• Tiedot
    Päivitämme sivustoamme.

Jos havaitset virheitä tänä aikana, yritä myöhemmin uudelleen.

hp-concentra-wrapper-portlet

Toiminnot
Ladataan...

HP:n tietokoneet - tietokone lukittuu tai lakkaa vastaamasta (Windows 7)

Tämä asiakirja koskee HP- ja Compaq-tietokoneita, joissa on Windows 7.
Tämän asiakirjan avulla voit tehdä vianmäärityksen ongelmille, jotka estävät ohjelman vastaamisen tai aiheuttavat sen jumiutumisen.
Ongelmaan liittyvät seuraavat oireet:
  • Windows lakkaa vastaamasta, eikä näytössä liiku mikään.
  • Tietokone ei vastaa hiiren tai näppäimistön syötteisiin.
  • Virheilmoitus avautuu, muttei poistu, eikä sitä voi sulkea.
Jos kyse on vain sovelluksesta tai ohjelmasta, joka lakkaa vastaamasta, katso alla oleva osio Lukittumisen aiheuttavien ohjelmistojen poistaminen ja poista tarpeettomat virustorjuntaohjelmistot, vanhat ohjelmistoversiot ja ohjelmistopäivitykset, joiden asennuksen yhteydessä Windows lakkasi vastaamasta, tai ne ohjelmat jotka eivät vastaa.
Ennen aloittamista
Tarkista seuraavat seikat ennen vianmääritystä tiettyjen oireiden parempia ratkaisuja varten:
  • Jos näyttöön tulee sinisen näytön virhe etkä voi jatkaa, tutustu artikkeliin HP:n ohjattu ratkaisu – Ei virtaa tai ei käynnistystä -vianmääritys saadaksesi lisätietoja.
  • Jos tietokone lakkaa vastaamasta satunnaisesti tai pian tietokoneen käynnistyksen jälkeen, laitteistokomponentissa voi olla toimintahäiriö.
    Testaa laitteistokomponentin toimintahäiriö valitsemalla Käynnistä, valitse Kaikki ohjelmat, ja PC-ohje ja työkalut ja valitse sitten Laitteiston vianmääritystyökalut. Suorita System Test (Järjestelmätesti) vasemmalla olevasta testiskriptien osiosta - CD-kirjoitustestin ohittaminen testin aikana. Epäonnistuneet muistin, prosessorin tai grafiikkasovittimen testit ovat yleensä merkki lämmön aiheuttamasta vauriosta. Voit suorittaa tämän testin myös käynnistyksestä, jos tietokone lakkaa vastaamasta useimmin Windowsissa. Lisätietoja aiheesta on HP:n tukiasiakirjassa HP-tietokoneet – Laitteisto-ongelmien testaus.
  • Jos tietokone ei vastaa lepo- tai keskeytystilasta palattaessa, käynnistä tietokone uudelleen. Korjaa ongelma muuttamalla virta-asetuksia ja päivittämällä BIOS. Katso lisätietoja kohdasta HP:n tietokoneet – lepo- ja horrostilaan liittyvien ongelmien ratkaiseminen (Windows 7:ssa)
Vaihe 1: Avaa lukitus tietokoneesta, joka ei vastaa
Kun tietokone ei vastaa, yritä sulkea sinisen näytön virhe tai jumiutunut ohjelma ja löytää lukkiutumisen syy tämän osion ohjeiden avulla:
  1. Ennen kuin jatkat, irrota kaikki verkkokaapelit tietokoneen takaa.
  2. Poista levy tietokoneen CD-/DVD-asemasta painamalla poistopainiketta.
    • Jos Windows alkaa taas toimia, puhdista, korjaa tai vaihda levy. Vianmääritys on tehty.
    • Jos ongelma jatkuu, jatka vianmääritystä.
  3. Sulje ohjelma painamalla yhtäaikaisesti Alt- ja F4-näppäimiä.
    • Jos Windows alkaa taas toimia, ongelma liittyy ohjelmaan. Tallenna työt ja käynnistä tietokone uudelleen. Paina mieleesi, mikä ohjelma lakkasi vastaamasta tai aiheutti virheen. Päivitä tai poista ohjelmat, jotka eivät vastaa. Vianmääritys on tehty.
    • Jos virhe ei poistu, jatka seuraavasti:
  4. Käynnistä Tehtävienhallinta painamalla näppäinyhdistelmää Ctrl+Vaihto+Esc.
    • Jos Tehtävienhallinta ei aukea, siirry kohtaan Using System Restore in Safe Mode in Windows 7 (Järjestelmän palauttamisen käyttäminen vikasietotilassa Windows 7 -käyttöjärjestelmässä).
    • Jos Tehtävienhallinta käynnistyy, jatka seuraavaan vaiheeseen.
  5. Kirjoita muistiin vastaamasta lakanneiden ohjelmien nimet Tehtävienhallinnan Sovellukset-välilehdeltä.
    Tehtävienhallinnan Sovellukset-ikkuna
  6. Valitse ohjelma, joka ei vastaa, ja valitse Lopeta tehtävä.
      huomautus:
    Jos Resurssienhallinta on lakannut vastaamasta, valitse Tiedosto, Uusi tehtävä (suorita...) ja käynnistä Resurssienhallinta uudelleen kirjoittamalla kenttään Resurssienhallinta.
  7. Valitse Lopeta tehtävä kaikkien vastaamasta lakanneiden ohjelmien osalta, kunnes kaikki vastaamattomat ohjelmat on poistettu luettelosta.
  8. Napsauta jotakin ikkunaa Tehtävienhallinnan ulkopuolella.
    • Jos Windows alkaa taas toimia, ongelma liittyy ohjelmistoon. Tallenna työt ja käynnistä tietokone uudelleen. Paina vastaamasta lakanneen ohjelman nimi mieleesi. Päivitä tai poista ohjelmat, jotka eivät vastaa. Vianmääritys on tehty.
    • Jos tietokone lakkaa vastaamasta, jatka vianmääritystä.
  9. Etsi prosesseja, jotka saattavat aiheuttaa sen, että tietokone ei vastaa.
    1. Valitse Tehtävienhallinnassa Prosessit-välilehti ja valitse Näytä kaikkien käyttäjien prosessit.
    2. Katso Suoritin-saraketta. Jos 99 näkyy suorittimen sarakkeessa jonkin muun prosessin nimen vieressä kuin System Idle Process (Järjestelmän lepotilaprosessi), kirjoita muistiin prosessin nimi.
      Prosessit-välilehti
    3. Katso, kasvaako jokin numero Muisti-sarakkeessa. Jos jokin numero kasvaa, varmista, että se jatkaa kasvamista, seuraamalla sitä vähintään kymmenen sekunnin ajan. Kirjoita sitten muistiin prosessin nimi.
    4. Valitse Image Name (Prosessin nimi) -sarakkeessa se prosessi, jonka nimen kirjoitit muistiin, ja valitse End Process (Lopeta prosessi). Lopeta kaikki prosessit, joiden vuoksi tietokone ei vastaa.
  10. Napsauta jotakin ikkunaa Tehtävienhallinnan ulkopuolella.
    • Jos Windows alkaa taas toimia, ongelma liittyy ohjelmistoon. Tallenna työt ja käynnistä tietokone uudelleen. Paina mieleesi vastaamisen lopettaneiden prosessien nimet. Jos Windows ei vieläkään vastaa, päivitä tai poista prosessien nimiin liittyvät ohjelmat. Katso lisätietoja Lukittumisen aiheuttavien ohjelmistojen poistaminen -osiosta.
    • Jos ongelma jatkuu, siirry seuraavaan osioon ja palauta tietokone.
Vaihe 2: Päivitä saatavilla olevat laiteohjaimet
Päivitä tietokoneesi ohjaimet ja ohjelmistot käyttäen Windows Updatea osana vianmääritystä. Lisätietoja ja yksityiskohtaisia ohjeita saat kohdasta Ohjainten ja ohjelmistojen päivitys Windows Update -päivitystoiminnolla (Windows 10, 8, 7).
Vaihe 3: BIOSin päivittäminen
Jos tietokone ei edelleenkään vastaa, päivitä BIOS. HP:n julkaisemat BIOS-päivitykset voivat ratkaista ongelmia, kun tietokone ei vastaa. Katso HP:n asiakastuki – Ohjelmisto- ja ohjainpäivitykset -sivulta, onko BIOS-päivityksiä saatavilla. Jos Aloitetaan tunnistamalla tuotteesi -sivu tulee näkyviin, valitse tietokoneesi tyyppi, kirjoita tietokoneen mallinimi ja napsauta Lähetä. Tuotteen tukisivu avautuu.
Jos BIOS-päivitys on saatavissa, lataa ja asenna se lataussivun ohjeiden mukaisesti. Katso lisätietoja BIOSin päivittämisestä kohdasta HP:n pöytätietokoneet – BIOSin päivittäminen. tai HP:n kannettavat tietokoneet – BIOSin päivittäminen.
Jos BIOS-päivitystä ei ole saatavissa tai se ei ratkaise ongelmaa, jatka seuraavaan vaiheeseen.
Vaihe 4: Tarkista ja puhdista tuuletusaukot ylikuumenemisen estämiseksi
Koska tietokone voi lakata vastaamasta ylikuumenemisen vuoksi, käytä paineilmaa pitääksesi järjestelmän ilmatiet puhtaina ja vapaina pölystä ja liasta. Tämä edistää hyvää yleistä ilman kiertoa ja vähentää tietokoneen lämpöä. Katso lisätietoja artikkelista HP:n pöytätietokoneet – Tietokoneen ylikuumenemisen ennaltaehkäisy tai HP:n kannettavat tietokoneet – Kannettavan sisäisen lämmön vähentäminen ylikuumenemisen estämiseksi.
Vaihe 5: Tarkista ja poista virukset ja haittaohjelmat
Virukset ja haittaohjelmat voivat aiheuttaa sen, että tietokone ei vastaa. Asiakirjasta HP-tietokoneet – Tietokoneessa saattaa olla virus tai haittaohjelma (Windows 7, Vista, XP) voit lukea lisää viruksista ja niiden poistamisesta.
Vaihe 6: Poista ohjelmisto, joka aiheuttaa sen, että tietokone ei vastaa.
Näin poistat tarpeettomat virustarkistusohjelmat, vanhat ohjelmistoversiot ja ohjelmistopäivitykset, jotka olivat asennettuina, kun Windows lakkasi vastaamasta:
  1. Paina ja pidä tietokoneen virtapainiketta painettuna, kunnes tietokoneen virta katkeaa (noin viisi sekuntia).
  2. Käynnistä tietokone.
  3. Paina F8-näppäintä toistuvasti, kun ensimmäinen näyttö tulee näkyviin.
  4. Valitse Windowsin Lisäasetukset-valikosta Vikasietotila ja paina Enter-näppäintä.
    Windowsin työpöytä avautuu ja sana Vikasietotila näkyy neljässä kulmassa.
  5. Napsauta Käynnistä -painiketta ja valitse sitten Ohjauspaneeli.
  6. Kaksoisnapsauta kohtaa Ohjelmat ja toiminnot.
      varoitus:
    Varmista, että käytettävissäsi on säilytettävien ohjelmien asennuslevyt ja -avaimet.
  7. Valitse ohjelma, jonka vuoksi tietokone ei vastaa ja valitse Poista asennus. Etsi ohjelma tarkistamalla ohjelman asennuspäivämäärä. Jos ohjelma on asennettu samana päivänä kuin ongelma on ilmennyt, ongelma saattaa johtua kyseisestä ohjelmasta.
     Muuta sovellusta tai poista se -ikkuna ohjelma valittuna
  8. Poista ohjelma näytön ohjeiden mukaisesti.
  9. Jatka ohjelmistojen poistamista tähän tapaan, kunnes kaikki ongelmaan liittyvät ohjelmistot on poistettu.
  10. Käynnistä tietokone normaalisti Windows 7 -käyttöjärjestelmään.
  11. Jos ongelma jatkuu, vaikka olet poistanut kaikki ohjelmat ja päivitykset, joiden epäilet vaikuttavan ongelmaan, jatka seuraavaan vaiheeseen ja etsi lisätietoa ohjelmistoon liittyvistä ongelmista.
Vaihe 7: Etsi ohjelmisto-ongelmaan liittyviä lisätietoja
Jos tietokone lakkaa vastaamasta aina, kun käytät tiettyä ohjelmaa, käy ohjelmiston valmistajan sivustossa. Muut käyttäjät ovat saattaneet ilmoittaa samasta ongelmasta, ja valmistaja on voinut ratkaista ongelman.
  1. Kytke aiemmin irrottamasi verkkokaapelit.
      varoitus:
    Jos virustentorjuntaohjelma ei ole käynnissä, älä avaa Internet-yhteyttä ennen virustentorjuntaohjelman käynnistämistä.
  2. Avaa sovelluksen valmistajan verkkosivusto ja etsi tunnettuja ratkaisuja, sisällytä hakuun asiakaspalvelu ja tukifoorumit kyseisellä sivulla.
  3. Jos valmistajan verkkosivustolta ei löydy toimivaa ratkaisua, hae ratkaisuja internetistä. Valmistajasta riippumattomissa käyttäjäfoorumeissa ja yhteisöissä voi olla tietoa ratkaisusta.
Jos ongelma ei ratkennut, jatka seuraavaan vaiheeseen.
Vaihe 8: Käytä Microsoftin järjestelmän palauttamista vikasietotilassa
Palauta tietokone ajankohtaan ennen virheiden ilmenemistä:
  1. Paina ja pidä tietokoneen virtapainiketta painettuna, kunnes tietokoneen virta katkeaa (noin viisi sekuntia).
  2. Käynnistä tietokone.
  3. Paina F8-näppäintä toistuvasti, kun ensimmäinen näyttö tulee näkyviin.
  4. Valitse Windowsin Lisäasetukset-valikosta Vikasietotila ja paina Enter-näppäintä.
    Kun Windowsin työpöytä avautuu, näytön kaikissa nurkissa lukee Vikasietotila.
  5. Valitse Käynnistä ja kirjoita hakukenttään järjestelmän palauttaminen. Valitse hakutuloksista Järjestelmän palauttaminen.
    Napsauta tarvittaessa Käyttäjätilien valvonta -viestissä OK.
    Järjestelmän palauttamistyökalu käynnistyy.
  6. Valitse Valitse toinen palautuspiste ja valitse Seuraava.
     Järjestelmän palauttaminen -ikkuna Valitse toinen palautuspiste -valinta valittuna
  7. Valitse palautuspisteluettelosta päivämäärä ja aika, jolloin tietokone vielä vastasi.
     Järjestelmän palauttaminen -ikkuna, jossa on valittuna päivämäärä
  8. Valitse Seuraava.
    Vahvista palautuspiste -ikkuna avautuu.
  9. Valitse Valmis ja valitse sitten Kyllä.
Tietokone käynnistyy uudelleen automaattisesti palauttamisen jälkeen.
Järjestelmän palauttamisen jälkeen ongelman pitäisi ratketa. Jos ongelma ei ratkennut, kokeile aiempaa palautuspistettä.
Jos ongelma jatkuu, siirry seuraavaan vaiheeseen.
  huomautus:
Tietokone saattaa uudelleen lakata vastaamasta, jos ongelma on johtunut automaattisesta ohjelmistopäivityksestä, kuten Windows Update- tai HP Update -toiminnon kautta saaduista ohjelmista. Jos tietokone lakkaa jälleen vastaamasta, poista viimeksi ladattu ohjelmistopäivitys seuraavan osion ohjeiden mukaisesti. Poista automaattinen ohjelmistopäivitystyökalu käytöstä (Windows Update, HP Update tai muu työkalu) ja hae uusimmat päivitykset suoraan valmistajan tukisivustosta.
Vaihe 9: Tietokoneen laitekäynnistys
Kun tietokone ei vastaa, laitekäynnistys saattaa mahdollistaa tietokoneen käynnistymisen ja Windowsin avautumisen. Käytä jotakin seuraavista asiakirjoista tietokoneen mallin mukaan:
Vaihe 10: HP:n järjestelmän palauttamisen suorittaminen
Jos ongelma ei ratkennut vianmäärityksen avulla, palauta tietokoneen kaikki ohjelmistot alkuperäisten tehdasasetusten mukaiseen tilaan suorittamalla HP:n Järjestelmän palauttaminen. Lisätietoja on kohdassa HP:n Järjestelmän palauttamisen suorittaminen (Windows 7).