HP:n kannettavat tietokoneet - kiintolevyn testaus BIOSista

Tämä asiakirja koskee vuoden 2003 jälkeen valmistettuja kannettavia HP- ja Compaq-tietokoneita.
Monissa vuoden 2003 jälkeen valmistettujen HP:n kannettavien tietokoneiden BIOSissa on sisäänrakennettu kiintolevyn itsetestaustoiminto, joka testaa kiintolevyn kunnon ja eheyden. Käytä BIOSin kiintolevyn itsetestaustoimintoa, jos huomaat kiintolevyn mahdollisia ongelmia koskevia virheilmoituksia. Käyttämällä testiä säännöllisesti osana tavallista huoltoa voit tunnistaa mahdolliset ongelmat ajoissa.

HP:n kiintolevyn itsetestauksen suorittaminen BIOSista

Monet tietokoneen ongelmat liittyvät kiintolevyn vikaantumiseen. HP:n kiintolevyn itsetestauksen laaja testi korjaa kiintolevyn virheitä, mutta ei tuota niistä raporttia. Muista käynnistää testin valmistuttua tietokone uudelleen ja määritä, korjasiko testi tietokonetta vaivanneet ongelmat.
  1. Liitä verkkovirtalaite tietokoneeseen, jos sitä ei ole jo liitetty.
  2. Sammuta tietokone ja odota 5 sekuntia.
  3. Käynnistä tietokone painamalla virtapainiketta ja avaa BIOS-asetusvalikko painamalla toistuvasti F10-näppäintä.
  4. Siirry valikkokohtien välillä oikealla ja vasemmalla nuolinäppäimellä ja vaihtoehdon Primary Hard Drive Self Test kohdalle. BIOSin mukaan tämä vaihtoehto voi löytyä joko kohdan Diagnostics tai Tools alta.
  5. Valitse Primary Hard Drive Self Test ja aloita testaus painamalla Enter-näppäintä.
    Kuva : Esimerkki Primary Hard Drive Self Test -näytöstä
     Levyn testausnäyttö, jossa näkyy testin eteneminen.
    huomautus:
    Juuri sinun BIOSisi vaihtoehdon sanamuoto voi olla hieman erilainen.
Kiintolevyn itsetestaus suorittaa pikatestin ja tämän jälkeen laajan testin. Kunkin testin aikana ikkunassa näkyy tilapalkki ja arvioitu aika testin loppuun.
  • Jos kiintolevy ei läpäise jotakin testiä, yritä tallentaa kaikki tärkeät tiedostot asemasta, jos se vielä toimii. Jos takuu on voimassa, ota yhteyttä HP:hen ja pyydä korvaavaa asemaa.
  • Jos kiintolevy läpäisee kaikki testit, se ei ole vahingoittunut ja HP ei tarjoa korvaavaa kiintolevyä. Kiintolevyssä on todennäköisesti jokin muu ongelma. Luultavasti ongelmat ratkeavat palauttamalla järjestelmä, kun tärkeät tiedostot on ensin varmuuskopioitu.

Useamman kuin yhden kiintolevyn testaus

Joissakin kannettavissa tietokoneissa on kaksi kiintolevyä ja itsetestaus tulisi suorittaa kummallekin niistä. Käynnistä kannettava tietokone BIOS-asetusapuohjelmassa edellä kuvatulla tavalla. Kun valitset kiintolevyn itsetestausvaihtoehdon, avaat samalla asemanvalintaikkunan. Valitse joko kiintolevyaseman tai monen paikan testausvaihtoehto. Testattuasi aseman voit valita ja testata toisen aseman.
huomautus:
Näissä testausvaihtoehdoissa käytetty tarkka sanamuoto voi olla hieman erilainen eri malleissa, mutta testi arvioi kiintolevyn kunnon oikein.

Kiintolevytesti ei ole käytettävissä SSD-kiintolevyille

Tässä asiakirjassa mainittuja kiintolevyn testausprosesseja ei voi suorittaa SSD-kiintolevylle. Jos tietokoneessa on SSD-kiintolevy ja se näyttää kiintolevyn virheilmoituksen, ota yhteyttä HP:hen. Lisätietoa on kohdassa Kiintolevyn tietojen tarkastelu.

Kiintolevytesti ole käytettävissä vanhemmissa BIOSeissa

Kiintolevyn itsetestauksen suorittaminen Serial ATA (SATA) -kiintolevyille saattaa tuottaa ilmoituksen, jonka mukaan diagnostiikkaa ei tueta tai se ei ole käytössä. Jos näyttöön ilmestyy tällainen ilmoitus, tarkista, onko kannettavaan tietokoneeseen saatavana päivitetty BIOS-versio. Päivitä BIOS ja suorita kiintolevyn itsetestaus. Lisätietoja on kohdassa BIOSin päivitys.