitsemasi sivun. Kirjoita Anna URL-osoite -ruutuun sen verkkosivun URL-osoite, jonka haluat Edgen avaavan, ja napsauta sitten Tallenna-kuvaketta.
      URL-osoitteen kirjoittaminen ja Tallenna-kuvakkeen napsauttaminen
  3. Voit määrittää uusien välilehtien avaamistavan valitsemalla Suosituimmat sivustot ja sisältöehdotukset, Suosituimmat sivustot tai Tyhjä sivu avattavasta Uusien välilehtien näkymä -valikosta.

Laajennusten asentaminen

Asenna laajennukset Lisää-valikon avulla.
  1. Napsauta Lisää-kuvaketta oikeassa yläkulmassa ja valitse sitten Laajennukset.
    Laajennukset-kohdan sijainti Lisää-valikossa
    Laajennukset-ikkuna avautuu.
  2. Napsauta laajennusehdotusluettelon alaosassa Selaa muita laajennuksia.
    Store avautuu uuteen ikkunaan.
    Laajennukset-valikko, jossa Selaa muita laajennuksia kaupasta on korostettuna
  3. Valitse haluamasi laajennukset Microsoft Storesta ja asenna ja käynnistä ne.
  4. Sulje Store ja palaa Microsoft Edgeen.
  5. Lue laajennuksen käyttöoikeuksia koskeva ilmoitus ja valitse sitten Ota käyttöön.
    Asennetut laajennukset näkyvät Microsoft Edgen Lisää-valikossa.
    Laajennukset-valikko, jossa näkyy laajennuksen käyttöoikeuksia koskeva ilmoitus ja Ota käyttöön -painike korostettuna

Oletushakukoneen vaihtaminen

Voit vaihtaa oletushakukonetta Lisää-valikon avulla.
  1. Selaa oletuksena käytettävän hakukoneen URL-osoitteeseen.
  2. Napsauta Lisää-kuvaketta oikeassa yläkulmassa ja valitse sitten Asetukset.
    Asetukset-kohdan sijainti Lisää-valikossa
  3. Valitse Asetukset-valikosta Näytä lisäasetukset.
  4. Valitse Hae osoiterivistä -alueella Vaihda hakukonetta.
    Havaittujen hakukoneiden luettelo tulee näkyviin.
    Vaihda hakukonetta -kohdan napsauttaminen
  5. Valitse haluamasi hakukone ja valitse sitten Aseta oletukseksi.

Oletusselaimen muuttaminen

Voit vaihtaa oletusselaimen Windows-asetuksissa.
  1. Varmista, että selain, jota haluat käyttää oletusselaimena, on asennettu tietokoneeseen (valinnainen).
  2. Etsi Windowsin hakupalkissa Valitse oletusselain ja avaa se.
  3. Valitse nykyinen selain Selain-alueelta.
    Nykyisen oletusselaimen valitseminen
  4. Valitse Valitse sovellus -ikkunasta selain, jonka haluat toimivan oletusselaimena.
    huomautus:
    Jos selain, jota haluat käyttää oletusselaimena, ei näy, valitse Look for an app in the Store (Etsi sovellusta Kaupasta) ja lataa uusi oletusselaimena käytettävä selain.

Suosikkien tuominen muista selaimista Microsoft Edgeen

Voit tuoda suosikkeja muista selaimista Keskitin-valikon avulla.
  1. Napsauta Lisää-kuvaketta oikeassa yläkulmassa ja valitse sitten Asetukset.
    Asetukset-ikkuna avautuu.
    Esimerkki Asetukset-ikkunasta
  2. Valitse Import favorites and other info (Tuo suosikkeja ja muita tietoja) -alueelta Tuo toisesta selaimesta.
  3. Napsauta selaimen nimen vieressä olevaa valintaruutua ja valitse Tuo.
    Kun tuominen on suoritettu, näyttöön tulee Kaikki tehty! -ilmoitus.

Microsoft Edge -työkalujen käyttäminen

Microsoft Edge -työkaluilla voit esimerkiksi avata uuden ikkunan, lähentää ja loitontaa sekä tulostaa.
Voit avata Microsoft Edge -työkalut napsauttamalla oikean yläkulman Lisää-kuvaketta .
Microsoft Edge -työkaluvalikko avautuu.
Työkaluvalikko avautuu
  • Voit avata uuden selainikkunan valitsemalla Uusi ikkuna. Uusi selainikkuna avautuu.
  • Voit avata yksityisen selainikkunan valitsemalla Uusi InPrivate-ikkuna. InPrivate-selaimella voit selata verkkoa yksityisesti. Tämän ominaisuuden tarkoituksena on piilottaa omat tiedot, kuten kirjautumistiedot ja selainasetukset, muilta saman tietokoneen käyttäjiltä.
  • Voit muuttaa näytön kokoa napsauttamalla plus- tai miinuskuvaketta (+ tai –) Zoomaus-alueella.
    • Voit pienentää näkymää napsauttamalla miinuskuvaketta toistuvasti, kunnes prosenttimäärän numero vastaa tarvittavaa kokoa. Näkymän koko muuttuu aina, kun napsautat kuvaketta.
    • Voit suurentaa näyttöä napsauttamalla pluskuvaketta, kunnes prosenttimäärän numero vastaa tarvittavaa kokoa. Näkymän koko muuttuu aina, kun napsautat kuvaketta.
  • Jos haluat toistaa videoita, valokuvia tai ääntä, valitse Toista materiaali laitteessa. Tämän toiminnon avulla voit virtauttaa selaimesi materiaalia verkossasi olevan yhteensopivan laitteen kautta (Miracast tai DLNA).
  • Voit etsiä tekstiä sivulta valitsemalla Etsi sivulta. Etsi sivulta -kenttä avautuu näytön vasempaan reunaan. Kirjoita etsittävä teksti.
  • Jos haluat, että sivu luetaan ääneen, napsauta Lue ääneen. Cortana alkaa lukea tällä hetkellä näkyvän verkkosivun sisältöä.
  • Voit tulostaa sivun valitsemalla Tulosta. Esikatseluikkuna avautuu näyttöön. Valitse tulostin ja tarvittavat asetukset, ja valitse sitten Tulosta.
  • Voit kiinnittää nykyisen verkkosivun Käynnistä-valikkoon valitsemalla Kiinnitä tämä sivu aloitusnäyttöön.
  • Voit avata sivun Internet Explorerissa valitsemalla Avaa Internet Explorerissa. Sivu avautuu Internet Explorerissa.
    huomautus:
    Vanhat tai yritysten sivustot eivät ehkä ole yhteensopivia Microsoft Edgen kanssa. Jos yrität avata yhteensopimattoman vanhan sivuston, Microsoft Edge näyttää viestin, jossa kehotetaan avaamaan sivu Internet Explorer 11:ssä.
  • Voit lähettää Edgeä koskevaa palautetta Microsoftille valitsemalla Lähetä palautetta.
  • Voit lisätä laajennuksen valitsemalla Laajennukset.
  • Tietoja uusimmista päivityksistä saat valitsemalla What's new and tips (Uutta ja vinkkejä).
  • Voit muuttaa Edgen asetuksia valitsemalla Asetukset.

Selaintietojen poistaminen

Voit poistaa selaintiedot Asetukset-valikon avulla.
  1. Napsauta Lisää-kuvaketta oikeassa yläkulmassa ja valitse sitten Asetukset.
    Asetukset-ikkuna avautuu.
    Esimerkki Asetukset-ikkunasta
  2. Valitse Poista selaustiedot -osiosta Valitse, mitä poistetaan.
  3. Valitse poistettavat kohdat ja valitse sitten Poista.
    Poista-painikkeen sijainti

Asetusten muuttaminen

Microfoft Edgen asetuksilla voit ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä toimintoja, kuten Adobe Flash Playerin ja näppäimistöselaamisen. Lisäasetuksilla voit myös muuttaa tietosuoja- ja palveluasetuksia.

Cortana-avustajan käyttö Microsoft Edgessä

Kun suoritat haun Microsoft Edgen osoiterivillä, Microsoft Edge käyttää Cortanalle antamiasi mukautettuja tietoja, jotta hakutulokset vastaisivat paremmin etsimääsi. Esimerkiksi jos kirjoitat osoiteriville paikallinen sää, hakutulokset sisältävät sijaintisi säätiedot. Voit muuttaa sijaintiasi napsauttamalla näytöllä näkyvän sijainnin vieressä Vaihda.
Esimerkki Cortanan näyttämistä paikallisista säätiedoista
Lisäksi jos haluat löytämästäsi aiheesta lisätietoja, voit korostaa sanan tai lauseen verkkosivulla, napsauttaa sitä hiiren kakkospainikkeella ja valita sitten, mitä haluat Cortanan tekevän:
Sanan korostaminen ja napsauttaminen hiiren kakkospainikkeella
  • Voit avata ikkunan, jossa on lisätietoja ja aiheeseen liittyviä linkkejä, valitsemalla Kysy Cortanalta aiheesta ”...”, jossa ”...” on korostettu sana tai lause.
    Esimerkki Cortanan näyttämistä aiheeseen liittyvistä linkeistä
  • Jos haluat Cortanan lukevan sivun sisällön, valitse Lue ääneen.
    Cortana lukee sivun sisällön.
    Voit lopettaa tai keskeyttää ääneen luvun tai siirtyä siinä eteen- tai taaksepäin tai muuttaa Cortanan ääntä Lue ääneen -työkaluriviltä.
    Cortanan Lue ääneen -työkalurivi
  • Voit valita koko verkkosivun napsauttamalla Valitse kaikki.
  • Voit kopioida korostetun sanan tai lauseen napsauttamalla Kopioi.

Lähijaon käyttäminen Microsoft Edgessä

Lähijakotoiminnon avulla voit jakaa verkkosivuja Bluetoothin kautta läheisiin Windows 10 -tietokoneisiin.
  1. Ota lähijako käyttöön napsauttamalla toimintokeskuskuvaketta oikeassa alakulmassa ja napsauttamalla sitten lähijakopainiketta. Tee tämä kaikissa tietokoneissa, jotka käyttävät lähijakoa.
    Napsauta Lähijako-kuvaketta
  2. Jos haluat jakaa verkkosivun linkin Microsoft Edgessä, napsauta Jaa-painiketta Edgen oikeassa yläkulmassa. Kun Jaa-ikkuna avautuu, valitse tietokone, jonka kanssa haluat jakaa.
    Kun vastaanottava tietokone hyväksyy jaetun linkin, Microsoft Edge avaa verkkosivun.
    Jaa linkki valitsemalla tietokone
Lisätietoja lähijakotoiminnosta on asiakirjassa Lähetä tiedostoja lähellä oleville Bluetooth-laitteille lähijaolla.