HP:n tietokoneet - Microsoftin järjestelmän palauttamisen käyttäminen (Windows 7)

Tämä asiakirja koskee kannettavia ja pöytämallisia HP- ja Compaq-tietokoneita, joissa on Windows 7 -käyttöjärjestelmä.
Asiakirjassa neuvotaan, kuinka Windows 7:n järjestelmän palauttamista käytetään ja kuinka sille tehdään vianmääritys.

Tietoja järjestelmän palauttamisesta Windows 7:ssä

Järjestelmän palauttaminen on kaikissa Windows 7 -versioissa käytettävissä oleva ohjelmisto. Ohjelmisto luo automaattisesti palautuspisteitä, joihin tallennetaan tietokoneen tietyn ajankohdan tiedostot ja asetukset. Lisäksi voit luoda palautuspisteen itse. Kun käytät järjestelmän palauttamista myöhemmin, ja palautat tietokoneen ongelmien ilmenemistä edeltävään ajankohtaan, ohjelma palauttaa kyseisen palautuspisteen tiedostot ja asetukset tietokoneeseen. Tämä ei vaikuta henkilökohtaisiin tiedostoihin ja asiakirjoihin.
Järjestelmänpalautuksen voi myös kumota, jos palautus ei korjaa ongelmaa tai jos se pahentaa ongelmaa.

Järjestelmän palauttamisen ja HP Recovery Managerin erot

Microsoftin järjestelmän palauttaminen sekoitetaan joskus HP:n Recovery Manager -ohjelmistoon.
  • Järjestelmän palauttaminen mahdollistaa tietokoneen järjestelmätiedostojen muuttamisen tietyn ajankohdan kokoonpanoon. Henkilökohtaiset tiedostot, kuten sähköposti, asiakirjat ja kuvat, eivät häviä.
  • HP Recovery Manager mahdollistaa koko tietokoneen ohjelmistokokonaisuuden palauttamisen alkuperäisiin tehdasasetuksiin. Se asentaa uudelleen alkuperäisen käyttöjärjestelmän (kuten Windows, Linux tai FreeDOS) ja poistaa kaikki muut ohjelmistot ja henkilökohtaiset tiedostot.
Kun tietokoneessa ilmenee äkillisiä ongelmia, niiden ratkaisemiseen on ensisijaisesti käytettävä järjestelmän palauttamista ennen täydellistä palautusta HP Recovery Manager -ohjelmalla.

Järjestelmän palauttamisen käyttöönotto Windows 7:ssä

Microsoftin järjestelmän palauttaminen on oletusarvoisesti käytössä lähes kaikissa HP:n tietokoneissa, joiden mukana toimitettiin Windows 7 -käyttöjärjestelmä. Microsoftin järjestelmän palauttaminen voidaan kuitenkin ottaa pois käytöstä, ja tämä voi aiheuttaa ongelmia aikaisempaan pisteeseen palautettaessa. Varmista seuraavia ohjeita noudattamalla, että järjestelmän palauttaminen on käytössä:
Näytä ohje
  1. Valitse Käynnistä (), napsauta hiiren kakkospainikkeella Tietokone-kohtaa ja valitse sitten Ominaisuudet. Järjestelmäikkuna avautuu.
    Kuva : Järjestelmäikkuna
    Kuva: Järjestelmäikkuna
  2. Valitse järjestelmäikkunan vasemmasta reunasta Järjestelmän suojaus. Näyttöön aukeaa Järjestelmän ominaisuudet -ikkuna, jonka Järjestelmän suojaus -välilehti on valittuna.
    Jos sinua pyydetään antamaan järjestelmänvalvojan salasana tai vahvistus, kirjoita salasana tai anna vahvistus.
    Kuva : Järjestelmän ominaisuudet -ikkuna
    Kuva: Järjestelmän ominaisuudet -ikkuna
  3. Tarkista Järjestelmän ominaisuudet -ikkunan keskeltä, onko järjestelmän palauttaminen käytössä:

Palautuspisteen luominen järjestelmänpalautukseen, Windows 7

Windows 7 luo automaattisesti palautuspisteitä säännöllisin väliajoin ja ennen monia ohjelmistoasennuksia. Jos haluat luoda palautuspisteen itse, noudata seuraavia ohjeita:
Näytä ohje
  1. Valitse Käynnistä (), napsauta hiiren kakkospainikkeella Tietokone-kohtaa ja valitse sitten Ominaisuudet.
  2. Valitse järjestelmäikkunan vasemmasta reunasta Järjestelmän suojaus. Näyttöön aukeaa Järjestelmän ominaisuudet -ikkuna, jonka Järjestelmän suojaus -välilehti on valittuna.
    Jos sinua pyydetään antamaan järjestelmänvalvojan salasana tai vahvistus, kirjoita salasana tai anna vahvistus.
    Kuva : Järjestelmän ominaisuudet -ikkuna
    Kuva: Järjestelmän ominaisuudet -ikkuna
  3. Valitse luettelosta levy palautuspisteen järjestelmätiedostojen tallentamista varten (yleensä (C:)) ja valitse sitten Luo.
    Kuva : Palautuspisteen luominen
    Kuva: Palautuspisteen luominen
  4. Kirjoita palautuspistettä kuvaava nimi.
    Kuva : Palautuspisteen nimeäminen
    Kuva: Palautuspisteen nimeäminen
  5. Valitse Luo.
    Windows luo palautuspisteen.
  6. Toimenpiteen päätyttyä avautuu ikkuna, joka ilmoittaa palautuspisteen luonnin onnistuneen.
    Kuva : Ilmoitus onnistumisesta
    Kuva: Ilmoitus onnistumisesta

Windows 7 -käyttöjärjestelmän palauttaminen aiempaan pisteeseen

Jos tietokone lakkaa toimimasta oikein, voit palauttaa sen sellaiseen aikaisempaan ajankohtaan, jolloin se vielä toimi. Palauta tietokoneesi kokoonpano seuraavia ohjeita noudattamalla.
Näytä ohje
  1. Varmuuden vuoksi varmuuskopioi kaikki tärkeät tiedostot ennen kuin palautat palautuspisteen.
  2. Sulje kaikki avoimet ohjelmistoikkunat.
  3. Valitse Käynnistä (), Kaikki ohjelmat, Apuohjelmat, Järjestelmätyökalut ja valitse sitten Järjestelmän palauttaminen.
    Näyttöön avautuu Palauta järjestelmätiedostot ja asetukset -ikkuna.
    Kuva : Palauta järjestelmätiedostot ja asetukset -ikkuna
    Kuva: Palauta järjestelmätiedostot ja asetukset -ikkuna
  4. Valitse Valitse toinen palautuspiste ja valitse sitten Seuraava.
  5. Valitse päivämäärä ja kellonaika käytettävissä olevien palautuspisteiden luettelosta ja valitse sitten Seuraava.
    Järjestelmä lisää, poistaa tai vaihtaa järjestelmätiedostoja siten, että tuloksena on sama järjestelmätiedostojen kokoelma, joka oli tietokoneen järjestelmätiedostojen kokoonpanona valittuna päivämääränä.
      varoitus:
    Ohjelmistot ja ohjaimet, jotka on asennettu valitun päivämäärän jälkeen, eivät ehkä toimi oikein, ja ne on asennettava uudelleen.
    Kuva : Palautuspisteen valitseminen
    Kuva: Palautuspisteen valitseminen
  6. Varmista, että tämä on palautuspiste, jota haluat käyttää, ja valitse sitten Valmis.
    Kuva : Palautuspisteen vahvistaminen
    Kuva: Palautuspisteen vahvistaminen
  7. Valitse näyttöön tulevasta vahvistusviestistä Kyllä.
  8. Tietokoneen pitäisi sammua ja käynnistyä uudelleen automaattisesti palauttamisen valmistuttua.
    Kuva : Ilmoitus onnistumisesta
    Kuva: Ilmoitus onnistumisesta
  9. Valitse Sulje. Tietokoneen tiedostot ja ohjelmat ovat nyt palautuneet tilaan, jossa ne olivat valitun palautuspisteen päivämääränä.
    huomautus:
    Jos näkyviin tulee seuraava virhesanoma, siirry osioon: Toimintatapa järjestelmän palauttamisen epäonnistuessa Windows 7:ssä.
    Järjestelmän palauttamista ei suoritettu onnistuneesti. Your computer's system files and settings were not changed... (Tietokoneen järjestelmätiedostoja ja asetuksia ei muutettu...)
  10. Järjestelmän palauttamisen valmistuttua tietokoneeseen on ladattava uusimmat Microsoftin Windows-päivitykset. Lataa lisäksi kaikki uusimmat päivitykset virustorjuntaohjelmistoosi ja suorita virustarkistus.

Järjestelmän palauttamisen kumoaminen Windows 7 -käyttöjärjestelmässä

Kumoa järjestelmän palauttaminen ja palauta tietokoneessa olevien tiedostojen ja ohjelmien asetukset takaisin tilaan, jossa ne olivat ennen järjestelmän palauttamista.
Näytä ohje
  1. Valitse Käynnistä (), Kaikki ohjelmat, Apuohjelmat, Järjestelmätyökalut ja valitse sitten Järjestelmän palauttaminen.
  2. Valitse Kumoa järjestelmän palautus, ja valitse sitten Seuraava.
    Kuva : Järjestelmän palauttamisen kumoaminen
    Kuva: Järjestelmän palauttamisen kumoaminen
  3. Varmista, että olet valinnut oikean päivämäärän ja kellonajan ja valitse sitten Valmis.
    Kuva : Vahvista kumoaminen
    Kuva: Vahvista kumoaminen
  4. Valitse näyttöön tulevasta vahvistusviestistä Kyllä.
  5. Tietokoneen pitäisi sammua ja käynnistyä uudelleen automaattisesti, kun palautuksen kumoaminen on valmis.
    Näyttöön avautuu ilmoitus onnistumisesta.
    Kuva : Ilmoitus onnistumisesta
    Kuva: Ilmoitus onnistumisesta
  6. Valitse Sulje. Palautustoiminto on kumottu.
    huomautus:
    Jos esiin tulee seuraava virhesanoma, katso kohta Toimintatapa järjestelmän palauttamisen epäonnistuessa Windows 7:ssä.
    Järjestelmän palauttamista ei suoritettu onnistuneesti. Your computer's system files and settings were not changed... (Tietokoneen järjestelmätiedostoja ja asetuksia ei muutettu...)

Järjestelmän palauttaminen, kun Windows 7 ei käynnisty normaalisti

Käytä seuraavia ohjeita, kun Windows ei avaudu normaalisti.
Näytä ohje
  1. Katkaise tietokoneesta virta, ja odota vähintään viisi sekuntia, kun kaikki virta on katkaistu.
  2. Kytke tietokoneeseen virta ja paina F11-näppäintä toistuvasti, kun tietokone käynnistyy.
  3. Valitse Tarvitsen apua välittömästi -kohdasta Microsoftin järjestelmän palauttaminen.
  4. Tee järjestelmän palauttaminen noudattamalla Windows 7 -käyttöjärjestelmän palauttaminen aiempaan pisteeseen -osion ohjeita.

Toimintatapa järjestelmän palauttamisen epäonnistuessa Windows 7:ssa

Noudata seuraavia ohjeita, jos järjestelmän palauttaminen ei voi luoda palautuspistettä tai palauttaa aikaisempaan pisteeseen.

Vaihe yksi: Virustorjuntaohjelman poistaminen käytöstä, kun järjestelmän palauttaminen ei onnistu Windows 7:ssä

Haittaohjelmien torjuntaohjelmissa voi olla sisäisiä suojajärjestelmiä, jotka estävät muita ohjelmistoja, kuten järjestelmän palauttamista, muuttamasta rakennettaan. Kun järjestelmän palauttaminen ei voi käyttää tällaisten torjuntaohjelmien tiedostoja, järjestelmän palauttaminen epäonnistuu, ja näkyviin tulee seuraava ikkuna:
Järjestelmän palauttamista ei suoritettu onnistuneesti. Your computer's system files and settings were not changed... (Tietokoneen järjestelmätiedostoja ja asetuksia ei muutettu...)
Jotta voit palauttaa järjestelmän onnistuneesti, ota virustorjunta ja sisäiset suojajärjestelmät väliaikaisesti pois käytöstä .
Esimerkiksi monissa HP- ja Compaq-pöytätietokoneissa on valmiiksi asennettuna Norton Internet Security -ohjelmisto. Jos tietokoneessasi on Norton Internet Security -ohjelmisto, voit poistaa sen sisäiset suojajärjestelmät käytöstä väliaikaisesti seuraavalla tavalla:
huomautus:
Jos tietokoneessa on erityyppinen virussuojaus, poista suojaus väliaikaisesti valmistajan ohjeita noudattaen.
Näytä ohje
  1. Katkaise internetyhteys. Irrota verkkokaapeli fyysisesti tai paina reitittimessä olevaa yhteyden katkaisupainiketta.
  2. Valitse Käynnistä, Kaikki ohjelmat, Norton Internet Security ja valitse sitten Norton Internet Security.
  3. Valitse Internet-osiosta Asetukset.
    Kuva : Norton Internet Security -pääikkuna
    Kuva: Norton Internet Security -pääikkuna
  4. Valitse Lisävaihtoehdot-osiosta Virus- ja vakoiluohjelmaturva.
  5. Poista suojaus käytöstä valitsemalla Miscellaneous Settings (Muut asetukset) ja napsauttamalla sitten Norton Product Tamper Protection (Norton-tuotteen peukalointisuojaus) -kohdan vieressä olevaa painiketta.
    Kuva : Miscellaneous Settings (Muut asetukset)
    Kuva: Miscellaneous Settings (Muut asetukset)
  6. Esiin tulee Suojauspyyntö-viesti. Jätä kestoksi 15 minuuttia ja valitse sitten OK.
    Kuva : Suojauspyyntö
    Kuva: Suojauspyyntö-viesti

Vaihe kaksi: Järjestelmän palauttamisen käyttöönotto Windows 7:ssä

Jos Windows 7:n järjestelmän palauttaminen ei toimi, varmista seuraavien ohjeiden avulla, että järjestelmän palauttaminen on käytössä ja aktiivinen:
Näytä ohje
  1. Valitse Käynnistä (), napsauta hiiren kakkospainikkeella kohtaa Tietokone ja valitse sitten Ominaisuudet. Järjestelmäikkuna avautuu.
    Kuva : Järjestelmäikkuna
    Kuva: Järjestelmäikkuna
  2. Valitse järjestelmäikkunan vasemmasta reunasta Järjestelmän suojaus. Näyttöön aukeaa Järjestelmän ominaisuudet -ikkuna, ja Järjestelmän suojaus -välilehti on aktiivisena.
    Jos sinua pyydetään antamaan järjestelmänvalvojan salasana tai vahvistus, kirjoita salasana tai anna vahvistus.
    Kuva : Järjestelmän ominaisuudet -ikkuna
    Kuva: Järjestelmän ominaisuudet -ikkuna
  3. Tarkista Järjestelmän ominaisuudet -ikkunan keskeltä, onko järjestelmän palauttaminen käytössä:
    • Jos Suojaus-sarakkeessa on Käytössä-merkintä, järjestelmän palauttaminen on käytössä.
    • Jos Suojaus-sarakkeessa on Ei käytössä -merkintä, järjestelmän palauttaminen on poissa käytöstä. Valitse Määritä, valitse sitten Palauta järjestelmän asetukset ja tiedostojen aiemmat versiot ja OK. Näyttöön aukeaa Järjestelmän ominaisuudet -ikkuna, ja Järjestelmän suojaus -välilehti on aktiivisena.
      Kuva : Järjestelmän palauttamisen käyttöönotto
      Kuva: Järjestelmän palauttamisen käyttöönotto
  4. Tee järjestelmän palauttaminen noudattamalla Windows 7 -käyttöjärjestelmän palauttaminen aiempaan pisteeseen -osion ohjeita.
    Jos esiin tulee Järjestelmän palauttamista ei suoritettu onnistuneesti. Your computer's system files and settings were not changed... (Tietokoneen järjestelmätiedostoja ja asetuksia ei muutettu...) -viesti, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe kolme: Järjestelmän palauttaminen vikasietotilassa Windows 7:ssä

Voit avata ja tehdä järjestelmän palauttamisen Windows 7:n vikasietotilassa seuraavasti:
Näytä ohje
  1. Käynnistä tietokone ja paina välittömästi F8-näppäintä toistuvasti, kunnes käynnistysvalikko avautuu.
  2. Valitse Käynnistyksen lisäasetukset -valikosta Vikasietotila ja komentokehote -kohta ja paina sitten Enter-näppäintä.
  3. Kirjoita komentokehotteeseen rstrui.exe ja paina sitten Enter-näppäintä.
  4. Palauta järjestelmä lukemalla näyttöön ilmestyvät tiedot ja toimimalla niiden mukaan.
    Jos esiin tulee Järjestelmän palauttamista ei suoritettu onnistuneesti. Your computer's system files and settings were not changed... (Tietokoneen järjestelmätiedostoja ja asetuksia ei muutettu...) -viesti, jatka seuraavaan vaiheeseen.
  5. Muodosta lopuksi verkkoyhteys uudelleen.

Vaihe neljä: Käynnistäminen Windowsin järjestelmän palautusasetuksista Windows 7:ssä

Avaa järjestelmän palautustoiminto Järjestelmän palautusasetukset -näytöstä noudattaen Järjestelmän palauttaminen, kun Windows 7 ei käynnisty normaalisti -osion ohjeita.