HP- ja Compaq-pöytätietokoneet - Palautuslevysarjan luonti (Windows Vista)

Tämä asiakirja koskee HP- ja Compaq-pöytätietokoneita, joissa on Windows Vista -käyttöjärjestelmä.
Palautuslevyn luontiohjelmalla voit luoda palautuslevysarjan, joilla voit palauttaa tietokoneen alkuperäiseen tilaansa tietokoneen ongelmatilanteessa.
On erittäin suositeltavaa luoda palautuslevysarja pian tietokoneen hankkimisen jälkeen. Jos Windows Vistalla varustetussa HP- tai Compaq-tietokoneessasi ei ole HP Recovery CD Creator -ohjelmaa tai palautuslevyjä ei luotu ennen kuin palautusosio vahingoittui tai poistettiin, sinun on etsittävä internetistä palautuslevysarja, joka vastaa mallinumeroasi, tai asennettava uusi käyttöjärjestelmä.
Palautuslevyjen luontiohjelmalla voi luoda tietokoneelle vain yhden sarjan palautuslevyjä. Tämä palautuslevysarja sisältää alkuperäisen käyttöjärjestelmän, ohjaimet ja sovellukset, jotka toimitettiin tietokoneen mukana.

Katso video palautuslevysarjan luomisesta Windows Vistassa

Ominaisuudet ja tärkeät tiedot

Seuraavassa on luettelo ominaisuuksista sekä tärkeitä tietoja palautuslevyjen luontiohjelmasta:
  • Recovery Disc Creation -ohjelmistolla voi luoda järjestelmän palautuslevysarjan tyhjille tallentaville levyille. HP suosittelee tyhjien DVD+R-levyjen käyttöä (jos tuettu). Käytä merkkiä, jonka valmistajaan luotat, sillä palautuslevysarja voi olla erittäin tärkeä sitä tarvittaessa. Tarvitset noin 2 tyhjää DVD+R-levyä (vastaa noin 11 tyhjää CD-levyä). Disc Creator -ohjelman alussa kerrotaan, kuinka monta levyä tarvitaan.
    huomautus:
    Minilevyt eivät ole yhteensopivia Recovery Disc Creation -ohjelman kanssa.
  • Poista Windowsin käyttäjätilien valvonta käytöstä väliaikaisesti, jos se on käytössä. Se vähentää levyn luomisen aikana ilmenevien ongelmien mahdollisuutta.
  • Disc Creation -ohjelmalla voi luoda vain yhden levysarjan.
  • Disc Creation -ohjelma edellyttää vahingoittumatonta palautusosiota (palautus D:) levysarjan luomista varten. Vahingoittumattomalla tarkoitetaan, että palautusosiota ei ole muokattu tai poistettu.
  • Luomiseen kuluu noin 30 minuuttia per DVD-levy. Koko palautussarjaa ei tarvitse luoda samalla kerralla.
  • Voit keskeyttää Disc Creation -ohjelmiston milloin tahansa paitsi kirjoittamisen (polttamisen) aikana napsauttamalla Abort (Keskeytä) -painiketta. Kun suoritat Disc Creation -ohjelman seuraavalla kerralla, se käynnistyy automaattisesti kohdasta, johon pysäytit sen viimeksi.

Palautuslevyjen luonti Windowsissa

Luo palautuslevysarja seuraavien ohjeiden mukaisesti:
huomautus:
Käytä DVD+R-levyjä, jos käyttämäsi levyasema tukee DVD+R-tyyppiä. Kaikki Recovery Disc Creator -versiot eivät välttämättä toimi tiettyjen levytyyppien, kuten CD-RW:n, DVD-RW:n ja DVD+RW:n, kanssa. Minilevyt eivät ole yhteensopivia Recovery Disc Creatorin kanssa.
huomautus:
Jos aseman salausohjelmisto on käynnissä levyjen luonnin aikana, tiedoston tarkistusvirheitä voi ilmetä. Jos käytät aseman salausohjelmistoa, kuten BitLocker-salausta, poista aseman salaus käytöstä ennen levyjen luomista.
  1. Katkaise internet-yhteys ja sulje kaikki muut ohjelmistot.
    Palautuslevyjen luonti vaatii paljon resursseja.
  2. Valitse Käynnistä () ja valitse sitten Kaikki ohjelmat.
  3. Valitse PC-ohje ja työkalut ja käynnistä sitten ohjelma valitsemalla Recovery Disc Creation.
    Aloitusnäyttö ilmestyy näkyviin.
    Kuva : Recovery Managerin aloitusnäyttö
    Recovery Managerin aloitusnäyttö
  4. Käynnistä levyn luominen napsauttamalla jokaisessa näytössä Seuraava-painiketta.
    Näyttöön avautuu ikkuna, jossa kerrotaan koko palautussarjaan tarvittavien tyhjien levyjen määrä.
    huomautus:
    Minilevyt eivät ole yhteensopivia Recovery Disc Creation -ohjelman kanssa.
    Kuva : Tarvittavan levymäärän osoittava viesti
    Tarvittavan levymäärän osoittava viesti
  5. Numeroi levyt pysyvällä tussilla, jos sinun täytyy käyttää niitä järjestelmän palauttamiseen.
    Jos käytössäsi on esimerkiksi 10 CD-levyjä, merkitse kuhunkin levyyn 1/10, 2/10, 3/10 jne. Jos käytät DVD-levyjä, merkitse ensimmäiseen levyyn 1/2 ja toiseen levyyn 2/2.
  6. Ota Seuraava-painike käyttöön asettamalla ensimmäinen tyhjä levy levytarjottimeen ja sulkemalla levytarjotin. Jatka valitsemalla Seuraava.
    huomautus:
    Jos seuraava automaattisen toiston viesti näkyy näytössä levyn luonnin aloittamisen yhteydessä, sulje se (napsauta x oikeassa alakulmassa). Ilmoitus ei liity palautuslevyjen luomiseen.
    Kuva : Automaattisen toiston viesti
    Automaattisen toiston viesti
    Vahvistusikkuna avautuu ja ilmoittaa valitun levytyypin ja tarvittavan levymäärän.
    Kuva : Levyn vahvistusikkuna
    Levyn vahvistusikkuna
  7. Valitse Seuraava.
      varoitus:
    Kirjoitusprosessin peruuttaminen prosessin aikana voi vahingoittaa levyä ja tehdä siitä käyttökelvottoman. Odota, kunnes levyn kirjoitus- ja tarkistusprosessi on suoritettu ja seuraavaa levyä pyydetään, ennen kuin peruutat.
    huomautus:
    Jos levyn luonti peruuntuu automaattisesti tiedostojen keräysvaiheessa, poista Windowsin käyttäjätilien valvonta käytöstä väliaikaisesti.
    Recovery Managerin luomisnäyttö tulee näkyviin. Kun tämä näyttö on näkyvissä, useita prosesseja on käynnissä:
    • Tiedostojen kerääminen: ohjelma kerää tarvittavat tiedostot palautusosiosta.
    • Tiedostojen kirjoittaminen levylle - Ohjelma polttaa ensimmäisen levyn.
    • CD- tai DVD-levyn sisällön tarkistaminen: Ohjelma tarkistaa jokaisen levyn sisällön.
      Kuva : Recovery Managerin luomisnäyttö
      Recovery Managerin luomisnäyttö
  8. Odota, kunnes saat ilmoituksen, jonka mukaan levyn luonti onnistui.
    Kuva : Levyn luonti onnistui -ilmoitus
    Levyn luonti onnistui -ilmoitus
  9. Levyasema avautuu automaattisesti. Jos et ole tehnyt niin, merkitse levyyn 1/(levyjen kokonaismäärä) pysyvällä tussilla.
  10. Merkitse seuraavaan levyyn 2/(levyjen kokonaismäärä) ja aseta se levykelkkaan.
    huomautus:
    Työpöydällä voi näkyä ilmoitus automaattisesta käynnistyksestä. Sulje ilmoitus napsauttamalla ikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa x-kuvaketta. Ilmoitus ei liity palautuslevyjen luomiseen.
    Sama prosessi alkaa levylle 2 ja sitä seuraaville levyille, jos niitä tarvitaan. Kun kunkin levyn polttaminen on onnistunut, Levyn luonti onnistui -ilmoitus tulee näyttöön ja levykelkka avautuu automaattisesti, jotta voit poistaa levyn.
    Jatka levyjen luomista, kunnes näkyviin tulee seuraava ilmoitus.
    Kuva : Järjestelmän palautuslevyjen luonti valmis -viesti
    Levyn luonti valmis -ilmoitus
  11. Valitse Valmis.
  12. Varmista, että kaikki levyt on merkitty asianmukaisesti ja pidä ne hyvässä tallessa.
      varoitus:
    Luodut levyt on hyvä suojata. Säilytä levyjä turvallisessa, pimeässä paikassa. Älä säilytä levyjä paikoissa, joissa on auringonvaloa, sillä muutoin levyille tallennetut tiedot voivat kadota ajan myötä.
  13. Jos palautuslevyjen luontiohjelma käynnistetään uudelleen, kun palautuslevysarja on valmis, toinen näyttö osoittaa, että vain yksi palautussarja on sallittu. Valitse OK ja poistu ohjelmasta. Jos palautuslevysarja on epätäydellinen tai vahingoittunut, ja tämä ilmoitus tulee näyttöön, hanki uudet levyt muulla tavalla. Katso HP-tietokoneet – Etsitkö palautuslevyjä?
    Kuva : Levyn luonnin esto -viesti
    Levyn luonnin esto -viesti

Levyn tarkistusvikojen korjaaminen

Jos tietokone poistaa levyn ja näyttää levyn tarkistusvirheviestin, kyseisen levyn kirjoittaminen ei onnistunut oikein. ÄLÄ poistu järjestelmän palautuslevyprosessista. Aseta asemaan toinen levy ja suorita levyn luominen loppuun. Jos virhe ilmenee uudelleen, käytä erimerkkistä kirjoittavaa levyä.
Jos levynluontiprosessi epäonnistuu ja tarvitset palautuslevyjä, katso kohta HP-tietokoneet – Etsitkö palautuslevyjä?.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia

En voi luoda kuin yhden palautuslevysarjan. Miksi?

Microsoftin kanssa tehtyjen lisenssisopimusten vuoksi palautuslevyjen luontiohjelma luo vain yhden palautuslevysarjan.

Palautuslevyjen luontiprosessin alussa näyttöön ilmestyy automaattisen toiston ikkuna. Mitä pitäisi tehdä?

Kuva : Automaattisen toiston viesti
Automaattisen toiston viesti
Sulje automaattisen toiston ikkuna napsauttamalla oikeassa yläreunassa olevaa Sulje-painiketta (x). Automaattisen toiston viesti liittyy Windowsiin eikä palautuslevyjen luontiohjelmaan.

Miten voin tilata palautuslevyjä?

Voit tilata palautuslevyjä HP:lta. Katso lisätietoja kohdasta HP-tietokoneet – Etsitkö palautuslevyjä?

Mitä pitäisi tehdä, kun näyttöön ilmestyy virheilmoitus levyn tallentamisen aikana?

Virhe voi johtua viallisesta tai huonolaatuisesta tallennelevystä. Kokeile tallentamista jonkin muun valmistajan levylle.
Seuraava viesti voi olla merkki siitä, että käyttämälläsi levyllä on jo tietoja. Varmista, että käytät tyhjiä levyjä.
Kuva : Levyn virheilmoitus
Levyn virheilmoitus
Seuraava viesti voi olla merkki siitä, että käyttämäsi levyn tyyppi on eri kuin tyyppi, jolla prosessi on aloitettu. Varmista, että kaikki tallennelevyt ovat samantyyppisiä.
Kuva : Levytyypin virheilmoitus
Levytyypin virheilmoitus

Ystäväni tietokoneessa on viallinen kiintolevy eikä sitä voi käynnistää. Tietokoneidemme malli on sama. Voinko luoda palautuslevysarjan omalla tietokoneellani ja lainata levyjä ystävälleni?

Tämä on mahdollista, mutta molemmilla koneilla ei voi luoda palautuslevysarjaa. Eli molempien koneiden on jaettava sama levysarja tai toinen levysarja on tilattava HP:lta (jos niitä on saatavilla).

Voiko samaa palautuslevysarjaa käyttää toisessa tietokonemallissa?

Ei, tietylle tietokoneelle luotuja palautuslevyjä voi käyttää vain saman mallin tietokoneessa.

Miksi uudelleenkirjoittavia levyjä ei voi käyttää palautuslevyjen luomiseen?

Voit luoda vain yhden palautuslevysarjan. Koska RW-tyyppisen levyn tiedot voidaan korvata, tämäntyyppisiä levyjä ei tueta, jotta palautuslevysarja ei tuhoudu tahattomasti.