HP:n tietokoneet - Virheilmoituksia näkyy sinisessä näytössä (Windows 10, 8, 7)

Tämä asiakirja koskee HP-tietokoneita, joissa on Windows 10-, Windows 8- tai Windows 7 -käyttöjärjestelmä.
Jos tietokone ei käynnisty tai käynnistä Windows-käyttöjärjestelmää tai näkyviin tulee sininen näyttö, taustalla voi olla monia eri syitä. Jos näkyviin tulee sininen näyttö, näet tai kuulet oireita, jotka viittaavat yleiseen ongelma-alueeseen. Jos et ole varma, mikä ongelman aiheuttaa, katso seuraavat HP-tukiasiakirjat:
Käytä tätä asiakirjaa, jos tietokone lakkaa reagoimasta ja näyttää sinisen ruudun tai käynnistyy jatkuvasti uudelleen. Useimmissa tapauksissa sinisessä ruudussa näkyy virheilmoitus tai koodi, tietokone ei reagoi näppäimistöllä kirjoitettuihin komentoihin, ja virtapainiketta on painettava vähintään 15 sekunnin ajan, jotta tietokone sammuu.
Windows 10 ja Windows 8
Esimerkki sinisen ruudun virheestä Windows 8:ssa
Windows 7
Esimerkki sinisen ruudun virheestä Windows 7:ssa
huomautus:
Tämän asiakirjan kuvat ja tiedot saattavat vaihdella käyttämäsi Windows-käyttöjärjestelmän version mukaan.
Noudata tässä asiakirjassa annettuja ohjeita määrittääksesi sinisen ruudun vian tietokoneessasi.

Vaihe 1: Laitekäynnistyksen suorittaminen

Jos tietokone lakkaa yhtäkkiä käynnistymästä oikein, suorita laitekäynnistys ensimmäisenä vianmäärityksen toimenpiteenä.

Vaihe 2: Poista käytöstä automaattinen uudelleenkäynnistys virheilmoitusten tarkastelua varten

Monet laitteiston ohjaintiedoston ja käyttöjärjestelmän virheet voivat aiheuttaa virheilmoituksen näkymisen tietokoneen näytössä ennen toiminnon lopettamista tai tietokoneen sammuttamista. Jos tietokone kuitenkin on asetettu käynnistymään automaattisesti virhetilanteessa, ilmoitus saatetaan tyhjentää näytöltä ennen kuin näet sen tai voit kirjoittaa sen muistiin. Voit estää tietokonetta käynnistymästä uudelleen poistamalla Windowsin automaattisen uudelleenkäynnistystoiminnon käytöstä. Siten näet kaikki erityiset virheilmoitukset sinisen ruudun virheen tapahtuessa.

Tässä videossa näytetään, miten voit poistaa automaattisen uudelleenkäynnistyksen käytöstä nähdäksesi virheilmoitukset Windows 8- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmissä.

Poista käytöstä jollakin seuraavista ohjeista automaattinen uudelleenkäynnistys tietokoneella:
Automaattinen uudelleenkäynnistys on nyt poistettu käytöstä. Jos näyttöön tulee erityinen virheilmoitus, kun käynnistät tietokoneen uudelleen, etsi ratkaisua verkosta.

Vaihe 3: Etsi tiettyjä erityisiä virheilmoituksia

Seuraavassa on esimerkkejä yleisistä sinisen näytön virheilmoituksista, mutta saatat nähdä muitakin virheitä:
Esimerkki sinisen näytön virhekoodista, jossa on virheilmoitus DRIVER IRQL NOT LESS OR EQUAL.
  • Virheilmoituksia, joiden alussa on 0x.
  • Driver_IRQL_ Not_less_or_Equal (Tässä virheessä mainitaan yleensä ohjain, jota ongelma koskee).
  • Whea_uncorrectable_Error.
Käytä tarkkaa virhetekstiä etsiäksesi ratkaisuja seuraavilta sivustoilta:

Vaihe 4: Windowsin palauttaminen aiempaan pisteeseen

Järjestelmän palauttaminen kumoaa mahdolliset äskettäiset muutokset, jotka saattavat aiheuttaa sinisen näytön virheen. Palauttaminen voi esimerkiksi muuttaa asetuksia ja poistaa viimeisimpiä asennettuja ohjelmistosovelluksia.
huomautus:
Useimmissa tietokoneissa järjestelmän palautuspisteet luodaan oletusarvoisesti. Palautuspisteet saattavat olla poissa käytöstä joissakin määrityksissä. Jatka seuraavaan vaiheeseen, jos järjestelmän palautuspisteet eivät ole käytettävissä.

Vaihe 5: Suorita diagnostiikkatestit käyttämällä HP PC Hardware Diagnostics -apuohjelmaa

Sinisen ruudun virheet voivat johtua ongelmista laitteistokomponenttien kuten muistin tai kiintolevyn suhteen. HP PC Hardware Diagnostics -apuohjelmalla voit testata tietokoneen tärkeimmät osat nopeilla pikatesteillä tai pitkillä, kattavammilla testeillä. Voit käyttää HP PC Hardware Diagnostics -vianmääritystä, vaikka tietokoneen käynnistäminen Windowsiin ei onnistuisi.
Lisätietoja koskien käynnissä olevia laitteistodiagnostiikkatestejä tietokoneellasi, mukaan lukien laitteiston testauksen vaihtoehdot tietokoneissa, joissa ei ole UEFI-apuohjelmaa, ks. seuraavat asiakirjat:
Katso lisätietoja laitteiston diagnostiikkatestien suorittamisesta tietokoneessa kohdasta HP-tietokoneet – laitteisto-ongelmien testaus.
huomautus:
Testaa Linux-käyttöjärjestelmällä varustetun tietokoneen laitteisto suorittamalla HP PC Hardware Diagnostics -apuohjelma USB-asemalta. Siirry HP Hardware Diagnostics -sivustoon ja lataa apuohjelman uusin versio. Valitse HP PC Hardware Diagnostics Windows -osassa Download Diagnostics Windows (Lataa diagnostiikka Windowsiin) ja lataa ja asenna ohjelmisto näytön ohjeiden mukaisesti.
Lataa uusin Hardware Diagnostics for Windowsin uusimman -versio HP Hardware Diagnostics -sivustosta. Valitse HP PC Hardware Diagnostics Windows -osassa Download Diagnostics Windows (Lataa diagnostiikka Windowsiin) ja lataa ja asenna ohjelmisto näytön ohjeiden mukaisesti.
Hardware Diagnostics for Windowsin lataaminen
HP PC -laitteistodiagnostiikkatestien suorittaminen tietokoneen muistille ja kiintolevylle:
Järjestelmätestejä on kolme: nopea testi, pikatesti ja laaja testi. Nämä testit tarkastavat järjestelmän osien perustoiminnot.
Jos olet valmis suorittamaan testit, noudata seuraavien osioiden ohjeita. Aloita käynnistämällä järjestelmän nopea testi, jolla voit tunnistaa nopeasti laitteisto-ongelmia. Kun nopea testi on suoritettu ja tietokoneessa esiintyy yhä laitteisto-ongelmaan viittaavia oireita, vaikka testissä virheitä ei ilmennyt, suorita laaja testi.

Videossa näytetään, miten laitteiston diagnostiikkatestit suoritetaan UEFI-apuohjelman avulla

Jos ongelma ei poistu, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 6: Asenna päivitykset käyttämällä HP Support Assistant -ohjelmaa

Sinisen ruudun virhe saattaa tapahtua, jos tietokoneen BIOS-ohjelma tai laiteohjain on vanhentunut tai ei-yhteensopiva jonkin toisen laitteisto- tai ohjelmistokomponentin kanssa. HP Support Assistant on suunniteltu helpottamaan ohjelmistopäivityksien hallintaa.
Jos HP Support Assistant -sovellusta ei ole asennettuna tietokoneeseesi, siirry HP Support Assistant -sivustoon lataamaan ja asentamaan HP Support Assistant -ohjelmisto.
huomautus:
HP Support Assistant ei ole saatavilla Windows 10 S:ssä. Siirry vaiheeseen Asenna Windows-päivitykset.
Käytä seuraavia askeleita löytääksesi päivityksiä tietokoneellesi käyttämällä HP Support Assistant -ohjelmaa:
  1. Muodosta Internet-yhteys.
  2. Etsi ja avaa HP Support Assistant Windowsissa.
  3. Valitse Päivitykset.
    Päivitykset-painike HP Support Assistant -aloitussivulla
    HP Support Assistant näyttää päivityksen tilan.
    Tarkista HP-päivitykset HP Support Assistant -ohjelmassa
  4. Jos päivityksiä tarvitaan, HP Support Assistant näyttää luettelon tärkeistä ja suositelluista päivityksistä. Valitse päivitykset, jotka haluat asentaa, ja valitse sitten Lataa ja asenna valitut päivitykset.
    Lataa ja asenna valitut päivitykset HP Support Assistant -tukitoiminnossa
    Varmista, että asennat kaikki tärkeät ja suositellut BIOS- ja laiteohjainpäivitykset.

Vaihe 7: Windowsin päivitysten asentaminen

Joskus sinisen ruudun virhe tapahtuu, koska käytössäsi ei ole Windowsin uusimpia päivityksiä. Microsoft saattaa tarjota Windows-päivitystä, joka ratkaisee sinisen ruudun virheen. Varmista, että asennat kaikki uusimmat Windows-päivitykset.
Käytä yhtä seuraavista vaiheista tarkistaaksesi ja asentaaksesi manuaalisesti saatavana olevia päivityksiä käyttämällä Windows Update -ohjauspaneelia:

Vaihe 8: Tietokoneen palautus tai laitekäynnistys

Jos mikään edellä mainituista toimista ei korjannut virhettä, varmuuskopioi tietosi ja palauta tietokone tai tee laitekäynnistys. Katso Windows-versiosi mukaan jotakin seuraavista HP:n tukiasiakirjoista:

Yhteyden ottaminen HP:hen

Jos tässä asiakirjassa mainitut ratkaisut eivät korjanneet sinisen näytön virhettä, ota yhteys HP:n tukeen.