HP- ja Compaq-pöytätietokoneet - Virhe: Suorittimen tuulettimen vika

Tämä opas koskee HP- ja Compaq-pöytätietokoneita.
Jokin seuraavista virheistä tai samankaltainen virhe tulee näkyviin, kun tietokone käynnistetään:
Suorittimen tuulettimen vika. Jatka painamalla F2-näppäintä. Muuten järjestelmä sammuu viiden sekunnin kuluttua. Järjestelmä on huollettava välittömästi.
tai
"VIRHE: Suorittimen tuulettimen vika! Tietokone sammuu automaattisesti muutaman sekunnin kuluttua. Estä tietokonevauriot huollattamalla tietokone välittömästi."
Käytä jotakin seuraavista osioista virheen esiintymisajankohdasta riippuen:

Virhe tapahtuu heti, kun tietokone käynnistetään, tai se tapahtuu yllättäen

Korjaa virhe seuraavasti:
  varoitus:
Tämä tuote sisältää osia, jotka voivat vioittua staattisen sähköpurkauksen vuoksi. Voit vähentää staattisen sähköpurkauksen aiheuttamien vaurioiden vaaraa työskentelemällä lattialla, jolla ei ole mattoa, käyttämällä staattista varausta purkavaa työalustaa (kuten sähköä johtavaa vaahtomuovialustaa) ja käyttämällä maadoitettuun pintaan liitettyä antistaattista ranneketta.
huomautus:
HP antaa perustukea tietokoneen toimitukseen kuuluvalle ohjelmistolle. Saat syvällisempää apua ominaisuuksiin ohjelmiston Ohje-osasta tai ohjelmiston myyjän verkkosivustosta.
  1. Irrota tietokoneen sivupaneeli ja tarkista järjestelmän tuulettimen kokoonpano seuraavasti:
    1. Irrota kaikki kaapelit tietokoneesta (huomioi kunkin kaapelin sijainti, jotta takaisin kytkeminen olisi helpompaa).
    2. Irrota sivupaneelin kiinnitysruuvit. Vasemman puolen takaosassa on yleensä yksi tai kaksi ruuvia.
    3. Liu'uta paneeli irti, jotta pääset käsiksi tietokoneen sisäosiin.
  2. Selvitä suoritinta katsomalla, onko siinä tuuletin vai ei.
    Jos tietokoneen suorittimessa ei ole tuuletinta, siirry vaiheeseen 6.
  3. Tarkista seuraavat seikat:
    • Varmista, että tuulettimen virtakaapeli on kiinnitetty tiukasti emolevyyn.
    • Tarkasta, estääkö jokin esine tuulettimen liikkumisen.
    • Kun olet katkaissut virran ja irrottanut virtakaapelin, pyöritä varovasti tuuletinta sormillasi ja varmista, että tuuletin ei ole jumissa. Jos tuulettimen lavat eivät liiku tai ne liikkuvat jähmeästi, vaihda tuuletin.
  4. Jätä sivupaneeli auki, kiinnitä kaapelit uudelleen ja käynnistä tietokone.
      vaara:
    Varmista, ettei tietokoneen kotelon sisälle joudu ylimääräisiä esineitä, kun tietokone on käynnissä. Älä suorita tätä vaihetta, kun lähistöllä on lapsia tai lemmikkieläimiä.
  5. Katso tietokoneen sisälle ja varmista, että tuuletin pyörii eikä pidä ääntä.
    • Jos tuuletin ei toimi tai pitää kovaa ääntä, se on vaihdettava. Järjestelmän tuulettimen vaihto-ohjeet voivat olla saatavilla tietokonemallillesi. Löydät ohjeet hakusanoilla "[tietokoneen mallinumero] replace fan" (vaihda tuuletin).
    • Jos tuuletin pyörii eikä pidä ääntä, sammuta tietokone painamalla sen etuosassa sijaitsevaa virtapainiketta 5 sekunnin ajan.
  6. Kiinnitä sivupaneeli ja liitä näppäimistön, hiiren ja näytön kaapelit uudelleen.
  7. Käynnistä tietokone.
    • Jos tietokoneesi valmistusvuosi on 2006 tai myöhempi (Windows 7 tai Vista), paina välittömästi käynnistyksen jälkeen F10-näppäintä. Saatat joutua painamaan näppäintä toistuvasti noin sekunnin välein, kunnes BIOS-asetusten apuohjelma aukeaa.
    • Jos tietokoneesi valmistettiin ennen vuotta 2006 (Windows XP tai aiempi versio), paina välittömästi F1-näppäintä.
  8. Käytä vasenta ja oikeaa nuolinäppäintä ja valitse Advanced (Lisäasetukset) -valikko.
  9. Käytä ylös- ja alas-nuolinäppäimiä, valitse Hardware Monitor (Laitteiston tarkkailu) ja paina Enter-näppäintä.
    Jos virhe ei ratkea, tuuletin on vaihdettava. Järjestelmän tuulettimen vaihto-ohjeet voivat olla saatavilla tietokonemallillesi. Löydät ohjeet kirjoittamalla seuraavan tekstin tämän sivun ylälaidan hakukenttään ja painamalla Enter-näppäintä:
    [tietokoneen mallinumero] replace fan
  10. Valitse CPU Fan Check (Suorittimen tuulettimen tarkastus) ja paina Enter-näppäintä.
  11. Seuraavan luettelon avulla voit määrittää suorittimen tuulettimen tarkistusarvon tietokoneesi kokoonpanolle:
    • Aktiivinen jäähdytyslevy; tuulettimella varustetut jäähdytysrivat suorittimen päällä.
      hardware monitor/CPU fan check (laitteiston tarkkailu / suorittimen tuulettimen tarkastus) = ENABLED (KÄYTÖSSÄ)
    • Passiivinen jäähdytyslevy; jäähdytysrivat suorittimen päällä ilman tuuletinta.
      hardware monitor/CPU fan check (laitteiston tarkkailu / suorittimen tuulettimen tarkastus) = DISABLED (EI KÄYTÖSSÄ)
    • Tuulettimen kanava johtaa tuulettimeen, joka sijaitsee suoraan suorittimen jäähdytysripojen päällä tai yläpuolella.
      hardware monitor/system fan check (laitteiston tarkkailu / järjestelmän tuulettimen tarkastus) = ENABLED (KÄYTÖSSÄ)
    • Tuulettimen kanava ilman tuuletinta
      hardware monitor/system fan check (laitteiston tarkkailu / järjestelmän tuulettimen tarkastus)= DISABLED (EI KÄYTÖSSÄ)
  12. Jos arvo poikkeaa määritetystä, muuta arvo seuraavasti:
    1. Valitse CPU Fan Check (Suorittimen tuulettimen tarkastus) ja paina Enter-näppäintä.
    2. Valitse oikea arvo (KÄYTÖSSÄ tai EI KÄYTÖSSÄ) ja paina Enter-näppäintä.
  13. Tallenna asetukset ja poistu. Tietokone käynnistyy uudelleen.
Jos virhe ei ratkea, tuuletin on vaihdettava. Järjestelmän tuulettimen vaihto-ohjeet voivat olla saatavilla tietokonemallillesi. Löydät ohjeet kirjoittamalla seuraavan tekstin tämän sivun ylälaidan hakukenttään ja painamalla Enter-näppäintä:
[tietokoneen mallinumero] replace fan

Virhe tapahtuu välittömästi asennettuasi BIOS-päivityksen

Jos tuulettimen virheilmoitus näkyy välittömästi BIOS-päivityksen latauksen ja asennuksen jälkeen, lataa ja asenna HP:n päivitetty BIOS seuraavasti:
  varoitus:
Älä noudata näitä ohjeita, jos suorittimen tuuletin ei toimi oikein (tuuletin ei pyöri tai se on epätavallisen äänekäs). Muutoin saatat aiheuttaa suorittimeen lämpövaurioita.
  1. Käynnistä tietokone.
    • Jos tietokoneesi valmistusvuosi on 2006 tai myöhempi (Windows 7 tai Vista), paina välittömästi käynnistyksen jälkeen F10-näppäintä. Saatat joutua painamaan näppäintä toistuvasti noin sekunnin välein, kunnes BIOS-asetusten apuohjelma aukeaa.
    • Jos tietokoneesi valmistettiin ennen vuotta 2006 (Windows XP tai aiempi versio), paina välittömästi F1-näppäintä.
  2. Käytä vasenta ja oikeaa nuolinäppäintä ja valitse Advanced (Lisäasetukset) -valikko.
  3. Käytä ylös- ja alas-nuolinäppäimiä, valitse Hardware Monitor (Laitteiston tarkkailu) ja paina Enter-näppäintä.
    huomautus:
    Jos BIOS-valikossa ei ole vaihtoehtoja Hardware Monitor (Laitteiston tarkkailu) tai CPU Fan Check (Suorittimen tuulettimen tarkastus), lataa ja asenna HP:n BIOS-päivitys uudelleen. Lisätietoja on HP:n tukiasiakirjassa BIOSin päivitys.
  4. Valitse CPU Fan Check (Suorittimen tuulettimen tarkastus) ja paina Enter-näppäintä.
  5. Valitse Disabled (Ei käytössä) ja paina Enter-näppäintä.
  6. Valitse alanuolinäppäintä painamalla System fan check (Järjestelmän tuulettimen tarkastus) ja paina Enter-näppäintä.
  7. Valitse Disabled (Ei käytössä) ja paina Enter-näppäintä.
  8. Tallenna asetukset ja poistu. Tietokone käynnistyy uudelleen.
  9. Kun Windowsin työpöytä avautuu, lataa ja asenna HP:n BIOS-päivitys uudelleen. Lisätietoja on HP:n tukiasiakirjassa BIOSin päivitys.