HP:n Chromebook- ja Chromebox-tietokoneet - Yleisten perustehtävien suorittaminen HP:n Chrome OS -laitteella

Tämä asiakirja koskee HP Chromebook- tai Chromebox-tietokoneita, joissa on Chrome OS -käyttöjärjestelmä.
HP Chromebook -tietokoneisiin on esiasennettu verkkosovellusratkaisuja, jotka on tarkoitettu tuottavaan työ-, opiskelu- ja kotikäyttöön. Tässä asiakirjassa kerrotaan, kuinka voit luoda asiakirjoja, laskentataulukoita ja esityksiä sekä suorittaa perustehtäviä HP Chromebook -tietokoneella.
Tiedostojen tallentaminen Google Drive -palvelun avulla Chrome OS -käyttöjärjestelmässä
Google Drive on pilvitallennustilapalvelu, joka tallentaa asiakirjasi ja muut tiedostosi verkkoon.
Voit käyttää Google Drive -palvelua Chromebook-tietokoneellasi napsauttamalla käynnistyspalkin kuvaketta ja valitsemalla sittenKaikki sovellukset.
Kuva : Kaikkien sovellusten avaaminen käynnistyspalkista
Kaikkien sovellusten avaaminen käynnistyspalkista
Valitse sovellusluettelosta Google Drive.
Kuva : Google Drive sovellusluettelossa
Google Drive sovellusluettelossa
Voit käyttää Google Drive -tiedostojasi muulla kuin Chrome-laitteella kirjautumalla Google-tilillesi Google Drive -palvelun verkkosivulla (englanniksi).
Hyödyllisiä tietoja ja vinkkejä Google Drive -palvelun käyttöön:
  • Google Drive -tallennustilaan tallennetut tiedostot ja kansiot näkyvät Chromebook-tietokoneessa Files (Tiedostot) -sovelluksen Google Drive -kansiossa. Voit avata tiedoston kaksoisnapsauttamalla sitä.
  • Oletusasetus on, että Google Docs-, Sheets- ja Slides-sovelluksilla luodut tiedostot tallennetaan Google Drive -palveluun.
  • Voit luoda uuden tiedoston suoraan Google Drive -verkkosovelluksesta. Voit luoda uuden asiakirjan Google Drivessa käynnistämällä Google Driven sovellusluettelosta tai käynnistyspalkista, valitsemalla Uusi ja valitsemalla sitten, mitä haluat luoda.
    Kuva : Google Driven Create (Luo) -toiminto
    Luontitoiminnot Google Drivessa
Seuraavien Google Drive -palvelun ohjeiden resurssien avulla saat lisätietoja Google Drive -palvelun käytöstä:
Asiakirjojen luominen Google Docs -sovelluksen avulla Chrome OS -käyttöjärjestelmässä
Google Docs on verkkopohjainen tekstinkäsittelysovellus, jolla kirjoitetaan ja muokataan asiakirjoja. Tämän osan ohjeiden avulla voit aloittaa Google Docs -sovelluksen käyttämisen.
  1. Napsauta käynnistyspalkin kuvaketta ja valitse sitten Kaikki sovellukset.
    Valitse sovellusluettelosta Google Docs.
    Kuva : Google Docs sovellusluettelossa
    Google Docs sovellusluettelossa
  2. Valitse Uusi ja valitse sitten Google Docs.
    Kuva : Google Docs -sovelluksen valitseminen Uusi-valikosta
    Google Docs -sovelluksen valitseminen Uusi-valikosta
  3. Avaa tyhjä asiakirja uudessa välilehdessä napsauttamalla Plus+ -merkkiä. Lisätietoja Google Docs -sovelluksen käyttämisestä on Google Drive -palvelun ohjeiden kohdassa Overview of Google Docs (Google Docs -sovelluksen yleiskatsaus) (englanniksi).
    Kuva : Google Docs -esimerkki
    Esimerkkiasiakirja Google Docs -sovelluksessa
Laskentataulukoiden luominen Google Sheets -sovelluksen avulla Chrome OS -käyttöjärjestelmässä
Google Sheets on verkkopohjainen sovellus, jolla luodaan laskentataulukoita. Tämän osan ohjeiden avulla voit aloittaa Google Sheets -sovelluksen käyttämisen.
  1. Napsauta käynnistyspalkin kuvaketta ja valitse sitten Kaikki sovellukset.
    Valitse sovellusluettelosta Google Sheets.
    Kuva : Google Sheets sovellusluettelossa
    Google Sheets sovellusluettelossa
  2. Valitse Uusi ja valitse sitten Google Sheets.
    Kuva : Google Sheets -sovelluksen valitseminen Uusi-valikosta
    Google Sheets -sovelluksen valitseminen Uusi-valikosta
  3. Avaa tyhjä laskentataulukko uudessa välilehdessä napsauttamalla Plus+ -merkkiä. Lisätietoja Google Sheets -sovelluksen käyttämisestä on Google Drive -palvelun ohjeiden kohdassa Overview of Google Sheets (Google Sheets -sovelluksen yleiskatsaus) (englanniksi).
    Kuva : Esimerkki Google-laskentataulukosta
    Esimerkkilaskentataulukko Google Sheets -sovelluksessa
Esitysten luominen Google Slides -sovelluksen avulla Chrome OS -käyttöjärjestelmässä
Google Slides on verkkopohjainen sovellus, jolla luodaan diaesityksiä. Tämän osan ohjeiden avulla voit aloittaa Google Slides -sovelluksen käyttämisen.
  1. Napsauta käynnistyspalkin kuvaketta ja valitse sitten Kaikki sovellukset.
    Valitse sovellusluettelosta Google Slides.
    Kuva : Google Slides sovellusluettelossa
    Google Slides sovellusluettelossa
  2. Avaa tyhjä esitys napsauttamalla Plus+ -merkkiä.
    Kuva : Luo uusi esitys -painike
    Luo uusi esitys -painike
  3. Uusi Google Slides -esitys avautuu uuteen välilehteen. Lisätietoja Google Sheets -sovelluksen käyttämisestä on Google Drive -palvelun ohjeiden kohdassa Overview of Google Slides (Google Slides -sovelluksen yleiskatsaus) (englanniksi).
    Kuva : Esimerkki Google SlideShow -diaesityksestä
    Esimerkki SlideShow-diaesityksestä Google Slides -sovelluksessa
Muut Chrome OS -laitteisiin esiasennetut tuottavuutta parantavat työkalut
Seuraavilta Googlen tuen verkkosivuilta saat lisätietoja Chromebook-tietokoneen muista esiasennetuista verkkopohjaisista tuottavuussovelluksista:
Usein kysyttyjä kysymyksiä tuottavuussovelluksista
Katso vastauksia Chromebook-tietokoneen tuottavuussovelluksista esitettyihin kysymyksiin.
Voiko Chrome OS -laitteeseen asentaa Microsoft Office -ohjelmia?
Ei. Chromebook-tietokoneeseen ei voi asentaa perinteistä Microsoft Office -ohjelmistoa. Microsoftilla on Microsoft Office -ohjelmiston tyyppisiä verkkopohjaisia palveluja, joita voi käyttää Chromebook-tietokoneella. Lisätietoja sekä ostovaihtoehtoja on Microsoftin artikkelissa Office Web App -sovellukset.
Voinko avata Microsoft Office -tiedostoja esiasennetuilla sovelluksilla?
Microsoft Office -tiedostot ovat Chrome OS -käyttöjärjestelmässä vain luku -tilassa, eli voit avata ja lukea tiedostoja, mutta et voi muokata niitä. Chromebook-tietokoneeseen voi avata seuraavantyyppisiä Microsoft Office -tiedostoja:
  • Word (.doc, .docx)
  • Excel (.xls, .xlsx)
  • PowerPoint (.ppt, .pptx)
Voit myös tallentaa Microsoft Office -tiedostoista kopioita Google-tyyppisiksi tiedostoiksi ja päinvastoin. Lisätietoja on seuraavissa osissa.
Kuinka voin tulostaa tiedostoja Chromebookista?
Voit tulostaa Chromebook-tietokoneestasi tai mistä tahansa muusta laitteesta, jossa on Internet-yhteys, Googlen pilvitulostuksen avulla. Kun olet määrittänyt tulostimen Googlen pilvitulostusta varten, avaa tulostettava tiedosto ja tuo tulostusasetukset näkyviin näppäinyhdistelmällä Ctrl + P. Tulostimen määritysohjeita ja lisätietoja tulostamisesta Chromebook-tietokoneesta on Googlen pilvitulostussovelluksen ohjeiden kohdassa Cloud Print.
Voinko katsella ja muokata asiakirjoja, laskentataulukoita ja esityksiä Chromebook-tietokoneessa offline-tilassa?
Kyllä, kun olet ottanut offline-muokkauksen käyttöön. Google Drive -palvelun ohjeiden kohdassa Set up offline access (Offline-käytön määrittäminen) (englanniksi) on ohjeet offline-muokkauksen käyttöönottoon niin, että voit käyttää Google Docs-, Sheets- ja Slides-sovelluksia ilman Internet-yhteyttä.
Miten jaan tiedostoja Google Drive -tallennustilastani Chromebook-tietokoneella?
Google Drive -palvelun avulla voit jakaa tiedostoja ja kansioita muiden ihmisten kanssa ilman sähköpostin liitetiedostoja tai tallennusvälineitä. Google Drive -tiedostot jaetaan verkkolinkkinä. Lisätietoja jakamisesta ja ohjeita näkyvyysasetusten ja käyttötasojen määrittämiseen on Google Drive -palvelun ohjeiden kohdassa How to share (Jakaminen) (englanniksi).
Mistä löydän muita tuottavuussovelluksia Chromebook-tietokonettani varten?
Löydät monia perustehtäviin käytettäviä sovelluksia Chrome Web Storesta (englanniksi). Ehdotuksia on Chrome OS -käyttöjärjestelmän ohjeaiheessa Chromebookille sopivien sovelluksien löytäminen.