HP:n tietokoneet - tietokone lukittuu tai lakkaa vastaamasta (Windows 7)

Tämä asiakirja koskee HP- ja Compaq-tietokoneita, joissa on Windows 7.
Tietokoneen näyttö jumittuu eikä tietokone reagoi hiiren tai näppäimistön syötteisiin. Ennen kuin aloitat tämän asiakirjan vaiheet, tarkista tiettyjen oireiden ratkaisu:

Vaihe 1: Poistu nykyisistä ohjelmista

Irrota tietokone, poista levyt ja sulje kaikki ohjelmat.
  1. Irrota kaikki verkkokaapelit tietokoneen takaa.
  2. Poista kaikki CD- ja DVD-levyt levyasemista.
    Jos tietokone reagoi, puhdista, korjaa tai vaihda levy.
  3. Sulje käyttämäsi ohjelma painamalla Alt-näppäintä ja painamalla samalla F4-näppäintä.
    Jos tietokone reagoi, siirry vaiheeseen Poista ohjelmia.
Jos ongelma ei poistu, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 2: Sulje ohjelmia tehtävänhallinnalla

Sulje Windowsin tehtävänhallinnalla ohjelmat, jotka voivat saada tietokoneen lukittumaan.
  1. Avaa tehtävänhallinta painamalla Ctrl+Vaihto+Esc-näppäimiä.
    Jos tehtävänhallinta ei aukea, siirry kohtaan Järjestelmän palauttamisen käyttäminen vikasietotilassa.
  2. Etsi Sovellukset-välilehdeltä tehtävä, jonka tila on Ei vastaa.
    Tehtävienhallinnan Sovellukset-ikkuna
  3. Kirjoita muistiin sen ohjelman nimi, joka ei reagoi. Voit joutua poistamaan ohjelman myöhemmin.
  4. Napsauta tehtävänhallinnassa ohjelmaa ja napsauta sitten Lopeta tehtävä.
  5. Toista edellinen vaihe kaikkien tehtävien kohdalla, joiden tila on Ei vastaa.
  6. Avaa ikkuna tehtävänhallinnan ulkopuolella.
    • Jos tietokone reagoi, jokin sulkemasi ohjelma saa tietokoneen lukittumaan. Tallenna työt, käynnistä tietokone uudelleen ja siirry sitten vaiheeseen Poista ohjelma.
    • Jos tietokone ei reagoi, jatka näiden vaiheiden suorittamista.
  7. Napsauta tehtävänhallinnassa Prosessit-välilehteä.
  8. Valitse Näytä kaikkien käyttäjien prosessit -valintaruutu ja etsi sitten prosessit, joilla on suuri suorittimen ja muistin käyttö.
    • Suoritin: Etsi lukua, joka on lähellä 99.
    • Muisti: Etsi lukua, joka kasvaa toistuvasti vähintään 10 sekunniksi.
    Prosessit-välilehti
  9. Kirjoita muistiin niiden ohjelmistojen prosessin nimi, joilla on suuri suorittimen ja muistin käyttö. Voit joutua poistamaan ohjelman myöhemmin.
  10. Napsauta tehtävänhallinnassa kaikkia kohtia, joilla on suuri suoritin- ja muistiarvo, ja napsauta sitten Lopeta prosessi.
  11. Sulje tehtävänhallinta.
    • Jos tietokone reagoi, ohjelma aiheuttaa tietokoneen lukkiutumisen. Tallenna työt, käynnistä tietokone uudelleen ja siirry sitten kohtaan Poista ohjelmia.
    • Jos tietokone ei reagoi, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 3: Päivitä saatavilla olevat laiteohjaimet

Päivitä tietokoneen ohjelmat ja ohjaimet Windows Update -toiminnolla. Lisätietoja on kohdassa Ohjainten ja ohjelmistojen päivitys Windows Update -päivitystoiminnolla (Windows 10, 8, 7).
Jos ongelma ei poistu, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 4: BIOSin päivittäminen

HP:n julkaisemat BIOS-päivitykset voivat ratkaista ongelmia, kun tietokone ei vastaa.
  1. Jos Aloitetaan tunnistamalla tuotteesi -sivu tulee näkyviin, valitse tietokoneesi tyyppi, kirjoita tietokoneen mallin nimi ja valitse Lähetä.
    Tuotteen tukisivu avautuu.
  2. Lataa kaikki saatavilla olevat BIOS-päivitykset ohjeiden mukaan. Lisätietoja on kohdassa HP-pöytätietokoneet – BIOSin päivittäminen tai HP:n kannettavat tietokoneet – BIOSin päivittäminen.
Jos BIOS-päivitystä ei ole saatavilla tai se ei ratkaise ongelmaa, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 5: Tarkista ja puhdista tuuletusaukot ylikuumenemisen estämiseksi

Ylikuumeneminen voi saada tietokoneen lakkaamaan reagoimasta. Puhdista ilma-aukot paineilmalla ja odota, kunnes tietokone on jäähtynyt. Katso lisätietoja artikkelista HP:n pöytätietokoneet – Tietokoneen ylikuumenemisen ennaltaehkäisy tai HP:n kannettavat tietokoneet – Kannettavan sisäisen lämmön vähentäminen ylikuumenemisen estämiseksi.
Jos ilma-aukkojen puhdistaminen ei korjannut ongelmaa, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 6: Tarkista ja poista virukset ja haittaohjelmat

Virukset ja haittaohjelmat voivat aiheuttaa sen, että tietokone ei vastaa. Siirry kohtaan HP-tietokoneet – Tietokoneessa saattaa olla virus tai haittaohjelma (Windows 7, Vista, XP) voit lukea lisää viruksista ja niiden poistamisesta.
Jos virusten ja haittaohjelmien poistaminen ei korjannut ongelmaa, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 7: Poista ohjelmisto, joka aiheuttaa sen, että tietokone ei vastaa.

Poista tarpeettomat virustarkistusohjelmat, vanhat ohjelmistoversiot ja ohjelmistopäivitykset, jotka olivat asennettuina, kun Windows lakkasi reagoimasta.
  1. Paina tietokoneen virtapainiketta painettuna, kunnes tietokone sammuu (noin viisi sekuntia).
  2. Käynnistä tietokone ja paina F8-näppäintä toistuvasti.
  3. Valitse Windowsin Lisäasetukset-valikosta Vikasietotila ja paina Enter-näppäintä.
    Windowsin työpöytä avautuu ja sana Vikasietotila näkyy neljässä kulmassa.
  4. Napsauta Käynnistä ja napsauta sitten Ohjauspaneeli.
  5. Kaksoisnapsauta kohtaa Ohjelmat ja toiminnot.
      varoitus:
    Varmista, että käytettävissäsi on säilytettävien ohjelmien asennuslevyt ja -avaimet.
  6. Etsi ohjelmat, joiden nimet kirjoitit muistiin aiemmissa vaiheissa.
  7. Napsauta ohjelmistoa ja napsauta sitten Poista asennus.
     Muuta sovellusta tai poista se -ikkuna ohjelma valittuna
  8. Poista ohjelmisto ohjeiden mukaisesti.
  9. Toista nämä vaiheet kaikkien muiden muistiin kirjoittamiesi ohjelmien kohdalla.
  10. Käynnistä tietokone normaalisti uudelleen.
    Jos ongelma ei poistu, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 8: Etsi ohjelmisto-ongelmaan liittyviä lisätietoja

Jos käyttämäsi ohjelmisto lukitsee tietokoneen jatkuvasti, etsi tarkaisua ohjelmiston valmistajan sivustolta.
  1. Kytke aiemmin irrottamasi verkkokaapelit.
      varoitus:
    Älä muodosta yhteyttä Internetiin, jos sinulla ei ole aktiivista virustorjuntaohjelmistoa.
  2. Siirry valmistajan sivustolle ja etsi tunnettuja ratkaisuja esimerkiksi foorumeista tai asiakaspalvelusivulta.
Jos valmistajan sivustolla ei ole ratkaisua tai ongelma jatkuu, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 9: Käytä Microsoftin järjestelmän palauttamista vikasietotilassa

Palauttaa tietokone ajankohtaan ennen ongelman ilmenemistä.
  1. Paina tietokoneen virtapainiketta painettuna, kunnes tietokone sammuu (noin viisi sekuntia).
  2. Käynnistä tietokone ja paina F8-näppäintä toistuvasti.
  3. Valitse Windowsin Lisäasetukset-valikosta Vikasietotila ja paina Enter-näppäintä.
    Kun Windowsin työpöytä avautuu, näytön kaikissa nurkissa lukee Vikasietotila.
  4. Napsauta Käynnistä ja kirjoita hakuruutuun järjestelmän palauttaminen. Napsauta hakutuloksissa Järjestelmän palauttaminen ja napsauta sitten OK pyydettäessä.
    Järjestelmän palauttamistyökalu käynnistyy.
  5. Valitse Valitse toinen palautuspiste ja napsauta Seuraava.
     Järjestelmän palauttaminen -ikkuna Valitse toinen palautuspiste -valinta valittuna
  6. Valitse palautuspiste, jonka päivämäärä ja aika on ennen sitä hetkeä, jolloin tietokone lakkasi reagoimasta.
     Järjestelmän palauttaminen -ikkuna, jossa on valittuna päivämäärä
  7. Napsauta Seuraava.
  8. Valitse Valmis ja sitten Kyllä.
    Järjestelmä palautuu, ja tietokone käynnistyy uudelleen automaattisesti.
Jos ongelma ei ratkennut, kokeile aiempaa palautuspistettä. Jos aiempi palautuspiste ei korjannut ongelmaa, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 9: Laitekäynnistyksen suorittaminen

Laitekäynnistyksen suorittaminen voi ratkaista sellaiset ongelmat, kuten että Windows ei reagoi tai ohjelmisto jumittuu.

Vaihe 10: HP:n järjestelmän palauttamisen suorittaminen

Jos ongelma ei ratkennut vianmäärityksen avulla, palauta tietokoneen kaikki ohjelmistot alkuperäisten kokoonpanoon suorittamalla HP:n Järjestelmän palauttaminen. Lisätietoja on kohdassa HP:n järjestelmän palauttaminen (Windows 7).