HP:n kannettavat tietokoneet - Serial ATA (SATA) -asemien lisääminen Windows-asennukseen

Tässä asiakirjassa kuvataan, miten Native Serial ATA (SATA) -ohjaimet asennetaan tietokoneeseen, jossa on käytössä Windows Vista -käyttöjärjestelmä. Windows XP -tietokoneet käyttävät ATI-tekniikkaa kiintolevyjen ohjaukseen. Windows Vista -tietokoneissa käytetään puolestaan Native Serial ATA (SATA) -tekniikkaa. ATI-kiintolevyn asentaminen tietokoneeseen, jossa on Windows Vista, voi aiheuttaa yhteensopivuusongelmia.
Lisäksi, jos tietokoneen käyttöjärjestelmä vaihdetaan Vistasta XP:hen, näkyviin voi tulla virheviesti, jonka mukaan käyttöjärjestelmä ei löydä kiintolevyä. Jos asennustoiminto ei löydä kiintolevyä, ei se myöskään voi asentaa Windows XP -käyttöjärjestelmää. Windows Vista -tietokoneiden BIOS on määritetty käyttämään Native SATA -kiintolevyjä eikä se tunnista ATI-ohjaimia. BIOS-asetuksia voi olla mahdollista muuttaa niin, että Windows XP tunnistaa kiintolevyn.
huomautus:
Jos harkitset käyttöjärjestelmän vaihtamista Vistasta XP:hen, lue artikkeli HP Notebook PCs - Problems with SATA Drivers When Downgrading From Vista to XP (HP:n kannettavat tietokoneet - Ongelmat SATA-ohjaimien kanssa vaihdettaessa käyttöjärjestelmää Vistasta XP:hen)
.

Poista Native SATA-ohjaimet käytöstä BIOS-asetuksista.

Jos SATA-ohjaimien käytöstä poistaminen on mahdollista BIOS-asetuksista, noudata seuraavia ohjeita:
  1. Sammuta tietokone.
  2. Avaa BIOS-asetukset pitämällä virtapainiketta painettuna ja painamalla F10-näppäintä.
  3. Siirry kohdistimen avulla Configuration (Asetukset) -osioon, josta löydät Native SATA-asetuksen.
    • Vaihda mahdollinen SATA-asetus arvoon Disable (Poista käytöstä). Tallenna muutokset ja käynnistä tietokone uudelleen painamalla F10-näppäintä.
    • Jos et löydä SATA-asetusta, noudata tämän asiakirjan muita ohjeita asetuksen muuttamiseksi.

Erillinen Windows-asennus

Tässä toimenpiteessä käytetään kolmannen osapuolen ohjelmistoa, ja se sopii yleensä kotitietokoneen käyttäjille.
  1. Selvitä tietokoneen suorittimen malli ja lataa sen perusteella uusimmat SATA AHCI -ohjaimet suoritinvalmistajan verkkosivuilta. Jotkut SATA AHCI -ohjaimet ovat saatavilla www.hp.com-sivustosta. Lisätietoja on artikkelissa HP Notebook PCs - Locating HP Software, Driver and BIOS Updates (HP:n kannettavat tietokoneet - HP:n ohjelmisto-, ohjain- ja BIOS-päivitysten löytäminen).
  2. Lataa ja asenna tiedostonhallintaohjelmisto.
    huomautus:
    Tässä esimerkissä käytetään Total Commander -ohjelmaa. Katso lisää apua ohjelmiston ohjetiedostoista.
  3. Lataa ja asenna CD-/DVD-tietojen palautusohjelmisto.
    huomautus:
    Tässä esimerkissä käytetään Ultra ISO -ohjelmaa. Katso lisää apua ohjelmiston ohjetiedostoista.

Tiedostojen purkaminen

1. Käynnistä Total Commander valitsemalla Käynnistä, Kaikki ohjelmat, Total Commander ja valitse sitten Total Commander 32. Jos käytössä on rekisteröimätön versio, noudata näyttöön tulevia ohjeita.
    huomautus:
    Apua ja ohjeet Total Commander -ohjelman käyttöön löydät Total Commander -ohjelman ohjetiedostosta.
  2. Paikallista lataamasi SATA ACHI -ohjaintiedosto hakemistorakenteesta Total Commanderin avulla. Valitse SATA AHCI -ohjain.
    Kuva : SATA AHCI -ohjain paikannettu
  3. Valitse Tiedosto-valikosta Tiedosto ja valitse Pura valitut tiedostot.
  4. Anna kohdekansio, johon haluat purkaa tiedoston.
    Kuva : Anna kohdekansio
  5. Etsi puretut tiedostot.
  6. Toista purkutoimenpide F6flpy32.exe-tiedostolle.
  7. Avaa F6flpy32.exe-tiedostosta purettu temp.IMA-tiedosto Ultra ISOlla tai vastaavalla sovelluksella.
    Kuva : temp.IMA-ohjaintiedostot
  8. Kopioi temp.IMA ohjaimen tiedostot levykkeelle tai polta tiedostot CD-levylle.

Poista SATA Native Mode -asetus käytöstä BIOSista.

huomautus:
Tämä vaihtoehto ei ole saatavilla Vista-mallien BIOSissa.
  1. Käynnistä kannettava tietokone.
  2. Paina toistuvasti F10 -näppäintä (tai kannettavan tietokoneen omaa näppäintä), kunnes tietokone avaa Tietokoneen asetukset -näytön.
  3. Valitse nuolinäppäimillä System Configuration (Järjestelmän kokoonpano) -välilehti.
  4. Valitse nuolinäppäimillä SATA Native Mode ja määritä asetuksen tilaksi Disable (Poista käytöstä).
    Kuva : SATA Native Mode -asetuksen poistaminen käytöstä
  5. Tallenna muutokset painamalla F10-näppäintä (tai määritettyä näppäintä).
  6. Tallenna muutokset ja poistu Tietokoneen asetukset -kohdasta.
  7. Tietokone käynnistyy uudelleen.

Windowsin asentaminen Native SATA -ohjainten avulla

Voit asentaa Windows XP -käyttöjärjestelmän Native SATA -ohjaimen avulla noudattamalla seuraavia ohjeita:
  1. Käynnistä kannettava tietokone.
  2. Aseta Windows XP:n asennuslevy CD-/DVD-asemaan.
  3. Paina F6-näppäintä pyydettäessä.
    Kuva : Kolmannen osapuolen ohjaimen kehote
  4. Määritä lisälaite painamalla S-näppäintä.
    Kuva : Määritä lisälaita
  5. Aseta SATA-ohjainlevyke A-asemaan.
    Kuva : Syötä ohjainlevyke
  6. Noudata näyttöön tulevia ohjeita.

SATA Native Mode -tilan ottaminen käyttöön

1. Kun kannettava tietokone käynnistyy, paina toistuvasti F10-näppäintä (tai kannettavan tietokoneen määritettyä näppäintä) kunnes kannettava tietokone siirtyy Tietokoneen asetukset -näyttöön.
  2. Valitse nuolinäppäimillä System Configuration (Järjestelmän kokoonpano) -välilehti.
  3. Valitse SATA Native Mode nuolinäppäimillä ja määritä asetuksen tilaksi Enable (Ota käyttöön).
    Kuva : SATA Native Mode -tilan ottaminen käyttöön
  4. Tallenna muutokset painamalla F10-näppäintä (tai määritettyä näppäintä).
  5. Tallenna muutokset ja poistu Tietokoneen asetukset -kohdasta.
  6. Tietokone käynnistyy uudelleen.

RIS (Remote Installation Services, etäasennus)

Tämän toimenpiteen suorittaa yleensä IT-alan ammattilainen verkkoyhteyttä käyttämällä.
  1. Lataa uusin Intel Matrix Storage Manager -ohjain. Luo lataamisen jälkeen uusi kansio ja anna sille nimeksi Sata. Kopioi juuri lataamasi iata61_enu.exe kansioon. Intel Matrix Storage Manager sisältää myös SATA-levyohjaimen ohjaimen.
  2. Pura ohjaintiedostot käyttämällä seuraavaa komentoa:
    c:\sata\ iata61_enu.exe -a -a -pc:\sata
    Asennus alkaa kun suoritat komennon. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin hyväksyä asennusohjelman valinnat. Tämä ei asenna ohjainta; ohjaintiedostot ainoastaan puretaan <c:\sata>-kansioon. Ohjaintiedostot ovat kansiossa <c:\sata\Driver> purkamisen jälkeen.
  3. Kopioi puretut tiedostot RIS-jakelupisteeseen (RIS-palvelimella):
    RemoteInstall\Setup<Kieli>\Images\<Dir_Name>\i386
  4. Kopioi samat tiedostot myös hakemistoon:
    RemoteInstall\Setup<Kieli>\Images\<Dir_Name>\$oem$\$1\drivers\sata
  5. Avaa RemoteInstall\Setup<Kieli>\Images\<Dir_Name>\i386\txtsetup.sif -tiedosto Muistioon ja lisää siihen seuraavat rivit merkittyihin kohtiin (kohtien nimet hakasulkeissa):
  6. Tallenna tiedosto ja sulje Muistio.
  7. Avaa Remote Install\Setup\<Kieli>\Images\<Dir_Name>\i386\templates\ristndrd.sif -tiedosto Muistioon ja lisää [Unattended] -osioon seuraavat rivit:
  8. Tallenna tiedosto ja sulje Muistio.
  9. Sulje ja käynnistä lopuksi BINL-palvelu RIS-palvelimelta uudelleen seuraavasti:
    Avaa komentokehote, kirjoita net stop binlsvc ja paina Enter-näppäintä. Kirjoita sitten net start binlsvc ja paina Enter-näppäintä.
SATA-ohjain on nyt päivitetty RIS-asennuspisteeseen.