HP- ja Compaq-pöytätietokoneet - muistikortinlukijoiden käyttäminen ja vianmääritys (Windows Vista ja XP)

Tämä asiakirja koskee esiasennettuja muistikortinlukijoita HP- ja Compaq-tietokoneissa, joissa on Windows Vista tai XP.
Monissa HP- ja Compaq-tietokoneissa on esiasennettu muistikortinlukija.
Kuva : Muistikortinlukija (oma lukijasi saattaa olla erilainen)
Muistikortinlukija
Muistikortteja käytetään ensisijaisesti kuvien tuomiseen digikameroista, mutta niitä voi käyttää myös kuvien ja tiedostojen jakamiseen. Seuraavassa luettelossa esitellään yleisimmät muistikorttityypit.
  • CompactFlash I
  • CompactFlash II
  • IBM Microdrive
  • Secure Digital (SD)
  • mini-SD
  • MultiMediaCard (MMC)
  • Reduced Size MultiMediaCard (RS-MMC)
  • MultiMediaCard Plus (MMC plus)
  • MultiMediaCard Mobile (MMC mobile)
  • Memory Stick
  • Memory Stick Pro
  • Memory Stick Duo
  • Memory Stick Pro Duo
  • SmartMedia
  • xD-Picture Card (xD = extreme digital)
Lisätietoja muistikorttien teknisistä ominaisuuksista on HP-tukiasiakirjassa Yleistietoja muistikorteista.
huomautus:
Jos tietokoneesi mukana toimitettiin KYE:n 6-in-1-kortinlukija ja se on hankittu ennen kesää 2003, päivitä sen kortinlukulaiteohjelmisto käyttämällä tietokoneen mallinimen mukaista HP:n ohjelmistolataussivustoa (englanniksi). KYE-laiteohjelmiston päivittämisen jälkeen saat näyttöön ilmoituksia virheellisistä lohkoista.

Suurkapasiteettinen SDHC-kortti lukittuu tai SDHC-korttia ei voi lukea

Monet tietokoneiden kortinlukijat eivät toimi suurkapasiteettikorttien kanssa. Esimerkiksi 1 Gt:n suojatulta digitaaliselta (SD) kortilta lukeva muistikortinlukija ei välttämättä lue 16 Gt:n SDHC-muistikortilta.
Tietokone saattaa jumittua, kun SDHC-kortin asetetaan kortinlukijaan, joka ei tue SDHC-kortteja. Voit korjata lukkiutumisongelman nopeasti kaksoisnapsauttamalla Poista laite turvallisesti -kuvaketta (ilmaisinalueella näytön oikeassa alakulmassa), valitsemalla USB-kortinlukijan ja valitsemalla sitten Pysäytä. Kortinlukija ei toimi, ennen kuin tietokone on käynnistetty uudelleen. Nyt voit poistaa muistikortin turvallisesti ja käyttää tietokonetta muihin tehtäviin.
Jos haluat käyttää suurikapasiteettista muistikorttia ilman, että tietokone lukittuu, tee näin:
  • Jos käytät korttia kamerassa tai muussa laitteessa, voit liittää laitteen tietokoneeseen USB- tai FireWire-kaapelilla. Useimmat liitetyt laitteet näkyvät Windowsissa siirrettävänä levynä, ja niitä voi käyttää kortinlukijan tapaan.
  • Käytä USB-muistikortinlukijaa, joka liitetään mihin tahansa vapaaseen USB-porttiin. Varmista, että USB-laite lukee SDHC-kortteja. Nämä laitteet ovat edullisia, ja niitä voi käyttää missä tahansa tietokoneessa, jossa on USB-portti.
    Kuva : SDCH–USB-kortinlukijasovitin
    SDCH–USB-kortinlukijasovitin

SDXC-korttia ei voi lukea

Varmista, että kortinlukija tukee SDXC-muotoa. Voit käyttää SDXC-korttia SDXC-yhteensopivan USB-kortinlukijan tai sovittimen avulla. Katso, onko laitteessa SDXC-logoa, tai tarkista asia laitteen valmistajalta.
  varoitus:
Älä koskaan alusta SDXC-muistikorttia yhteensopimattomassa laitteessa. Muutoin muistikortti ei enää toimi SDXC-laitteissa, koska alustaminen tyhjentää SDXC-muistikortin tiedot ja valmistelee sen toista tiedostojärjestelmää varten.

Kortinlukija lakkaa toimimasta, kun Poista laite turvallisesti -toimintoa on käytetty

varoitus:
Älä aseta tai irrota muistikortteja, kun kortinlukijan merkkivalo vilkkuu. Muutoin kortilla olevat tiedot voivat kadota tai kortinlukija voi vaurioitua pysyvästi.
Seuraavissa ohjeissa kerrotaan, miten muistikortteja käytetään kortinlukijassa:
  1. Aseta muistikortti kortinlukijaan, kun kortinlukijan valo ei vilku. Voit asettaa muistikortin jokaiseen kortinlukijan muistipaikkaan samanaikaisesti.
    Automaattisen toiston ikkuna avautuu. Jos ikkuna ei avaudu, avaa kortti Windows Explorerin avulla.
  2. Muistikortilla on oma asemakirjain, aivan kuten DVD-asemalla tai kiintolevyllä. Voit käyttää muistikorttia kuten mitä tahansa muuta tietokoneen levyasemaa. Voit esimerkiksi kaksoisnapsauttaa muistikortin kuvaketta, jolloin näyttöön avautuu uusi ikkuna, jossa näkyvät kortille tallennetut tiedostot.
  3. Kun olet lopettanut muistikortille tallennettujen tiedostojen käsittelemisen, napsauta hiiren kakkospainikkeella muistikortin kuvaketta ja valitse vaihtoehto Poista. Muista, ettei muistikorttia saa poistaa kortinlukijasta, kun laitteen valo palaa tai vilkkuu.
    Kuva : Poistamistoiminto Windows Vista -käyttöjärjestelmässä
    Poistamistoiminto Windows Vista -käyttöjärjestelmässä
    Kuva : Poistamistoiminto Windows XP -käyttöjärjestelmässä
    Poistamistoiminto Windows XP -käyttöjärjestelmässä
Muistikortinlukijat ovat laitteita, jotka käyttävät Poista laite turvallisesti -kuvaketta tehtäväpalkin ilmaisinalueella. Älä valitse Pysäytä-kohtaa Poista laite turvallisesti -ikkunassa. Muutoin muistikortinlukijan ja Windowsin yhteys voi katketa. Jos näin tapahtuu, alusta muistikortinlukija uudelleen käynnistämällä tietokone uudelleen.
Kuva : Poista laite turvallisesti -toiminto tehtäväpalkissa
Poista laite turvallisesti -toiminto tehtäväpalkissa
Vaihtoehtoinen tapa on käyttää Nopea poistaminen -toimintoa Windowsissa seuraavasti:
  1. Avaa Laitehallinta:
    • Napsauta Windows Vista -käyttöjärjestelmässä Käynnistä -painiketta ja kirjoita Käynnistä-valikon hakukenttään Laitehallinta. Valitse Jatka, jos Käyttäjätilien valvonta -ilmoitus tulee näyttöön.
    • Napsauta Windows XP -käyttöjärjestelmässä Oma tietokone -kohtaa, valitse avattavasta valikosta Ominaisuudet, valitse Järjestelmän ominaisuudet -ikkunasta Laitteisto -välilehti ja napsauta sitten Laitehallinta-painiketta.
  2. Napsauta Laitehallinnassa levyasemien vieressä näkyvää plusmerkkiä (+). Näyttöön avautuu luettelo tietokoneen levyasemista. Muistikortinlukijat näkyvät Windowsissa levyasemina.
  3. Napsauta levyasemien luettelosta hiiren kakkospainikkeella laitetta, joka on lakannut toimimasta (esimerkiksi CompactFlash -tallennuslaitteen yleistä USB CF -lukijaa). Näyttöön tulee avattava valikko.
    Valitse valikosta Ominaisuudet.
  4. Napsauta Laitteen ominaisuudet -ikkunassa Käytännöt-välilehteä.
  5. Valitse Nopea poistaminen ja napsauta sitten OK-painiketta.
    Tämä asetus poistaa käytöstä kirjoitusvälimuistin laitteessa ja Windowsissa, jotta tallennusvälineen voi irrottaa käyttämättä tehtäväpalkin Poista laite turvallisesti -toimintoa. Kortinlukijan suorituskyky saattaa heikentyä hieman.
    Kuva : Nopea poistaminen -asetus
    Nopea poistaminen -asetus

Muistikortin kuvakkeet eivät näy Windowsissa

Jos muistikorttia ei voi käyttää tai sen asemaa ei näy Oma tietokone -ikkunassa, tuo asema näkyviin seuraavien ohjeiden avulla:
huomautus:
Jos käytät muuta kuin tietokoneen mukana toimitettua kortinlukijaa, kysy lisätietoja sovittimen valmistajalta.
  1. Poista muistikortti ja aseta se uudelleen paikalleen.
    Jos automaattisen toiston ikkuna avautuu tai jos muistikortti näkyy Tietokone-ikkunassa, olet valmis. Jos näin ei käy, siirry seuraavaan vaiheeseen.
  2. Käynnistä tietokone uudelleen.
    Jos automaattisen toiston ikkuna avautuu tai jos muistikortti näkyy Tietokone-ikkunassa, olet valmis. Jos näin ei käy, siirry seuraavaan vaiheeseen.
  3. Asenna jokainen muistikortinlukija uudelleen Laitehallinnassa:
    1. Poista kaikki muistikortit ja irrota kaikki USB-tallennuslaitteet USB-porteista.
      huomautus:
      Varmista, että kaikki USB-laitteet on irrotettu.
    2. Napsauta Windows Vista -käyttöjärjestelmässä Käynnistä -painiketta, kirjoita Käynnistä-valikon hakukenttään Laitehallinta ja paina Enter-näppäintä.
      Avaa Windows XP -käyttöjärjestelmässä Käynnistä-valikko, napsauta hiiren kakkospainikkeella Oma tietokone -kohtaa, valitse Ominaisuudet, napsauta Laitteisto-välilehteä ja napsauta sitten Laitehallinta-painiketta.
    3. Avaa luokka napsauttamalla Kiintolevyt-kohdan vieressä olevaa plusmerkkiä.
    4. Napsauta hiiren kakkospainikkeella yleisen kortinlukijan nimeä ja valitse Poista asennus.
      Kuva : Laitehallinta Windows XP -käyttöjärjestelmässä (Windows Vista on samankaltainen)
      Kortinlukijan asennuksen poistaminen
    5. Odota, kunnes Laitehallinnan luettelo on päivitetty ja yleisen laitteen nimi poistettu.
    6. Jatka yleisten kortinlukulaitteiden asennuksen poistamista, kunnes kaikkien laitteiden nimet on poistettu luettelosta.
    7. Käynnistä tietokone uudelleen ja käytä kortinlukijaa. Jos ongelma ei poistu, siirry seuraavaan vaiheeseen.
  4. Kokeile asettaa toinen samantyyppinen muistikortti samaan korttipaikkaan. Jos tämä muistikortti toimii, vika ei ole kortinlukijassa. Vaihda alkuperäinen muistikortti. Jos toinen muistikortti ei toimi, siirry seuraaviin vaiheisiin.
  5. Jos käytössä on Media Center, poista muistikortti, suurenna Media Center -ikkuna ja aseta muistikortti uudelleen sisään.
  6. Sammuta tietokone, irrota virtajohto ja paina tietokoneen etuosassa olevaa virtapainiketta viiden sekunnin ajan. Liitä virtajohto uudelleen, käynnistä tietokone ja testaa sitten kortinlukijaa.
    Jos automaattisen toiston ikkuna avautuu tai jos muistikortti näkyy Tietokone-ikkunassa, olet valmis. Jos näin ei käy, siirry seuraavaan vaiheeseen.
  7. Jotkin muistikortinlukijat tukevat myös USB-laitteita. Liitä USB-laite vapaaseen USB-porttiin ja tarkista, voiko kortinlukija lukea USB-laitteen tietoja. Jos laite toimii oikein, siirry seuraavaan vaiheeseen. Jos USB-laitekaan ei toimi, ongelma on USB-portissa. Lisätietoa vianmäärityksestä on HP:n ohjeartikkeleissa USB-yhteyksien vianmääritys (Windows Vista) ja USB-laitteiden vianmääritys (Windows 98, ME ja XP).
  8. Sammuta tietokone ja irrota virtajohto. Valaise tyhjän kortinlukijan sisäosia taskulampulla ja tarkista, ovatko sisällä olevat nastat taipuneet. Suorista taipuneet nastat lyijytäytekynän kärjellä. Vaihda muistikortinlukija tai vie tietokone huoltoon, jos taipunut nasta koskettaa toista nastaa.
    Jos automaattisen toiston ikkuna avautuu tai jos muistikortti näkyy Tietokone-ikkunassa, olet valmis. Jos nastat eivät ole taipuneet, jatka seuraavaan vaiheeseen.
  9. Muistikortinlukijan ohjelmiston asetukset määritetään Windowsissa yleensä Plug and Play -toiminnolla. Joissakin Windows XP -käyttöjärjestelmän kanssa toimitetuissa ja ennen vuotta 2003 valmistetuissa tietokoneissa saattaa olla mukana erillinen ohjelmisto muistikortinlukijaa varten. Jos näin on, muistikortinlukijan ohjaimen ongelmat saattavat ratketa, kun muistikortinlukijan ohjelmisto asennetaan ja tietokone käynnistetään uudelleen. Lisätietoa kortinlukijan ohjaimen uudelleenasennuksesta HP- ja Compaq-pöytätietokoneisiin on HP:n ohjeartikkeleissa Recovery Managerin käyttäminen ohjelmiston ja ohjaimien palauttamiseen (Windows Vista) ja Application Recovery -ohjelman käyttäminen (Windows 9x, Me ja XP).
  10. Nollaa kaapeliliitännät ja muistikortin laiteohjelmisto:
    1. Poista tietokoneen kotelo irrottamalla kaksi kiinnitysruuvia tietokoneen takaosasta ja liu'uttamalla sitten sivupaneelia kohti tietokoneen takaosaa. Aseta paneeli syrjään.
        vaara:
      Metallisten paneelien reunat voivat viiltää ihoa. Älä kosketa tietokoneen sisäosien metallisia reunoja.
        varoitus:
      Staattisessa sähköpurkauksessa vapautuu staattista sähköä. Staattinen sähköpurkaus voi vaurioittaa tietokoneen sisällä olevia osia. Voit vähentää staattisen sähköpurkauksen aiheuttamien vaurioiden vaaraa käyttämällä staattista varausta purkavaa ranneketta ja työskentelemällä lattialla, jolla ei ole mattoa.
    2. Irrota kaikki kaapelit kortinlukijan takaosasta ja jätä kortinlukija paikalleen.
      Kuva : Kortinlukijan kytkentäesimerkki (tietokoneesi saattaa näyttää erilaiselta)
      Kortinlukijan kytkentäesimerkki
    3. Varmista, että kaapelin toinen pää on kytketty oikein emolevyyn tai emolevyyn liitettyyn piirilevyyn. Varmista, että kaapelin kytkemätön pää ei kosketa mitään elektronista laitetta tai tietokoneen sisällä olevia osia.
      Kuva : Emolevyn liitin (tietokoneesi saattaa näyttää erilaiselta)
      Emolevyn liitin
    4. Kiinnitä tietokoneen sivupaneeli takaisin paikalleen ja käynnistä tietokone.
    5. Kun Windows on käynnistynyt ja näkyviin tulee työpöytä, odota noin viisi minuuttia, kun Windows tekee tarvittavat muutokset laitteistoon.
    6. Sammuta tietokone ja irrota tietokoneen sivupaneeli.
    7. Liitä kaapeli uudelleen kortinlukijan takaosaan, kiinnitä sivupaneeli ja käynnistä tietokone.
    8. Tarkista, näkyvätkö asemat Oma tietokone -ikkunassa tai Windows Explorerissa:
      • Jos muistikorttiasemat näkyvät Windowsissa ja ne toimivat oikein, olet valmis.
      • Jos muistikorttiasemat eivät näy Windowsissa, asema on ehkä huollettava tai vaihdettava uuteen.

Muistikortinlukijat näkyvät Windowsissa, mutta tietojen kirjoittamisen ja lukemisen aikana tapahtuu virheitä

Jos muistikorttien tietojen lukemisessa ja kirjoittamisessa on ongelmia, kokeile seuraavia vianmääritysohjeita:
  • Kokeile asettaa toinen samantyyppinen muistikortti samaan korttipaikkaan. Jos tämä muistikortti toimii, vika ei ole kortinlukijassa. Vaihda alkuperäinen muistikortti.
  • Joissakin korteissa on lukemisen tai kirjoittamisen estävä suojauskytkin. Varmista, että kytkin on Kirjoitus sallittu -asennossa, ennen kuin yrität kirjoittaa tietoja kortille.
  • Varmista, että tallennettavien tietojen määrä ei ylitä kortin kapasiteettia.
  • Tarkista muistikortin reunat, ettei niissä ole likaa tai muuta materiaalia, joka peittää kytkimen tai metalliset liitinpinnat. Puhdista liitinpinnat nukkaamattomalla liinalla, joka on kostutettu pienellä määrällä isopropyylialkoholia. Vaihda muistikortti uuteen tarvittaessa.
  • Varmista, että muistikortinlukija tukee muistikorttia.
  • Varmista, että muistikortti on asetettu kunnolla muistikortinlukijaan.
  • Poista muistikortti, kun valo ei vilku, ja valaise sitten tyhjän korttipaikan sisäosia taskulampulla. Tarkista, ovatko sisällä olevat pienet nastat taipuneet. Jos nastat ovat hieman taipuneet, katkaise tietokoneen virta ja suorista nastat lyijytäytekynän kärjellä. Jos kaksi nastaa koskettaa toisiaan, vaihda muistikortinlukija tai vie tietokone huoltoon.
  • Jos ongelma jatkuu, vaihda muistikortti.

Muiden muistikortinlukijoihin liittyvien ongelmien ratkaiseminen

Kortinlukijoiden ohjaimet saattavat vioittua tai lakata toimimasta oikein. Uusia ohjaimia ja laiteohjelmistoja julkaistaan ajoittain ongelmien korjaamiseksi. Muistikortinlukijaan voi olla saatavilla uusi laiteohjelmisto, joka saattaa ratkaista tietokoneessasi olevan ongelman.
Varmista, että käytät uusinta ohjainta ja laiteohjelmistoa, tarkistamalla ohjelmiston uudet päivitykset HP:n ohjelmistolataussivulta (englanniksi). Voit tarkastella tuotteeseen saatavilla olevien ohjelmistojen luetteloa antamalla tuotteen nimen verkkosivulla.
huomautus:
Jos käytät sovittimen avulla sellaista muistikorttityyppiä, jota muistikortinlukija ei tue, ota yhteyttä sovittimen valmistajan asiakastukeen.

Muistikortin alustaminen

Alusta muistikortti seuraavien ohjeiden avulla:
Näytä ohje
  1. Aseta muistikortti muistikorttipaikkaan. Jos näyttöön ilmestyy Automaattinen toisto -ikkuna, sulje se.
  2. Jos käytät Windows Vistaa, napsauta Käynnistä-painiketta ja valitse sitten Tietokone.
    Jos käytät Windows XP -käyttöjärjestelmää, napsauta Käynnistä-painiketta ja valitse Oma tietokone.
  3. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Siirrettävä tallennusväline -kohdan alla olevaa muistikortin kuvaketta. Valitse sitten Alusta.
  4. Kirjoita aseman nimi Aseman nimi -kenttään. Tämä nimi näkyy Windowsissa asemakirjaimen vieressä.
    Kuva : Alusta-ikkuna
    Alusta-ikkuna
  5. Valitse Käynnistä.
  6. Valitse Alustus on valmis -ikkunassa OK.
  7. Valitse lopuksi Sulje.